prva stran
SPIRIT Slovenija Ekošola Šolska shema Evropske unije Naša mala knjižnica Odprta knjiga Turizmu pomaga lastna glava eduroam

React-EU - IKT za VIZ
šola | vrtec | novice | koledar | zaposleni | projekti | dosežki | knjižnica | šport | povezave | glasilo | video | Oblak 365
Novice

Šolske novice

Šolske novice

šolsko leto: razred: objavil-a:

26. 3. 2023, 17:13
Antonija Širec
Šolsko tekmovanje v znanju matematike za Vegova priznanja

V četrtek, 16. marca 2023, je potekalo šolsko tekmovanje v znanju matematike za Kenguru Vegova priznanja, za učence od 1.-7. razreda. PRIZNANJE KENGURU so osvojili:

 • 1. razred (mentorici Martina Škrlec in Mojca Ozmec ): Nael Nudl Šipek, Linell Lien Ozmec, Tine Sambolec, Klara Cmager, Ema Grajfoner, Vita Črnčec, Eva Jurič, Ana Oder. 
 • 2. razred (mentorici Silvija Špindler in Barbara Breznik): Žana Belec, Jurij Kraner, Nace Frangež, Gloria Jazbec Hrvatin, Ema Kren, Naja Šenekar. 
 • 3. razred (mentorica Alenka Dominik): Miloš Langerholc, Julija Jamšek, Miha Senekovič.
 • 4. razred (mentorica Lavra Bukšek Kreft): Florentina Živko, Jonas Frangež, Katarina Kauran.
 • 5. razred (mentorica Sandra Hlebič): Pia Črnčec, Jure Dvoršak.
 • 6. razred (mentorica Antonija Širec): Larisa Kotnik, Alina Berič, Kaja Žnuderl
 • 7. razred (mentorica Antonija Širec): Ema Senekovič, Manja Jug.

Učenci 8. in  9. razreda so tekmovali v znanju matematike za Vegova priznanja. PRIZNANJA  KENGURU so osvojili:

 • 8. razred (mentorica Antonija Širec): Aneja Kos.
 • 9. razred (mentorica Antonija Širec): Tiana Šipek, Gloria Vuzem, Gala Bračič. 

Na REGIJSKO TEKMOVANJE, ki bo potekalo 5. 4. 2022, so se uvrstile učenke Larisa Kotnik (6.r.),  Ema Senekovič (7.r.) in Tiana Šipek (9.r.)

Vsem dobitnikom priznanj iskrene čestitke. 

Učiteljica matematike: Antonija Širec

24. 3. 2023, 10:06
Vesna Breznik
1 od 24
Voščilo ob materinskem dnevu

Najprej je sama tema,
najprej je velik nič,
potlej je majcena deklica
in iz nje ljubek deklič.

Iz njega mamica zraste,
a raste dolgo in mnogo let,
potem pa je to kar naenkrat
in jaz pridem na svet.

Iz mamice zraste mama
bogvekdaj, kar nekega dne,
ko še sama ne ve, da ji pada
prvi sneg na lase.

Ko jaz odrastem, raste
mama počasi nazaj,
dokler babica ne postane
in pride z vnuki v raj.
                                   (Tone Pavček – Kako raste mama)

25. 3. praznujejo vse mame tega sveta. Materinski dan je lep praznik, prežet z ljubeznijo in s spoštovanjem do vas, drage matere, ki ste nam dale življenje. Osrečiti svojega otroka, to je vaša največja želja in skrb, ki vas spremlja vse življenje, do smrti. 

Mati! Beseda, ki se otroku najprej vtisne v spomin. Beseda, ki nam pričara ljubezen, toplino in ki pomeni popolno predanost. Kajti mati ljubi z vsem srcem, nudi ti zavetje v viharnih dneh. Kako lepo je, če veš, da je nekdo s teboj ob vsakem trenutku, da bdi nad tvojim življenjem in ti po vsakem padcu pomaga vstati in živeti dalje. To vemo tudi mi, vaši otroci. 

Vaši otroci, naši učenci so tako v preteklem tednu, 13. 3. 2023, pripravili kratek kulturni program v okviru popoldanskih govorilnih ur in se tako spomnili pravzaprav na praznik celotne družine. Za jutrišnji praznik pa naj velja iskreno otroško voščilo:

"Hvala, mama, ker si me založila s pesmimi in melodijami, ki bodo z mano vse življenje. Hvala, ker si mi prva pokazala sončni zahod. Hvala za besede: »Potrudi se. Trdo delaj. In če ne zmoreš, se posveti čemu drugemu.« To mi je prihranilo veliko gorja. Hvala, ker si vselej pripravljena, da prideš, če te potrebujem. Da si rama, na kateri se lahko zjočem. Da si nekdo, ki mu lahko povem novico. Nekdo, s katerim se lahko smejem šalam, Da si nekdo z neizčrpno zalogo ljubezni, ne glede na to, kaj storim. Mama, hvala ti za vse."

24. 3. 2023, 8:03
Mateja Nudl
Moje vesolje je iz besed - rezultati literarnega natečaja

Že od nekdaj je vesolje tema, ki človeka vznemirja, ga vabi k raziskovanju ... Le kaj se zgodi v otroški domišljiji, ko razmišlja o skrivnostih vesolja? Kakšne misli se porodijo? Ker letos obeležujemo 550. obletnico rojstva Nikolaja Kopernika, je Knjižnica Lenart razpisala literarni natečaj z naslovom Moje vesolje je iz besed, na katerem so lahko sodelovali osnovnošolci od 1. do 9. razreda. Tudi z učenci naše šole smo se odločili, da pošljemo njihove literarne prispevke na temo vesolja. V četrtek, 23. 3. 2023, so v knjižnici pripravili literarni večer s pisateljico Janjo Vidmar, kjer so tudi razglasili zmagovalce posameznega triletja. Komisijo so najbolj prepričali trije literarni izdelki naših učenk. Zgodba Vesoljska muca, avtorica učenka četrtega razreda Florentina Živko, je bila najboljša v kategoriji drugega triletja. Tudi v tretjem triletju je komisijo s svojim razmišljanjem z naslovom Vesolje skozi oči mladih najbolj prepričala učenka sedmega razreda Tisa Bedič. S svojim literarnim prispevkom se je izkazala tudi učenka šestega razreda Kaja Žnuderl, ki je s strani komisije prejela posebno nagrado za izvirnost svojega zapisa. Vse literarne prispevke si boste lahko prebrali ob izidu šolskega spletnega glasila.
Vse sodelujočim in predvsem nagrajenkam iskrene čestitke. Tudi v prihodnje jim želim še veliko ustvarjalnih misli.

Mentorica: Mateja Nudl

23. 3. 2023, 19:08
Antonija Širec
Šolsko tekmovanje v znanju fizike za Stefanova priznanja

Šolsko tekmovanje je potekalo 15. februarja 2023 na OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol za učence 8. in 9. razreda. Stefanovo priznanje v 8. razredu je osvojila Aneja Kos. V 9. razredu so priznanje osvojili  Andrej Holer, Tiana Špek, Patrik Brumen, Gala Bračič in Gloria Vuzem. Na področno  tekmovanje so se uvrstili Aneja Kos (8. razred) ter Andrej Holer, Tiana Šipek in Patrik Brumen (9. razred).

Vsem tekmovalcem, ki so pokazali veliko znanja, posebej pa še dobitnikom priznanj, čestitke.

Mentorica: Antonija Širec

23. 3. 2023, 18:53
Milena Kokol
1 od 11
Izvedli smo 4.tehniški dan

V četrtek, 16. 3. 2023, smo z vlakcem Jurčkom spoznali pomembne trge in kulturno dediščino Maribora. Čudovita izkušnja in neprecenljivo popotovanje po drugem največjem mestu v Sloveniji.  Devetošolci so središče Maribora spoznavali peš in s  pomočjo dijakinj Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor.  Ker devetošolci v jeseni odhajajo v srednje šole, jim bo lažje vstopiti na  prag izbrane srednje šole. Kasneje nas je vlakec Jurček pripeljal do Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, kjer so bile s strani  dijakov izvedene  krajše delavnice, na  katerih so sodelovali tudi naši učenci. Ob zaključku tehniškega dne so bili deležni še  toplega obroka v bližnji restavraciji. 

Zapisala: učiteljica Milena Kokol

14. 3. 2023, 19:15
Milena Kokol
4. tehniški dan

V četrtek, 16. 3. 2023, bomo izvedli 4. tehniški dan. Učenci od 6. do 9. razreda bodo s pomočjo dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem raziskovali središče Maribora. Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem bodo animacijsko sodelovali v gastronomsko turističnih dejavnostih.

Program tehniškega dne bo s strani Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, izveden brezplačno. Prav tako bodo za vse učence pripravili topel obrok. Dan dejavnosti bodo popestrili z enourno vožnjo z vlakcem Jurčkom. 

Šolska malica bo iz nahrbtnika. Obenem vas naprošamo, da se učenci primerno oblečejo glede na letni čas in vreme nasploh( okrog 8 stopinj Celzija). Učenci so se predhodno seznanili z varnostnim načrtom. Organizirali smo dva avtobusa, odhod iz Jurovskega Dola bo ob 8.15 uri, prihod v Jurovski Dol pa bo ob 12.30 uri. Šolski avtobusni prevoz domov je po ustaljenem voznem redu, saj je na ta dan tudi šolsko tekmovanje iz matematike.

Zapisala: učiteljica Milena Kokol

6. razred 7. razred 8. razred 9. razred

12. 3. 2023, 16:11
Anita Turk
test

test

10. 3. 2023, 13:39
Luka Sambolec
1 od 9
5. dan - Zimska šola v naravi

Vtisi učiteljev:

Tako pričakovana zimska šola v naravi je zaključena. Sedimo na avtobusu, pojemo pesmi, klepetamo…

Danes so bili pogoji za smučanje težki, moker sneg, visoke temperature, utrujene noge.

Prva skupina je danes tudi prevozila progo Pisker in se preizkusila s šest-sedežnico. Med kratko pavzo pa nas je danes presenetila učiteljica Marija Senekovič. Nenapovedan obisk bivše učiteljice in vroča čokolada na njen račun sta učence navdušila in nasmejala.

Hvaležni smo za novo izkušnjo, z rezultati na snegu in seveda vsem, ki so omogočili našim učencem prečudovit teden.

Sedaj tudi mi smučamo "cik – cak".

5. razred Šport

9. 3. 2023, 22:51
Luka Sambolec
1 od 19
4. dan - Zimska šola v naravi

Vtisi petošolcev:

Četrti dan v šoli v naravi smo pa zares premagali svoj strah na smučišču.

Zbudili smo se ob 7.15, se uredili in odšli na zajtrk. Sledilo je oblačenje in priprava na dopoldansko smuko. Danes smo se vsi močno potrudili pri obuvanju pancerjev, tako da smo se samostojno uredili in počakali učitelja. Učitelj je to seveda opazil in nas vse pohvalil za trud. Dopoldanska smuka je bila odlična in res smo veliko vadili in utrjevali. Rahlo utrujeni od mokrega in težkega snega smo se odpravili na kosilo.

V popoldanski smuki, pa smo vsi skupaj odšli na sidra, tako da smo vsi uspeli. Sedaj znamo vsi pravilno in varno uporabljati vlečnico sidro.

