prva stran
Kulturna šola

eduroam
Ekošola Šolska shema Evropske unije Odprta knjiga Naša mala knjižnica Turizmu pomaga lastna glava
šola | vrtec | novice | koledar | zaposleni | projekti | dosežki | knjižnica | šport | povezave | glasilo | video | Oblak 365 | Arnes pošta
Novice

Šolske novice

Šolske novice

šolsko leto: razred: objavil-a:

25. 2. 2024, 3:50
Milena Kokol
1 od 7
Terensko delo pri izbirnem predmetu sodobno kmetijstvo

Pri izbirnem predmetu sodobno kmetijstvo so vsebine vezane na spoznavanje slovenskega podeželja, dejavnosti na kmetijah in pridelavi hrane. Tako smo se v četrtek, 15. 2. 2024, odpravili v družinsko podjetje Vita-Špindler d.o.o. Prijazno nas je sprejel g. Aleš Senekovič, ki nam je predstavil to največjo uvozno in izvozno podjetje živine na Slovenskem. Slišali smo, da je bilo podjetje ustanovljeno leta 2003. Največji zbirni center je prav v Jurovskem Dolu, enega imajo tudi na Češkem. Delujejo na geografskem celotnem območju Evropske unije, občasno pa izvažajo tudi v dežele tretjega sveta, zlasti v Libanon. Sodelujejo z živonorejci celotne Slovenije, ki imajo kvalitetno rejo in oskrbo živali. Učenci so spoznali, da je zbirni center zelo urejen, da se živina ob prihodu natančno vetererinarsko pregleda in da imajo Špindlerjevi vso hrano za živino, ki prihaja iz različnih držav EU, kar na svoji kmetiji. 

V četrtek, 22. 2. 2024, smo obiskali še inovativno kmetijo Kraner v Zamarkovi pri Lenartu. Lastnik kmetije g. Boštjan Kraner je učence najprej popeljal v zgodovino kmetije. Zatem nas je popeljal po kmetiji in nam meddrugim zaupal, da imajo 220 glav živine, od tega okrog 100 glav krav molznic. Vsak dan iz njihove kmetije mlekarna odpelje okrog 2500 litrov mleka. Učenci so si z velikim zanimanjem pogledali molzenje krav z robotskim pristopom, sušenje sena v sušilnici in kako lahko strojno mešajo krmne rastline. Ob koncu nam je gospodar Boštjan pripravil še domači jogurt z marelicami. Hvala tako družini Špindler, kot družini Kraner za novo znanje in nove izkušnje. 

Zapisala: Milena Kokol, prof.

21. 2. 2024, 12:19
Vesna Breznik
Obvestilo

Spoštovani.

V petek, 23. 2. 2024, bo spremenjen avtobusni prevoz domov, in sicer bo 1. vožnja domov v obe smeri ob 13.00 uri za učence predmetne stopnje ter za učence razredne stopnje do polne zasedenosti avtobusa (6. in 7. uro odpade pouk naravoslovja za učence 7. razreda ter pouk izbirnega predmeta za učence 8. in 9. razreda). 2. vožnja domov bo ob 14.30 za učence podaljšanega bivanja.

Ker so v tednu od 26. 2. 2024 do 1. 3. 2024 zimske počitnice, želim vsem učencem prijetne počitniške dni. 

Lep pozdrav.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

20. 2. 2024, 11:32
Vesna Breznik
Vabilo na 2. skupni roditeljski sestanek - šola

Spoštovani.

Vljudno Vas vabimo na skupni roditeljski sestanek za šolo, ki bo v torek, 20. 2. 2024, ob 16.00 uri v jedilnici šole.

Na skupnem delu boste lahko prisluhnili predavanju dr. Eve Škobalj z naslovom "Ali me razumeš!? Sporazumevanje, konflikti in iskanje rešitev v odnosu starš-otrok".

Po skupnem delu bo priložnost za udeležbo na govorilnih urah pri razrednikih oz. posameznih učiteljih.

Vljudno vabljeni. 

