prva stran

OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol
SIO-2020

SPIRIT Slovenija
Mreža gozdnih vrtcev in šol Trajnostna mobilnost Turizmu pomaga lastna glava Ekošola
šola | vrtec | novice | koledar | zaposleni | projekti | dosežki | knjižnica | šport | povezave | glasilo | e-učilnice | Oblak 365

Novice

Aktualne in pretekle novice.

Novice

Arhiv:

Šolsko leto 2020/2021
Šolsko leto 2019/2020
Šolsko leto 2018/2019
Šolsko leto 2017/2018
Šolsko leto 2016/2017
Šolsko leto 2015/2016
Šolsko leto 2014/2015
Šolsko leto 2013/2014
Šolsko leto 2012/2013
Šolsko leto 2011/2012
Šolsko leto 2010/2011
Šolsko leto 2009/2010
Šolsko leto 2008/2009
Šolsko leto 2007/2008

Arhiv novic za šolsko leto 2020/2021

objavil-a:

četrtek, 28. 01. 2021, 9:43
objavil Dani Sajtl
Seznam srednjih šol s povezavami do njihovih spletnih strani

Glede na epidemiološko situacijo v tem šolskem letu izvedba informativnih dni, ki so s šolskim koledarjem predvideni za 12. in 13. februarja 2021, v srednjih šolah in dijaških domovih ne bo mogoča. To velja tudi v primeru, če bi pouk sicer potekal v šolah, saj gre za dogodek visokega tveganja, ob katerem se združuje veliko število učencev iz različnih delov Slovenije, pri čemer pa prihaja tudi do izrazito povečane uporabe sredstev javnega prevoza.

Z namenom da bi bile informacije v zvezi z izvedbo informativnih dni za letošnje devetošolce oziroma učence, ki se prihodnje šolsko leto vpisujejo v srednješolske izobraževalne programe, zbrane na enem mestu in čim bolj pregledne, smo s strani vseh srednjih šol in dijaških domov zbrali informacije in na spletnih straneh Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport objavili seznama vseh srednjih šol in dijaških domov s povezavami do njihovih spletnih strani.

Spletni naslovi srednjih šol z dodatnimi informacijami glede izvedbe informativnih dni
Spletni naslovi dijaških domov z dodatnimi informacijami glede izvedbe informativnih dni
petek, 08. 01. 2021, 10:25
objavila Vesna Breznik
Podaljšanje ukrepov

Spoštovani.

Vlada R Slovenije je sprejela odločitev o podaljšanju ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19. S tem je do vključno 15. 1. 2021 podaljšano izobraževanje na daljavo, prav tako v naslednjem tednu vrtec še naprej deluje v zmanjšanem obsegu in zagotavlja varstvo otrok, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotovitina drug način.

Vem, da smo bili v polnem pričakovanju, da se naši otroci in učenci vrnejo nazaj v vrtec in šolo. Vem pa tudi to, da nam bo še naprej s skupnimi močmi in voljo uspelo premagati še naslednje dni.

Skupaj zmoremo veliko in mislim, da vsi vemo, da sta zdravje in povezanost med ljudmi temeljni vrednoti, na katerih bomo gradili vse druge. Ne vemo, kdaj bo spet vse tako, kot smo bili vajeni. A vem, da bo in vsi bomo bogatejši za mnoga spoznanja in hvaležni za drobne stvari, ki so se nam včasih zdele preveč samoumevne.

Vse dobro.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

četrtek, 31. 12. 2020, 11:37
objavila Vesna Breznik
Delovanje vrtca in šole od 4. 1. do 8. 1. 2021

Spoštovani starši.

Vlada Republike Slovenije je v sredo, 30. 12. 2020, v poznih večernih urah zaradi epidemioloških razmer v državi sprejela odločitev o podaljšanju ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

To pomeni, da vrtci v naslednjem tednu še naprej delujejo v zmanjšanem obsegu in zagotavljajo program za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način (kakor po do sedaj veljavnem odloku). 

Prosim vse starše otrok, ki boste potrebovali nujno varstvo v času od 4. 1. do 8. 1. 2021, da le-to javite najkasneje do sobote, 2. 1. 2021, do 12.00 ure pomočnici ravnateljice v vrtcu, ge. Gabrijeli Murko, na mail: gabrijela.murko@os-jd.si.

Prav tako se od 4. 1. 2021 nadaljuje delo na daljavo za vse učence. O vrnitvi učencev 1. triade nazaj v šolske klopi bo vlada odločala v prihodnjem tednu.

Vse dobro.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

četrtek, 24. 12. 2020, 10:45
objavila Aleksandra Kuntner
1 od 1
Zahvala za dobrodelnost

V srcu, če je pravo,
je zmeraj prostora
za tisoč imenitnih stvari,
ki jih ljubiti mora
vse, kar živi.
(T. Pavček)

Dragi učenci, starši, sodelavci in občani!

S včerajšnjim dnem smo zaključili našo enotedensko dobrodelno akcijo Otroci pomagajo otrokom. 

Dokazali ste, da ste čudoviti in srčni ljudje, ki imajo pravo srce. 

S svojimi prispevki ste tako pomagali osrečiti in polepšati praznike desetim družinam učencev naše šole, kar je neprecenljivo. Vsakemu izmed vas gre zahvala za vašo dobrodelnost in pripravljenost pomagati drugim. 

Prav tako gre zahvala Društvu mladih iz Jurovskega Dola, trgovini Mercator iz Jurovskega Dola, gospe Jasmini Zorjan za finančna sredstva in ravnateljici za dostavo paketov. 

Vsi skupaj smo dokazali, da zmoremo biti človek človeku.

Naj bodo vaši prazniki čarobni, iskrivi in prežeti z ljubeznijo. 

Aleksandra Kuntner in Silvija Špindler

četrtek, 24. 12. 2020, 2:45
objavil Dani Sajtl
1 od 1
Voščilo

Dragi otroci, učenci in starši!

Pred nami je najlepši čas v letu,
čas, ko se spomnimo preteklosti in pričakujemo prihodnost.
Čas, ko se želja po sreči in zdravju seli iz srca v srce.
Naj se vam uresničijo sanje,
udejanjijo želje in izpolnijo pričakovanja.

Doživete božične praznike, leto 2021 pa naj vam prinese veliko zdravja, sreče, dobre volje in pozitivnega pogleda na svet ter prihodnost, vam želijo vsi zaposleni v JVIZ in VVZ OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol z ravnateljico Vesno Breznik.

Želim si postati božično drevo
četrtek, 24. 12. 2020, 0:15
objavila Vesna Breznik
Zaprtje vrtca v času od 28. 12. do 31. 12. 2020

Pozdravljeni.

V času od 28. 12. do 31. 12. 2020 bo Vrtec pri OŠ J. Hudalesa zaprt.

V sredo, 30. 12., ali v četrtek, 31. 12.,  pa vas bomo obvestili glede delovanja vrtca od 4. 1. 2021 naprej glede na uradne informacije o delovanju vrtca v skladu s sprejetimi ukrepi za zajezitev epidemije COVID-19.

Hvala za razumevanje.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

sreda, 23. 12. 2020, 19:55
objavil Dani Sajtl
Kulturni dan: Naša država praznuje

Na današnji dan, pred 30. leti smo se Slovenci izrekli za samostojno in neodvisno državo Slovenijo. 23. 12. 1990 smo izvedli glasovanje ali plebiscit in z večino dokazali, da si želimo samostojne poti. Slovenci nikoli v zgodovini nismo pokazali tako velike enotnosti. Temu dogodku smo namenili tudi na naši šoli veliko pozornosti, saj smo organizirali kulturni dan z naslovom: Naša država praznuje. Pripravili smo dva zanimiva video posnetka: Slovenija, od kod lepote tvoje in Jurovčani gremo na volitve. Dan so popestrili tudi prvošolčki, ki so nam pod mentorstvom razredničarke Martine Škrlec zaupali lepo zgodbo o naši domovini. Učenci so po razredih likovno, literarno in tehnično ustvarjali in tako so nastali odlični prispevki o lepotah Slovenije, državnih simbolih, praznikih, običajih in navadah. Na predmetni stopnji so spoznavali velike Slovence, kot so Primož Trubar, France Prešeren, Jože Plečnik in Leon Štukelj, se srečali z otrokovimi pravicami, se pogovarjali z županom Petrom Škrlecem, same osamosvojitvene dogodke pa obudili skupaj z Andrejem Kocbekom, upokojenim vojakom slovenske vojske.

Našemu povabilu se je prijazno odzval tudi varuh človekovih pravic, g. Peter Svetina, ki je namensko spregovoril o obletnici plebiscita in kako je v naši državi poskrbljeno za človekove pravice. 

Ob koncu bi se rada iskreno zahvalila učencem družboslovnega krožka za aktivno sodelovanje v nastajanju posnetkov, učencem 1. razreda ter g. Urošu Brumnu za računalniško oblikovanje. Hvala tudi razredničarkam in sorazrednikom za nemoteno delo in vodenje pri izvajanju kulturnega dne.

Zaključna misel: 30. let že uresničujemo sanje, saj kot je zapisal slovenski pisatelj Ivan Cankar; tod živijo veseli in delovni ljudje. Zdaj glejmo v prihodnost in dokažimo, da je pravica do svobode, ena izmed najlepših vrednot našega življenja.

Srečno naši domovini in vsem, ki živimo v tej prelepi Sloveniji.

Zapisala: Milena Kokol

Slovenija od kod lepote tvoje
Jurovčani gremo na volitve
Govor varuha človekovih pravic, g. Petra Svetine
Zbrali smo pogum
sreda, 23. 12. 2020, 13:29
objavila Milena Kokol
Kulturni dan: Naša država praznuje

Na današnji dan, pred 30. leti smo se Slovenci izrekli za samostojno in neodvisno državo Slovenijo. 23. 12. 1990 smo izvedli glasovanje ali plebiscit in z večino dokazali, da si želimo samostojne poti. Slovenci nikoli  v zgodovini nismo pokazali tako velike enotnosti.   Temu dogodku smo namenili  tudi na naši šoli veliko pozornosti, saj smo organizirali kulturni dan z naslovom: Naša država praznuje. Pripravili smo dva zanimiva video posnetka: Slovenija, od kod lepote tvoje in Jurovčani gremo na volitve(prilogi). Dan so popestrili tudi prvošolčki, ki so nam pod mentorstvom razredničarke  Martine Škrlec zaupali lepo zgodbo o naši domovini. Učenci so po razredih likovno, literarno in tehnično ustvarjali in tako so nastali odlični prispevki o lepotah Slovenije, državnih simbolih, praznikih, običajih in navadah. Na predmetni stopnji so spoznavali velike Slovence, kot so Primož Trubar, France Prešeren, Jože Plečnik in Leon Štukelj,  se srečali z otrokovimi pravicami, se pogovarjali z županom  Petrom Škrlecom,  same  osamosvojitvene dogodke  pa obudili  skupaj z Andrejem Kocbekom, upokojenim vojakom slovenske vojske. 

Našemu povabilu se je prijazno odzval tudi varuh človekovih pravic,  g. Peter Svetina, ki je namensko spregovoril o obletnici plebiscita in kako je v naši državi poskrbljeno za človekove pravice. 