Po popoldanski malici smo še ustvarjali, se igrali družabne igre in počivali. Sledilo je zanimivo predavanje – splavarjenje.

Po odlični večerji smo imeli kulturno – družabni program. Imeli smo tudi krst smučarjev in dobili smo priznanje, POSTAL/A SI SMUČAR/KA. Priznanja smo se zelo razveselili.

Sedaj pa vsi v diskoooooo.

Si pišemo še jutri …

Učenci 5. razreda

5. razred Šport

8. 3. 2023, 22:19
Luka Sambolec
1 od 18
3. dan - Zimska šola v naravi

Vtisi petošolcev:

Bila je sreda, poleg tega pa tudi 8. marec, torej dan žena.

Zbudili smo se zgodaj zjutraj, nekateri pa so še spali. Sijalo je sonce in dolina je bila pod oblaki. Zdelo se nam je čudovito. Pričeli smo s pospravljenjem sob, ki jih učiteljica vsaki dan tudi oceni. Učitelji so nam prišli povedati naj se začnemo oblačiti, saj gremo na zajtrk. Bil je zelo okusen.

Oblekli smo zimska oblačila, vse potrebno za smučanje in odšli na smučišče. Smučali smo tri ure in bilo je zabavno. Nato smo odšli na kosilo.

Pri kosilu nas je z obiskom presenetila gospa ravnateljica in vsakemu podarila čokolado. Tudi mi smo presenetili njo, saj so ji dekleta zapela pesem »cik – cak« kot dobrodošlico.

Sledilo je popoldansko smučanje, nekateri smo se danes vozili po težko pričakovani progi s sidri. Vsi napredujemo pri naših smučarskih nalogah, tako da je tudi počutje na smučišču super in fino. Po prihodu nazaj je sledilo ustvarjanje na snegu pred kočo, kepanje in druženje v zimski idili.

Popoldanski malici je sledilo delo po skupinah in reševanje nalog za tekmovanje v Kenguruju. Danes smo imeli tudi zanimivo predavanje o astronomiji. Izvedeli smo veliko novega, nekateri pa so skoraj že zaspali.

Ta dan je bil eden najboljših v šoli v naravi, zvečer smo bili vsi utrujeni, vendar veseli vseh današnjih dogodkov.

Si pišemo naprej …

Učenci 5. razreda

5. razred Šport

7. 3. 2023, 21:43
Luka Sambolec
1 od 14
2. dan - Zimska šola v naravi

Vtisi naše petošolke:

Danes smo se vse punce zbudile enako. Ko smo se zbudile, smo se oblekle v perilo za pod kombinezon. Nato so fantje prišli po nas, da gremo na zajtrk. Po zajtrku smo se šli obleč v kombinezone in obut pancarje.

Ko smo prišli na smučišče, nas je zelo presenetilo koliko snega je zapadlo, in zato smo tudi zelo težko smučali. Ko smo se še zadnjič spustili po bregu, nismo mogli iti nazaj na krogce, ker je šel jermen na napravi. Mi, tisti ki smo bili v boljši skupini, smo zato morali iti peš nazaj gor. Ko smo prišli gor so se nam tisti iz druge skupine smejali. Nato smo prišli v kočo tako utrujeni, da smo kar popadali na postelje. Potem smo imeli kosilo. Po kosilu pa smo šli spet smučat. Takrat so mi smučke zelo drsele. In sem padla kar 3 krat. Hvala bogu, da so krogci delovali in nismo rabili it nazaj peš. Ko smo končali s smučanjem, smo odložili smučke in sezuli pancarje, obuli škornje in se šli kepat. Fantje nas kar niso nehali kepat.

Ta dan mi je bilo zelo, zelo, zelo, zelo fajn in ga dolgo ne bom pozabila.

Si pišemo naprej …

Učenci 5. razreda

5. razred Šport

6. 3. 2023, 21:06
Luka Sambolec
1 od 12
1. dan - Zimska šola v naravi

Vsi smo komaj čakali našo zimsko šoli v naravi. Naj vam povemo, da se je izplačalo. Pogoji za smučanje so odlični.

V dopoldanskem času smo varno prispeli na Areh, sledila je namestitev v sobe in kosilo. Nato smo odšli na smučišče, kjer smo preverili naše znanje. Sledilo je zabavno in poučno delo na snegu. Uspešno smo vijugali po progah Areha in spoznavali nove stvari. Bilo je naporno in zanimivo.

Po popoldanski malici je potekalo tekmovanje v Malih sivih celicah s šolo, ki gostuje v Čandrovi koči. Naj povemo, da smo se odlično odrezali. Po večerji smo se odpravili na nočni pohod s svetilkami. Ker smo zelo družabni, smo se zbrali v skupnem prostoru, voščili naši sošolki in se posladkali.

Sedaj sledi še osebna higiena in zaslužen počitek.

Si pišemo naprej …

Učenci 5. razreda

5. razred Šport

2. 3. 2023, 13:18
Vesna Breznik
Popoldanske govorilne ure v mesecu marcu, prireditev "Veselimo se skupaj", tržnica

Spoštovani starši.

Mesec marec je poseben mesec; mesec, ko praznujejo ženske, mamice, očetje ... Je čas, ko damo prednost druženju tudi kot družina.

Zato bomo čas popoldanskih govorilnih ur, ki bodo v ponedeljek, 13. 3. 2023, med 16.00 in 17.00 uro popestrili s številnimi dejavnostmi na šoli:

 • V telovadnici bo ob 16.00 uri prireditev za vso družino »Veselimo se skupaj«, ki jo pripravljajo učenci od 1. do 4. razreda.
 • V jedilnici šole bo odprta tržnica. Na upravnem odboru šolskega sklada se je porodila ideja o tržnici, s katero bi lahko med drugim pridobili prostovoljne prispevke za šolski sklad. Na šoli imamo namreč na razpolago kar nekaj šolskih miz, stolov, otroških posteljic, stolov za hranjenje, ki jih ne uporabljamo več, morda pa komu še koristijo. Na ogled bodo na ta dan v 2. nadstropju šole. Predlog staršev pa je bil tudi glede rabljenih oblačil, ki jih otroci prerastejo, pa ne vedo, komu jih podariti. V kolikor menite, da bi jih lahko podarili, jih bomo z veseljem zbirali v času od 8. 3. do. 10. 3. in jih nato ponudili staršem na naši tržnici za prostovoljni prispevek. Učenci pa bodo za tržnico pripravili različne izdelke, ki vam bodo na voljo.
 • Med 16.00 in 17.00 je možnost individualnih pogovorov z razredniki in učitelji vaših otrok.

Vljudno vabljeni, da se udeležite popoldanskih govorilnih ur in preživite z nami del časa ter združite prijetno s koristnim.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

24. 2. 2023, 11:19
Dani Sajtl
Vabilo na Ringaraja 2023 - območno srečanje

Vabljeni na Ringaraja, srečanje otroških folklornih skupin Slovenije 2023 - območno srečanje, ki bo v četrtek, 9. marca 2023, ob 16.30 v kulturnem domu v Jurovskem Dolu.

Več o sporedu in nastopajočih je v priloženem vabilu.

Adobe Acrobat dokument Vabilo na Ringaraja 2023 - območno srečanje
22. 2. 2023, 13:21
Silva Špindler
1 od 38
Pustovanje

Letošnji pustni torek smo na naši šoli obogatili s kulturnim dnem na temo pustovanja. Učenci so se preoblekli v različne znane in manj znane pustne like. Mnogi so bili zelo domiselno izbrani, veliko kostumov je bilo izdelanih doma, kar je res pohvale vredno. Učenci so spoznali tradicionalne pustne maske. Z izdelovanjem pustnih mask so okrasili telovadnico, da je bila pripravljena za pustni ples. Sprehodili smo se po Jurovskem Dolu. Upajmo, da nam je uspelo pregnati zimo in privabiti pomlad!

Zahvaljujemo se Jožefu Jagru za pripravljanje ozvočenja, učencem Timu Štandekerju, Aneju Pavalecu in Filipu Brumnu za izbor in pripravo glasbe, voditeljema programa Emi Senekovič in Blažu Kauranu, skupinski maski Smrkci iz Jurovskega Dola in vsem učiteljem, ki so ta dan sodelovali pri izvedbi kulturnega dne. 

Zapisali: Karmen Polič in Silva Špindler

15. 2. 2023, 17:02
Silva Špindler
1 od 1
Dobrodelna akcija Zamaškonjam

Dragi učenci, sodelavci, starši!

Največ za čistejše okolje lahko storimo, da v mladih vzgojimo odgovornost in odnos do narave. Z ločevanjem in zbiranjem plastičnih pokrovčkov pa ste lahko dobrodelni in še celo nagrajeni.

Zamaški se bodo zbirali za Društvo za pomoč osebam z motnjami v razvoju Vesele nogice.

Zbiranje bo potekalo od ponedeljka, 13. 2. 2023, do petka, 31. 3. 2023.

Zamaške odlagajte v pripravljene Zamaškonjame, ki jih boste našli na šoli.

Prvih pet šol oz. vrtcev, ki bodo zbrali največ pokrovčkov, bo nagrajenih z bogatimi likovnimi potrebščinami Jolly.

Veselimo se vašega odziva.

Lepo vas pozdravljamo,

Aleksandra Kuntner, Maja Mencigar in Silvija Špindler.

Adobe Acrobat dokument Dobrodelna akcija - Plakat
maribor24.si: Tudi šolarji iz Jurovskega Dola zbirajo zamaške za dober namen
14. 2. 2023, 12:51
Milena Kokol
Spominska obeležitev ob mednarodnem dnevu holokavsta

V petek, 27.1.2023 smo na šoli, za učence od 5. do 9. razreda, obeležili mednarodni dan spomina na holokavst. Pred 78. leti je sovjetska vojska osvobodila zloglasno taborišče Auscwitz in naletela na grozljive prizore. V koncentracijskih taboriščih je od leta 1933 pa vse do konca 2. svetovne vojne umrlo okrog 6. milijonov Judov, Slovanov, Romov in drugih ljudstev. V spomin in hkrati opozorilo, da se to ne sme več zgoditi, so devetošolci pripravili spominsko uro z naslovom Stisnimo roke v pest in v pesmi, igri vlog in besedi prikazali trpljenje v času Hitlerjeve Nemčije. V letošnjem letu smo se odločili, da se spomnimo tudi Ane Frank, ki je v skrivališču v Amsterdamu doživljala težko življenjsko preizkušnjo, saj je dve leti živela na podstrešju brez zunanjega sveta. Ob koncu 2. svetovne vojne je bila z družino izgnana v koncentracijsko taborišče Bergen-Belsen. Žal je za posledicami napora in tifusa tudi umrla. Takšnih in podobnih zgodb je bilo veliko. Gost šolske prireditve je bil dr. Marjan Toš iz Lenarta, ki je velik poznavalec holokavsta. Učencem je spregovoril o prekmurskih Slovencih, ki so bili izgnani v taborišče Auscwitz. Njegove pomenjljive besede so bile: "Dragi osnovnošolci, to je spomin in opomin za vso človeštvo. Ne pozabite tega". 

Iskrena zahvala devetošolcem za lepo pripravljeno spominsko obeležitev in odlično izvedbo, učiteljici Metki Caf hvala za glasbeno spremljavo.

Za predmetno stopnjo priporočamo tudi ogled spodnjega filma. 

