prva stran
SPIRIT Slovenija Ekošola Šolska shema Evropske unije Naša mala knjižnica Odprta knjiga Turizmu pomaga lastna glava eduroam

React-EU - IKT za VIZ
šola | vrtec | novice | koledar | zaposleni | projekti | dosežki | knjižnica | šport | povezave | glasilo | video | Oblak 365
Novice

Šolske novice

Šolske novice

šolsko leto: razred: objavil-a:

7. 12. 2022, 9:12
Mihaela Sušec Vučko
Tekmovanje v znanju računalništva Bober

Med 7. in 18. novembrom 2022 je za učence od 2. do 5. razreda potekalo tekmovanje v znanju računalništva Bobrček, za učence od 6. do 9. razreda pa tekmovanje Mladi bober. Tekmovanja se je udeležilo 80 učencev od 2. do 9. razreda. Vsi učenci so izkazali dobro računalniško znanje in prejeli priznanja. Dobitniki bronastih priznanj pa so:

 • 2. a razred: Ela Bauman, Žana Belec, Sven Bračko, Nace Frangež, Gloria Jazbec Hrvatin, Larisa Lorber, Vid Majcenič, Flin Plečko, Melanija Plemenič, Anaja Urbanič, Maja Žerav (mentorica Silva Špindler);
 • 2. b razred: Žan Berič, Aljaž Črnčec, Matija Gselman, Ema Kren, Naja Šenekar, Elena Urbanič (mentorica Barbara Breznik);
 • 3. razred: Tim Fidler, Jurij Gregor Nudl, Julija Jamšek, Miloš Langerholc, Miha Senekovič, Gabriel Zavernik (mentorica Alenka Dominik);
 • 4. razred: Jonas Frangež, Aljaž Kovačič Purgaj, Jakob Oder, Florentina Živko (mentorica Lavra Bukšek Kreft);
 • 5. razred: Julija Bedič, Pia Črnčec, Jan Fekonja (mentorica Marija Senekovič);
 • 6. razred: Larisa Kotnik, Ema Lavrenčič, Kaja Žnuderl (mentorica Mihaela Sušec Vučko);
 • 7. razred: Ema Senekovič (mentorica Mihaela Sušec Vučko);
 • 8. razred: Jan Kolarič (mentorica Mihaela Sušec Vučko).

Čestitke vsem sodelujočim in obilo užitkov ob nadaljnjem računalniškem izpopolnjevanju.

Koordinatorici tekmovanja Nuša Markež in Mihaela Sušec Vučko

6. 12. 2022, 10:16
Vesna Breznik
Praznične govorilne ure

Spoštovani starši.

Mesec december je poseben mesec, mesec poln pričakovanj in prijetnih druženj. Zato si želimo, da si v ponedeljek, 12. 12. 2022, vzamete čas za obisk popoldanskih govorilnih ur (med 16.00 in 17.00 uro) ter združite koristno s prijetnim. 

Osmošolci so pod mentorstvom razredničarke pripravili dramsko uprizoritev »Romeo in Julija po Jurovško«, katero si lahko ogledate ob 15.30 v jedilnici šole. Devetošolci pa vam bodo v pritličju in 1. hodniku stare šole ponudili božično-novoletne voščilnice. Oboji bodo veseli prostovoljnih prispevkov.

Praznični dnevi veselo hitijo,
skrite misli in želje budijo.
Naj prinesejo pričakovanja
in uresničijo sanje,
odkrijejo modrosti
in natrosijo radosti!

Naj se vam vse želje izpolnijo, predvsem pa bodimo zdravi in imejmo se radi.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

30. 11. 2022, 16:47
Mateja Nudl
Radijska oddaja Zvedavčki

Učence poskušamo navajati na javno nastopanje, jim ponuditi možnost, da se preizkusijo v vlogi mladih novinarjev, da spoznajo, kako poteka snemanje za radijsko oddajo, kako lahko z vajo izpilijo svoje govorno izražanje in se nenazadnje tudi znebijo treme, ki je velikokrat prisotna pri govornem nastopanju. V ta namen nas je 7. 11. 2022 obiskala gospa Tamara Zupanič Čučnik, novinarka Radia Maribor, ki vodi oddajo Zvedavčki. Skupaj z učenci smo posneli kar tri oddaje, v katerih smo želeli predstaviti utrip in dogajanje na šoli, učenci so spregovorili o projektih, ki se izvajajo to šolsko leto. Tudi tokrat smo del oddaje namenili izidu dvojezične slikanice Sreča v nesreči in Change. V oddaji so nastopali: Klara Cmager, Filip Tišler, Ina Črnčec, Lukas Gretar Logar, Alina Berič, Larisa Kotnik, Ema Senekovič, Micheel Purgaj, Dario Korošec, Anej Lorber, Blaž Franc Kauran, Aneja Kos, Gloria Vuzem in Tiana Šipek. Oddaje se bodo predvajale na Radiu Maribor ob 9.30 tri sobote zapored, in sicer 3. 12. 2022, 10. 10. 2022, 17. 12. 2022. Dostopne bodo tudi na spletnem portalu RTV Slovenija.

"Narava je človeku dala en jezik in dve ušesi, da bi dvakrat več poslušal, kot govoril." Epiktet

Vabljeni k poslušanju.

Mentorica: Mateja Nudl

Spletni portal Zvedavčki
30. 11. 2022, 14:45
Dani Sajtl
Medvrstniškimi mediatorji

OŠ J. Hudalesa se od konca novembra ponaša s petimi medvrstniškimi mediatorji, ki so uspešno končali usposabljanje na OŠ Lokavec. Z znanjem, ki so ga pridobili, bodo uspešno reševali spore med vrstniki in skrbeli za boljšo klimo na šoli. Čestitamo.