Ob koncu bi se rada iskreno zahvalila učencem družboslovnega krožka za aktivno sodelovanje v  nastajanju posnetkov,  učencem 1. razreda ter g. Urošu Brumnu za računalniško oblikovanje. Hvala tudi razredničarkam in sorazrednikom za nemoteno delo in vodenje pri izvajanju kulturnega dne. 

Zaključna misel: 30. let že uresničujemo sanje, saj kot je zapisal slovenski pisatelj Ivan Cankar; tod živijo veseli in delovni ljudje. Zdaj glejmo v prihodnost in dokažimo, da je pravica do svobode, ena izmed najlepših vrednot našega življenja.

Srečno naši domovini in vsem, ki živimo v tej prelepi Sloveniji.

Zapisala: Milena Kokol. 

 

sreda, 23. 12. 2020, 11:32
objavil Dani Sajtl

Knjižnica
1 od 2
Novosti v šolski knjižnici

Dragi učenci!

V mesecu decembru smo obogatili police naše šolske knjižnice z novimi knjigami za vse starostne skupine. Verjamem, da komaj čakate, da jih lahko primete v roke in se podate v svet domišljije. Obenem pa vas še vedno vabim k branju za bralno značko na daljavo. V upanju na skorajšnje svidenje vas lepo pozdravljam.

Knjižničarka: Barbara Waldhütter

četrtek, 17. 12. 2020, 14:22
objavila Aleksandra Kuntner
1 od 1
Decembrski izzivi - kreativnost

Spoštovani, 

mesec december je mesec, ki v marsikomu prebudi ustvarjalnost. Zato si lahko na spodnji povezavi pogledate izdelke naših učencev, ki se z nasmeški na obrazu lotevajo decembrskih izzivov, ki smo jim jih pripravili v okviru svetovalne službe.

Naj zasvetijo iskrice v očeh, na usta se naj prikrade nasmeh in v vaših domovih zadiši po praznikih. 

Svetovalna služba

Utrinki
sreda, 16. 12. 2020, 13:17
objavila Silva Špindler

Šport
Zimski športni dan

V torek, 15. 12. 2020 , smo izvedli zimski športni dan na daljavo. Učenci od 1. do 9. razreda so opravili različne športne aktivnosti (zimska tabata, hokej na snegu, vezanje vozlov, Planica doma - zimske radosti, lovljenje metle in pohod). Športni dan  smo delno izvedli preko Zoom-a in Microsoft Teams-ov. Po zaključenem športnem dnevu je učence čakalo presenečenje, pozdravil jih je smučarski skakalec Anže Lanišek. 

Tim za šport

ponedeljek, 14. 12. 2020, 11:21
objavila Aleksandra Kuntner
1 od 1
Dobrodelna akcija "Otroci pomagajo otrokom"

Tiho pada mrak,
v dalji se zgublja korak
in pušča sledi preteklih dni.

V srcih se želja rodi
po miru, ljubezni, dobroti
za vse ljudi.
(Srečko Kosovel)

Dragi učenci, sodelavci, starši!

Počasi in tiho se poslavlja prav posebno leto. Leto novih spoznanj, izkušenj in preizkušenj. Čas, ki ga preživljamo, je poln negotovosti in hkrati pričakovanj, kaj bo prineslo leto, ki prihaja. 

Pošteno smo že zakorakali v prazničen december. V mesec, ko se prižgejo praznične luči, v domovih pa zadiši po dobrotah. 

Tako je ponovno prišel čas za našo dobrodelno akcijo "OTROCI POMAGAJO OTROKOM". Tudi letos bomo s skupnimi močmi poskušali družinam otrok naše šole, ki so v stiski, vsaj malo pričarati čarobne praznike. 

Letošnja dobrodelna akcija bo potekala malo drugače, kot ste bili navajeni do sedaj. Ker je šola zaprta, nam je na pomoč prijazno priskočil Mercator v Jurovskem Dolu. 

Od ponedeljka, 14. 12. 2020, do torka, 22. 12. 2020, boste lahko v trgovini Mercator (v Jurovskem Dolu) v označen nakupovalni voziček darovali prehrambene izdelke z daljšim rokom uporabe in pripomočke za osebno nego. 

V kolikor želite družinam v stiski pomagati na kakšen drug način (oblačila, igrače ali finančno) seveda tudi lahko. V tem primeru pišite na e-naslov: aleksandra.kuntner@os-jd.si ali silvijaspindler@gmail.com.

Vsa zbrana sredstva bomo 24. 12. 2020 predali družinam.

Naj bo december čaroben za vse.

V pričakovanju praznikov vas lepo pozdravljava, 
Aleksandra Kuntner in Silvija Špindler.

petek, 11. 12. 2020, 11:38
objavila Vesna Breznik
Izvajanje vzgojno-izobraževalnega dela od 14. 12. 2020 naprej

Pozdravljeni.

Vlada R Slovenije je zaradi epidemioloških razmer v državi sprejela odločitev o podaljšanju ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19. To pomeni, da se nadaljuje delo na daljavo ter delovanje zgolj dežurnega vrtca.

Da pa bomo delo na daljavo v teh prihajajočih prazničnih dneh vseeno malce razbremenili, bomo imeli v torek, 15. 12. 2020, športni dan, v sredo, 23. 12. 2020, kulturni dan, v četrtek, 24. 12. 2020, pa bo dan namenjen ustvarjanju ter pripravi na praznovanje božično-novoletnih praznikov v krogu družine.

Vem, da je motivacija za delo močno padla, saj delo na daljavo traja že kar nekaj časa.  Pred nami so tudi praznični dnevi, najlepši čas v letu, pa vendar kljub temu se potrudite in opravite vso delo sproti, redno oddajajte zadolžitve, da bodo novoletne počitnice res počitnice. 

Vse dobro.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

četrtek, 10. 12. 2020, 7:34
objavila Jasna Malnar
Težave z dobavo električne energije

Pozdravljeni.

Ravnateljica me je obvestila, da se danes se pojavljajo velike tehnične težave tako z internetno povezavo kot z elektriko na območju Gasteraja. Učitelji so o omenjenih težavah obveščeni in boste vse obveznosti opravili, ko bo to mogoče.

Jasna Malnar

sreda, 09. 12. 2020, 11:12
objavila Vesna Breznik
Nujno obvestilo

Pozdravljeni.

Danes se pojavljajo velike tehnične težave tako z internetno povezavo kot z elektriko. Učitelji so o omenjenih težavah obveščeni in boste vse obveznosti opravili, ko bo to mogoče.

Izkoristite zasneženi dan za sprostitev na snegu in uživajte.

Lep pozdrav,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

petek, 04. 12. 2020, 11:47
objavila Vesna Breznik
Izvajanje vzgojno-izobraževalnega dela od 7. 12. v vrtcu in šoli

Spoštovani starši, otroci in učenci.

V veljavi ostaja še naprej odlok o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja. Posledično ostaja v veljavi tudi sklep ministrice o izobraževanju na daljavo, prav tako pa v zmanjšanem obsegu deluje vrtec, ki zagotavlja nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način. Ob tem bi želela opozoriti na dejstvo, da v vrtec sodi samo zdrav otrok in v kolikor je v družini prisotna okužba s COVID-19 in četudi je otrok zdrav, mora ostati doma.

Je pa vlada sprejela Načrt sproščanja ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni COVID-19, na podlagi katerega se bodo na področju vzgoje in izobraževanja ukrepi sproščali po fazah:

 • v oranžni fazi umirjanja (pod 1000 okužb/1000 hospitaliziranih bolnikov s COVID-19) se predvideva odprtje vrtcev in šol za 1. triletje,
 • v rumeni fazi umirjanja (pod 600 okužb/500 hospitaliziranih bolnikov s COVID-19) se osnovne šole odprejo v celoti.

Vem, da so dnevi naporni tako za vaše otroke kot za vas in tudi za vse nas. Slaba epidemiološka slika ne daje prave motivacije, vem pa, da bomo skupaj zmogli še naprej.

Naj vam bodo decembrski dnevi svetli v srcu in naj vas, ko je težko, spodbuja misel, da je upanje kot nočno nebo. Nikoli ni tako temno, da ne bi odkrili vsaj ene zvezde.

S toplimi pozdravi in iskrenimi željami za vse dobro

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

sreda, 02. 12. 2020, 9:02
objavil Dani Sajtl

Knjižnica
Virtualni knjižni sejem 2020

Spoštovani učenci, starši in učitelji!

Še do vključno sobote, 5. 12. 2020, lahko obiščete tradicionalni  knjižni sejem, ki vsako leto poteka konec novembra v Ljubljani. Čeprav zaradi izjemnih razmer letos virtualno, boste ob obisku njihove spletne strani zagotovo našli zase kakšen zanimiv spletni dogodek. Poslušali boste lahko pogovore z različnimi pisatelji, se udeležili zanimivih predavanj ali pa opravili nakup kakšne dobre knjige, ob tem pa izkoristili tudi sejemski popust. Vabljeni v svet knjig.

Barbara Waldhütter

Virtualni knjižni sejem
ponedeljek, 30. 11. 2020, 10:55
objavil Dani Sajtl
1 od 1
Svetovni dan boja proti AIDSu

Prvega decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu.

Prvič je postal ta datum pomemben leta 1988, ko ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila za svetovni dan boja proti aidsu.

Aids – sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti, je spekter bolezenskih stanj, ki jih povzroči okužba z virusom humane imunske pomanjkljivosti (HIV). Po začetni okužbi se pri osebi včasih ne pojavi noben simptom, večinoma pa se pojavi kratko obdobje gripi podobne bolezni. Temu običajno sledi dolgotrajno obdobje brez simptomov. Ko okužba napreduje, prizadene imunski sistem.

Virus HIV se širi predvsem z nezaščitenimi spolnimi odnosi, okuženimi transfuzijami krvi, podkožnimi iglami ter s prenosom z matere na otroka med nosečnostjo, ob porodu ali pri dojenju. Nekatere telesne tekočine, npr. slina in solze, virusa HIV ne vsebujejo. 

Za okužbo s HIV ni zdravila ali cepiva, vendar pa  zdravljenje lahko upočasni potek bolezni. Brez zdravljenja znaša povprečni čas preživetja po okužbi 11 let.

Po podatkih NIJZ,  je v obdobju od 1. julija 2017 do 30. julija 2019 skupno število okužb v Sloveniji 86 primerov.

Rdeča pentlja je simbol solidarnosti z osebami, okuženimi z virusom HIV, in osebami, obolelimi za aidsom.

Simptomi

HIV prizadene malodane vse organske sisteme. Okuženi imajo večje tveganje za pojav nekaterih vrst raka. Prav tako se pogosto pojavijo znaki okužbe, kot so vročina, potenje, zatečene bezgavke, slabotnost, izguba telesne teže.

Zdravljenje

Cepiva proti okužbi z virusom HIV ali zdravila, ki bi popolnoma pozdravila okužbo s HIV-om ali aids, zaenkrat še ne poznamo. 

Načini preprečevanja

Načini preprečevanja vključujejo varno spolnost (kondom), program zamenjave igel za uporabnike drog, zdravljenje okuženih oseb.