Mentorica: Milena Kokol

YouTube video Spomin in opomin
13. 2. 2023, 21:53
Vesna Breznik
Kulturni dan - pustovanje

Spoštovani.

V torek, 21. 2. 2023, bomo izvedli kulturni dan - pustovanje. Kulturni dan se bo pričel ob 8.15 uri, avtobus zjutraj vozi po ustaljenem urniku. Učenci pridejo v šolo namaskirani. Kulturni dan se bo zaključil ob 12.35 uri, prevoz domov bo organiziran ob 13.00 za predmetno stopnjo in ob 14.30 uri za razredno stopnjo. Učenci razredne stopnje lahko gredo na avtobus ob 13.00, če bo dovolj prostora. Ker je to pustni torek, lahko gredo učenci domov tudi peš. O tem predhodno obvestite razrednike. Jutranje varstvo in podaljšano bivanje bosta potekala kot običajno.

Želimo vam lep šaljiv pustni čas.

13. 2. 2023, 13:52
Maja Mencigar
Informativni dnevi za vpis v srednjo šolo

Dragi učenci zaključnih razredov.

Informativni dnevi za vpis v srednje šole in dijaške domove za šolsko leto 2023/24 bodo potekali v petek, 17. 2. 2023 in v soboto,  18. 2.  2023.

Na večini šol se bodo v petek odvijali ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri.  Predlagam, da dobro premislite in izkoristite informativni dan za srednje šole, saj boste zagotovo dobili informacije, ki vas zanimajo.

9. razred

10. 2. 2023, 12:36
Mihaela Sušec Vučko
1 od 40
Tehniški dan Igriva arhitektura

V četrtek, 9. 2. 2023, je za učence od 6. do 8. razreda potekal tehniški dan z naslovom Igriva arhitektura. Delavnice so izvajali mentorji iz Centra arhitekture Slovenije. Učencem so preko izkustvenih delavnic približali tematiko arhitekture, prostora in oblikovanja, ki v naših življenjih igrajo pomembno vlogo.

Učenci 6. razreda so postali oblikovalci za en dan, učenci 7. razreda so spoznali pionirje slovenske arhitekture: Fabianija, Plečnika in Vurnika, učenci 8. razreda pa so se lotili trajnostne arhitekture. Kako jim je vse skupaj uspevalo ter kakšne umetnine so pri tem nastale, si oglejte v galeriji slik.

Mihaela Sušec Vučko

9. 2. 2023, 12:45
Vesna Breznik
Vabilo na skupni roditeljski sestanek - šola

Spoštovani.

Vljudno Vas vabimo na skupni roditeljski sestanek za šolo, ki bo v sredo, 15. 2. 2023, ob 16.00 uri v jedilnici šole.

Na skupnem delu boste lahko prisluhnili predavanju ge. Katje Bernard iz Društva za boljši svet z naslovom »Stik starš-otrok in pomen pogovora v družini«. 

Po skupnem delu bo priložnost za udeležbo na govorilnih urah pri razrednikih oz. posameznih učiteljih, starši učencev 5. razreda pa ste vljudno vabljeni na oddelčni roditeljski sestanek.

Vljudno vabljeni.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

7. 2. 2023, 13:28
Maja Mencigar
Štipendije za deficitarne poklice 2023-2024

Objavljen je razpis za štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2023/2024.

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je objavil javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2023/2024 v vrednosti 3.675.000,00 evra. Vlogo bo mogoče oddati od 19. 6. 2023 do 22. 9. 2023.

Štipendije so namenjene spodbujanju mladih za vpis v izobraževalne programe za poklice, za katere na trgu dela primanjkuje kadra. Seznam nabora poklicev, ki veljajo za deficitarne, se spreminja.

Tudi letos je cilj dodeliti štipendijo 1000 štipendistom, mesečna višina štipendije pa znaša 107,42 evra in se spreminja na podlagi usklajevanja na način in v roku, ki velja za transferje, v skladu z zakonom, ki ureja usklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji.

Štipendijo za deficitarne poklice bodo v šolskem letu 2023/2024 lahko pridobili dijaki, ki bodo prvič vpisani v 1. letnik enega izmed v razpisu navedenih izobraževalnih programov. 

Druge pomembne informacije glede štipendije za deficitarne poklice:

 • prejemanje štipendije za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka in na višino plačila dohodnine;
 • dijak lahko istočasno prejema državno štipendijo ali Zoisovo štipendijo in štipendijo za deficitarne poklice, ne more pa hkrati prejemati kadrovske štipendije;
 • v primeru, da dijak ponavlja isti letnik za katerega je prejemal štipendijo oz. ne izpolnjuje pogojev za napredovanje v višji letnik istega izobraževalnega programa, lahko štipendijsko razmerje miruje, vendar ne več kot eno leto.

Vlogo za štipendijo za deficitarne poklice bodo bodoči dijaki lahko oddali od 19. 6. 2023 do vključno 22. 9. 2023.

7. 2. 2023, 9:10
Mihaela Sušec Vučko
Tehniški dan Igriva arhitektura

V četrtek, 9. 2. 2023, bo za učence od 6. do 8. razreda potekal 3. tehniški dan z naslovom Igriva arhitektura. Delavnice bodo izvajali mentorji iz centra arhitekture Slovenije. Učencem bodo preko izkustvenih delavnic približali tematiko arhitekture, prostora in oblikovanja, ki v naših življenjih igrajo pomembno vlogo. Program učencem privzgaja občutek za prostor, sobivanje in vključujoče razmišljanje o prostoru, ki nas obdaja. Cena tehniškega dne je 9,50 € + DDV na učenca. Del stroškov v znesku 6 € bo kril šolski sklad, ostalo pa boste poravnali preko položnice.

Avtobusni prevoz v šolo ostane nespremenjen, prevoz domov pa bo za učence 6. do 9. razreda organiziran ob 13.00.

Lep pozdrav,                                             

Mihaela Sušec Vučko                                                               

6. 2. 2023, 11:58
Mateja Nudl
Selekcijsko regijsko Cankarjevo tekmovanje

Pika - tako mora biti: v ljubezni in umetnosti in ... Ta naslov je učencem predstavljal izhodišče za pisanje njihovega razlagalnega spisa na selekcijskem regijskem Cankarjevem tekmovanju, ki je potekalo 17. 1. 2023 na OŠ Pesnica. Učenci so v svoje razmišljanje morali vključiti sporočilo in slog pesmi Pika, jo umestiti v zbirko Vinka Möderndorferja Romeo in Julija iz sosednje ulice, pojasniti, ali jih je pesem prepričala, kako je celotna pesniška zbirka spremenila (njihov) svet, kako razumejo pesnikovo razumevanje in vlogo umetnosti ...

Našo šolo sta zastopala učenca Daniel Pivljakovič in Tiana Šipek. Učenka Tiana Šipek je v svojem razlagalnem spisu pokazala veliko znanja in poglobljenega razmišljanja, saj je osvojila vse možne točke in se tako uvrstila na državno selekcijsko Cankarjevo tekmovanje, ki bo v soboto, 11. 3. 2023, na OŠ Zreče. Iskrene čestitke.

Mentorica: Mateja Nudl

5. 2. 2023, 21:44
Vesna Breznik
Državno taborniško tekmovanje - ZOT

Spoštovani.

Zaključujejo se zimske počitnice. Upam, da ste jih preživeli aktivno in izkoristili vse naravne danosti za zimske športe, čeprav smo v naših krajih imeli snega zgolj za vzorec. Je pa sneg popestril  zimsko orientacijsko tekmovanje tabornikov, ki je potekalo na naši šoli v petek in soboto - 27. in 28. 1. 2023.

Veseli smo, da smo lahko bili del taborniške zgodbe. Tekmovanja se je udeležila tudi šolska ekipa v zasedbi Eme Senekovič, Aline Berič, Timoteja Majceniča, Janija Senekoviča in Andreja Holerja, ki se je odlično odrezala.

Več o samem tekmovanju pa si lahko preberete na spodnji povezavi.

Želim vam uspešen skok v drugo polovico šolskega leta 2022/2023.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Zimsko orientacijsko tekmovanje tabornikov
26. 1. 2023, 14:29
Aleksandra Kuntner
1 od 5
Filmska vzgoja - Gajin svet 2

Učenci OIP Filmska vzgoja so se v ponedeljek, 23. 1. 2023 odpravili na ogled kinematografa Maribox v Mariboru. 

Spoznali so ozadje predvajanja filmov, bonton v kinu in se seznanili z avtorskimi pravicami predvajanja filmov. 

Prav tako so lahko videli  filmski kolut, na katerem je originalni posnetek slovenskega filma Petelinji zajtrk, ki ga hranijo v Mariboxu. 

Za nagrado so si po lastnem izboru ogledali še slovenski mladinski film Gajin svet 2 in si privoščili priboljške, ki so neprogrešljivi ob ogledu filma. Ob koncu pa so se na kratko preizkusili v igranju igralnih avtomatov in vožnji z motorji. Seveda ne pravimi. 

Za nekatere je bila tudi pravi mali podvig vožnja z redno linijo avtobusa v Maribor in nazaj. 

Imeli smo se odlično. 

Aleksandra Kuntner in Maja Mencigar

19. 1. 2023, 9:31
Dani Sajtl
1 od 23
Obisk domačije Firbas v občini Cerkvenjak

V petek, 13. 1. 2023, so učenci izbirnega predmeta turistična vzgoja in sodobno kmetijstvo obiskali čudovito domačijo Firbas v občini Cerkvenjak. Mladi gospodar, Bojan Firbas je učence navdušil s svojim sproščenim in nadvse zanimivim vodenjem po domačiji. Fantje so se že uvodoma preoblekli v predpasnike in tako pokazali, da bodo na domačiji tudi dejavni. Z vodnjaka so iz globine povlekli vodo, lovili kokoši, dekleta pa so nabirala jajca. Uživali so v leseno urejenem hlevu, kjer so naleteli na domače živali, kot so: konji, škotsko govedo, svinje, ovce, kokoši in zajci. Nad hlevom jih je čakalo presenečenje, to je bil nadvse urejen senik, na katerem lahko obiskovalci - turisti tudi prespijo. Prav tako so spoznali dva ekološko urejena apartmaja, glamping hišici, bazen, vodni čeber, odprto kuhinjo in lepo urejen rastlinjak. Domačija Firbas je znana po odlični kulinariki, z domačim pridihom. Gospa Firbas se je pred nedavnim predstavila v televizijski oddaji Kuhinja na kolesu, ki jo uspešno vodi Tara Zupančič na RTV Slovenija. Učenci so bili s strani domačije deležni domačega narezka, zeliščnih namazov, domačega kruha, hruškovega soka in nenazadnje tudi buhtljev s hruškovo marmelado. Hruška viljamovka je zaščitni znak te domačije in se na dvorišču bohoti v zeleni barvi. Učenci so spoznali proizvode viljamovke v samem sadovnjaku. Ob koncu so doživeli še prijetno presenečenje in se popeljali s starim traktorjem - oldtimerjem. Pravo doživetje, ni kaj. V trgovinici smo si še enkrat pogledali njihove turistične spominke in druge proizvode ter proizvode okoliških kmetij. Zapisali smo pohvalo in zahvalo v knjigo obiskovalcev. Zadnje besede Bojana Firbasa so bile: "Ste prva okoliška šola, ki ste nas obiskali in pokazali veliko mero aktivnosti in poslušnosti. Starši in učitelji so lahko ponosni na vas." In ker se naša domačija nahaja v neposredni bližini Negove, še domača naloga: Kakšna je povezava med Negovo in Jurovskim Dolom?

