prva stran

OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol
SIO-2020 Shema šolskega sadja in zelenjave Ekošola
aktualno šola koledar projekti dosežki zaposleni knjižnica glasilo povezave vrtec e-učilnice
Aktualno

Aktualne novice in pretekle novice razvrščene po šolskih letih. Zadetke je možno omejiti z dodatnimi parametri iskanja.

Aktualne novice

Arhiv:

Šolsko leto 2019/2020
Šolsko leto 2018/2019
Šolsko leto 2017/2018
Šolsko leto 2016/2017
Šolsko leto 2015/2016
Šolsko leto 2014/2015
Šolsko leto 2013/2014
Šolsko leto 2012/2013
Šolsko leto 2011/2012
Šolsko leto 2010/2011
Šolsko leto 2009/2010
Šolsko leto 2008/2009
Šolsko leto 2007/2008

Aktualne novice

aktualni dogodki za: objavil-a:

sreda, 15. 01. 2020, 14:46
objavil Dani Sajtl
Podarimo 2 namizna računalnika

Podarimo 2 namizna računalnika, ki jih več ne potrebujemo. Računalnika sta stara malo več kot 10 let, očiščena prahu, programska oprema je na novo nameščena. Zraven je še miška in tipkovnica. Informacije dobite pri meni (dani.sajtl@guest.arnes.si). Več o računalnikih pa najdete v spodnji priponki.

Namizni računalniki - podrobnosti
ponedeljek, 06. 01. 2020, 14:12
objavil Dani Sajtl
Lovca v vrtcu Jurovski Dol

Ker smo se v novembrskih dneh v našem vrtcu veliko pogovarjali o skrbi za živali v zimskem času, smo v ta namen ponovno povabili lovca iz domače lovske družine, g. Lenarta in g. Najdenika. Z njunim obiskom smo otrokom želeli približati pomembnost njihovega poslanstva, skrbi za živali v gozdu ter delo lovca nasploh. Otroci so izvedeli, kako lovci skrbijo za živali, kako in zakaj jih opazujejo, jim prinašajo hrano in pomagajo bolnim oz. ranjenim živalim. Razložila sta tudi, zakaj je njihova obleka zelene barve, kaj vse potrebujejo pri svojem delu in kako je potrebno reagirati ob soočenju s katero iz med živali v gozdu. Tudi sama sta prišla v lovski opravi, kot se za prava lovca spodobi. Svoj obisk sta popestrila s pripovedovanjem zanimivih prigod in dogodivščin, ki sta jih doživela pri svojem delu. S seboj sta prinesla tudi nekaj trofej, ogledali smo si lahko različna rogovja (gams, oven, srnjak) ter kožo lisice in jazbeca. Otroke je njun obisk zelo razveselil, ogromno jih je zanimalo, zato so jima zastavljali zanimiva vprašanja. Nekateri otroci so povedali tudi kakšno prigodo, vsi skupaj pa smo tudi zapeli vsem znano pesem Lisička je prav zvita zver. Lovca sta otroke spodbudila, da lahko pozimi tudi sami pomagajo pri skrbi za živali, predvsem tako, da pticam nastavljajo hrano. Nato pa so se otroci in vzgojiteljice iz starejših skupin skupaj z lovcema odpravili v bližnji gozd, kjer je krmišče. Tja so odnesli hrano za živali, ki so jo prinesli od doma (korenje, jabolka, koruzo ...). Tako smo vzgojitelji in otroci vrtca z lovcema preživeli lepo, prijetno ter poučno dopoldne, ki nam bo še dolgo ostalo v lepem spominu.

Andreja Plemenič, vzgojiteljica

Fotografije
četrtek, 26. 12. 2019, 16:41
objavila Milena Kokol
Šolsko tekmovanje v znanju iz geografije

V sredo, 11. 12. 2019 je potekalo šolsko tekmovanje v znanju iz geografije z naslovom Podnebne spremembe. Tekmovanja se je udeležilo 19 učencev od 6. do 9. razreda. Bronasto priznanje v stopnji 6. in 7. razredov so osvojile tri učenke: Tiana Šipek, Lara Leš in Tjaša Mihelič. V stopnji 8. in 9. razredov so bronasto priznanje dosegli naslednji učenci: Nina Senekovič, Jan Senekovič, Anej Satler in Katja Špindler. Na območno tekmovanje so se uvrstili: Tiana Šipek(6.r.), Nina Senekovič(8.r.), Jan Senekovič(8.r.) in Anej Satler(8.r). Vsem dobitnikom priznanj iskrene čestitke. Mentorica Milena Kokol.
ponedeljek, 23. 12. 2019, 9:02
objavila Mateja Nudl
Kulturni dan za učence od 6. do 9. razreda