Pripravila: Majda Kolarič

ponedeljek, 23. 11. 2020, 15:07
objavila Milena Kokol
23. november - dan Rudolfa Maistra

Na današnji dan praznujemo državni praznik, dan Rudolfa Maistra, s katerim se spominjamo 23. novembra 1918, ko je general Maister s svojimi borci v samostojni vojaški akciji razorožil nemško vojsko, prevzel vojaško oblast in utrdil slovensko politično oblast v Mariboru.

General Rudolf Maister (1874–1934) sodi med najpomembnješe slovenske osebnosti 20. stoletja. S svojim pogumnim dejanjem je ob koncu prve svetovne vojne po razpadu avstro-ogrske monarhije najprej v Mariboru, nato pa tudi na širšem štajerskem območju uveljavil ljudsko voljo in dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo.

Veličina dejanja generala Rudolfa Maistra je v tem, da se je zavedal, kako pomembna je odločnost ob nastajanju nove države ob razpadu avstrijske monarhije. Maister ni bil samo vojak, bil je vizionar, vselej poudari predsednica zveze Maistrovih društev Lučka Lazarev Šerbec, saj so njegova dejanja leta 1918 dejanja prvovrstnega zgodovinskega pomena za obstoj jugoslovanske in danes samostojne Slovenije.

Dan Rudolfa Maistra, 23. november, je slovenski državni praznik od leta 2005, ni pa dela prost dan. Običajno v tem času poteka več prireditev, na katerih se spomnijo še, da je bil Maister, s pesniškim imenom Vojanov, tudi umetnik in bibliofil.

Povzela in zapisala, učiteljica Milena Kokol

Infodrom: Rudolf Maister
petek, 20. 11. 2020, 8:45
objavila Barbara Waldhütter

Knjižnica
Obvestilo o brezstični izposoji knjig iz šolske knjižnice

Spoštovani starši in učenci!

Ker bo delo na daljavo očitno trajalo še nekaj časa, smo se odločili, da vam za nujne potrebe pouka, kot je na primer domače branje, omogočimo možnost brezstične izposoje knjig iz naše šolske knjižnice.

Ker je leposlovno gradivo za učence že vneseno v sistem COBISS, lahko od doma na spletni strani COBISS+ pogledate, če se želeno gradivo nahaja v naši šolski knjižnici in ali je prosto za izposojo.

Želeno gradivo lahko naročite na moj mail: barbara.waldhutter@os-jd.si

Naročene knjige vam bom pripravila in jih boste lahko ob ponedeljkih, sredah in petkih v času uradnih ur (od 8.00 do 12.00 ure) dvignili pri zadnjem vhodu šole, po predhodnem klicu na telefonsko številko šolske knjižnice (02 729 56 63). Dogovorili se bomo tudi za uro prevzema. Prosim, da ob prevzemu knjig vrnete tudi morebitno izposojeno gradivo, ki ga imate doma. Izposojene knjige so namenjene izključno učencem naše šole.

Knjižničarka: Barbara Waldhütter

Iskanje gradiva v COBISS+ za našo knjižnico
sreda, 18. 11. 2020, 9:40
objavil Dani Sajtl
Tradicionalni slovenski zajtrk

Spoštovani starši, drage učenke in učenci!

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in poteka že od leta 2011. Osnovni cilj projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo se mladino in tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za širše okolje in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti ter širšega okoljskega pomena. Pomemben poudarek je tudi na splošnem ozaveščanju mladih o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Zakaj moramo zjutraj zajtrkovati?

"Zato, ker prazna vreča ne stoji pokonci! Kaj pomeni ta slovenski pregovor? Tudi to, da lačen človek težko dela. Zjutraj moramo telesu zagotoviti dovolj energije, da se lahko učimo in igramo. Zato moramo zajtrkovati, še preden pridemo v šolo. A ni vseeno, kaj zajtrkujemo. Zajtrk mora biti sestavljen iz zdravih, naravno pridelanih jedi."

Tradicionalni slovenski zajtrk je sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolk.

Ker smo v posebnih razmerah in šolsko delo poteka na daljavo, slovenskega tradicionalnega zajtrka ne moremo izvesti tako, kot smo ga do sedaj.

Vseeno želimo, da se 10. jubilejni tradicionalni zajtrk izvede. V petek, 20. 11. 2020, začnite dan s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki. Učenci lahko pripravite zajtrk sami ali s pomočjo svojih staršev. Tako bomo tradicijo nadaljevali. Dober tek.

Zapisala: Majda Kolarič

Ohranimo čebele
ponedeljek, 16. 11. 2020, 11:30
objavil Dani Sajtl

Knjižnica
Branje na daljavo

Spoštovani starši in učenci!

Na spletni strani šolske knjižnice najdete nekaj koristnih spletnih povezav do portalov, ki omogočajo izposojo knjig in drugega gradiva za branje in delo na daljavo. Eden takšnih spletnih portalov je tudi Biblos, ki ponuja elektronske knjige, ki jih lahko kupite ali si jih izposodite s svojimi prenosnimi napravami. Za registracijo na tem portalu morate bit član ene izmed splošnih knjižnic, recimo Splošne knjižnice Lenart. Veliko knjig si lahko na Biblosu izposodite tudi brezplačno. Seznam brezplačne izposoje najdete v priponki.

Vabim vas tudi, dragi učenci, da še naprej berete in obnove knjig za bralno značko pošiljate v Teamse, da boste kljub tem čudnim časom in pouku na daljavo opravili bralno značko.

"Veliko malih stvari obstaja, ki povzročijo, da tvoj svet raste.
Ljubezen do knjig je najboljša izmed njih."
Jacqueline Kennedy

Mentorica bralne značke: Barbara Waldhütter

Adobe Acrobat dokument Brezplačne knjige na BIblosu za BZ
Portal Biblos
Povezave na strani naše šnjižnice
nedelja, 15. 11. 2020, 18:35
objavil Dani Sajtl
Virtualni karierni sejem

Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja se v letu 2020 predstavlja v virtualni obliki s ciljem omogočiti dostop do sejemskih vsebin iz domačega računalnika ali prenosnega telefona!

Učenci od ponedeljka, 16. 11. 2020 do petka, 20. 11. 2020, bo potekal Virtualni Karierni sejem 2020. Pošiljam vam vsa potrebna navodila, da se boste lahko v omenjenih dneh udeležili sejma, kjer se bodo predstavljali poklici in srednje šole.

Pedagoginja Maja Mencigar

Adobe Acrobat dokument Navodila za obisk virtualnega kariernega sejma za učence
četrtek, 12. 11. 2020, 21:35
objavila Vesna Breznik

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Delovanje Vrtca pri OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol

Spoštovani.

Ukrepi se podaljšujejo in vrtec bo tudi v prihodnje deloval omejeno v skladu z izdanim sklepom Občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah, št. 170-1/2020, z dne 26. 10. 2020.

Prosim vse starše otrok, ki boste potrebovali nujno varstvo v času od 16. 11. do 20. 11., da le-to javite najkasneje do jutri, 13. 11. 2020, do 15.00 ure pomočnici ravnateljice v vrtcu, ge. Gabrijeli Murko, na mail: gabrijela.murko@os-jd.si.

Ker so ukrepi podaljšani za vsaj 14 dni, vas prosim, da potrebo po nujnem varstvu za obdobje od 23. 11. do 27. 11. 2020 sporočite do petka, 20. 11., prav tako ge. Gabrijeli Murko.

Hvala za razumevanje in ostanite zdravi.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

petek, 06. 11. 2020, 0:08
objavila Vesna Breznik
Vzgojno-izobraževalno delo v šoli od 9. 11. 2020 dalje

Spoštovani starši, dragi učenci.

Vlada R Slovenije je zaradi trenutnih epidemioloških razmer v državi sprejela sklep, s katerim je za 7 dni podaljšala uporabo omejitev, določenih v Odloku o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja. Na podlagi tega in 104. člena Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID.19 je ministrica za izobraževanje, znanost in šport izdala sklep, s katerim je določila, da se bo od 9. 11. 2020 dalje vzgojno-izobraževalno delo v šolah za vse učence izvajalo na daljavo.

Delo bo potekalo v skladu s smernicami MIZŠ, Zavoda RS za šolstvo ter organizacijskimi in izvedbenimi prilagoditvami v primeru izobraževanja na daljavo, ki smo jih sprejeli na šoli in si jih lahko podrobneje preberete v priponki tega obvestila. To pomeni, da bo pouk potekal po prilagojenem urniku, po dogovorjenem komunikacijskem kanalu ter v skladu z vsemi preostalimi organizacijskimi in izvedbenimi prilagoditvami.

Vsi razredniki bodo še posebej na mail staršev in učencev posredovali prilagojen urnik z dodatnimi navodili. S tem bomo načrtovane govorilne ure za 9. 11. 2020 opravili na daljavo. Vse tehnične zadeve (posoja spletnih kamer, računalnikov) bomo reševali individualno.


Spoštovani starši.

Popolnoma se zavedamo težavnosti in zahtevnosti dela na daljavo, zlasti pri naših najmlajših učencih.

Izkušnje, ki smo jih pridobili v času prvega zaprtja šol, so nam dragocen vir in v nasprotju s pomladnimi časom smo na delo na daljavo bolje pripravljeni. Vendar pouk na daljavo se ne bo mogel nikoli enačiti z delom v razredu. Vsi si srčno želimo, da se naši učenci, vaši otroci čim prej vrnejo v šolske klopi. Do tedaj pa vas prosim za sodelovanje, potrpežljivost in vztrajnost. Verjamem, da bomo tudi tokrat zmogli - s skupnimi močmi.

Ob vsem tem pa moramo biti pozorni še na marsikaj drugega. V teh res težkih časih se lahko iz različnih razlogov poveča stiska posameznika in ob tem žal niso izvzeti niti otroci niti odrasli. Pomembno je, da se o težavah spregovori čim prej in poišče ustrezna pomoč. Vedite, da smo vam pripravljeni vedno prisluhniti in pomagati. Še vedno je dosegljiva tudi moja telefonska številka (031 481 510) ali mail: vesna.breznik@os-jd.si ali pa se enostavno obrnite na osebo, ki ji zaupate.

Včasih pa resnost stisk in situacij presega tudi naše znanje in sposobnosti. Zato vam v nadaljevanju posredujemo morebitne možnosti pomoči:

 • brezplačna kontaktna številka za pomoč v duševni stiski, ki deluje 24 ur na dan, vse dni v tednu: 080 51 00,
 • TOM telefon za otroke in mladostnike je na voljo vsak dan med 12. in 20. uro: 116 111,
 • v primeru nasilja se lahko posamezniki obrnejo na Društvo SOS vsak dan med 9. in 15. uro: 031 699 333,
 • dodatna pomoč je dosegljiva tudi v lokalnem zdravstvenem domu,
 • za splošna vprašanja glede korona virusa, tolmačenje odlokov, omejitev je vzpostavljen klicni center vsak delavnik med 8. in 20. uro: 080 14 04.