S tem zgodovinskim vprašanjem in s polno novih spoznanj ter doživetij, smo zapustili to res čudovito domačijo v Slovenskih goricah.

Zapisala: učiteljica Milena Kokol

18. 1. 2023, 13:49
Maja Mencigar
Razpis za vpis v srednje šole za šolsko leto 2023/2024

Seznanjamo  vas, da je objavljen Razpis za vpis novincev v srednje šole za prihodnje šolsko leto 2023/2024.

Razpis je objavljen na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Vpis v srednjo šolo
16. 1. 2023, 14:13
Mateja Nudl
Radijska oddaja na Radiu Slovenske gorice

Tudi v tem šolskem letu smo se z učenci, ki obiskujejo izbirni predmet šolsko novinarstvo, odločili, da sodelujemo s pripravo radijske oddaje za Radio Slovenske gorice, da se učenci spoznajo z načeli raziskovalnega novinarstva, kako s pomočjo različnih pisnih virov sestaviti pisno predlogo oziroma scenarij za oddajo in kaj vse je potrebno upoštevati pri govornem nastopanju. Tokrat so se učenci odločili, da bodo raziskali vesolje, planete in si to izbrali za osrednjo temo tokratne oddaje. Oddaja se bo predvajala v soboto, 21. 1. 2023, ob 10. uri na radijskih valovih Radia Slovenske gorice v rubriki Iz osnovnošolskih klopi. V oddaji so sodelovali: Micheel Purgaj, Špela Dvoršak, Tisa Bedič, Kyara Salobir, Ajda Zorec, Ema Senekovič, Daniel Pivljakovič, Žana Korez, Alina Draškovič, Žan Kosar, Minea Bračko. Tudi tokrat nam je pri snemanju in montaži oddaje priskočil na pomoč gospod Dani Sajtl.

Vabljeni k poslušanju.

"Poglej gor k zvezdam in ne dol k svojim stopalom. Poskusi najti smisel v tem, kar vidiš. Razmišljaj o tem, kaj omogoča obstoj univerzuma. Bodi radoveden." (Stephen Hawking)

Mentorica: Mateja Nudl

Radijska oddaja, 21. 1. 2023
6. 1. 2023, 11:04
Vesna Breznik
1 od 3
Zadnji šolski dan v letu 2022

V petek, 23. 12., so naši učenci v šoli preživeli zadnji šolski dan v letu 2022. Za nami je uspešno, ustvarjalno, razigrano leto; leto, ki smo ga po daljšem obdobju v celoti preživeli v šolskih klopeh.

Temu primeren je bil tudi zadnji šolski dan. Ker v času božično-novoletnih praznikov obeležujemo tudi državni praznik – dan samostojnosti in enotnosti, smo seveda besedo namenili tudi temu prazniku. Za popestritev programa so poskrbeli učenci OPZ in MPZ, s plesno točko so nas razveselili četrtošolci, z dramsko igro Romeo in Julija po Jurovško pa učenci 8. razreda.

Pika na i zadnjemu dnevu pa je bilo zanimivo predavanje ge. Aleksandre Verbošt, ki se nam je na ta dan pridružila. Ga. Aleksandra Verbošt je domačinka, ki šolo pozna tako kot učenka, kot učiteljica. Zadnja tri leta živi na Novi Zelandiji, kamor jo je zapeljala življenjska pot. Našim učencem in zaposlenim je predstavila življenje in delo na Novi Zelandiji ter zanimivosti dežele tako v sliki kot besedi. Učenci so seveda v predstavitvi neizmerno uživali, številna vprašanja, ki so se jim porajala, pa bi lahko dan prevesila v pozen popoldan. Z iskreno hvaležnostjo smo se poslovili še z zagotovilom, da takšno srečanje še kdaj ponovimo. 

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

5. 1. 2023, 13:39
Vesna Breznik
Obvestilo

Spoštovani starši.

V šolskem letu 2022/2023 se počasi zaključuje 1. ocenjevalno obdobje. Prav je, da se zanimate za otrokov napredek, ga doma vzpodbujate pri učenju ter se redno udeležujete pogovornih ur ter roditeljskih sestankov, ki jih organiziramo v ta namen.

Zato vas vljudno vabimo, da se udeležite popoldanskih govorilnih ur, ki bodo v ponedeljek, 16. 1. 2023, od 16.00 do 17.00 ure.

Žal pa je tudi letošnje šolsko leto v znamenju pogostih odsotnosti učencev zaradi bolezni, kar je razumljivo in seveda opravičljivo. Žal pa je v porastu odsotnost učencev zaradi koriščenja prostih dni, ki jih preživite kot družina na oddihu (dopustu). 

V Pravilih šolskega reda imamo zapisano:

"Proste dneve (do 5 dni) v času pouka lahko učenec koristi v enem ali več delih. Prosti dnevi so namenjeni urejanju neodložljivih osebnih obveznosti, podaljšanju praznikov, predvsem pa preživljanju dopusta s starši, ki ga ne morejo preložiti na čas počitnic. Prosti dnevi nikakor niso namenjeni temu, da učenec med ali ob koncu šolskega leta ostaja doma. Starši so dolžni pisno napovedati odsotnost otroka razredniku najmanj 5 delovnih dni pred predvideno odsotnostjo. Odsotnost do 5 dni opraviči razrednik. Za vsako odsotnost v trajanju nad 5 dni v času pouka so starši dolžni napisati pisno prošnjo in jo nasloviti na ravnatelja šole z utemeljitvijo vzroka odsotnosti najmanj 15 delovnih dni pred napovedano odsotnostjo. O dovoljeni oziroma nedovoljeni odsotnosti ravnatelj pisno obvesti starše najmanj 5 delovnih dni pred napovedano odsotnostjo. V primeru, da ima učenec v šoli večje učne težave, se mu ne odobri koriščenje prostih dni. O tem odloča ravnatelj ali oddelčni učiteljski zbor."

Žal starši ne upoštevate naših določil  - ne napoveste pravočasno odsotnost otroka, otrok manjka več kot 5 dni; predvsem pa na žalost te dneve učenci koristijo v času ocenjevanja znanja. Žal pouk poteka po začrtanem načrtu in nenehno prelaganje ocenjevanja znanja moti delo, zato bi lahko v bodoče imelo izostajanje učenca od pouka v času ocenjevanja znanja kot posledico tudi neocenjenost učenca pri posameznem predmetu. Prav tako v kolikor se ne bodo upoštevala določila glede napovedovanja odsotnosti učenca, bo učenčev izostanek od pouka neopravičen.

Zato vas prosimo, da upoštevate šolska pravila, zlasti pa na vas apeliramo, da družinske počitnice načrtujete v času šolskih počitnic; v kolikor pa že v času pouka, pa naj bo to načrtovano takrat, ko učenec v šoli nima določenih obveznosti, ki so povezane z ocenjevanjem znanja, ter v okviru dovoljenega števila dni. Za ta čas odsotnosti je učenec sam dolžan nadoknaditi zamujeno učno snov pri vseh predmetih.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

4. 1. 2023, 9:06
Aleksandra Kuntner
1 od 1
Zahvala za dobrodelnost

Spoštovani, 

hvala vsem, ki vsako leto znova odprete svoja srca in pomagate v dobrodelni akciji Otroci pomagamo otrokom. Kljub temu, da je letošnja akcija trajala le teden dni, smo skupaj uspeli obdariti in polepšati praznike 6. družinam učencev naše šole. 

Hvala trgovini Mercator, ki nam vsako leto pomaga izvesti omenjeno akcijo. 

Vse dobro v letu 2023.

Učiteljici Silva Špindler in Aleksandra Kuntner

25. 12. 2022, 22:06
Vesna Breznik
1 od 1
Voščilo

Spoštovani starši, učenci, zaposleni, obiskovalci naše spletne strani.

Narava počasi zapira oči, za prijetno zimsko spanje se pokriva s snežno odejo, v naših srcih pa se po napornih delovnih dnevih prebujajo praznični trenutki. To je čas, ko pisane luči okrasijo mesta, ko božične dobrote prikličejo družinske spomine in druženje z najbližjimi nariše nasmehe.

Naj bo tudi po praznikih leto 2023 polno svetlih luči, ki osvetljujejo naše poti, polno družinske topline, ki nam pomaga preskakovati ovire pri doseganju svojih ciljev, in polno prijateljskih vezi, ki osmišljajo življenje.

Lepe praznične dni vam želim.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

20. 12. 2022, 10:55
Milena Kokol
Dobrodelna prireditev za starše

Osmošolci so skupaj z razredničarko Mileno Kokol pripravili dramsko uprizoritev Romeo in Julija po Jurovško. Tako so učenci v pesmi, besedi in plesu prikazali, kako lahko sovraštvo med dvema družinama premaga najlepše čustvo tega sveta, to je ljubezen. Predstavo, ki je navdušila starše se je odvijala v času pred govorilnimi urami in sicer v ponedeljek, 12. 12. 2022, ob 15. 30 uri v jedilnici šole. Iskrena hvala staršem in učiteljem za obisk na tej dobrodelni prireditvi.

Posebna zahvala tudi g. Jožetu Jagru za ozvočitev. 

Osmošolci z razredničarko in sorazredničarko. 

19. 12. 2022, 14:11
Dani Sajtl
1 od 1
Dobrodelna akcija "OTROCI POMAGAMO OTROKOM"

Kdaj: Od 13. 12. do 21. 12. 2022
Kje: Trgovina Mercator
Kaj: Hrana z daljšim rokom uporabe, pripomočki za osebno higieno

Zbrana sredstva bomo podarili socialno ogroženim družinam naših vrstnikov.

Hvala, ker nam pomagate pomagati!

Učenci OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol

Adobe Acrobat dokument Letak
19. 12. 2022, 12:03
Maja Mencigar
Delavnice o varni rabi interneta

V torek, 3. 1. 2023 bomo za učence tretjega, šestega in osmega razreda izvedli enourne delavnice o varni rabi interneta. Učenci se bodo seznanili, kako varno uporabljati internet, informirali se bodo  o spletnem nasilju in ustrahovanju ter v osmem razredu pridobili pomembno znanje o spolnih stereotipih in spletnem nasilju.

Delavnivce bodo izvedli strokovnjaki  projekta Center za varnejši internet.

Safe.si

3. razred 6. razred 8. razred

14. 12. 2022, 12:48
Mateja Nudl
Selekcijsko šolsko Cankarjevo tekmovanje

Tudi letos je na šoli potekalo selekcijsko šolsko Cankarjevo tekmovanje z naslovom Ritmi srca, glasba sveta, ki je bilo 29. 11. 2022, in sicer zgolj za učence 8. in 9. razreda. Letos smo se z učenci ukvarjali s pesniško zbirko Romeo in Julija iz sosednje ulice, avtor Vinko Möderndorfer. Se spraševali, kdo so sodobni Romei in Julije. Prišli smo do spoznanja, da so to fantje in dekleta iz šolskih klopi, ki se srečujejo s prvimi zagledanostmi in privlačnostmi, pa tudi z lastno sramežljivostjo in nesamozavestjo. Dobitnika priznanj sta Daniel Pivljakovič iz 8. razreda in Tiana Šipek iz devetega razreda. Učenca se bosta udeležila regijskega tekmovanja, ki bo potekalo v torek, 17. 1. 2023, na OŠ Pesnica.