Mentorica: Lavra Bukšek Kreft

30. 11. 2022, 11:26
Dani Sajtl
1 od 1
Svetovni dan boja proti aidsu

Prvega decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Prvič je postal ta datum pomemben leta 1988, ko ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila za svetovni dan boja proti aidsu.

Aids – sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti, je spekter bolezenskih stanj, ki jih povzroči okužba z virusom humane imunske pomanjkljivosti (HIV). Po začetni okužbi se pri osebi včasih ne pojavi noben simptom, večinoma pa se pojavi kratko obdobje gripi podobne bolezni. Temu običajno sledi dolgotrajno obdobje brez simptomov. Ko okužba napreduje, prizadene imunski sistem.

Virus HIV se širi predvsem z nezaščitenimi spolnimi odnosi, okuženimi transfuzijami krvi, podkožnimi iglami ter s prenosom z matere na otroka med nosečnostjo, ob porodu ali pri dojenju. Nekatere telesne tekočine, npr. slina in solze, virusa HIV ne vsebujejo.

Za okužbo s HIV ni zdravila ali cepiva, vendar pa  zdravljenje lahko upočasni potek bolezni. Brez zdravljenja znaša povprečni čas preživetja po okužbi 11 let.

Po podatkih NIJZ,  je v obdobju od 1. julija 2017 do 30. julija 2019 skupno število okužb v Sloveniji 86 primerov.

Rdeča pentlja je simbol solidarnosti z osebami, okuženimi z virusom HIV, in osebami, obolelimi za aidsom.

Simptomi

HIV prizadene malodane vse organske sisteme. Okuženi imajo večje tveganje za pojav nekaterih vrst raka. Prav tako se pogosto pojavijo znaki okužbe, kot so vročina, potenje, zatečene bezgavke, slabotnost, izguba telesne teže.

Zdravljenje

Cepiva proti okužbi z virusom HIV ali zdravila, ki bi popolnoma pozdravila okužbo s HIV-om ali aids, zaenkrat še ne poznamo. 

Načini preprečevanja

Načini preprečevanja vključujejo varno spolnost (kondom), program zamenjave igel za uporabnike drog, zdravljenje okuženih oseb.

Zapisala: Majda Kolarič

30. 11. 2022, 8:53
Milena Kokol
Rezultati šolskega tekmovanja v znanju iz geografije

14.11.2022 je potekalo šolsko tekmovanje v znanju iz geografije. Letošnja tema je bila Geografija voda. Tekmovanje je potekalo v dveh skupinah: 1. skupina:  6. in 7. r., 2.skupina: 8. in 9. r.  V 1. skupini so dosegli bronasto priznanje naslednji učenci: Alina Berič, Larisa Kotnik, Ema Lavrenčič, Tisa Bedič, Jani Senekovič, Ema Senekovič, Manja Jug in Tobias Škamlec. 

V skupini 8. in 9. razreda so bronasto priznanje dosegli naslednji učenci: Tiana Šipek, Elvira Črešnar, Gala Bračič, Patrik Brumen, Jure Kocbek, Timotej Majcenič, Daniel Pivljakovič, Gloria Vuzem in Lana Zorec.

Na državno tekmovanje se je uvrstila Tiana Šipek iz 9. razreda. 

Vsem dobitnikom bronastih priznanj iskrene čestitke, Tiani pa veliko uspeha na državnem tekmovanju.

Mentorica: Milena Kokol

24. 11. 2022, 12:28
Vesna Breznik
1 od 6
OBJEM

Spoštovani starši.

Pod okriljem Zavoda RS za šolstvo je od 2016 do 2022 potekal razvojni projekt Bralna pismenost in razvoj slovenščine – OBJEM (Ozaveščanje, Branje, Jezik, Evalvacije, Modeli), katerega je podprlo tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Cilj projekta je bil dvigniti raven bralne pismenosti pri otrocih oz. učencih po celotni vertikali izobraževanja. Naša šola sicer v omenjeni projekt ni bila vključena, se pa močno zavedamo pomena tako razvijanja govora pri najmlajših kot branja pri učencih. 

Že v vrtcu otroke spodbujamo k pripovedovanju zgodb, v šoli k osvojitvi bralne značke; izvajamo različne projekte (Branje nas bogati, Rastem s knjigo, Naša mala knjižnica, Odprta knjiga – GG4U), kot prednostni cilj šole pa smo si v tem šolskem letu zadali tudi razvijanje bralno-jezikovne kulture med vsemi udeleženci vzgojno-izobraževalnega procesa.

Vendar samo delo v vrtcu in šoli pri tako kompleksni zadevi, kot je razvijanje govora in usvajanje branja, bralnega razumevanja, je zgolj kapljica v morje. Le-to je potrebno, da postane dnevna rutina dela in življenja tudi v domačem okolju.

Ker so v okviru zgoraj omenjenega projekta na Zavodu RS za šolstvo nastali plakati Igre za po poti in doma, ki na zelo preprost način prikazujejo, kako lahko doma spodbujate otrokov govor, kako otrok spoznava nove besede, kako beremo ter otroke hkrati motiviramo za branje, ki širi obzorja, ter kako spodbujamo razumevanje prebranega pri otrocih, vam le-te posredujemo, saj lahko na zelo zanimiv način skozi igro, vsakodnevno rutino pripomorete k razvijanju govora ter branja pri otrocih oz. učencih.