Ker je vzpostavljeno delo na daljavo in s tem nezmožnost obiskovanja šole za učence do vključno 5. razreda, vam starši zaradi nastanka višje sile pripada nadomestilo zaradi obveznosti varstva otroka. V tem primeru je potrebno obvestiti delodajalca najpozneje v treh delovnih dneh od nastanka tega razloga.

Prav tako pa je država dala možnost zagotavljanja toplega obroka za socialno ogrožene učence. V kolikor bi torej kateri učenec, ki je upravičen do subvencioniranega kosila v šoli, potreboval topel obrok, se ga lahko prijavi na šolski mail: info@os-jd.si in bomo po potrebi organizirali pripravo in prevzem obroka skupaj z občino.


Dragi učenci.

Pred vsemi nami je zahtevno obdobje. Vendar popolnoma zaupam in verjamem v vas, da boste k delu na daljavo pristopili z vso resnostjo in odgovornostjo. Vsak drobec znanja, ki si ga boste pridobili, je pomemben. Redno in sproti opravljajte vse zadolžitve, odzivajte se na video klice in spremljajte razlago učne snovi. Popoldanski čas pa preživite v naravi in poskrbite, da ostanete zdravi.

Ob koncu tega dolgega zapisa pa mi dovolite še eno misel:

"Niso nalezljive samo slabe stvari.
Tudi upanje, sreča in veselje so nalezljivi."
(Dalton)


Ostanite zdravi in ohranite pozitivno razmišljanje.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Organizacijske in izvedbene prilagoditve v primeru izobraževanja na daljavo
četrtek, 05. 11. 2020, 20:01
objavila Vesna Breznik

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Delovanje Vrtca pri OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol od 9. 11. do 13. 11. 2020

Spoštovani starši.

Ukrepi se podaljšujejo in vrtec bo tudi v prihodnjem tednu deloval omejeno v skladu z izdanim sklepom Občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah, št. 170-1/2020, z dne 26. 10. 2020.

Prosim vse starše otrok, ki boste potrebovali nujno varstvo v času od 9. 11. do 13. 11., da le-to javite najkasneje do jutri, 6. 11. 2020, do 15.00 ure pomočnici ravnateljice v vrtcu, ge. Gabrijeli Murko, na mail: gabrijela.murko@os-jd.si.

V kolikor se bodo ukrepi še podaljševali, vas prosim, da v petek v tekočem tednu sporočite, ali boste v prihajajočem tednu potrebovali nujno varstvo. V kolikor ničesar ne boste sporočili, bomo smatrali, da nujnega varstva ne potrebujete.

Vsi starši otrok, ki bodo v prihajajočem tednu po daljši odsotnosti ponovno vključeni v vrtec, morate predložiti dokazilo delodajalca ter izpolnjeno Izjavo o zdravstvenem stanju otroka, ki jo najdete med obstoječimi objavami na naši spletni strani. Starši že vključenih otrok Izjave ne izpolnjujete, vendar vas vljudno prosim, da otroka zadržite doma v primeru, če je bil v stiku z okuženo osebo.

Starši otrok, ki v času od 26. 10. do preklica odredbe o zaprtju vrtca niso obiskovali vrtca, ste oproščeni plačila vrtca.

Korona virus nam bo očitno še kar nekaj časa krojil življenje in delo, saj okužbe v naši občini še kar naraščajo. Resnično vas prosim, da dosledno upoštevate vse higienske ukrepe, dosledno nosite zaščitno masko ter si razkužite roke pred vstopom v vrtec.

Vse dobro in ostanite zdravi.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

sobota, 31. 10. 2020, 14:45
objavila Barbara Waldhütter

Knjižnica
Dan reformacije

Dragi učenci!

31. oktobra v Sloveniji obeležujemo dan reformacije, ki je slovenskemu narodu prinesla prvo knjigo in s tem knjižni jezik. Prvič pa se je omenil tudi pojem Slovenec. V Sloveniji na ta dan poudarjamo pomen slovenskega jezika, za katerega v preteklosti ni bilo vedno samoumevno, da ga javno govorimo, beremo in pišemo.

Reformacija je bila versko, kulturno in politično gibanje v 16. stoletju, katerega cilj je bila preureditev rimskokatoliške Cerkve. Tega dne, leta 1517, je nemški katoliški duhovnik Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, s katerimi je zahteval cerkveno prenovo, od koder tudi izvira ime reformacija. Luther je zahteval ne le versko, temveč tudi politično in kulturno prenovo, vključno z zahtevo, da se vsem omogoči branje Svetega pisma v materinem jeziku.

Osrednja osebnost slovenskega protestantizma je Primož Trubar, protestantski duhovnik in pisec, ki je leta 1550 napisal Katekizem, prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh, ki ji je dodal še Abecednik. Po njegovih navodilih naj bi v kmečkih oziroma vaških šolah učitelji učili slovensko pisanje, slovensko branje in slovenski katekizem. Šolarjem po mestih je naročil, naj poleg nemških in latinskih pesmi pojejo tudi slovenske. Enako je veljalo tudi za spoznavanje slovenskega katekizma. Na spodnji povezavi si lahko ogledate poučen filmček o njegovem življenju in delu.

V Sloveniji je dan reformacije državni praznik od leta 1992.

Zgodba Primoža Trubarja
petek, 30. 10. 2020, 12:42
objavila Vesna Breznik
Podaljšanje jesenskih počitnic

Pozdravljeni.

Po sklepu MIZŠ se zaradi poslabšanja epidemiološke situacije in preprečevanja prenosa okužb s SARS-CoV-2 jesenske počitnice za osnovne šole podaljšajo do 8. 11. 2020.

Kako bo delo potekalo od 9. 11. 2020 naprej vas bomo obvestili takoj po prejemu uradnih informacij.

Vse dobro in ostanite zdravi.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

petek, 30. 10. 2020, 10:16
objavila Vesna Breznik

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Obvestilo

Spoštovani starši.

Čeprav uradno potrjenih informacij še ni, se ukrepi podaljšujejo in bo vrtec tudi v prihodnjem tednu od 2. 11. 2020 naprej deloval omejeno v skladu z okrožnico MIZŠ, št. 6030-1/2020/80, z dne 23. 10. 2020, priporočili NIJZ ter z izdanim sklepom Občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah, št. 170-1/2020, z dne 26. 10. 2020.

Delovanje vrtca se bo organiziralo med 6.00 in 16.00 uro za otroke staršev, ki nujno potrebujejo varstvo otrok zaradi odhoda v službo oz. na delovno mesto. Ob tem je potrebno predložiti dokazilo delodajalca.

Prav tako pa morate vsi starši otrok, kateri v tem tednu niso bili vključeni v vrtec, predložiti izpolnjeno Izjavo, da je otrok zdrav in da v obdobju zadnjih 10 dni ni bil v stiku z okuženo osebo.

Zaradi organizacije dela v vrtcu vas vljudno prosim, da danes, 30. 10. 2020, oz. najkasneje do jutri, 31. 10., do 10.00 ure javite pomočnici ravnateljice v vrtcu, ge. Gabrijeli Murko, na mail: gabrijela.murko@os-jd.si prisotnost vašega otroka v vrtcu za prihodnji teden.

Hvala za razumevanje in ostanite zdravi.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Izjava staršev pred vstopom otroka v vrtec
ponedeljek, 26. 10. 2020, 10:21
objavila Vesna Breznik
Zbiranje odpadnega papirja

Pozdravljeni.

Na žalost je podjetje Dinos že odpeljalo keson za zbiranje odpadnega papirja. Vsi, ki ste še želeli oddati odpadni papir v keson, ste vljudno vabljeni, da ga zbirate in oddate ob naslednji zbiralni akciji.

Hvala in vse dobro.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

petek, 23. 10. 2020, 11:40
objavila Vesna Breznik

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Zaprtje vrtca od 26. 10. 2020 do preklica

Spoštovani starši predšolskih otrok.

Od 26. 10. 2020 je do preklica vrtec pri OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol zaprt.

Organizirano bo samo nujno varstvo od 6.00 do 16.00 za otroke tistih staršev, ki le-to nujno potrebujejo zaradi odhoda v službo oz. na delovno mesto. Starši morate pri tem podati dokazilo, da opravljate delo, ki je nujno za državo in družbo (zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti in policiji ter v službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva. Prav tako morate podati izjavo, da je otrok zdrav in da v obdobju zadnjih 10 dni ni bil v stiku z okuženo osebo.

Hvala za razumevanje.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Sklep o določitvi izjem od splošnega zaprtja vrtca
petek, 23. 10. 2020, 11:29
objavila Vesna Breznik
Zbiranje odpadnega papirja

Pozdravljeni.

Čeprav nas korona virus omejuje pri marsikateri dejavnosti, naj vas ne omeji pri zbiralni akciji odpadnega papirja. Še vedno ga lahko oddate v keson, ki je postavljen na dostavnem prostoru pri kuhinji za šolo OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol. Oddaja papirja bo možna vse do srede, 28. 10. 2020.
Potrudimo se, pripeljimo odpadni papir (revije, časopis ...) in na tak način dodajmo svoj prispevek v šolski sklad šole in vrtca.
Učenci in otroci vam bodo hvaležni.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
petek, 16. 10. 2020, 10:20
objavila Vesna Breznik
Obvestilo

Spoštovani starši in učenci.

Poslabšanje epidemiološke slike v državi je povzročilo, da za učence od 6. do 9. razreda prehajamo na pouk na daljavo od 19. 10. 2020 naprej, učenci od 1. do 5. razreda ostajajo v šoli, kjer bo pouk še naprej potekal v skladu s higienskimi priporočili in ukrepi. Starše vljudno prosimo, da ne vstopajo v šolo, če to ni resnično nujno potrebno (priporočljivo je tudi, da učence 1. razreda zgolj pospremite do vhodnih vrat in ne vstopate v šolo); če pa je vstop v šolo nujno potreben, pa izključno ob uporabi zaščitne maske, obveznem razkuževanju rok ter oddaji podatkov.

Zaradi vzpostavitve dela na daljavo za predmetno stopnjo se bo temu prilagodil tudi avtobusni prevoz, ki bo sicer v šolo potekal normalno, vožnja domov pa bo samo ob 13.45 v obe smeri. V kolikor bodo učenci vključeni v podaljšano bivanje po 13.45 uri, za prevoz otrok domov poskrbite starši sami.

Prav tako je odpovedano fotografiranje v šoli za božične koledarje, ki je bilo načrtovano za 19. 10. 2020. Bomo pa izvedli zbiralno akcijo odpadnega papirja v času od 19. 10. do 23. 10. (keson je že dostavljen na prostoru za šolo pri dostavi v kuhinjo).

Od 26. 10. do 30. 10. so jesenske počitnice in v drugi polovici počitniškega tedna se bodo preučile epidemiološke razmere v državi ter sprejeli sklepe, kako naprej, zato vas prosim, da spremljate šolsko spletno stran.

Verjamem, da bomo skupaj zmogli tudi tokrat premagati vse ovire. Predvsem pa vam želim, da ostanete zdravi, pazite nase in na bližnje, že vnaprej pa se vam zahvaljujem za sodelovanje in razumevanje.

S toplimi pozdravi in željami za vse dobro,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
petek, 16. 10. 2020, 10:00
objavila Vesna Breznik
Delo na daljavo za učence od 6. do 9. razreda

Spoštovani starši in učenci.