Vsem tekmovalcem in dobitnikoma priznanj iskrene čestitke ter še veliko bralnih užitkov.

Mentorica: Mateja Nudl

14. 12. 2022, 9:06
Vesna Breznik
Obvestilo - 23. 12. 2022

Spoštovani.

Leto se nezadržno približuje h koncu in prav vsi z veseljem pričakujemo čarobni čas božično-novoletnih praznikov. To je še lepše, če se na ta čas pripravljamo skupaj, tako doma v družini kot v šoli. 

Tako bomo 23. 12. 2022 dan preživeli nekoliko drugače, in sicer se nam bo pridružila domačinka, ga. Aleksandra Verbošt, ki bo učencem predstavila življenje na Novi Zelandiji; predstavitev pa bomo povezali s praznovanjem bližajočih se praznikov.

Učenci pridejo zjutraj v šolo normalno. Pouk bo na ta dan potekal od 8.20 do 11.30, ko bo organiziran avtobusni prevoz domov v obe smeri. Druge vožnje ne bo.

Vsem učencem bo na ta dan odpovedano kosilo, v kolikor bi želeli, da ima otrok v šoli kosilo, prosim to sporočite v tajništvo šole do torka, 20. 12. 2022.

Podaljšano bivanje bo za učence od 1. do 5. razreda organizirano samo za tiste učence, ki le-to res nujno potrebujejo. Zato vas prosim, da zaradi lažje organizacije do torka, 20. 12. 2022, sporočite razredničarki svojega otroka, kdo bo na ta dan, 23. 12. 2022, vključen v podaljšano bivanje. Zanje bo organizirano kosilo, za prevoz otroka domov pa poskrbite starši.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

7. 12. 2022, 9:12
Mihaela Sušec Vučko
Tekmovanje v znanju računalništva Bober

Med 7. in 18. novembrom 2022 je za učence od 2. do 5. razreda potekalo tekmovanje v znanju računalništva Bobrček, za učence od 6. do 9. razreda pa tekmovanje Mladi bober. Tekmovanja se je udeležilo 80 učencev od 2. do 9. razreda. Vsi učenci so izkazali dobro računalniško znanje in prejeli priznanja. Dobitniki bronastih priznanj pa so:

 • 2. a razred: Ela Bauman, Žana Belec, Sven Bračko, Nace Frangež, Gloria Jazbec Hrvatin, Larisa Lorber, Vid Majcenič, Flin Plečko, Melanija Plemenič, Anaja Urbanič, Maja Žerav (mentorica Silva Špindler);
 • 2. b razred: Žan Berič, Aljaž Črnčec, Matija Gselman, Ema Kren, Naja Šenekar, Elena Urbanič (mentorica Barbara Breznik);
 • 3. razred: Tim Fidler, Jurij Gregor Nudl, Julija Jamšek, Miloš Langerholc, Miha Senekovič, Gabriel Zavernik (mentorica Alenka Dominik);
 • 4. razred: Jonas Frangež, Aljaž Kovačič Purgaj, Jakob Oder, Florentina Živko (mentorica Lavra Bukšek Kreft);
 • 5. razred: Julija Bedič, Pia Črnčec, Jan Fekonja (mentorica Marija Senekovič);
 • 6. razred: Larisa Kotnik, Ema Lavrenčič, Kaja Žnuderl (mentorica Mihaela Sušec Vučko);
 • 7. razred: Ema Senekovič (mentorica Mihaela Sušec Vučko);
 • 8. razred: Jan Kolarič (mentorica Mihaela Sušec Vučko).

Čestitke vsem sodelujočim in obilo užitkov ob nadaljnjem računalniškem izpopolnjevanju.

Koordinatorici tekmovanja Nuša Markež in Mihaela Sušec Vučko

6. 12. 2022, 10:16
Vesna Breznik
Praznične govorilne ure

Spoštovani starši.

Mesec december je poseben mesec, mesec poln pričakovanj in prijetnih druženj. Zato si želimo, da si v ponedeljek, 12. 12. 2022, vzamete čas za obisk popoldanskih govorilnih ur (med 16.00 in 17.00 uro) ter združite koristno s prijetnim. 

Osmošolci so pod mentorstvom razredničarke pripravili dramsko uprizoritev »Romeo in Julija po Jurovško«, katero si lahko ogledate ob 15.30 v jedilnici šole. Devetošolci pa vam bodo v pritličju in 1. hodniku stare šole ponudili božično-novoletne voščilnice. Oboji bodo veseli prostovoljnih prispevkov.

Praznični dnevi veselo hitijo,
skrite misli in želje budijo.
Naj prinesejo pričakovanja
in uresničijo sanje,
odkrijejo modrosti
in natrosijo radosti!

Naj se vam vse želje izpolnijo, predvsem pa bodimo zdravi in imejmo se radi.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

30. 11. 2022, 16:47
Mateja Nudl
Radijska oddaja Zvedavčki

Učence poskušamo navajati na javno nastopanje, jim ponuditi možnost, da se preizkusijo v vlogi mladih novinarjev, da spoznajo, kako poteka snemanje za radijsko oddajo, kako lahko z vajo izpilijo svoje govorno izražanje in se nenazadnje tudi znebijo treme, ki je velikokrat prisotna pri govornem nastopanju. V ta namen nas je 7. 11. 2022 obiskala gospa Tamara Zupanič Čučnik, novinarka Radia Maribor, ki vodi oddajo Zvedavčki. Skupaj z učenci smo posneli kar tri oddaje, v katerih smo želeli predstaviti utrip in dogajanje na šoli, učenci so spregovorili o projektih, ki se izvajajo to šolsko leto. Tudi tokrat smo del oddaje namenili izidu dvojezične slikanice Sreča v nesreči in Change. V oddaji so nastopali: Klara Cmager, Filip Tišler, Ina Črnčec, Lukas Gretar Logar, Alina Berič, Larisa Kotnik, Ema Senekovič, Micheel Purgaj, Dario Korošec, Anej Lorber, Blaž Franc Kauran, Aneja Kos, Gloria Vuzem in Tiana Šipek. Oddaje se bodo predvajale na Radiu Maribor ob 9.30 tri sobote zapored, in sicer 3. 12. 2022, 10. 10. 2022, 17. 12. 2022. Dostopne bodo tudi na spletnem portalu RTV Slovenija.

"Narava je človeku dala en jezik in dve ušesi, da bi dvakrat več poslušal, kot govoril." Epiktet

Vabljeni k poslušanju.

Mentorica: Mateja Nudl

17. 12. 2022
7. 12. 2022
1. 12. 2022
Spletni portal Zvedavčki
30. 11. 2022, 14:45
Dani Sajtl
Medvrstniškimi mediatorji

OŠ J. Hudalesa se od konca novembra ponaša s petimi medvrstniškimi mediatorji, ki so uspešno končali usposabljanje na OŠ Lokavec. Z znanjem, ki so ga pridobili, bodo uspešno reševali spore med vrstniki in skrbeli za boljšo klimo na šoli. Čestitamo.

Mentorica: Lavra Bukšek Kreft

30. 11. 2022, 11:26
Dani Sajtl
1 od 1
Svetovni dan boja proti aidsu

Prvega decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Prvič je postal ta datum pomemben leta 1988, ko ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila za svetovni dan boja proti aidsu.

Aids – sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti, je spekter bolezenskih stanj, ki jih povzroči okužba z virusom humane imunske pomanjkljivosti (HIV). Po začetni okužbi se pri osebi včasih ne pojavi noben simptom, večinoma pa se pojavi kratko obdobje gripi podobne bolezni. Temu običajno sledi dolgotrajno obdobje brez simptomov. Ko okužba napreduje, prizadene imunski sistem.

Virus HIV se širi predvsem z nezaščitenimi spolnimi odnosi, okuženimi transfuzijami krvi, podkožnimi iglami ter s prenosom z matere na otroka med nosečnostjo, ob porodu ali pri dojenju. Nekatere telesne tekočine, npr. slina in solze, virusa HIV ne vsebujejo.

Za okužbo s HIV ni zdravila ali cepiva, vendar pa  zdravljenje lahko upočasni potek bolezni. Brez zdravljenja znaša povprečni čas preživetja po okužbi 11 let.

Po podatkih NIJZ,  je v obdobju od 1. julija 2017 do 30. julija 2019 skupno število okužb v Sloveniji 86 primerov.

Rdeča pentlja je simbol solidarnosti z osebami, okuženimi z virusom HIV, in osebami, obolelimi za aidsom.

Simptomi

HIV prizadene malodane vse organske sisteme. Okuženi imajo večje tveganje za pojav nekaterih vrst raka. Prav tako se pogosto pojavijo znaki okužbe, kot so vročina, potenje, zatečene bezgavke, slabotnost, izguba telesne teže.

Zdravljenje

Cepiva proti okužbi z virusom HIV ali zdravila, ki bi popolnoma pozdravila okužbo s HIV-om ali aids, zaenkrat še ne poznamo. 

Načini preprečevanja

Načini preprečevanja vključujejo varno spolnost (kondom), program zamenjave igel za uporabnike drog, zdravljenje okuženih oseb.

Zapisala: Majda Kolarič

30. 11. 2022, 8:53
Milena Kokol
Rezultati šolskega tekmovanja v znanju iz geografije

14.11.2022 je potekalo šolsko tekmovanje v znanju iz geografije. Letošnja tema je bila Geografija voda. Tekmovanje je potekalo v dveh skupinah: 1. skupina:  6. in 7. r., 2. skupina: 8. in 9. r.  V 1. skupini so dosegli bronasto priznanje naslednji učenci: Alina Berič, Larisa Kotnik, Ema Lavrenčič, Tisa Bedič, Jani Senekovič, Ema Senekovič, Manja Jug in Tobias Škamlec. 

V skupini 8. in 9. razreda so bronasto priznanje dosegli naslednji učenci: Tiana Šipek, Elvira Črešnar, Gala Bračič, Patrik Brumen, Jure Kocbek, Timotej Majcenič, Daniel Pivljakovič, Gloria Vuzem in Lana Zorec.

Na državno tekmovanje se je uvrstila Tiana Šipek iz 9. razreda. 

Vsem dobitnikom bronastih priznanj iskrene čestitke, Tiani pa veliko uspeha na državnem tekmovanju.

Mentorica: Milena Kokol

6. razred 7. razred 8. razred 9. razred

24. 11. 2022, 12:28
Vesna Breznik
1 od 6
OBJEM

Spoštovani starši.

Pod okriljem Zavoda RS za šolstvo je od 2016 do 2022 potekal razvojni projekt Bralna pismenost in razvoj slovenščine – OBJEM (Ozaveščanje, Branje, Jezik, Evalvacije, Modeli), katerega je podprlo tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Cilj projekta je bil dvigniti raven bralne pismenosti pri otrocih oz. učencih po celotni vertikali izobraževanja. Naša šola sicer v omenjeni projekt ni bila vključena, se pa močno zavedamo pomena tako razvijanja govora pri najmlajših kot branja pri učencih. 