"Sončni vzhod prebuja naravo, branje knjig razsvetljuje glavo." (Neznani avtor)

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Plakati
22. 11. 2022, 12:55
Milena Kokol
23. november je dan Rudolfa Maistra

23. 11. 2022 je državni praznik - Dan Rudolfa Maistra.  23. novembra 1918  je Rudolf Maister skupaj s 4000 prostovoljci izpod nemške oblasti osvobodil Maribor in Spodnjo Štajersko.  Rudolf Maister je bil velik rodoljub,  prvi slovenski general in  tudi pesnik. Po njem je danes imenovana ulica v Mariboru. V spomin na to veliko osebnost so postavljeni številni spomeniki v Mariboru, Kamniku, Celju, Kranju in Ljubljani. Prav tako je na Zavrhu spominska soba in Maistrov stolp. Na šoli smo v čast Rudolfa Maistra pripravili kratko šolsko razstavo in pri urah zgodovine bomo  ta dan tudi kratko obeležili. 

Več o pomenu jutrišnjega praznika na spodnjem posnetku. 

Zapisala: učiteljica Milena Kokol

YouTube video Infodrom: Rudolf Maister
22. 11. 2022, 8:34
Maja Mencigar
Šolski center Rogaška Slatina - predstavitev programov

Starši in učenci!

Tako kot v lanskem šolskem letu, tudi v letošnjem potekajo predstavitve različnih izobraževalnih  programov za učence zaključnih razredov osnovnih šol, in sicer predstavitve srednješolskih programov.

Vse predstavitve bodo potekale na daljavo (preko zooma) in so popolnoma brezplačne oziroma brez kakršnih koli obveznosti!

Termini:

 • četrtek, 24.11.2022 ob 19:00 - predstavitev srednješolskega programa TEHNIK OPTIK (Šolski center Rogaška Slatina); obvezne prijave!
 • četrtek, 24.11.2022 ob 19:00 - predstavitev srednješolskega programa TEHNIK STEKLARSTVA (Šolski center Rogaška Slatina); obvezne prijave!
Prijava
21. 11. 2022, 13:52
Maja Mencigar
Dan odprtih vrat - Gimnazija in srednja šola za kemijo in farmacijo Ruše

Gimnazija in srednja šola za kemijo in farmacijo Ruše je uspešna šola. Na šoli izobražujejo v treh izobraževalnih programih – splošna gimnazija, kemijski tehnik in farmacevtski tehnik.

V času, ko se osnovnošolci odločate glede nadaljnje izobraževalne poti, vas v četrtek, 24. 11. 2022, med 16.00 in 18.00 uro vabijo na dan odprtih vrat GSŠKF Ruše.

Ogled in predstavitev izobraževalnih programov, šole in dijaškega doma se udeležijo učenci v spremstvu staršev.

21. 11. 2022, 11:34
Dani Sajtl
1 od 14
Tradicionalni slovenski zajtrk

Projekt SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in poteka že od leta 2011.

Osnovni cilj projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo se mladino in tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za širše okolje in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in širšega okoljskega pomena. Pomemben poudarek je tudi na splošnem ozaveščanju mladih o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Zakaj moramo zjutraj zajtrkovati?

"Zato, ker prazna vreča ne stoji pokonci! Kaj pomeni ta slovenski pregovor? Tudi to, da lačen človek težko dela. Zjutraj moramo telesu zagotoviti dovolj energije, da se lahko učimo in igramo. Zato moramo zajtrkovati, še preden pridemo v šolo. A ni vseeno, kaj zajtrkujemo. Zajtrk mora biti sestavljen iz zdravih, naravno pridelanih jedi."

Tradicionalni slovenski zajtrk smo izvedli v petek, 18. 11. 2022. 

Učenci in zaposleni šole smo se zbrali v jedilnici šole, kjer je bil kratek program. Učenci 6. razreda so z mentorico go. Matejo Nudl pripravili kamišibaj Gospodična Medična. Prisotne sta pozdravila župan g. Peter Škrlec in predsednik Čebelarskega društva g. Franc Črnčec. Pevski zbor je pod vodstvom mentorice ge. Metke Caf zapel Slakovega Čebelarja.

Slovenski tradicionalni zajtrk naše šole je bil sestavljen iz kruha iz krušne peči družine Senekovič, masla Ljubljanskih mlekarn in eko jabolk zadruge Dobrina.

Domači med nam je podarilo Čebelarsko društvo iz Jurovskega Dola, domače mleko pa kmetija Kocbek iz Voličine.

Prav vsi smo z veseljem posegli po pripravljenih dobrotah in zadovoljni ter siti in polni energije nadaljevali šolsko delo.

Zapisala: Majda Kolarič

YouTube video Posnetek programa
16. 11. 2022, 14:04
Milena Kokol
1 od 4
Park spomina

Občina Sv. Jurij v Slovenskih goricah pripravlja projekt Park spomina. V ta namen so v petek,11.11. 2022 skupaj z našo šolo organizirali spominsko učno uro. Učenci so spoznali osebnost Gregorja Einspielerja, ki je kot duhovnik v naših krajih deloval v letih 1922-27. Gregor Einspieler je bil velik Slovenec, saj se je boril za slovensko besedo in kulturo. Ob tem močnem zavedanju in javnem izpostavljanju je bil izgnan iz nemško usmerjenega dela Koroške.

Učence je po poti spomina vodil g. Aleksander Purgaj, ki je soavtor knjige o Gregorju Einspielerju. 