Poslabšanje epidemiološke slike v državi je povzročilo, da za učence od 6. do 9. razreda prehajamo na pouk na daljavo od 19. 10. 2020 naprej. Iskreno upam, da bo ta čas izvajanja pouka na daljavo čim krajši.

Od 26. 10. do 30. 10. so jesenske počitnice in v drugi polovici počitniškega tedna se bodo preučile epidemiološke razmere v državi ter sprejeli sklepe, kako naprej.

Učenci so prejeli prilagojen urnik, ki ga v sklopu vseh organizacijskih in izvedbenih prilagoditev za primer dela na daljavo objavljamo v priponki tega obvestila, prav tako vsa navodila glede poteka dela. Tak pouk je zahtevnejši in terja od učencev veliko mero samodiscipline in organiziranosti. Prosim vas, da jim pomagate, jih vzpodbujate, da bomo skupaj lažje zmogli ta zahteven in težek čas.

Verjamem, da bomo skupaj zmogli tudi tokrat. Predvsem pa vam želim, da ostanete zdravi, pazite nase in na bližnje, že vnaprej pa se vam zahvaljujem za sodelovanje in razumevanje.

S toplimi pozdravi in željami za vse dobro,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Organizacijske in izvedbene prilagoditve v primeru izobraževanja na daljavo
torek, 13. 10. 2020, 8:33
objavila Aleksandra Kuntner

7. razred
7. razred v šoli v naravi

Pozdravljeni vsi skupaj!

Z nekaj zamude se vam javljamo iz CŠOD Planinka, kamor smo včeraj varno prispeli. Za nami so že prve aktivnosti (orientacijski tek, igre in prevare), ki smo jih uspešno opravili. Danes pa smo se z veseljem po prvi prespani noči že prebujali v naravi in pozajtrkovali. Čaka nas še veliko zanimivega in novega. Imamo se več kot odlično.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate utrinke naših aktivnosti. Se vidimo v petek.

Sedmošolci z razredničarkama

Utrinki šole v naravi
ponedeljek, 12. 10. 2020, 7:37
objavila Mateja Nudl
1 od 3
Branje nas bogati

V lanskem šolskem letu smo na šoli pričeli izvajati šolski projekt Branje nas bogati na temo drugačnosti. V sklopu tega šolskega projekta je bil razpisan tudi likovni in literarni natečaj.

Pri likovnem natečaju smo iskali izdelavo logotipa oziroma zaščitni znak projekta Branje nas bogati. V okviru literarnega natečaja so učenci naše šole lahko tekmovali s svojo zgodbo (pripovednim besedilom) na temo drugačnosti – zapis je lahko bil v slovenskem ali angleškem jeziku. V svoji zgodbi so skozi oči glavnega literarnega junaka predstavili njegovo drugačnost, kako se je s tem spoprijemal on in okolica (na ta način bi na novo preoblikovali vso vedenje in razmišljanje, ki so si ga pridobili).

17. januarja 2020 sta se oba natečaja zaključila. Izmed prispelih zgodb in likovnih izdelkov je komisija v sestavi: Vesne Breznik, Lavre Bukšek Kreft, Irene Kocbek, Ane Šuster Kraner, Barbare Waldhütter, mag. Aleksandre Žnuderl, Martine Škrlec in Mateje Nudl izbrala najboljše izdelke. Prispelo je 20 likovnih izdelkov učencev od 1. do 9. razreda. Vsi prisotni smo se odločili, da izberemo 3 najboljše – 1 izdelek z razredne stopnje, enega s predmetne stopnje, ki ju bomo uporabili za ozadje za priznanja projekta Branje nas bogati, in zmagovalni logotip, ki bo v bodoče zaščitni znak šolskega projekta Branje nas bogati. Prisotni smo soglasno izbrali zmagovalen izdelek za razredno stopnjo – avtorica Ema Lavrenčič (4. razred), na predmetni stopnji je bil zmagovalen izdelek učenke 9. razreda Zarje Mohorko. Značilnostim logotipa ustreza izdelek učenke 8. razreda Nataše Lorber – učenkin izdelek je zmagovalen.

Prispelo je 13 literarnih izdelkov, eden je bil glede na tematiko neustrezen in ga je komisija izločila. Ostalih 12 prispevkov je bilo ustreznih – 11 jih je bilo v slovenskem jeziku, 1 izdelek je bil v angleškem jeziku. Zmagovalna zgodba v slovenskem jeziku je Sreča v nesreči, avtor Anej Satler. Zmagovalna zgodba v angleškem jeziku nosi naslov Change, avtor Jan Senekovič. Zmagovalni zgodbi bomo izdali v obliki slikanice.

Vsem učencem iskrene čestitke in še naprej veliko ustvarjalnega navdiha.

sreda, 07. 10. 2020, 7:26
objavil Dani Sajtl
1. naravoslovni dan: Hiška eksperimentov

V torek, 6. 10. 2020, nas je obiskala Hiška eksperimentov. Učenci od 1. do 9. razreda so samostojno preizkusili več kot 50 eksperimentov. Oči večine učencev so se lesketale od navdušenja, zato je bila težka naloga izbrati najljubši eksperiment. Učenci so uživali v znanstveni dogodivščini "zvokologiji" ali pa "plinologiji". Pri "znanstvenem krneki" so izdelali lasten eksperiment. Ob izvedbah zabavnih eksperimentov so učenci pridobili veliko novega znanja, saj so eksperimente, ki so jih izvajali in opazovali, morali tudi razložiti. Hiša eksperimentov je navdušila učence in učitelje. Učiteljica Ana je zabeležila dogajanje na priloženih fotografijah.

Vodja naravoslovnega dne: Antonija Širec

Fotografije
ponedeljek, 05. 10. 2020, 18:09
objavila Mateja Nudl
Start up vikendV petek, 2. 10. 2020, in soboto, 3. 10. 2020, smo v okviru projekta Mladim se dogaja - Z ustvarjalnostjo in kreativnostjo do podjetnosti izvedli niz delavnic, ki krepijo veščine učinkovitega reševanja problemov s pomočjo Design Thinkinga. Design Thinking je način razmišljanja "zunaj okvirjev", ki kreativno rešuje različne tipe problemov skozi 9 faz. Pod okriljem SPIRIT Slovenija smo tako na naši šoli s pomočjo zunanje sodelavke mag. Barbare Pribožič Leka in njenega asistenta Lana organizirali START UP vikend. Osrednji problem je bil, kako organizirati prireditev ob izdaji slikanic za širšo javnost. Najprej smo si ogledali potencialno prizorišče na trgu v Jurovskem Dolu.

30 sodelujočih učencev je s pomočjo tehnike Design Thinking prvi dan osvajalo orodja razumevanja in s pomočjo orodij pridobivanja idej (za realizacijo dogodka) ter izdelavo prototipov (skic in terminskega in akcijskega plana za dogodek), pripravilo predloge za sam dogodek z orodjem CANVAS. Učenci so v skupinah nabirali ideje za vsebino, lokacijo, število sodelujočih, pripravili tekste, kontaktirali sodelujoče in ljudi, ki bi lahko pomagali pri realizaciji njihove ideje. Pomembno je bilo, da naredijo čim več korakov k dejanski implementaciji njihove ideje. Na START UP vikendu smo tako v skupinah pripravili vsebinske ideje za scenarij, narisali prizorišče, naredili spiske potrebnih aktivnosti ter spisali tudi vse potrebne dokumente in vabila za širšo javnost. Prav tako so se zaključevale ilustracije za slikanico. Učenci devetega razreda so bili zadolženi za pripravo večerje in pospravljanje. Pripravili so nam zelo okusne palačinke in sadno solato. Večerni čas smo namenili družabnim igram in ogledu filma Ledene steze. Nato nas je čakalo spanje na ne preveč udobnih ležiščih. V učilnicah smo imeli tudi nepovabljene goste – komarje.

Sobotno jutro se je pričelo s pospravljanjem ležišč, osmo- in sedmošolci so bili zadolženi za pripravo zajtrka. Vrhunec tega vikenda so bile predstavitve idej komisiji in nagrada za najboljše vsebinsko in kvalitativno opredeljeno delo. Učenci so se urili v javnem nastopanju in prezentaciji svoje ideje. Tako smo dobili zmagovalce za najboljši poslovni načrt, zmagovalce za najboljšo prezentacijo, nagrado za največji osebni napredek, zmagovalno ekipo za najustvarjalnejše ideje in zmagovalno ekipo, ki je naredila najboljši CANVAS.

K dodani vrednosti našega vikenda je vsekakor spadalo tudi delo v skupini, piljenje javnega nastopa in dejanska uporaba Canvasa kot metode, ki posameznika dejansko pripelje od ideje do končnega izdelka. Vikend smo zaključili z dramsko igro zmagovalnih zgodb, ki ju bomo objavili v slikanici.

Učenci so povedali, da jim je bil vikend zanimiv, nekaj drugačnega, naučili so se življenjsko uporabnih veščin. Kljub temu da spanje ni bilo preveč udobno, si želijo, da bi takšen vikend še kdaj ponovili.

"Dobre ideje nimajo starosti, imajo le prihodnost." (Robert Mallet)

Vodji projekta: Ana Šuster Kraner in Mateja Nudl

Fotografije
ponedeljek, 05. 10. 2020, 10:06
objavila Vesna Breznik
Zbiranje odpadnega papirja

Spoštovani.

Obveščamo Vas, da bomo v času pred jesenskimi počitnicami, od 19. 10. do 23. 10. 2020, organizirali jesensko akcijo zbiranja starega papirja.
Odpadni papir lahko v tem času oddate v keson, ki bo postavljen na dostavnem prostoru pri kuhinji za šolo.

Zbranega papirja zaradi trenutnih epidemioloških razmer ne bomo tehtali, ampak ga sami odložite v keson. Pri tem pa vas prosimo, da prinašate izključno stare revije, časopis ali morebiti kakšne stare knjige, ne pa kartona (v keson torej ne spada niti kartonasta škatla, v kateri morebiti zbirate odpadni papir).

Sredstva, zbrana z akcijo, se bodo tudi tokrat namenila šolskemu skladu šole oz. vrtca, Potrudite se in prinesite čim več odpadnega papirja. S pomočjo zbranih sredstev boste tako pripomogli k lažji uresničitvi zadanega programa šolskega sklada šole in vrtca v tem šolskem letu. Verjamemo, da nam bo tudi tokrat uspelo zbrati veliko odpadnega papirja.

Lep pozdrav,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
sobota, 03. 10. 2020, 23:09
objavila Milena Kokol
Obiskali smo kmetijo Šnajder

V letošnjem šolskem letu smo na naši šoli prvič pričeli z izvajanjem izbirnega predmeta sodobno kmetijstvo. Večji del programa dela smo si zadali na terenu. Tako smo že v četrtek, 23. 9. 2020 obiskali čudovito kmetijo Šnajder v Zg. Gasteraju. Domačija Šnajder je bila v 90. letih 20. stoletja proglašena za eno najlepših v Slovenskih goricah.