Že v vrtcu otroke spodbujamo k pripovedovanju zgodb, v šoli k osvojitvi bralne značke; izvajamo različne projekte (Branje nas bogati, Rastem s knjigo, Naša mala knjižnica, Odprta knjiga – GG4U), kot prednostni cilj šole pa smo si v tem šolskem letu zadali tudi razvijanje bralno-jezikovne kulture med vsemi udeleženci vzgojno-izobraževalnega procesa.

Vendar samo delo v vrtcu in šoli pri tako kompleksni zadevi, kot je razvijanje govora in usvajanje branja, bralnega razumevanja, je zgolj kapljica v morje. Le-to je potrebno, da postane dnevna rutina dela in življenja tudi v domačem okolju.

Ker so v okviru zgoraj omenjenega projekta na Zavodu RS za šolstvo nastali plakati Igre za po poti in doma, ki na zelo preprost način prikazujejo, kako lahko doma spodbujate otrokov govor, kako otrok spoznava nove besede, kako beremo ter otroke hkrati motiviramo za branje, ki širi obzorja, ter kako spodbujamo razumevanje prebranega pri otrocih, vam le-te posredujemo, saj lahko na zelo zanimiv način skozi igro, vsakodnevno rutino pripomorete k razvijanju govora ter branja pri otrocih oz. učencih.

"Sončni vzhod prebuja naravo, branje knjig razsvetljuje glavo." (Neznani avtor)

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Plakati
22. 11. 2022, 12:55
Milena Kokol
23. november je dan Rudolfa Maistra

23. 11. 2022 je državni praznik - Dan Rudolfa Maistra.  23. novembra 1918  je Rudolf Maister skupaj s 4000 prostovoljci izpod nemške oblasti osvobodil Maribor in Spodnjo Štajersko.  Rudolf Maister je bil velik rodoljub,  prvi slovenski general in  tudi pesnik. Po njem je danes imenovana ulica v Mariboru. V spomin na to veliko osebnost so postavljeni številni spomeniki v Mariboru, Kamniku, Celju, Kranju in Ljubljani. Prav tako je na Zavrhu spominska soba in Maistrov stolp. Na šoli smo v čast Rudolfa Maistra pripravili kratko šolsko razstavo in pri urah zgodovine bomo  ta dan tudi kratko obeležili. 

Več o pomenu jutrišnjega praznika na spodnjem posnetku. 

Zapisala: učiteljica Milena Kokol

YouTube video Infodrom: Rudolf Maister
22. 11. 2022, 8:34
Maja Mencigar
Šolski center Rogaška Slatina - predstavitev programov

Starši in učenci!

Tako kot v lanskem šolskem letu, tudi v letošnjem potekajo predstavitve različnih izobraževalnih  programov za učence zaključnih razredov osnovnih šol, in sicer predstavitve srednješolskih programov.

Vse predstavitve bodo potekale na daljavo (preko zooma) in so popolnoma brezplačne oziroma brez kakršnih koli obveznosti!

Termini:

 • četrtek, 24.11.2022 ob 19:00 - predstavitev srednješolskega programa TEHNIK OPTIK (Šolski center Rogaška Slatina); obvezne prijave!
 • četrtek, 24.11.2022 ob 19:00 - predstavitev srednješolskega programa TEHNIK STEKLARSTVA (Šolski center Rogaška Slatina); obvezne prijave!
Prijava
21. 11. 2022, 13:52
Maja Mencigar
Dan odprtih vrat - Gimnazija in srednja šola za kemijo in farmacijo Ruše

Gimnazija in srednja šola za kemijo in farmacijo Ruše je uspešna šola. Na šoli izobražujejo v treh izobraževalnih programih – splošna gimnazija, kemijski tehnik in farmacevtski tehnik.

V času, ko se osnovnošolci odločate glede nadaljnje izobraževalne poti, vas v četrtek, 24. 11. 2022, med 16.00 in 18.00 uro vabijo na dan odprtih vrat GSŠKF Ruše.

Ogled in predstavitev izobraževalnih programov, šole in dijaškega doma se udeležijo učenci v spremstvu staršev.

21. 11. 2022, 11:34
Dani Sajtl
1 od 14
Tradicionalni slovenski zajtrk

Projekt SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in poteka že od leta 2011.

Osnovni cilj projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo se mladino in tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za širše okolje in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in širšega okoljskega pomena. Pomemben poudarek je tudi na splošnem ozaveščanju mladih o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Zakaj moramo zjutraj zajtrkovati?

"Zato, ker prazna vreča ne stoji pokonci! Kaj pomeni ta slovenski pregovor? Tudi to, da lačen človek težko dela. Zjutraj moramo telesu zagotoviti dovolj energije, da se lahko učimo in igramo. Zato moramo zajtrkovati, še preden pridemo v šolo. A ni vseeno, kaj zajtrkujemo. Zajtrk mora biti sestavljen iz zdravih, naravno pridelanih jedi."

Tradicionalni slovenski zajtrk smo izvedli v petek, 18. 11. 2022. 

Učenci in zaposleni šole smo se zbrali v jedilnici šole, kjer je bil kratek program. Učenci 6. razreda so z mentorico go. Matejo Nudl pripravili kamišibaj Gospodična Medična. Prisotne sta pozdravila župan g. Peter Škrlec in predsednik Čebelarskega društva g. Franc Črnčec. Pevski zbor je pod vodstvom mentorice ge. Metke Caf zapel Slakovega Čebelarja.

Slovenski tradicionalni zajtrk naše šole je bil sestavljen iz kruha iz krušne peči družine Senekovič, masla Ljubljanskih mlekarn in eko jabolk zadruge Dobrina.

Domači med nam je podarilo Čebelarsko društvo iz Jurovskega Dola, domače mleko pa kmetija Kocbek iz Voličine.

Prav vsi smo z veseljem posegli po pripravljenih dobrotah in zadovoljni ter siti in polni energije nadaljevali šolsko delo.

Zapisala: Majda Kolarič

YouTube video Posnetek programa
16. 11. 2022, 14:04
Milena Kokol
1 od 4
Park spomina

Občina Sv. Jurij v Slovenskih goricah pripravlja projekt Park spomina. V ta namen so v petek,11.11. 2022 skupaj z našo šolo organizirali spominsko učno uro. Učenci so spoznali osebnost Gregorja Einspielerja, ki je kot duhovnik v naših krajih deloval v letih 1922-27. Gregor Einspieler je bil velik Slovenec, saj se je boril za slovensko besedo in kulturo. Ob tem močnem zavedanju in javnem izpostavljanju je bil izgnan iz nemško usmerjenega dela Koroške.

Učence je po poti spomina vodil g. Aleksander Purgaj, ki je soavtor knjige o Gregorju Einspielerju. 

Zahvaljujemo se g. Aleksandru Purgaju za zanimivo in pestro vodenje po parku spomina, občini Sv. Jurij pa za podarjene knjige, ki so jih bili deležni naši učenci. 

Učiteljica: Milena Kokol

14. 11. 2022, 11:56
Vesna Breznik
Obvestilo

Spoštovani starši.

Prešli smo v obdobje, ko se pogosteje pojavljajo najrazličnejše viroze in obolenja otrok oz. učencev. Čeprav v letošnjem šolskem letu v šoli/vrtcu nismo omejeni z najrazličnejšimi ukrepi za preprečevanje širjenja SARS CoV-2 (redno sicer prezračujemo razrede/igralnice in ostale prostore), vas prosimo, da kljub vsemu ob pojavu posameznih simptomov opravite preventivno testiranje za Covid-19 v domačem okolju (v lekarni z otrokovo zdravstveno izkaznico dobite 10 brezplačnih testov za samotestiranje na mesec) oz. naj otrok ostane doma do popolne ozdravitve. S tem se bomo izognili prenosu najrazličnejših viroz na preostale otroke oz. učence in zaposlene.

Prav tako vas prosimo, da v primeru pojava uši učenec ostane par dni doma ter opravite odpravo uši. Pri tem je potrebno oprati tudi vso posteljnino, brisače, perilo, krtače, glavnike … Vse, kar je bilo v stiku z lasmi.

Hvala in vse dobro.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

14. 11. 2022, 11:19
Vesna Breznik
Vabilo na starševski večer

Spoštovani.

Vabimo vas, da se udeležite starševskega večera, ki ga organizira Svetovalni center Maribor, v četrtek, 17. 11. 2022, ob 17.00, v njihovih prostorih. Tema pogovora je komunikacija med staršem in otrokom.

Več o vsebini si lahko preberete v priloženem vabilo.

Vljudno vabljeni.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Vabilo na starševski večer KOMUNIKACIJA
10. 11. 2022, 14:17
Milena Kokol
1 od 21
Šolski sadovnjak

Učenci izbirnega predmeta sodobno kmetijstvo,  so v ponedeljek, 7.11.2022 posadili 10 sadnih dreves v novi učilnici na prostem. Tako že rastejo: 4 jablane, 2 hruški, češnja, breskev, mandarina in sliva. Sajenje je potekalo pod strokovnim vodenjem g. Andreja Dvoršaka, ki je učence  uvodoma seznanil s sortami sadnega drevja  in  o naravnih pogojih potrebnih za rast. V drugem delu so se seznanili  s samim postopkom sajenja. Pri sajenju so uporabljali mreže proti voluharjem in domači hlevski gnoj.  Po opravljenem sajenju so bili učenci  skupaj  z g. Andrejem Dvoršakom deležni  domače "južne" z domačimi klobasami, mesom iz tunke, domačim kruhom  in zaseko. Malico so pripravile  devetošolke s primerno dekoracijo.   

Pohvala vsem devetošolcem in dvema osmošolcema za vzorno sodelovanje. Ker so vložili svoj trud in pripravljenost je to lep spomin na generacijo devetošolcev in njihova zapuščina na naši šoli. Čez leta se bodo ob ponovnem snidenju v šoli,  radi spomnili in dejali: "to drevo sem pa jaz posadil-a".

Iskrena zahvala ge. Katarini Holer za prispevano malico, g. Andreju Dvoršaku za uporabno znanje in hišniku Jožetu Jagru za pripeljan hlevski gnoj. Prav tako zahvala ravnateljici Vesni Breznik, da nas je pri tej akciji podprla. 

Mentorica: Milena Kokol z učenci izbirnega predmeta sodobno kmetijstvo.

10. 11. 2022, 10:11
Maja Mencigar
Karierni sejem 2022

V mesecu novembru bo v Mariboru potekal že 7. Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja, pod sloganom Vesolje priložnosti, ki ga organizira Mestna občina Maribor v partnerskem sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje Območno službo Maribor, Univerzo v Mariboru, Štajersko gospodarsko zbornico, Območno obrtno podjetniško zbornico Maribor, Fundacijo za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma, ustanova in Mladinskim kulturnim centrom Maribor.

Po dveh letih izvedbe kariernega sejma v virtualni obliki bo letos karierni sejem ponovno mogoče obiskati v živo. Karierni sejem bo potekal 2 dneva, in sicer za osnovnošolce v torek, 15. novembra, od 8. do 18. ure, za srednješolce pa v četrtek, 17. novembra, od 8. do 18. ure, v Športni dvorani Ljudski vrt »Lukna«, Mladinska ulica 26 v Mariboru.