Zahvaljujemo se g. Aleksandru Purgaju za zanimivo in pestro vodenje po parku spomina, občini Sv. Jurij pa za podarjene knjige, ki so jih bili deležni naši učenci. 

Učiteljica: Milena Kokol

14. 11. 2022, 11:56
Vesna Breznik
Obvestilo

Spoštovani starši.

Prešli smo v obdobje, ko se pogosteje pojavljajo najrazličnejše viroze in obolenja otrok oz. učencev. Čeprav v letošnjem šolskem letu v šoli/vrtcu nismo omejeni z najrazličnejšimi ukrepi za preprečevanje širjenja SARS CoV-2 (redno sicer prezračujemo razrede/igralnice in ostale prostore), vas prosimo, da kljub vsemu ob pojavu posameznih simptomov opravite preventivno testiranje za Covid-19 v domačem okolju (v lekarni z otrokovo zdravstveno izkaznico dobite 10 brezplačnih testov za samotestiranje na mesec) oz. naj otrok ostane doma do popolne ozdravitve. S tem se bomo izognili prenosu najrazličnejših viroz na preostale otroke oz. učence in zaposlene.

Prav tako vas prosimo, da v primeru pojava uši učenec ostane par dni doma ter opravite odpravo uši. Pri tem je potrebno oprati tudi vso posteljnino, brisače, perilo, krtače, glavnike … Vse, kar je bilo v stiku z lasmi.

Hvala in vse dobro.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

14. 11. 2022, 11:19
Vesna Breznik
Vabilo na starševski večer

Spoštovani.

Vabimo vas, da se udeležite starševskega večera, ki ga organizira Svetovalni center Maribor, v četrtek, 17. 11. 2022, ob 17.00, v njihovih prostorih. Tema pogovora je komunikacija med staršem in otrokom.

Več o vsebini si lahko preberete v priloženem vabilo.

Vljudno vabljeni.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Vabilo na starševski večer KOMUNIKACIJA
10. 11. 2022, 14:17
Milena Kokol
1 od 21
Šolski sadovnjak

Učenci izbirnega predmeta sodobno kmetijstvo,  so v ponedeljek, 7.11.2022 posadili 10 sadnih dreves v novi učilnici na prostem. Tako že rastejo: 4 jablane, 2 hruški, češnja, breskev, mandarina in sliva. Sajenje je potekalo pod strokovnim vodenjem g. Andreja Dvoršaka, ki je učence  uvodoma seznanil s sortami sadnega drevja  in  o naravnih pogojih potrebnih za rast. V drugem delu so se seznanili  s samim postopkom sajenja. Pri sajenju so uporabljali mreže proti voluharjem in domači hlevski gnoj.  Po opravljenem sajenju so bili učenci  skupaj  z g. Andrejem Dvoršakom deležni  domače "južne" z domačimi klobasami, mesom iz tunke, domačim kruhom  in zaseko. Malico so pripravile  devetošolke s primerno dekoracijo.   

Pohvala vsem devetošolcem in dvema osmošolcema za vzorno sodelovanje. Ker so vložili svoj trud in pripravljenost je to lep spomin na generacijo devetošolcev in njihova zapuščina na naši šoli. Čez leta se bodo ob ponovnem snidenju v šoli,  radi spomnili in dejali: "to drevo sem pa jaz posadil-a".

Iskrena zahvala ge. Katarini Holer za prispevano malico, g. Andreju Dvoršaku za uporabno znanje in hišniku Jožetu Jagru za pripeljan hlevski gnoj. Prav tako zahvala ravnateljici Vesni Breznik, da nas je pri tej akciji podprla. 

Mentorica: Milena Kokol z učenci izbirnega predmeta sodobno kmetijstvo.

10. 11. 2022, 10:11
Maja Mencigar
Karierni sejem 2022

V mesecu novembru bo v Mariboru potekal že 7. Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja, pod sloganom Vesolje priložnosti, ki ga organizira Mestna občina Maribor v partnerskem sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje Območno službo Maribor, Univerzo v Mariboru, Štajersko gospodarsko zbornico, Območno obrtno podjetniško zbornico Maribor, Fundacijo za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma, ustanova in Mladinskim kulturnim centrom Maribor.

Po dveh letih izvedbe kariernega sejma v virtualni obliki bo letos karierni sejem ponovno mogoče obiskati v živo. Karierni sejem bo potekal 2 dneva, in sicer za osnovnošolce v torek, 15. novembra, od 8. do 18. ure, za srednješolce pa v četrtek, 17. novembra, od 8. do 18. ure, v Športni dvorani Ljudski vrt »Lukna«, Mladinska ulica 26 v Mariboru.

YouTube video Karierni sejem - vabilo
7. 11. 2022, 13:59
Dani Sajtl
Obeležitev dneva reformacije

Pred počitnicami smo na OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol gostili živo knjižnico, s pomočjo katere so učenci spoznavali življenje slovenskih reformatorjev, se seznanili z njihovimi deli in odkrivali kakšne zanimivosti iz njihovega življenja. Učenci so se na takšen način veliko naučili in se pri tem zabavali.

Lavra Bukšek Kreft

7. 11. 2022, 10:25
Vesna Breznik
Popoldanske govorilne ure

Spoštovani.

V ponedeljek, 14. 11. 2022, so popoldanske govorilne ure za starše učencev od 1. do 9. razreda od 16.00 do 17.00 ure.

Vljudno vabljeni.

7. 11. 2022, 10:21
Vesna Breznik
Rezultati zbiranja odpadnega papirja

Pozdravljeni.