V uvodoma nas je gospodar kmetije, g. Franci Šnajder seznanil s kratko zgodovino kmetije. Povedal je, da so se odločili za več kmetijskih dejavnostih hkrati, saj je težko živeti na reliefno razgibani kmetiji z eno dejavnostjo. Tako se danes ukvarjajo s poljedelstvom, živinorejo, konjerejo, sadjarstvom in vinogradništvom.

Z zanimanjem smo si ogledali vzorno urejen sadovnjak, v katerem najdemo dve vrsti sadja: idared in zlati delišes. Gospodar Franci nam je povedal, da je s sadovnjakom precej opravil, saj ga je potrebno obrezovati in večkrat škropiti. Dodatno opravilo v sadovnjaku je tudi košnja trave, prav tako je potrebno jablane zaščititi pred točo. »Zdaj je čas obiranja in jabolka prodajamo doma ali pa jih prodamo v trgovine«, je še povedal. Nakar nas je pot vodila v hlev, kjer gojijo govedo, zlasti pitance. Krave imajo večinoma v prosti reji, dnevno pridelajo okrog 150 litrov mleka. Pestrost kmetije dokazujejo tudi konji, ki so se pasli v neposredni bližini hleva. Fantje so svojo radovednost pokazali z ogledom kmetijskih strojev, zlasti so jih zanimali traktorji.

Vinograd nad domačijo je skrbno urejen, med sortami je najti najpogosteje laški rizling. Gospodar je povedal, da so precej vinske trte odstranili, ker je na trgu preveč grozdja.

Posebej pa smo veseli, da ima g. Šnajder naslednika, to je sin Primož, ki pomaga na kmetiji. Velika skrb pa so mu tudi zajci in druge živali na kmetiji. Oče Franci je s ponosom pokazal izdelke, ki jih je naredil Primož iz lesa in to že v svoji delavnici.

Mladi se zavedajo, da je kmetijstvo tista dejavnost, ki nam daje osnovne dobrine za preživetje. Pri tem pa so prepričani, da so mladi na kmetijah s strani države premalo motivirani in deležni premajhne podpore.

Ob koncu bi se iz srca radi zahvalili celotni družini Šnajder za čudoviti sprejem, domačnost, malico in seveda za neprecenljivo znanje iz kmetijstva. Hvala družini Šnajder, ker z odličnim medgeneracijskim sodelovanjem kaže, da je podeželje naše veliko bogastvo.

Učenci izbirnega predmeta Sodobno kmetijstvo in učiteljica Milena Kokol.

Fotografije
petek, 02. 10. 2020, 15:04
objavil Dani Sajtl

Šport
1 od 7
Evropski športni dan

Izvedli smo prvi športni dan Jurij teče. Po hladnem jutru nas je ves dan prijetno grelo sonce.

Vsi učenci so v šolo prišli peš in se nato skupaj z učitelji zbrali v športnem parku Jurovski Dol. Pridružili so se nam tudi najmlajši iz našega vrtca. Pred skupnim ogrevanjem nas je nagovoril tudi naš župan Peter Škrlec.

Naš tradicionalni športni dan – Jurij teče smo vključili v evropski projekt. Tako smo ga izvedli v okvirju Evropskega športnega dne. Ta dan smo želeli učencem omogočiti čim več gibanja, čim več preživetega časa v naravi in jih ozavestiti o pomenu gibalnih aktivnosti na naše telo. Zato ta dan ni bilo šolskih avtobusov.

Po aktivnostih v športnem parku (lokostrelstvo, odbojka na mivki, brain gym, frizbi in igriva košarka), smo se podali na tek po naši dolini ob Globovnici. Tek smo pripravili v naravi, ga popestrili z ovirami in koruznim labirintom. Danes je na Evropskem športnem dnevu teklo 151 učencev in učenk s spremljevalci in 40 otrok iz našega vrtca. Dan smo zaključili rahlo utrujeni in hkrati navdušeni nad še enim dogodkom, ki nas je povezal in razgibal.

Izjave učencev:

Na začetku športnega dne smo se vsi učenci odpravili na svoje postaje, kjer sta bili po dve učiteljici, ki sta nas spremljali. Ob 8.30 smo se odpravili na pot proti šoli. Prišli smo na športno igrišče, sledilo je skupno ogrevanje vseh učencev. Mlajši učenci so odšli teč, starejši učenci pa smo odšli na malico. Ko smo se najedli, smo imeli na igrišču različne dejavnosti. Učenci 7. razreda smo streljali v tarče z lokom in metali frizbi. Ob 11. uri smo se odpravili na tek. 7., 8. in 9. razred smo morali preteči najdaljšo razdaljo, ki je bila 2200 metrov. Tekli smo lahkoten tek oz. vsak svoj tempo. Meni so bile med tekom najzanimivejše vmesne ovire, še posebej koruzni labirint. Vsi razredi smo pospravili igrišče in se počasi odpravili na kosilo. Ob 12. uri je bil skupaj z učitelji odhod nazaj na začetne postaje. Športni dan je bil zanimiv in zabaven kot vsako leto, čeprav smo se s tekom letos kar precej namučili.
Tiana Šipek, 7. razred

Športni dan se je začel, ko smo zjutraj prišli na postajo najbližje domu, kjer sta nas pričakali učiteljici. Ko smo se vsi zbrali, smo z različnih smeri našega kraja odšli peš proti nogometnemu igrišče, kjer je bilo zbirno mesto. Ko smo hodili, smo po poti srečali še eno skupino. Skupaj smo odšli proti igrišču. Ob prihodu smo odšli k naši razredničarki. Nato smo se postavili v vrsto in poslušali, kaj nam je povedal učitelj športne vzgoje, ki me je tudi določil, da napišem nekaj besed o športnem dnevu. Sledil je govor župana in skupno ogrevanje. Kasneje smo odšli na malico. Po malici smo spet šli na igrišče in tam igrali odbojko na mivki proti učencem devetega razreda. Ko je sedmi razred odšel na tek, je počasi bil na vrsti moj 8. Razred. Tek z ovirami je hitro minil, čeprav me je vmes začela boleti vranica, sem vmes moral malo hoditi. S kondicijo ni bilo težav. Po teku smo odšli na kosilo in kasneje odšli z učiteljicami peš domov.
Leon Bračič Rajšp, 8. razred

Luka Sambolec, prof. šp. vzg.
sreda, 30. 09. 2020, 9:34
objavila Maja Mencigar
Teden otroka

V ponedeljek, 5. oktobra se bo pričel Teden otroka, letos na temo ODGOVOR JE POGOVOR. V tem tednu bomo organizirali različne razvedrilne teme. V letošnjem letu se Teden otroka povezuje s TOM telefonom, ki praznuje 30 let. Odgovor je pogovor je tako tema, ki združuje praznovanje obletnice TOM telefona in Teden otroka.

V omenjenem tednu bodo na naši šoli potekale naslednje dejavnosti:
 • Razredne skupnosti se boste v tem tednu predstavile vsem učencem s pomočjo računalniške programske opreme.
 • Spoznali bomo TOM telefon: kakšen telefon je to, teme, ki se jih po TOM telefonu pogovarjamo …
 • Imeli bomo tudi naravoslovni dan, kjer bomo eksperimentirali na nešteto načinov.
 • V jedilnici šole bo nastajala poslikava stene.
 • Čajanka od 1. do 5. razreda : debata o bontonu pogovora bo potekala v sredo, 7. 10. 2020.
 • Čajanka od 6. do 9. razreda: debata o osamljenosti in samoti bo potekala v četrtek, 8. 10. 2020.
 • Kosila bodo dišala po Sloveniji, Angliji, Španiji, Italiji in Nemčiji.
 • Veliki zaščitniki in zaščitnice: prvošolci bodo sprejeti v šolsko skupnost.
 • Nagrada za izbor logotipa Branje nas bogati.
torek, 29. 09. 2020, 11:38
objavila Vesna Breznik
Parkiranje avtomobilov

Spoštovani starši.

Od 24. 9. 2020 do 19. 10. 2020 je popolna zapora ceste. Zavedamo se, da zaradi tega prihaja do posameznih težav z dostopom do šole oz. vrtca. Vendar vas resnično prosim, da avtomobile parkirate pri gostilni Špindler, občini ali gasilskem domu in otroka v vrtec oz. šolo pospremite peš. Prosim vas, da ne uporabljate parkirišča za šolo.

Velik problem se je v teh dneh pojavil prav ob zaparkiranju dovoza za šolo ob telovadnici, kjer imata postajališče tudi oba šolska avtobusa.

Ob neodgovornem puščanju avtomobilov imajo avtobusni šoferji težave s samim parkiranjem avtobusov oz. obračanjem in s tem se nehote zmanjšuje varen izstop učencev iz avtobusa oz. vstop na avtobus v popoldanskem času.

Hkrati vas želim opozoriti na upoštevanje vseh sprejetih ukrepov in vas prosim, da za vhod v vrtec uporabljate izključno vhod v vrtec in noben drug vhod v šolo in s tem uporabo dvigala!

V šolo lahko učence pospremijo samo starši učencev 1. razreda in to skozi vhod I. triade ob upoštevanju uporabe maske, razkuževanju rok ter vpisu v evidenco zunanjih obiskovalcev.

Prosim vas, da sprejete ukrepe upoštevate, hkrati pa z zaupanjem učencu, da zmore sam v šolo, večate njegovo samostojnost in tudi samozavest.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
torek, 29. 09. 2020, 10:57
objavila Mateja Nudl
Start up vikend (2. in 3. 10. 2020)Na šoli bomo v okviru SPIRIT Slovenija (ob finančni podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo) 2. in 3. 10. 2020 organizirali START UP vikend. Učenci pridejo v šolo ob 15. uri, nato bodo organizirane dejavnosti, ki bodo spodbujale inovativnost, ustvarjalnost in podjetništvo. Knjiga je še vedno naša povezovalna komponenta. Ker smo v delavnicah ob tehniškem dnevu (16. 9. 2020) uspeli pripeljati zgodbo do končnega izdelka, knjige, bo naš naslednji podvig enako praktične narave: organizacija predstavitve knjige širši javnosti. S tem bomo še posebej poudarili pomembnost povezovanja s širšo skupnostjo in dodali še elemente organizacije dogodka, ki je javnega značaja, ter s tem še bolj izpostavljen javnosti.

30 sodelujočih učencev bo s pomočjo tehnike Design Thinking prvi dan osvajalo orodja razumevanja in s pomočjo orodij pridobivanja idej (za realizacijo dogodka) ter izdelavo prototipov (skic in terminskega ter akcijskega plana za dogodek), pripravilo predloge za sam dogodek. Učenci bodo nabirali ideje za vsebino, lokacijo, število sodelujočih, pripravili tekste, kontaktirali sodelujoče, napisali pismo za občino in pripravili vabilo ter naredili čim več korakov k dejanski implementaciji njihove ideje. Na START UP vikendu bomo tako v skupinah pripravili vsebinske ideje za scenarij, narisali prizorišče, naredili spiske potrebnih aktivnosti in spisali tudi vse potrebne dokumente ter vabila za širšo javnost. Finale tega vikenda bo predstavitev idej komisiji in nagrada za najboljše vsebinsko in kvalitativno opredeljeno delo. K dodani vrednosti vsekakor spada tudi delo v skupini, piljenje javnega nastopa ter dejanska uporaba Canvasa kot metode, ki posameznika dejansko pripelje od ideje do končnega izdelka.