YouTube video Karierni sejem - vabilo
7. 11. 2022, 13:59
Dani Sajtl
Obeležitev dneva reformacije

Pred počitnicami smo na OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol gostili živo knjižnico, s pomočjo katere so učenci spoznavali življenje slovenskih reformatorjev, se seznanili z njihovimi deli in odkrivali kakšne zanimivosti iz njihovega življenja. Učenci so se na takšen način veliko naučili in se pri tem zabavali.

Lavra Bukšek Kreft

7. 11. 2022, 10:25
Vesna Breznik
Popoldanske govorilne ure

Spoštovani.

V ponedeljek, 14. 11. 2022, so popoldanske govorilne ure za starše učencev od 1. do 9. razreda od 16.00 do 17.00 ure.

Vljudno vabljeni.

7. 11. 2022, 10:21
Vesna Breznik
Rezultati zbiranja odpadnega papirja

Pozdravljeni.

Pred pričetkom jesenskih počitnic smo uspešno zaključili zbiralno akcijo odpadnega papirja. V priponki obvestila si lahko ogledate rezultate zbiranja odpadnega papirja po razredih.

Hvala vsem sodelujočim, saj smo v tej zbiralni akciji zbrali največ odpadnega papirja do sedaj. 

Znesek od zbranega papirja se bo v ustreznem deležu po razredih šole namenil sofinanciranju zaključnih ekskurzij (9. razred pa valeti), za vrtec pa bo sorazmerni delež zneska namenjen šolskemu skladu vrtca.

Ker je v šoli zbiralna akcija odpadnega papirja potekala kot tekmovanje med razredi, bodo trije razredi, ki so zbrali največ papirja nagrajeni s sladkim presenečenjem.

V pomladnem času bomo zbiralno akcijo odpadnega papirja ponovili in da bomo presegli tokrat zbrano količino, pridno zbirajte odpadni papir že sedaj. Skupaj zmoremo zelo veliko.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Rezultati zbiranja odpadnega papirja
25. 10. 2022, 14:17
Vesna Breznik
1 od 7
Sebi v ponos in drugemu v pomoč

Gasilci so takšni kot smo mi vsi,
s službo, otroki, z mačkami, psi.
Včasih jih kaj teži in skrbi,
včasih živijo najlepše dni.

V resnici gasilci niso kot vsi.
Gasilci imajo super moči.
Gasilci vse izpustijo, hitijo,
tja, od koder drugi vsi le bežijo.

Kadar nekdo na ves glas kriči,
ko kje gori, se nesreča zgodi,
gasilci pozabijo svoje skrbi,
svoje družine in najlepše dni.

V vsaki nesreči del sebe pustijo
in vse naredijo, da drugi živijo.
Zato gasilci niso kot vsi,
gasilcem pogum v srcih gori.

(Nina Jelen)

V torek, 25. 10. 2022, je bil na OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol prav poseben dogodek. V mesecu požarne varnosti so nas obiskali domači prostovoljni gasilci ter Gasilska enota Gornja Radgona z gasilsko avto lestvijo ALK-23/12. Najprej je g. Robert Kukovec, poveljnik domačega prostovoljnega gasilskega društva,  predstavil pomen gasilstva ter razložil, kaj nam bodo skupaj s kolegom iz PGD Gornja Radgona, g. Markom Fekonja, predstavili. G. Fekonja je otrokom vrtca ter učencem šole predstavil gasilsko vozilo – gasilsko avto lestev ter reševanje z le-to. Preden so od besed prešli k dejanjem, pa nas je pozdravil še g. župan. Nato so nam gasilci predstavili primer reševanja ujetih oseb. Vzgojiteljice, učiteljice in hišnik so bili ujeti v 2. nadstropju šole, od koder so jih gasilci rešili s pomočjo uporabe gasilske avto lestve. Ob zaključku so prikazali še gašenje požara na višini, prav tako iz omenjenega gasilskega vozila.

Skupaj smo tako preživeli lep, poučen dopoldan, čemur gre v prvi vrsti zahvala Robertu Kukovcu, ki se je potrudil in poskrbel, da smo imeli možnost videti gasilsko avto lestev ter način reševanja z uporabo le-te. Zahvala gre tudi domačim gasilcem Jerneju Siniču, Urošu Črnčecu, Sebastijanu Črnčecu ter Nuši Najdenik, kakor seveda g. Marku Fekonja iz Gasilske enote Gornja Radgona, ki so si vzeli čas in dopoldan preživeli z nami. Čeprav so v našem kraju zelo aktivni mladi gasilci, je mogoče danes še koga premamilo, da se bo odločil in stopil v vrste mladih gasilcev. Iskrice v očeh so se iskrile mnogim, zato verjamem, da se ni bati za prihodnost prostovoljnega gasilstva.

Verjetno ni bolj srčnih in nesebičnih ljudi, kot so prostovoljni gasilci. Ob požarih, poplavah ali drugih nesrečah spustijo vse iz rok in se nesebično podajo v reševanje ljudi in njihovega imetja. Hvala vam in … "Na pomoč."

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

23. 10. 2022, 15:26
Barbara Breznik
2. tehniški dan

Že tretje leto smo ponosna šola, ki se lahko pohvali, da sodeluje v okviru projekta Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti. 14. 10. 2022 smo izvedli tehniški dan Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti – GREMO VEN. Na ta dan smo izvedli tudi drugi del šolskega projekta Trajnostna mobilnost in učence vzpodbudili k prihodu v šolo peš.

Učenci od 6. do 9. razreda so preživeli pester, inovativen, ustvarjalen in zabaven dan. V okviru projekta Spirit so krepili podjetniške in druge kompetence in pri tem zelo uživali. Najprej so se urili v osnovah podjetnosti, nato so reševali probleme s pomočjo Design Thinking, s pomočjo CANVASA načrtovali svojo pot od ideje do realizacije. Slednje so dosegli z delom v skupinah. Svojo idejo so nato predstavljali drugim, pri čemer jih je budno spremljala komisija. Učence so izvajalke (Barbara Pribožič Leka, Barbara Breznik in Silva Špindler) ves čas opozarjale tudi na govorico telesa. Učenci z najboljšimi idejami  o učilnici na prostem se bodo udeležili start up srečanja v mesecu novembru. Ob koncu so se prav vsi strinjali, da bodo podjetniško ustvarjali še naprej.

 • Učenci 1. a in 1. b razreda so si v okviru tehniškega dne prebarvali teraso. Teraso bodo sedaj lažje uporablja za učenje na prostem. Na steno so si narisali abecedo, števila, like, merilni trak, gol za nogomet …
 • Učneci 2. in 3. razredov so ob igrišču izdelali senzorično pot iz odpadnih avtomobilskih pnevmatik. 
 • Učenci 4. razreda so izdelali družabne igre (človek ne jezi se, domine,…). 
 • Učenci 5. razreda so šivali blazine za učilnico na prostem. 

Ves material, ki smo ga na tehniškem dnevu potrebovali, so nam donirali podjetniki iz okolice. 

Radi bi se zahvalili podjetjem:

 • Vulkanizerstvu Dajčman
 • Profinal L&M d.o.o.
 • Prevent Halog d.o.o.
 • Eko Elektrarna

Iskrena hvala vsem sodelujočim in vsem učiteljem!

Zapisali: Barbara Breznik in Silva Špindler

Foto utrinki tehniškega dne
14. 10. 2022, 9:28
Mihaela Sušec Vučko
Šolsko tekmovanje iz logike

V četrtek, 29. 9. 2022, je potekalo šolsko tekmovanje iz logike. Tekmovanja se je udeležilo 72 učencev od 1. do 9. razreda. 

Dobitniki bronastih priznanj so:

 • 1. a razred: Filip Tišler, Ana Oder, Vita Črnčec (mentorica Martina Škrlec);
 • 1. b razred: Tine Sambolec, Eva Jurič (mentorica Mojca Ozmec);
 • 2. a razred: Gloria Jazbec Hrvatin, Ela Bauman (mentorica Silva Špindler); 
 • 2. b razred: Jurij Kraner, Ema Kren, Matija Gselman (mentorica Barbara Breznik);
 • 3. razred: Miloš Langerholc, Miha Senekovič, Tim Fidler, Gabriel Zavernik, Julija Jamšek, Jurij Gregor Nudl (mentorica Alenka Dominik);
 • 4. razred: Florentina Živko, Nik Šipek, Jonas Frangež (mentorica Lavra Bukšek Kreft);
 • 5. razred: Žan Golob (mentorica Marija Senekovič);
 • 6. razred: Kaja Žnuderl, Maja Košnik, Larisa Kotnik (mentorica Mihaela Sušec Vučko);
 • 7. razred: Ema Senekovič (mentorica Mihaela Sušec Vučko).
 • Učenki 9. razreda Tiana Šipek in Gloria Vuzem (mentorica Mihaela Sušec Vučko) prejmeta priznanje za sodelovanje.

Na regijsko tekmovanje, ki bo v soboto, 22. 10. 2022, na OŠ Sladki Vrh, se je uvrstila Tiana Šipek iz 9. razreda.

Čestitke vsem sodelujočim in obilo užitkov ob nadaljnjem reševanju nalog iz logike.

Vodja tekmovanja: Mihaela Sušec Vučko

13. 10. 2022, 16:05
Silva Špindler
1 od 1
Sprejem v šolsko skupnost

Petek, 30. septembra 2022, je bil za prvošolce in novince naše šole poseben dan, saj so bili sprejeti v šolsko skupnost. Z učenci smo pripravili krajši kulturni program. Obljubili so, da bodo spoštovali šolska pravila. Ker so se pri tem odlično odrezali, so dobili pohvalo in darilo, saj so postali člani ŠOLSKE SKUPNOSTI.  Učenci 7. in 8. razreda so postali njihovi zaščitniki oziroma varuhi. Podpisali so slavnostno zaobljubo. 

Zapisala: Silvija Špindler

13. 10. 2022, 11:39
Milena Kokol
1 od 1
Župan je predstavil lokalno samoupravo

V ponedeljek, 10.10. 2022 je pri uri državljanske in domovinske kulture in etike sodeloval župan občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah, g. Peter Škrlec. Osmošolcem je predstavil naloge  župana in  občinskega sveta. Prav tako so se učenci seznanili z razvojem občine od leta 2007 do danes.  Iz prve roke so spoznali,  kako se v občinski proračun steka in odvaja občinski denar. Župan Peter Škrlec vlogo župana opravlja že 14. let in na vprašanje ali bo še kandidiral na letošnjih volitvah, je z nasmeškom na obrazu pokazal, da verjetno bo. Želimo mu veliko uspeha v naslednjem mandatu. 

Osmošolci se z učiteljico Mileno Kokol najlepše zahvaljujejo g. županu za prijetno uro druženja. 

12. 10. 2022, 13:33
Vesna Breznik
Vabilo

Spoštovani,

v prilogi vam posredujemo vabilo na predavanje za starše z naslovom »Učinkovito učenje«, ki bo v torek, 18. 10. 2022, ob 17. uri, v prostorih Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše (Lavričeva ulica 5, Maribor) in bo potekalo v okviru 70-letnice Svetovalnega centra.

Vljudno vabljeni.

Adobe Acrobat dokument Vabilo na staršpevski večer - Učinkovito učenje
11. 10. 2022, 9:54
Vesna Breznik
Vabilo

Spoštovani!