Pred pričetkom jesenskih počitnic smo uspešno zaključili zbiralno akcijo odpadnega papirja. V priponki obvestila si lahko ogledate rezultate zbiranja odpadnega papirja po razredih.

Hvala vsem sodelujočim, saj smo v tej zbiralni akciji zbrali največ odpadnega papirja do sedaj. 

Znesek od zbranega papirja se bo v ustreznem deležu po razredih šole namenil sofinanciranju zaključnih ekskurzij (9. razred pa valeti), za vrtec pa bo sorazmerni delež zneska namenjen šolskemu skladu vrtca.

Ker je v šoli zbiralna akcija odpadnega papirja potekala kot tekmovanje med razredi, bodo trije razredi, ki so zbrali največ papirja nagrajeni s sladkim presenečenjem.

V pomladnem času bomo zbiralno akcijo odpadnega papirja ponovili in da bomo presegli tokrat zbrano količino, pridno zbirajte odpadni papir že sedaj. Skupaj zmoremo zelo veliko.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Rezultati zbiranja odpadnega papirja
25. 10. 2022, 14:17
Vesna Breznik
1 od 7
Sebi v ponos in drugemu v pomoč

Gasilci so takšni kot smo mi vsi,
s službo, otroki, z mačkami, psi.
Včasih jih kaj teži in skrbi,
včasih živijo najlepše dni.

V resnici gasilci niso kot vsi.
Gasilci imajo super moči.
Gasilci vse izpustijo, hitijo,
tja, od koder drugi vsi le bežijo.

Kadar nekdo na ves glas kriči,
ko kje gori, se nesreča zgodi,
gasilci pozabijo svoje skrbi,
svoje družine in najlepše dni.

V vsaki nesreči del sebe pustijo
in vse naredijo, da drugi živijo.
Zato gasilci niso kot vsi,
gasilcem pogum v srcih gori.

(Nina Jelen)

V torek, 25. 10. 2022, je bil na OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol prav poseben dogodek. V mesecu požarne varnosti so nas obiskali domači prostovoljni gasilci ter Gasilska enota Gornja Radgona z gasilsko avto lestvijo ALK-23/12. Najprej je g. Robert Kukovec, poveljnik domačega prostovoljnega gasilskega društva,  predstavil pomen gasilstva ter razložil, kaj nam bodo skupaj s kolegom iz PGD Gornja Radgona, g. Markom Fekonja, predstavili. G. Fekonja je otrokom vrtca ter učencem šole predstavil gasilsko vozilo – gasilsko avto lestev ter reševanje z le-to. Preden so od besed prešli k dejanjem, pa nas je pozdravil še g. župan. Nato so nam gasilci predstavili primer reševanja ujetih oseb. Vzgojiteljice, učiteljice in hišnik so bili ujeti v 2. nadstropju šole, od koder so jih gasilci rešili s pomočjo uporabe gasilske avto lestve. Ob zaključku so prikazali še gašenje požara na višini, prav tako iz omenjenega gasilskega vozila.

Skupaj smo tako preživeli lep, poučen dopoldan, čemur gre v prvi vrsti zahvala Robertu Kukovcu, ki se je potrudil in poskrbel, da smo imeli možnost videti gasilsko avto lestev ter način reševanja z uporabo le-te. Zahvala gre tudi domačim gasilcem Jerneju Siniču, Urošu Črnčecu, Sebastijanu Črnčecu ter Nuši Najdenik, kakor seveda g. Marku Fekonja iz Gasilske enote Gornja Radgona, ki so si vzeli čas in dopoldan preživeli z nami. Čeprav so v našem kraju zelo aktivni mladi gasilci, je mogoče danes še koga premamilo, da se bo odločil in stopil v vrste mladih gasilcev. Iskrice v očeh so se iskrile mnogim, zato verjamem, da se ni bati za prihodnost prostovoljnega gasilstva.

Verjetno ni bolj srčnih in nesebičnih ljudi, kot so prostovoljni gasilci. Ob požarih, poplavah ali drugih nesrečah spustijo vse iz rok in se nesebično podajo v reševanje ljudi in njihovega imetja. Hvala vam in … "Na pomoč."

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

23. 10. 2022, 15:26
Barbara Breznik
2. tehniški dan

Že tretje leto smo ponosna šola, ki se lahko pohvali, da sodeluje v okviru projekta Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti. 14. 10. 2022 smo izvedli tehniški dan Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti – GREMO VEN. Na ta dan smo izvedli tudi drugi del šolskega projekta Trajnostna mobilnost in učence vzpodbudili k prihodu v šolo peš.

Učenci od 6. do 9. razreda so preživeli pester, inovativen, ustvarjalen in zabaven dan. V okviru projekta Spirit so krepili podjetniške in druge kompetence in pri tem zelo uživali. Najprej so se urili v osnovah podjetnosti, nato so reševali probleme s pomočjo Design Thinking, s pomočjo CANVASA načrtovali svojo pot od ideje do realizacije. Slednje so dosegli z delom v skupinah. Svojo idejo so nato predstavljali drugim, pri čemer jih je budno spremljala komisija. Učence so izvajalke (Barbara Pribožič Leka, Barbara Breznik in Silva Špindler) ves čas opozarjale tudi na govorico telesa. Učenci z najboljšimi idejami  o učilnici na prostem se bodo udeležili start up srečanja v mesecu novembru. Ob koncu so se prav vsi strinjali, da bodo podjetniško ustvarjali še naprej.