Prav tako bodo učenci prespali v šoli (v skladu s priporočili NIJZ), vikend se bo zaključil 3. 10. 2020 ob 12. uri, ko boste lahko prišli iskat vaše otroke.

Program (petek, 2. 10. 2020)
 • 15.00 - zbiranje učencev v šoli, predstavitev programa, potek dejavnosti, razdelitev v skupine.
 • 15.30 do 16.00 – ogled kraja (mesta prireditve).
 • 16.00 do 16.45 - Canvas, ponovitev, razdelitev v skupine.
 • 16.45 do 17.00 - odmor.
 • 17.00 do 19.00 - delo v skupinah, promocija knjige.
 • 19.00 do 20.30 - priprava večerje, večerja, pospravljanje.
 • 20.30 do 21.30 - socialne in družabne igre.
 • 21.30 - umivanje, priprava ležišč, filmski večer.
 • 23.00 - nočni počitek.
Program (sobota, 3. 10. 2020)
 • 7.00 - jutranje bujenje, jutranja telovadba, urejanje.
 • 7.30 do 8.15 - zajtrk in pospravljanje ležišč.
 • 8.15 do 9.15 - učinkovita prezentacija.
 • 9.30 do 11.00 - prezentacije.
 • 11.00 do 11.45 - dramska igra odlomkov iz zgodb za slikanico.
 • 11.45 do 12.00 - Objava zmagovalcev in odhod domov.
Učenci naj imajo s seboj pripomočke za osebno nego, topla oblačila, pokrivalo (spalno vrečo) in vzglavnik. V šoli bomo zagotovili 2 obroka (večerjo in zajtrk).

Vodji projekta: Ana Šuster Kraner in Mateja Nudl.
ponedeljek, 28. 09. 2020, 20:08
objavila Vesna Breznik
1. naravoslovni dan za učence od 1. do 9. razreda

Pozdravljeni.

V torek, 6. 10. 2020, bomo izvedli 1. naravoslovni dan za učence od 1. do 9. razreda. Obiskala nas bo Hiška eksperimentov https://www.he.si/, ki bo našo šolo za en dan spremenila v center znanosti in neformalnega izobraževanja. Učenci bodo preizkusili 50 eksperimentov in uživali ob opazovanju znanstvene dogodivščine. Avtobusni prevoz bo organiziran po voznem redu, ki je veljal za prvi šolski dan, vendar z 10-minutnim zgodnejšim odhodom. To pomeni, da je odhod "partinjskega" avtobusa ob 7.25 iz postajališča Zg. Partinje - Polančič oz. ob 7.35 iz postajališča Jurovski Dol Kraner; odhod "gasterajskega" avtobusa pa je 7.25 iz postajališča Sp. Gasteraj-Lorber.
Prva vožnja domov bo ob 13.00, druga vožnja pa ob 14.30. V kolikor bo prevelika gneča na prvi vožnji domov, bodo učenci prišli domov z drugo vožnjo.

Antonija Širec, vodja naravoslovnega dne
ponedeljek, 28. 09. 2020, 5:32
objavila Vesna Breznik

Šport
Odpoved športnega dneva

Spoštovani.

Zaradi močnega dežja vso noč je športni dan, ki smo ga načrtovali za današnji dan, 28. 9. 2020, odpovedan in bo potekal normalen pouk. Avtobusni prevoz bo potekal po ustaljenem urniku.

Hvala za razumevanje.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
petek, 25. 09. 2020, 15:32
objavila Irena Kocbek
Evropski dan jezikov

26.september nas spomni na bogato jezikovno različnost v Evropi in v svetu. Ob tej priložnosti smo v šoli pripravili kratko radijsko oddajo z glasbenim vložkom, ki nas je popeljal v svet jezikov.

Kot že nekaj let zapored, smo se tudi v letošnjem letu odločili, da raziskujemo določeno besedo, kako se zapiše in izgovori v različnih Evropskih jezikih. To je beseda ZDRAVJE, ki nam v času "korone" še posebej veliko pomeni.

Učenci 4.in 6.razreda so pri likovni umetnosti ustvarili zanimive zapise v latinici in celo v cirilici. Tudi naše najmlajše v 2. in 3. razredu je že zanimalo, kako se beseda v različnih jezikih izgovarja in kje v Evropi se govori. Sodelovali so pri barvanju in razstavi besed na zemljevid Evrope.

Ob Evropskem dnevu jezikov je organizirano tekmovanje z oblikovanjem majice z dizajnom o jezikih. Za ta izziv so se odločili učenci, ki v tem letu obiskujejo cvetlično ustvarjalnico in so polni zanimivih idej.

In še ena zanimivost ter povabilo. Vsi otroci in najstniki v starosti od 7 do 17 let so povabljeni, da spregovorijo oz. ozaveščajo odrasle v zvezi z našim planetom Zemlja. Na svoje pametne telefone si namestijo tako imenovano Earth Speakr App aplikacijo in sodelujejo z vrstniki Evrope pri pisanju sporočil, posredovanju idej v zvezi z našim planetom. V aplikaciji si lahko ustvarijo digitalni obraz, ki odseva njihovo mimiko obraza na različnih objektih v naravi (npr. drevo, jezero, koš za smeti, plastenka, pnevmatika ipd.) Sporočila so dostopna na spletnih straneh z namenom, da poskrbimo za naš planet in lepši jutri.

Vse dobro in ostanite zdravi.

Earth Speakr App
sreda, 23. 09. 2020, 11:18
objavila Vesna Breznik
Popolna zapora ceste

Spoštovani starši.

Od 24. 9. do 19. 10. 2020 bo popolna zapora ceste skozi naselje Jurovski Dol. S tem bo nekoliko otežen dostop do šole in vrtca z avtomobilom. Vljudno vas prosim za razumevanje. Uporabite lahko parkirišče ob gostilni Špindler, občini, gasilskem domu in tako otroke vrtca in 1. razreda peš pospremite do vrtca oz. šole.

Šolski avtobus bo po ustaljenem redu stal na parkirišču za šolo (zjutraj in popoldan).

Več o zapori ceste si lahko preberete na spletni strani Občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
torek, 22. 09. 2020, 17:04
objavila Mateja Nudl
Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnostiV okviru SPIRIT Slovenija – Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti smo 16. 9. 2020 izvedli tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda. Skozi delavnice smo želeli učencem z orodjem CANVAS pokazati, kako lahko neko idejo pripeljemo do končnega izdelka in na kaj vse moramo biti pozorni, saj ideja velikokrat ni dovolj, da pridemo do končnega produkta in posledično do zaslužka. Osrednji problem je bil Kako načrtovati izdajo knjige.

Delavnice so otrokom predstavile 3 sklope orodij: orodja razumevanja, orodja pridobivanja idej in orodja prototipiranja skozi niz priporočenih iger ter jih seznanile s tehnikami pridobivanja informacij, razpoznavanja in reševanja problemov, povezovanja z lokalno skupnostjo, tehnikami ustvarjanja idej, različnimi metodami in tehnologijami prototipiranja, razvijali sposobnosti, ki so potrebne za uspešno realizacijo idej (ustvarjalnost, samoiniciativnost, sprejemanje tveganja in odgovornosti, akcijsko naravnanost, pozitivizem itd). Hkrati smo pri učencih spodbujali razvijanje zavesti o podjetništvu in jih oborožili z znanji dela v skupini ter javnega nastopanja.

NAMEN TEHNIŠKEGA DNE – KAJ SMO SE NAUČILI (pojmi: ustvarjalnost, kreativnost, inovativnost in podjetnost)
 1. Vsak je oblikovalec: kaj je oblikovalski proces, zavedanje oblikovalskega procesa, pridobivanje samozavesti glede lastne ustvarjalnosti.
 2. Oblikovanje tima in ostalih pogojev za ustvarjalno delo.
 3. Odkrivanje: je namenjeno razumevanju izziva – problema, konkretnih potreb, ki se kažejo ob izzivu, pripravi raziskave in zbiranju navdiha.
 4. Interpretacija: kaj si se naučil – pripovedovanje zgodb, preoblikovanje zgodbe v pomembne vpoglede, kako iz vpogledov do akcijskih priložnosti za oblikovanje.
 5. Idejanje: pridobivanje idej in preoblikovanje idej.
 6. Eksperimentiranje: izdelava prototipa, ki povzema trenutno razumevanje problema in je odgovor na trenutno razumevanje problema. Pridobivanje povratnih informacij od uporabnikov in integracija teh povratnih informacij.
 7. Razvoj: sledenje učenju skozi razvoj in uporabo prototipov, kako razvijati koncept skozi čas, načrtovati naslednje korake in komunicirati ideje z ljudmi, ki lahko pomagajo pri realizaciji.
Delavnice za 6. in 7. razred je izvedla Mateja Nudl, za učence 8. in 9. razreda je delavnice izvedla zunanja sodelavka mag. Barbara Pribožič Leka.

Posamezni učenci so pri učiteljici Ani Šuster Kraner risali ilustracije za zmagovalni zgodbi, ki ju bomo izdali v obliki dvojezične slikanice.

Fotografije
nedelja, 20. 09. 2020, 17:23
objavila Vesna Breznik
Obvestilo - dopolnitev Protokola

Spoštovani.

Vlada Republike Slovenije je 18. 9. 2020 ob 21. uri na dopisni seji sprejela »ODLOK o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2«. S tem aktom se uveljavljajo novi preventivni ukrepi, ki bodo za udeležence vzgojno-izobraževalnega procesa veljali od ponedeljka, 21. 9. 2020 dalje. Spremembe so vezane predvsem na nošenje mask v zaprtih javnih prostorih (med temi tudi v vrtcih, šolah, zavodih). V skladu s tem smo dopolnili naš Protokol, ki ga v celoti objavljamo v priponki tega obvestila.

V nadaljevanju objavljamo del Odloka, ki se nanaša na naše področje:

"2. člen"

Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza iz prejšnjega člena je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih.

Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza iz prejšnjega člena je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra.

Zaprt javni kraj oziroma prostor je javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten oziroma stranic (ne glede na vrsto uporabljenega materiala) ne glede na to, ali je objekt stalen ali začasen, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah.

"3. člen"

Ne glede na prejšnji člen se ta odlok ne uporablja za:
 • osebe, vključene v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda osnovne šole,
 • vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki,
 • učitelje do vključno 6. razreda osnovne šole, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 2 m medosebne razdalje,
 • učence od 7. razreda osnovne šole dalje in dijake srednjih šol, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 m medosebne razdalje,
 • osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.
Za osebe iz prejšnjega odstavka se glede uporabe zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so objavljena na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje."

Sprejeti odlog smo dolžni spoštovati, vendar bomo poskušali v matičnih učilnicah vzdrževati razdaljo 1,5 metra, da učenci pri pouku v matičnih učilnicah ne bodo potrebovali maske. Je pa ta obvezna v skupnih prostorih ter pri izvajanju dejavnosti, kjer prihaja do mešanja skupin.