V okviru dogodkov ob 70-letnici Svetovalnega centra Maribor vam posredujemo vabilo na predstavitev Društva Tačke pomagačke in projekta Beremo s tačkami, ki bo v torek, 18. 10. ob 17.30 uri v prostorih Svetovalnega centra Maribor. Delovanje društva je usmerjeno v pomoč staršem in otrokom, ki se srečujejo s težavami pri usvajanju branja.

Vstop je prost.

Vljudno vabljeni.

Adobe Acrobat dokument Vabilo na predstavitev društva Tačke pomagačke - Beremo s kužki

1. razred 2. razred 3. razred 4. razred

11. 10. 2022, 7:47
Vesna Breznik
Obvestilo

Spoštovani.

Že v začetku šolskega leta smo vam predstavili šolski projekt Trajnostna mobilnost – peš v šolo, v okviru katerega želimo, da bi učenci vsaj trikrat letno prišli peš ali na drug trajnostni način v šolo. Prvič smo to izvedli 28. 9., ko smo organizirali 1. športni dan. 

Drugič bi to izvedli v petek, 14. 10., ko imamo načrtovan tehniški dan. Tehniški dan se prične ob 8.20 z aktivnostmi v šoli. Na ta dan ne bo avtobusnega prevoza ne v šolo in ne domov, ampak bi želeli, da učenci pridejo v šolo peš, s kolesi (individualno ali v manjših skupinah – večji učenci poskrbijo kot varuhi za mlajše učence). V kolikor se boste vseeno odločili in otroka pripeljali v šolo z avtomobilom, vas prosimo, da otroka ne pripeljete do šole, ampak ga odložite npr. pri športnem igrišču, gasilskem domu … in nato pot v šolo nadaljuje peš.

Za učence 1. razreda je organizirano jutranje varstvo in podaljšano bivanje in jih v šolo in domov pospremite po ustaljenem načinu. Za učence od 2. do 5. razreda bo sicer organizirano podaljšano bivanje, vendar v kolikor učenec ne bo šel peš domov, poskrbite za prevoz sami.

Prav tako vas obveščamo, da bomo v času od 17. 10. do 28. 10. 2022 organizirali jesensko akcijo zbiranja starega papirja (izključno stare revije, časopis ali morebiti kakšne stare knjige, ne pa kartona). Odpadni papir lahko v tem času oddate v keson, ki bo postavljen na parkirišču pri telovadnici. Tokrat bi zbiralno akcijo izpeljali kot tekmovanje med razredi, zato bi vas prosili, da papir pripeljete med 7.00 in 8.15 ali med 13.00 in 14.00. Pripeljani papir se bo stehtal in odložil v keson. Zbrana sredstva se bodo namenila za zaključne ekskurzije. V kolikor boste papir pripeljali izven predvidenega časovnega okvirja, vas prosimo, da označite, kateremu razredu naj pripišemo težo pripeljanega papirja.

Verjamemo, da nam bo tudi tokrat uspelo zbrati veliko odpadnega papirja.

Lep pozdrav,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

10. 10. 2022, 13:14
Vesna Breznik
Vabilo

Spoštovani starši predšolskih otrok in učencev 1. razreda.

V okviru dogodkov ob 70-letnici Svetovalnega centra vas vabimo na predavanje za starše otrok v predšolskem obdobju in ob vstopu v šolo, ki bo v ponedeljek, 17. 10. 2022 ob 17.30 v Svetovalnem centru Maribor (Lavričeva 5, Maribor, soba 6). 

Predavanje "Z GLASOVI IN BESEDAMI na poti do začetnega branja in pisanja" je namenjeno staršem otrok v predšolskem obdobju in ob vstopu v šolo, saj se takrat pri otrocih najintenzivneje razvija glasovno zavedanje. Spoznali boste, kako prepoznavanje rim, igre z izštevankami, besedami, zlogi in glasovi vplivajo na razvoj branja in pisanja v kasnejšem šolskem obdobju ter kako lahko doma z otrokom na igriv način razvijamo spretnosti glasovnega zavedanja.

Predhodna prijava ni potrebna.

Vljudno vabljeni!

Adobe Acrobat dokument Vabilo na dogodek ob 70-letnici Svetovalnega centra
6. 10. 2022, 18:14
Dani Sajtl
1 od 6
Šola v naravi: Livške Ravne Kobarid, CŠOD Kavka, 4.dan

Tudi danes smo preživeli čudovit dan. Dopoldan smo raziskovali živali v potoku Perivnik in se poučili o zdravilnih rastlinah. Dragi starši, zdaj vemo, kako pomiriti vaše živce, če vas bomo razjezili. Popoldne se je pričelo z velikim, prijetnim presenečenjem. Obiskala nas je ravnateljica in nam razdelila čokolade in bombone. Skupaj z njo smo se kasneje podali še v zelo zanimivo Kavkno jamo. Čaka nas še družabni večer in trenutno pripravljamo zabavni program. Joj kako se veselimo.

Jutri dopoldan bomo še raziskovali gozd in gozdne živali, potem pa se ob 14.00 podali na dolgo pot proti domu.

Vaši sedmošolci z učiteljicama. 

7. razred Šport

5. 10. 2022, 18:21
Dani Sajtl
1 od 6
Šola v naravi: Livške Ravne Kobarid, CŠOD Kavka, 3.dan

Danes smo se po zajtrku odpravili na pohod do vasice Livek v dolini. Na poti nas je spremljal čudovit razgled na Krn in Kanin. V dolini smo si ogledali razstavo o stotih letih smučanja v Liveku. Po vrnitvi v dom nas je pričakalo slastno kosilo, ki smo ga po napornem pohodu zmazali do zadnje pike. Popoldan smo se z učiteljem Zoranom urili v lokostrelstvu. Veselimo se večerje, po večerji pa nas čaka še zabavni program z učenci osnovne šole Nabrežina iz Italije.

Vaši sedmošolci

7. razred Šport

4. 10. 2022, 17:52
Dani Sajtl
1 od 6
Šola v naravi: Livške Ravne Kobarid, CŠOD Kavka, 2.dan

Danes zjutraj smo se zbudili ob 7.00. Pospravili smo sobe in pozajtrkovali. Po zajtrku smo se odpravili po grebenu Kolovrata. Na pohodu smo spoznavali zgodovino prve svetovne vojne. Ko smo se vrnili, nas je pričakalo odlično kosilo. Popoldan smo raziskovali lišaje. Sedaj čakamo na večerjo in nato sledi družabni program.

Vaši sedmošolci

7. razred Šport

4. 10. 2022, 8:45
Dani Sajtl
1 od 3
Šola v naravi: Livške Ravne Kobarid, CŠOD Kavka, 1.dan

Srečno smo prišli na cilj, se vselili v sobe in spoznali učitelje. Z učiteljem smo šli na plezalno steno in nekaterim je uspelo osvojiti vrh devetmeterske stene. Preostali čas smo porabili za igro. Po večerji smo šli na nočni sprehod v okolici doma. Kmalu je prišel čas za spanje a nekateri smo se še nekaj časa pogovarjali.

7. razred Šport

29. 9. 2022, 13:51
Maja Mencigar
Teden otroka 2022 - Skupaj se imamo dobro

Osrednja tema letošnjega Tedna otroka, ki bo potekal od 3. do 9. oktobra, je Skup se mava dobr", kar je tudi naslov pesmi priljubljenega Nipkeja, ki je letošnji ambasador Tedna otroka.

Tudi letos bomo okušali jedi po našem izboru, s sliko in zvokom nas bo ornitolog Andrej Šiško popeljal v skrivnostni svet prostoživečih ptic, razredne ure in odmori pa bodo spremljale glasba in smeh otrok.

YouTube video Teden otroka 2022: Skupaj se imamo dobro - plesni natečaj
27. 9. 2022, 21:05
Alenka Dominik
1. tehniški dan

V  petek, 30. 9. 2022, bo potekal prvi tehniški dan na temo Varno in spodbudno okolje.

Gostili bomo zunanje izvjalce iz Društva za boljši svet, ki bodo po razredih izvedli različne delavnice.

Del dneva bo namenjen tudi aktivnostim ob Evropskem dnevu jezikov, kjer bodo učenci  na različne materiale zapisovali izbrano besedo v različnih jezikih. Izdelki bodo obešeni po hodnikih šole.

Tehniški dan bomo končali s sprejemom novincev v šolsko skupnost. Program in slovesni sprejem prvošolcev in novincev bo v telovadnici šole.

Ta dan gredo učenci od 4.-9. razreda domov z avtobusom ob 13.00 uri. Ostali učenci so pri pouku podaljšanega bivanja in gredo domov z avtobusom ob 14.35 uri. Učenci 1. razredov imajo podaljšano bivanje kot ponavadi.

25. 9. 2022, 19:30
Milena Kokol
1 od 12
Obisk kmetije pri Fridi

Učenci izbirnih predmetov turistična vzgoja in sodobno kmetijstvo so v petek, 23. 9. 2022 obiskali ekološko kmetijo pri Fridi v občini Sv. Ana. Lastnik kmetije, g. Franc Ruhitelj jim je uvodoma predstavil zgodovino domačije, s čim so se ukvarjali nekoč,  in s čim se  kmetija ukvarja danes. Prav tako so spoznali osnovne razlike med  ovčerejo in kozjerejo, saj na kmetiji gojijo tako ovce kot koze. V muzejski zbirki so spoznali številne stare pripomočke, ki so jih nekoč uporabljali pri kmečkih opravilih. Franc Ruhitelj jim je tudi razložil, kako se striže ovca in  kako iz volne pridobivajo številne priročne izdelke. Številni učenci so se preizkušali  tudi v praktičnem delu. Kot se na koncu spodobi so zaužili še tabrhovo "južno". Na kmetiji smo preživeli dve  koristni šolski uri. 

Zapisala: Učiteljica Milena Kokol

14. 9. 2022, 11:57
Vesna Breznik
1. skupni roditeljski sestanek - šola

Spoštovani.

Vljudno Vas vabimo na 1. skupni roditeljski sestanek, ki bo v ponedeljek, 19. 9. 2022, ob 16.00 uri v jedilnici šole. Po uvodni predstavitvi načrta dela za šolsko leto 2022/2023 bodo oddelčni roditeljski sestanki v matičnih učilnicah Vaših otrok.

Vljudno vabljeni.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

6. 9. 2022, 14:10
Vesna Breznik
Status perspektivnega športnika ali kulturnika

Pozdravljeni.

Po Pravilniku o prilagajanju šolskih obveznosti za učenke in učence OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol  lahko učenci, ki se v popoldanskem času ukvarjajo s športnimi ali kulturnimi dejavnostmi pridobijo status perspektivnega ali vrhunskega športnika oz. kulturnika. Omenjeni Pravilnik natančneje določa pogoje ter postopek pridobitve statusa, kakor tudi pravice in obveznosti šole, učenca ter staršev. 

Želela bi vas samo spomniti, da v kolikor menite, da vaš otrok zadostuje pogojem, je potrebno vlogo za pridobitev statusa izpolniti in oddati razredniku z vsemi pripadajočimi potrdili do 30. 9. 2022.

V priponki sta oba obrazca, na katerih je tudi zapisano, kaj je potrebno vlogi priložiti.

Lep pozdrav, 

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Vloga za dodelitev statusa perspektivnega - vrhunskega kulturnika
Adobe Acrobat dokument Vloga za dodelitev statusa perspektivnega - vrhunskega športnika

© 2007-2023 OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol. Vse pravice pridržane. | 26. 3. 2023, 23:08