 • Učenci 1. a in 1. b razreda so si v okviru tehniškega dne prebarvali teraso. Teraso bodo sedaj lažje uporablja za učenje na prostem. Na steno so si narisali abecedo, števila, like, merilni trak, gol za nogomet …
 • Učneci 2. in 3. razredov so ob igrišču izdelali senzorično pot iz odpadnih avtomobilskih pnevmatik. 
 • Učenci 4. razreda so izdelali družabne igre (človek ne jezi se, domine,…). 
 • Učenci 5. razreda so šivali blazine za učilnico na prostem. 

Ves material, ki smo ga na tehniškem dnevu potrebovali, so nam donirali podjetniki iz okolice. 

Radi bi se zahvalili podjetjem:

 • Vulkanizerstvu Dajčman
 • Profinal L&M d.o.o.
 • Prevent Halog d.o.o.
 • Eko Elektrarna

Iskrena hvala vsem sodelujočim in vsem učiteljem!

Zapisali: Barbara Breznik in Silva Špindler

Foto utrinki tehniškega dne
14. 10. 2022, 9:28
Mihaela Sušec Vučko
Šolsko tekmovanje iz logike

V četrtek, 29. 9. 2022, je potekalo šolsko tekmovanje iz logike. Tekmovanja se je udeležilo 72 učencev od 1. do 9. razreda. 

Dobitniki bronastih priznanj so:

 • 1. a razred: Filip Tišler, Ana Oder, Vita Črnčec (mentorica Martina Škrlec);
 • 1. b razred: Tine Sambolec, Eva Jurič (mentorica Mojca Ozmec);
 • 2. a razred: Gloria Jazbec Hrvatin, Ela Bauman (mentorica Silva Špindler); 
 • 2. b razred: Jurij Kraner, Ema Kren, Matija Gselman (mentorica Barbara Breznik);
 • 3. razred: Miloš Langerholc, Miha Senekovič, Tim Fidler, Gabriel Zavernik, Julija Jamšek, Jurij Gregor Nudl (mentorica Alenka Dominik);
 • 4. razred: Florentina Živko, Nik Šipek, Jonas Frangež (mentorica Lavra Bukšek Kreft);
 • 5. razred: Žan Golob (mentorica Marija Senekovič);
 • 6. razred: Kaja Žnuderl, Maja Košnik, Larisa Kotnik (mentorica Mihaela Sušec Vučko);
 • 7. razred: Ema Senekovič (mentorica Mihaela Sušec Vučko).
 • Učenki 9. razreda Tiana Šipek in Gloria Vuzem (mentorica Mihaela Sušec Vučko) prejmeta priznanje za sodelovanje.

Na regijsko tekmovanje, ki bo v soboto, 22. 10. 2022, na OŠ Sladki Vrh, se je uvrstila Tiana Šipek iz 9. razreda.

Čestitke vsem sodelujočim in obilo užitkov ob nadaljnjem reševanju nalog iz logike.

Vodja tekmovanja: Mihaela Sušec Vučko

13. 10. 2022, 16:05
Silva Špindler
1 od 1
Sprejem v šolsko skupnost

Petek, 30. septembra 2022, je bil za prvošolce in novince naše šole poseben dan, saj so bili sprejeti v šolsko skupnost. Z učenci smo pripravili krajši kulturni program. Obljubili so, da bodo spoštovali šolska pravila. Ker so se pri tem odlično odrezali, so dobili pohvalo in darilo, saj so postali člani ŠOLSKE SKUPNOSTI.  Učenci 7. in 8. razreda so postali njihovi zaščitniki oziroma varuhi. Podpisali so slavnostno zaobljubo. 

Zapisala: Silvija Špindler

13. 10. 2022, 11:39
Milena Kokol
1 od 1
Župan je predstavil lokalno samoupravo

V ponedeljek, 10.10. 2022 je pri uri državljanske in domovinske kulture in etike sodeloval župan občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah, g. Peter Škrlec. Osmošolcem je predstavil naloge  župana in  občinskega sveta. Prav tako so se učenci seznanili z razvojem občine od leta 2007 do danes.  Iz prve roke so spoznali,  kako se v občinski proračun steka in odvaja občinski denar. Župan Peter Škrlec vlogo župana opravlja že 14. let in na vprašanje ali bo še kandidiral na letošnjih volitvah, je z nasmeškom na obrazu pokazal, da verjetno bo. Želimo mu veliko uspeha v naslednjem mandatu. 

Osmošolci se z učiteljico Mileno Kokol najlepše zahvaljujejo g. županu za prijetno uro druženja. 

12. 10. 2022, 13:33
Vesna Breznik
Vabilo

Spoštovani,

v prilogi vam posredujemo vabilo na predavanje za starše z naslovom »Učinkovito učenje«, ki bo v torek, 18. 10. 2022, ob 17. uri, v prostorih Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše (Lavričeva ulica 5, Maribor) in bo potekalo v okviru 70-letnice Svetovalnega centra.

Vljudno vabljeni.

Adobe Acrobat dokument Vabilo na staršpevski večer - Učinkovito učenje
11. 10. 2022, 9:54
Vesna Breznik
Vabilo

Spoštovani!

V okviru dogodkov ob 70-letnici Svetovalnega centra Maribor vam posredujemo vabilo na predstavitev Društva Tačke pomagačke in projekta Beremo s tačkami, ki bo v torek, 18. 10. ob 17.30 uri v prostorih Svetovalnega centra Maribor. Delovanje društva je usmerjeno v pomoč staršem in otrokom, ki se srečujejo s težavami pri usvajanju branja.

Vstop je prost.

Vljudno vabljeni.

Adobe Acrobat dokument Vabilo na predstavitev društva Tačke pomagačke - Beremo s kužki

1. razred 2. razred 3. razred 4. razred

11. 10. 2022, 7:47
Vesna Breznik
Obvestilo

Spoštovani.