Prav tako je potrebno, da si učenci zagotovijo svojo masko.

Prav tako vas vljudno prosimo, da upoštevate omejitev vstopa v šolo.

V šolo lahko ob učencih in zaposlenih vstopijo izključno starši oz. stari starši učencev 1. razreda in se vpišejo v evidenco zunanjih obiskovalcev, ki je na vidnem mestu ob razkužilu.

Starši učencev, ki so vključeni v podaljšano bivanje, pokličejo učiteljico v podaljšanem bivanju na mobitel (številke za posamezne oddelke podaljšanega bivanja so objavljene na vhodnih vratih šole).

Vsi morebitni zunanji obiskovalci, ki bi želeli oz. morajo zaradi uradnega obiska vstopiti v šolo, morajo najprej poklicati v tajništvo šole na tel. št. 02/729 56 62 ter tako najaviti svoj obisk. Ob vstopu v šolo se vpišejo v evidenco zunanjih obiskovalcev.

Hvala za razumevanje in vse dobro.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Protokol ravnanj v OŠ J. Hudalesa v času pouka za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2
torek, 15. 09. 2020, 9:51
objavila Vesna Breznik
1. tehniški dan za učence od 1. do 9. razreda

Pozdravljeni.

Jutri, 16. 9. 2020, bomo izvedli 1. tehniški dan za učence od 1. do 9. razreda na temo Z ustvarjalnostjo, kreativnostjo do podjetnosti.

Učenci pridejo v šolo ob 8.15.

Avtobusni prevoz bo organiziran po voznem redu, kot je bil na prvi šolski dan: to pomeni, da je odhod "partinjskega" avtobusa ob 7.35 iz postajališča Zg. Partinje - Polančič oz. ob 7.45 iz postajališča Jurovski Dol Kraner; odhod "gasterajskega" avtobusa pa je 7.35 iz postajališča Sp. Gasteraj-Lorber.

Prva vožnja domov bo ob 13.00, druga vožnja pa ob 14.30. V kolikor bo prevelika gneča na prvi vožnji domov, bodo učenci prišli domov z drugo vožnjo.

Lep pozdrav,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
ponedeljek, 14. 09. 2020, 10:58
objavila Vesna Breznik

5. razred
Odpoved roditeljskega sestanka za starše učencev 5. razreda

Spoštovani.

Zaradi bolezni razredničarke je odpovedan roditeljski sestanek za starše učencev 5. razreda, ki je bil načrtovan za jutri, 15. 9. 2020, ob 17.00 uri v matični učilnici razreda.

O novem datumu roditeljskega sestanka boste obveščeni.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
četrtek, 10. 09. 2020, 11:13
objavila Vesna Breznik
Vloga za pridobitev statusa perspektivnega športnika ali kulturnika

Spoštovani.

V pripravi je spremenjen Pravilnik o prilagajanju šolskih obveznosti za učenke in učence OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol, katerega mora še potrditi Svet zavoda. Bistvenih sprememb nov pravilnik ne predvideva, gre za uskladitev z aktualno zakonodajo.

Ker pa je rok za oddajo vloge za pridobitev statusa perspektivnega športnika ali kulturnika 30. 9., vam v prilogi tega obvestila podajamo vlogi za pridobitev omenjenih statusov (vloga je posebej za pridobitev statusa perspektivnega športnika in posebej za pridobitev perspektivnega kulturnika).

Lep pozdrav,
Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Vloga za pridobitev statusa perspektivnega športnika
Adobe Acrobat dokument Vloga za pridobitev statusa perspektivnega kulturnika
torek, 08. 09. 2020, 13:49
objavila Vesna Breznik

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Vabilo na oddelčne roditeljske sestanke v vrtcu

Spoštovani.

Koronavirus nam krepko kroji organizacijo in delo tudi v vrtcu, zato ob pričetku letošnjega šolskega leta ne bomo imeli skupnega roditeljskega sestanka, kot ste bili na to navajeni do sedaj.
Ob doslednem upoštevanju higienskih ukrepov (obvezna nošnja maske, razkuževanje rok ob vstopu v vrtec, upoštevanje varnostne razdalje) bomo v času od 14. 9. 2020 do 16. 9. 2020 izvedli oddelčne roditeljske sestanke po naslednjem razporedu:
 • V ponedeljek, 14. 9. 2020, ob 16.00, bo oddelčni roditeljski sestanek za starše otrok v skupini Lunice.
 • V ponedeljek, 14. 9. 2020, ob 17.00, bo oddelčni roditeljski sestanek za starše otrok v skupini Oblački.
 • V torek, 15. 9. 2020, ob 16.00, bo oddelčni roditeljski sestanek za starše otrok v skupini Snežinke.
 • V torek, 15. 9. 2020, ob 17.00, bo oddelčni roditeljski sestanek za starše otrok v skupini Zvezdice.
 • V sredo, 16. 9. 2020, ob 16.00, bo oddelčni roditeljski sestanek za starše otrok v skupini Sončki.
Zaradi upoštevanja higienskih ukrepov vas prosimo, da se oddelčnega roditeljskega sestanka v posamezni skupini udeleži samo en starš in brez otrok.

Vljudno vabljeni.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
torek, 08. 09. 2020, 10:24
objavila Vesna Breznik
Vabilo na oddelčne roditeljske sestanke v šoli

Spoštovani.

Koronavirus nam krepko kroji organizacijo in delo v šoli, zato ob pričetku letošnjega šolskega leta ne bomo imeli skupnega roditeljskega sestanka, kot ste bili na to navajeni do sedaj.

Ob doslednem upoštevanju higienskih ukrepov (obvezna nošnja maske, razkuževanje rok ob vstopu v šolo, vpis na seznam zunanjih udeležencev, upoštevanje varnostne razdalje) bomo v času od 15. 9. 2020 do 17. 9. 2020 izvedli oddelčne roditeljske sestanke po naslednjem razporedu:
 • V torek, 15. 9. 2020, ob 16.30, bo oddelčni roditeljski sestanek za starše učencev 2. in 4. razreda. Starši učencev 2. razreda vstopite v šolo pri vhodu za I. triado, starši učencev 4. razreda pa pri vhodu pri telovadnici.
 • V torek, 15. 9. 2020, ob 17.00, bo oddelčni roditeljski sestanek za starše učencev 3. in 5. razreda. Starši učencev 3. razreda vstopite v šolo pri vhodu za I. triado, starši učencev 5. razreda pa pri vhodu pri telovadnici.
 • V sredo, 16. 9. 2020, ob 16.30, bo oddelčni roditeljski sestanek za starše učencev 6. razreda v učilnici zgodovine in geografije.
 • V sredo, 16. 9. 2020, ob 17.00, bo oddelčni roditeljski sestanek za starše učencev 7. razreda v učilnici matematike in fizike.
 • V četrtek, 17. 9. 2020, ob 16.30, bo oddelčni roditeljski sestanek za starše učencev 8. razreda v učilnici slovenščine.
 • V četrtek, 17. 9. 2020, ob 17.00, bo oddelčni roditeljski sestanek za starše učencev 9. razreda v učilnici angleščine.
S starši učencev 1. razreda je bil opravljen oddelčni roditeljski sestanek na prvi šolski dan.

Vljudno vabljeni, da se udeležite oddelčnega roditeljskega sestanka za vašega otroka.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
ponedeljek, 07. 09. 2020, 21:04
objavila Vesna Breznik

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Hišni red Vrtca

Spoštovani.

Od 2. 9. 2020 je v veljavi Hišni red Vrtca pri OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol, s katerim smo določili osnovna pravila, pomembna za nemoteno življenje in delo v vrtcu.

Na voljo vam je na vseh oglasnih deskah v vrtcu, prav tako pa se dokument nahaja v priponki tega obvestila ter med dokumenti vrtca.

Hvala za spoštovanje in upoštevanje sprejetih pravil.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Hišni red Vrtca pri OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol
ponedeljek, 07. 09. 2020, 20:49
objavila Vesna Breznik
Izostanki učencev

Spoštovani starši.

Čas prehladov, viroz je očitno že med nami. Prav je, da bolan otrok ostane doma (ima vročino, kašlja ali ima druge simptome dihalnih okužb ali trebušne viroze).

V kolikor ste v dvomih, ali otroka poslati v šolo (vrtec), se posvetujte s pediatrom (v primeru, da je samo nahoden in nima vročine oz. ne kašlja). Vendar v vseh teh primerih, ko učenec ostane doma, si je enako kot prej, dolžan sam poskrbeti za manjkajočo snov, po povratku v šolo so mu za dodatno razlago na voljo učitelji, če le-to potrebuje.

Navodila za delo od doma bodo učitelji pošiljali tistim učencem, ki jim bo zaradi okužbe s koronavirusom odrejena karantena.

Vse dobro.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
sreda, 02. 09. 2020, 20:12
objavila Vesna Breznik
Obvestilo

Spoštovani.

Število okužb v državi vztrajno narašča. Naš kraj je še vedno, in srčno upamo, da tako tudi ostane, brez potrjene okužbe. Da tako ostane, je pomembno, da dosledno upoštevamo ukrepe, ki so zapisani v Protokolu.

Pri tem bi vas želela opozoriti na naslednje stvari:
 • Vstop v šolo pri vhodu za I. triado je namenjen izključno učencem 1., 2. in 3. razreda. Starši 1. razreda lahko pospremite svojega otroka v šolo, vendar vas prosim, da se tudi vi vpišete na seznam zunanjih obiskovalcev. Starši učencev 2. in 3. razreda pospremite zjutraj učence samo do vhoda, če je to potrebno. Preostali učenci vstopajo v šolo pri vhodu v staro šolo ob telovadnici.
 • Starši predšolskih otrok uporabljate izključno vhod za vrtec.
 • Starši in drugi zunanji obiskovalci, ki prihajate po otroke v podaljšano bivanje v popoldanskem času, v šolo vstopate v izjemnih primerih, ko je to nujno potrebno. Na voljo so telefonske številke (objavljene na obvestilu na vhodu), kamor pokličete v ustrezno skupino, da ste prišli po otroka.
 • Ob vstopu v šolo je za vse obiskovalce obvezen vpis v evidenco zunanjih obiskovalcev, ki je pri vhodu na mizi ob razkužilu.
 • V Protokolu so zapisani ukrepi, s katerimi želimo preprečiti morebitne okužbe in s tem vse nadaljnje posledice (odrejena karantena za posamezni razred ali šolo). Prosim za dosledno upoštevanje sprejetih ukrepov, zlasti v primerih druženja učencev iz različnih razredov, kateremu se ne moremo izogniti zaradi izvajanja vzgojno-izobraževalnega procesa.
Hvala za razumevanje in vse dobro.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
torek, 01. 09. 2020, 7:28
objavila Vesna Breznik
Veljavni vozni red od 2. 9. 2020

Spoštovani.

V prilogi tega obvestila najdete veljavni vozni red od 2. 9. 2020.

Lep pozdrav,
Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Vozni red na relaciji Partinje 2020-2021
Adobe Acrobat dokument Vozni red na relaciji Gasteraj 2020-2021

© 2007-2021 OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol. Vse pravice pridržane. | četrtek, 25. 02. 2021, 14:06