V torek, 7. 1. 2020, bomo izvedli kulturni dan. Z učenci od 6. do 9. razreda se bomo ob 8.10 odpravili v SNG Maribor, kjer bomo imeli najprej 2 delavnici z naslovom Gledališki bonton in Gledališki labirint, nato bo sledil ogled predstave z naslovom Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa. Cena delavnic in gledališke predstave je 10 evrov na učenca, cena prevoza je 4,5 evra, stroški se bodo obračunali pri položnici za januarsko malico. Vrnitev v šolo bo predvidoma ob 12.35.

Vzgojno-izobraževalni cilji. Učenci:
  1. Spoznajo gledališki bonton.
  2. Učenci odigrajo igro vlog – kaj je primerno in kaj ni primerno v gledališču – se opredelijo do ravnanja, presojajo in popravljajo napake.
  3. Spoznajo zaodrje z zapletenim sistemom scensko-odrske tehnologije, kostumski fundus, skladišča, kjer se hrani oprema, pa vijugaste hodnike, ki vodijo za in pod odre s skritimi loputami.
  4. Se seznanijo z več kot 160-letno zgodovino gledališča v Mariboru.
  5. Se seznanijo, kako nastane gledališka predstava.
  6. Spoznajo vsebino gledališke predstave Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa.
  7. Učenci ob ogledu gledališke predstave razmišljajo o drugačnosti, zaznamovanosti ljudi.
  8. Učenci prepoznajo elemente detektivske zgodbe.
Gledališki labirint
Interaktivni vodnik po gledališču za mlade

Popeljali vas bomo v labirint Slovenskega narodnega gledališča Maribor in odkrivali boste skrivne prostore, ki jih ob obisku predstave ne vidite: zaodrje z zapletenim sistemom scensko-odrske tehnologije, kostumski fundus, skladišča, kjer se hrani oprema, pa vijugaste hodnike, ki vodijo za in pod odre s skritimi loputami. Izbrskali boste zanimivosti iz več kot 160-letne zgodovine gledališča v Mariboru. Skozi vznemirljivo pustolovščino boste spoznali nekatere gledališke poklice, ki ohranjajo znanja in spretnosti mojstrov šiviljskih, čevljarskih, lasuljarskih in drugih dragocenih obrti, ter se seznanili z različnimi načini umetniškega in tehniškega ustvarjanja gledališke umetnosti. Spoznali boste programske enote znotraj SNG Maribor in slike povezali z zvoki.

Program je uvrščen v katalog kakovostnih pedagoških programov za otroke in mladino spletne platforme Zlata paličica.

Učna ura gledališkega bontona

Zabavna učna ura, ki temelji na skupinskem delu z igro vlog, vodi skozi vse trenutke obiska kulturnega dogodka in priprave nanj: kako se nališpamo, kdaj prispemo na kraj dogodka, kako pridobimo vstopnico, kako vstopimo v dvorano, kako sedimo, kako in kdaj ploskamo, kdaj in kako zapustimo dvorano. Preizkusimo. Kaj je primerno in česa si nikakor ne smemo privoščiti … razen pri učni uri gledališkega bontona, kjer se ob Napaki lahko vsi odlično zabavamo.

Program je uvrščen v katalog kakovostnih pedagoških programov za otroke in mladino spletne platforme Zlata paličica.

Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa
Detektivka, kjer ni prostora za laži

Christopher je sedem minut po polnoči na sredi dvorišča gospe Shears našel psa. Mrtvega, okrvavljenega Wellingtona. Odločil se je, da stvar temeljito razišče. Do potankosti, kot to počnejo detektivi. Christopher je star petnajst let, pravijo, da ima Aspergerjev sindrom, sam pa pravi, da ima rad pse, da ima najraje od vsega matematiko in logiko (zna našteti vsa praštevila do 7.507) in da pozna vse države sveta in njihove prestolnice. Ne prenese, da bi se ga dotikali, ne razume vicev in metafor in sovraži laži. Živi z očetom, ki mu je povedal, da je njegova mama umrla. Z raziskovanjem primera Wellingtona se mu prek različnih razkritij odpirajo popolnoma neznani svetovi, sam pa je, na sledi za storilcem, prisiljen početi vse mogoče nemogočosti. Med iskanjem morilca presenečen odkriva domače laži, ki v temeljih zamajejo njegov že tako majavi svet, in tako sprejme prvo veliko samostojno odločitev – pobegniti od doma. O svetovno uspešnem romanu Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa (2003) Mark Haddon pravi, da ne govori o sindromu, pač pa o drugačnosti, o tem, kaj pomeni biti avtsajder. Uprizoritev na Malem odru bo nastala po dramatizaciji angleškega dramatika Simona Stephensa, ki ga bo režirala mlada mariborska umetnica Mateja Kokol, ki je v zadnjih letih na tem odru ustvarila že dve uspešni uprizoritvi: Razlogi za srečo Neila LaButa in Fant, dekle in gospod Vinka Möderndorferja.

Vodja kulturnega dne: Mateja Nudl
sreda, 18. 12. 2019, 18:58
objavila Milena Kokol
Šolsko tekmovanje v znanju iz zgodovine

V torek, 3. 12. 2019 je potekalo šolsko tekmovanje v znanju iz zgodovine in sicer za učence 8. in 9. razreda. Letošnja tema je bila Prazgodovina na Slovenskem. Bronasto priznanje so prejeli naslednji učenci: Jan Senekovič (8.r.), Anej Satler(8.r.), Julija Konrad(9.r.) in Nina Senekovič(8.r.). Na območno tekmovanje sta se uvrstila Jan Senekovič in Anej Satler iz 8. razreda. Vsem dobitnikom priznanj iskrene čestitke. Mentorica: Milena Kokol, prof.
sreda, 18. 12. 2019, 11:31
objavila Vesna Breznik
Zbiralne akcije

Spoštovani.

Zavedanje, da lahko nekomu pomagamo, naredimo nekaj dobrega, lepega in hkrati koristnega, je neizmernega pomena. Tega se zavedamo tudi na naši šoli.

Vso leto tako poteka zbiralna akcija odpadnega papirja, katerega lahko vsak dan odložite v oba kesona pri vhodu v 1. triado. Sredstva, ki jih pridobimo z zbranim papirjem, so namenjena šolskemu skladu vrtca ter za stroške zimske šole v naravi v 5. razredu.

Prav tako smo v jesenskem času uspešno izvedli večjo zbiralno akcijo odpadnega papirja. Zbrali smo 5280 kg odpadnega papirja in prislužili 422,40 EUR za šolski sklad šole in vrtca.

Vsekakor bomo večjo zbiralno akcijo odpadnega papirja ponovili v pomladnih mesecih, natančneje v tednu pred prvomajskimi počitnicami. Zato vas že zdaj vabimo, da pridno zbirate papir. Tokrat bomo akcijo izvedli kot tekmovanje med razredi v šoli in zbrana sredstva namenili za kritje stroškov zaključnih ekskurzij. V zbiralni akciji pa bo seveda sodeloval tudi vrtec, ki bo zbrana sredstva namenil v šolski sklad vrtca.

V teh predprazničnih dneh pa poteka zbiralna akcija za mucke in pse, ki so v Zavetišču za živali v Mariboru. Zbrano hrano, odejice, predmete ... jim bomo predali v mesecu januarju.

Največja zbiralna akcija pa poteka vsak dan. To je akcija dobrih misli, želja in dejanj. Že majhne stvari, preprosta dejanja delajo čudeže, ki so veliki, če jih delamo iz srca.

Vse dobro.
torek, 17. 12. 2019, 13:26
objavila Vesna Breznik
Odsotnost učencev od pouka

Spoštovani.

Smo v času, ko učenci pogosteje zbolevajo zaradi okužb, viroz ... Bolan otrok ne sodi v šolo, saj pri pouku težje sodeluje, hkrati pa lahko okuži zdrave sošolce ter druge. Zato naj ostane doma in se pozdravi.