Že v začetku šolskega leta smo vam predstavili šolski projekt Trajnostna mobilnost – peš v šolo, v okviru katerega želimo, da bi učenci vsaj trikrat letno prišli peš ali na drug trajnostni način v šolo. Prvič smo to izvedli 28. 9., ko smo organizirali 1. športni dan. 

Drugič bi to izvedli v petek, 14. 10., ko imamo načrtovan tehniški dan. Tehniški dan se prične ob 8.20 z aktivnostmi v šoli. Na ta dan ne bo avtobusnega prevoza ne v šolo in ne domov, ampak bi želeli, da učenci pridejo v šolo peš, s kolesi (individualno ali v manjših skupinah – večji učenci poskrbijo kot varuhi za mlajše učence). V kolikor se boste vseeno odločili in otroka pripeljali v šolo z avtomobilom, vas prosimo, da otroka ne pripeljete do šole, ampak ga odložite npr. pri športnem igrišču, gasilskem domu … in nato pot v šolo nadaljuje peš.

Za učence 1. razreda je organizirano jutranje varstvo in podaljšano bivanje in jih v šolo in domov pospremite po ustaljenem načinu. Za učence od 2. do 5. razreda bo sicer organizirano podaljšano bivanje, vendar v kolikor učenec ne bo šel peš domov, poskrbite za prevoz sami.

Prav tako vas obveščamo, da bomo v času od 17. 10. do 28. 10. 2022 organizirali jesensko akcijo zbiranja starega papirja (izključno stare revije, časopis ali morebiti kakšne stare knjige, ne pa kartona). Odpadni papir lahko v tem času oddate v keson, ki bo postavljen na parkirišču pri telovadnici. Tokrat bi zbiralno akcijo izpeljali kot tekmovanje med razredi, zato bi vas prosili, da papir pripeljete med 7.00 in 8.15 ali med 13.00 in 14.00. Pripeljani papir se bo stehtal in odložil v keson. Zbrana sredstva se bodo namenila za zaključne ekskurzije. V kolikor boste papir pripeljali izven predvidenega časovnega okvirja, vas prosimo, da označite, kateremu razredu naj pripišemo težo pripeljanega papirja.

Verjamemo, da nam bo tudi tokrat uspelo zbrati veliko odpadnega papirja.

Lep pozdrav,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

10. 10. 2022, 13:14
Vesna Breznik
Vabilo

Spoštovani starši predšolskih otrok in učencev 1. razreda.

V okviru dogodkov ob 70-letnici Svetovalnega centra vas vabimo na predavanje za starše otrok v predšolskem obdobju in ob vstopu v šolo, ki bo v ponedeljek, 17. 10. 2022 ob 17.30 v Svetovalnem centru Maribor (Lavričeva 5, Maribor, soba 6). 

Predavanje "Z GLASOVI IN BESEDAMI na poti do začetnega branja in pisanja" je namenjeno staršem otrok v predšolskem obdobju in ob vstopu v šolo, saj se takrat pri otrocih najintenzivneje razvija glasovno zavedanje. Spoznali boste, kako prepoznavanje rim, igre z izštevankami, besedami, zlogi in glasovi vplivajo na razvoj branja in pisanja v kasnejšem šolskem obdobju ter kako lahko doma z otrokom na igriv način razvijamo spretnosti glasovnega zavedanja.

Predhodna prijava ni potrebna.

Vljudno vabljeni!

Adobe Acrobat dokument Vabilo na dogodek ob 70-letnici Svetovalnega centra
6. 10. 2022, 18:14
Dani Sajtl
1 od 6
Šola v naravi: Livške Ravne Kobarid, CŠOD Kavka, 4.dan

Tudi danes smo preživeli čudovit dan. Dopoldan smo raziskovali živali v potoku Perivnik in se poučili o zdravilnih rastlinah. Dragi starši, zdaj vemo, kako pomiriti vaše živce, če vas bomo razjezili. Popoldne se je pričelo z velikim, prijetnim presenečenjem. Obiskala nas je ravnateljica in nam razdelila čokolade in bombone. Skupaj z njo smo se kasneje podali še v zelo zanimivo Kavkno jamo. Čaka nas še družabni večer in trenutno pripravljamo zabavni program. Joj kako se veselimo.

Jutri dopoldan bomo še raziskovali gozd in gozdne živali, potem pa se ob 14.00 podali na dolgo pot proti domu.

Vaši sedmošolci z učiteljicama. 

7. razred Šport

5. 10. 2022, 18:21
Dani Sajtl
1 od 6
Šola v naravi: Livške Ravne Kobarid, CŠOD Kavka, 3.dan

Danes smo se po zajtrku odpravili na pohod do vasice Livek v dolini. Na poti nas je spremljal čudovit razgled na Krn in Kanin. V dolini smo si ogledali razstavo o stotih letih smučanja v Liveku. Po vrnitvi v dom nas je pričakalo slastno kosilo, ki smo ga po napornem pohodu zmazali do zadnje pike. Popoldan smo se z učiteljem Zoranom urili v lokostrelstvu. Veselimo se večerje, po večerji pa nas čaka še zabavni program z učenci osnovne šole Nabrežina iz Italije.