Prav pa je, da vsak učenčev izostanek od pouka sporočite razredniku že prvi dan izostanka ter pisno opravičite izostanek najkasneje v petih delovnih dneh po prihodu učenca v šolo.

Da pa se izognemo birokratskim zadevam, pa vas naprošamo, da v primeru odsotnosti otroka obvezno odjavite šolsko prehrano najkasneje do 8.00 ure zjutraj v tajništvu šole na tel. št. 02/729 56 62.

Hvala za razumevanje.
petek, 29. 11. 2019, 21:30
objavil Dani Sajtl
Otroška oddaja Zvedavčki na radiu Maribor

V sredo, 9. 10. 2019 so bili naši učenci v vlogi mladih novinarjev. Za radio Maribor so predstavili tri krajše oddaje in sicer:

1. predstavitev dejavnosti ob tednu otroka (Karin Potrč in Teo Grah), predvajala se je v soboto, 12. 10. 2019, ob 9. 30 uri.

2. Ivan Roškar - ljudski tribun (Zarja Mohorko, Neža Senekovič, Anej Satler, Urška Zorec, Tinej Murko, Leon Bračič Rajšp in Lara Leš), predvajala se je v soboto, 19. 10. 2019, ob 9.30 uri.

3. predstavitev in program dela v šolskem letu 2019/20 (Gloria Vuzem, Tiana Šipek, Nataša Lorber in Nina Senekovič), oddaja se je predvajala v soboto, 26. 10. 2019, ob 9. 30 uri.

Pri vsebini oddaje so sodelovali vsi učitelji, še posebej učiteljice Maja Mencigar, Aleksandra Kuntner, Irena Kocbek, Mateja Nudl in Milena Kokol. Učence sta na oddajo radia Maribor pripravljali učiteljici Mateja Nudl in Milena Kokol.

Vse oddaje lahko poslušate na spodnjih povezavah.

Zvedavčki, 12. oktober 2019
Zvedavčki, 19. oktober 2019
Zvedavčki, 26. oktober 2019
sreda, 27. 11. 2019, 13:54
objavila Mateja Nudl
Posnetek radijske oddaje

Če ste zamudili radijsko oddajo učenk naše šole, ki so jo preteklo soboto zavrteli na Radiu Slovenske gorice, lahko s pomočjo spodnje povezave poslušate oddajo v celoti.

Radijska oddaja, 23. 11. 2019
ponedeljek, 30. 09. 2019, 17:32
objavil Dani Sajtl
Katalog dopolnilnih dejavnosti za nadarjene učence 2019/2020

Učenci in starši. Pred vami je Katalog dopolnilnih dejavnosti za nadarjene učence 2019/2020, s katerim želimo, nadarjenim učencem osnovnih šol Slovenskih goric ponuditi raznolike dejavnosti, ki bi jih spodbudile k čim bolj kreativnem razmišljanju. V Katalogu so različne aktivnosti, ki jih boste lahko izbirali med počitnicami in v sobotnih šolah. Dejavnosti se bodo odvijale na posameznih osnovnih šolah in so brezplačne. Starše prosimo, da podpišejo soglasja, ki ga učenci oddajo koordinatorici za nadarjene učence, Maji Mencigar in da jih seveda na dogodek pripeljejo in odpeljejo.

Želimo si, da bo naše sodelovanje še naprej potekalo uspešno in da se bo vedno več nadarjenih učencev odločalo za sodelovanje na dogodkih, ki so jim namenjeni.

Katalog bo vedno dostopen tudi na prvi strani v rubriki "Nadarjeni učenci".

Katalog 2019/2020
torek, 06. 08. 2019, 20:13
objavila mag. Aleksandra Žnuderl
Tekmovanje iz znanja angleščine 2019/20

Na spletni strani Zavoda za šolstvo so že objavljeni datumi tekmovanja iz znanja angleščine v novem šolskem letu. Šolsko tekmovanje v znanju iz angleščine bo 14. 11. 2019, regijsko 15. 1. 2020, državno tekmovanje pa 17. 3. 2020. Predloga za regijsko in državno tekmovanje je delo Johna Greena z naslovom Turtles All the Way Down, za šolsko tekmovanje predloge ni. Se kmalu beremo. :) Aleksandra Žnuderl

četrtek, 23. 01. 2020, 17:27
© 2007-2020 OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol. Vse pravice pridržane.