Vaši sedmošolci

7. razred Šport

4. 10. 2022, 17:52
Dani Sajtl
1 od 6
Šola v naravi: Livške Ravne Kobarid, CŠOD Kavka, 2.dan

Danes zjutraj smo se zbudili ob 7.00. Pospravili smo sobe in pozajtrkovali. Po zajtrku smo se odpravili po grebenu Kolovrata. Na pohodu smo spoznavali zgodovino prve svetovne vojne. Ko smo se vrnili, nas je pričakalo odlično kosilo. Popoldan smo raziskovali lišaje. Sedaj čakamo na večerjo in nato sledi družabni program.

Vaši sedmošolci

7. razred Šport

4. 10. 2022, 8:45
Dani Sajtl
1 od 3
Šola v naravi: Livške Ravne Kobarid, CŠOD Kavka, 1.dan

Srečno smo prišli na cilj, se vselili v sobe in spoznali učitelje. Z učiteljem smo šli na plezalno steno in nekaterim je uspelo osvojiti vrh devetmeterske stene. Preostali čas smo porabili za igro. Po večerji smo šli na nočni sprehod v okolici doma. Kmalu je prišel čas za spanje a nekateri smo se še nekaj časa pogovarjali.

7. razred Šport

29. 9. 2022, 13:51
Maja Mencigar
Teden otroka 2022 - Skupaj se imamo dobro

Osrednja tema letošnjega Tedna otroka, ki bo potekal od 3. do 9. oktobra, je Skup se mava dobr", kar je tudi naslov pesmi priljubljenega Nipkeja, ki je letošnji ambasador Tedna otroka.

Tudi letos bomo okušali jedi po našem izboru, s sliko in zvokom nas bo ornitolog Andrej Šiško popeljal v skrivnostni svet prostoživečih ptic, razredne ure in odmori pa bodo spremljale glasba in smeh otrok.

YouTube video Teden otroka 2022: Skupaj se imamo dobro - plesni natečaj
27. 9. 2022, 21:05
Alenka Dominik
1. tehniški dan

V  petek, 30. 9. 2022, bo potekal prvi tehniški dan na temo Varno in spodbudno okolje.

Gostili bomo zunanje izvjalce iz Društva za boljši svet, ki bodo po razredih izvedli različne delavnice.

Del dneva bo namenjen tudi aktivnostim ob Evropskem dnevu jezikov, kjer bodo učenci  na različne materiale zapisovali izbrano besedo v različnih jezikih. Izdelki bodo obešeni po hodnikih šole.

Tehniški dan bomo končali s sprejemom novincev v šolsko skupnost. Program in slovesni sprejem prvošolcev in novincev bo v telovadnici šole.

Ta dan gredo učenci od 4.-9. razreda domov z avtobusom ob 13.00 uri. Ostali učenci so pri pouku podaljšanega bivanja in gredo domov z avtobusom ob 14.35 uri. Učenci 1. razredov imajo podaljšano bivanje kot ponavadi.

25. 9. 2022, 19:30
Milena Kokol
1 od 12
Obisk kmetije pri Fridi

Učenci izbirnih predmetov turistična vzgoja in sodobno kmetijstvo so v petek, 23. 9. 2022 obiskali ekološko kmetijo pri Fridi v občini Sv. Ana. Lastnik kmetije, g. Franc Ruhitelj jim je uvodoma predstavil zgodovino domačije, s čim so se ukvarjali nekoč,  in s čim se  kmetija ukvarja danes. Prav tako so spoznali osnovne razlike med  ovčerejo in kozjerejo, saj na kmetiji gojijo tako ovce kot koze. V muzejski zbirki so spoznali številne stare pripomočke, ki so jih nekoč uporabljali pri kmečkih opravilih. Franc Ruhitelj jim je tudi razložil, kako se striže ovca in  kako iz volne pridobivajo številne priročne izdelke. Številni učenci so se preizkušali  tudi v praktičnem delu. Kot se na koncu spodobi so zaužili še tabrhovo "južno". Na kmetiji smo preživeli dve  koristni šolski uri. 

Zapisala: Učiteljica Milena Kokol

14. 9. 2022, 11:57
Vesna Breznik
1. skupni roditeljski sestanek - šola

Spoštovani.

Vljudno Vas vabimo na 1. skupni roditeljski sestanek, ki bo v ponedeljek, 19. 9. 2022, ob 16.00 uri v jedilnici šole. Po uvodni predstavitvi načrta dela za šolsko leto 2022/2023 bodo oddelčni roditeljski sestanki v matičnih učilnicah Vaših otrok.

Vljudno vabljeni.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

6. 9. 2022, 14:10
Vesna Breznik
Status perspektivnega športnika ali kulturnika

Pozdravljeni.

Po Pravilniku o prilagajanju šolskih obveznosti za učenke in učence OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol  lahko učenci, ki se v popoldanskem času ukvarjajo s športnimi ali kulturnimi dejavnostmi pridobijo status perspektivnega ali vrhunskega športnika oz. kulturnika. Omenjeni Pravilnik natančneje določa pogoje ter postopek pridobitve statusa, kakor tudi pravice in obveznosti šole, učenca ter staršev. 

Želela bi vas samo spomniti, da v kolikor menite, da vaš otrok zadostuje pogojem, je potrebno vlogo za pridobitev statusa izpolniti in oddati razredniku z vsemi pripadajočimi potrdili do 30. 9. 2022.

V priponki sta oba obrazca, na katerih je tudi zapisano, kaj je potrebno vlogi priložiti.

Lep pozdrav, 

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Vloga za dodelitev statusa perspektivnega - vrhunskega kulturnika
Adobe Acrobat dokument Vloga za dodelitev statusa perspektivnega - vrhunskega športnika

© 2007-2022 OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol. Vse pravice pridržane. | 9. 12. 2022, 16:22