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

12. 2. 2024, 21:20
Vesna Breznik
Vabilo

Spoštovani!

Svetovalni center Maribor vabi na starševski večer  z naslovom "GRAFOMOTORIKA OB VSTOPU V ŠOLO", ki bo potekal v prostorih Svetovalnega centra Maribor v četrtek, 22. 2. 2024, ob 17. uri.

Starševski večer je namenjen predvsem staršem bodočih prvošolcev in staršem prvošolcev. Vodila ga bo mag. Alenka Zupančič Danko, prof. def. Več informacij o predavanju pa najdete v priloženem vabilu.

Vljudno vabljeni.

Adobe Acrobat dokument Vabilo
9. 2. 2024, 9:43
Vesna Breznik
Kulturni dan - pustovanje

Spoštovani.

V torek, 13. 2. 2024, bomo izvedli 2. kulturni dan, ki se bo pričel ob 8.20 uri. Učenci pridejo v šolo našemljeni. Avtobus zjutraj vozi po ustaljenem urniku. Prevoz domov bo organiziran ob 13.00 uri za predmetno stopnjo in ob 14.30 uri za razredno stopnjo. Učenci razredne stopnje lahko gredo na avtobus ob 13.00, če bo dovolj prostora. Ker je to pustni torek, lahko gredo učenci domov tudi peš. O tem predhodno starši obvestite razrednike. Jutranje varstvo in podaljšano bivanje bosta potekala kot običajno.

Lep pozdrav,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

7. 2. 2024, 10:49
Dani Sajtl
1 od 1
Zahvala donatorjem za srečelov 2023

V decembru 2023 smo devetošolci z razredničarko Mileno Kokol pripravili božično-novoletni srečelov. V ta namen se iskreno zahvaljujemo vsem podjetnikom in ostalim donatorjem, ki so nam s svojim prispevkom zmanjšali stroške naše valete. V veliko pomoč so nam bili starši, saj smo prepričani, da nam je srečelov prav z njihovo pomočjo zelo uspel. 

Spoštovani donatorji. Še enkrat hvala za dobrodelnost, ob tem pa upamo, da bomo z dobrimi deli v prihodnje vašo dobroto tudi povrnili.

Devetošolci z razredničarko Mileno Kokol.

Adobe Acrobat dokument Seznam donatorjev

9. razred

29. 1. 2024, 8:35
Vesna Breznik
1 od 1
Vabilo

Spoštovani.

Vljudno vas vabimo na proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo v sredo, 7. 2. 2024, ob 18.00 uri v kulturnem domu v Jurovskem Dolu. V kulturnem programu bodo sodelovali tudi naši učenci.

"Ljudje brez zavedanja o lastni pretekli zgodovini, izvorih in kulturi, so kot drevesa brez korenin." -  Marcus Garvey

Vabljeni.

Adobe Acrobat dokument Vabilo na proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku
23. 1. 2024, 15:50
Mateja Nudl
Odprta knjiga: GG4A - drug ustvarjalen izziv

V drugem izzivu z naslovom Z besedami sinjimi in neizrekljivimi so učenci prebirali pesniško zbirko  portugalskega avtorja Joãa Manuela Ribeira Žanine kavbojke. Verzi pesniške zbirke Žanine kavbojke govorijo o izzivih in dilemah mladostništva. Učenci so se preizkusili kot pesniki, saj so morali napisati tri pesmi, tema je bila poljubna. Tako so se učenci lahko poigrali z različnimi pesniškimi sredstvi (figurami) in z različnimi pesniškimi oblikami, da so ustvarili tri raznolike pesmi.

Vse tri naše ekipe so se pri tem izzivu zelo potrudile in bile s strani strokovne komisije pohvaljene. Za ekipo Peter's Sisters (Manja Jug, Tisa Bedič, Ema Senekovič) so zapisali: »Iskrene čestitke za vložen trud! Vaše pesmi so raznolike, všeč nam je, da ste vanje vpletle svoja doživljanja mladostništva. Posebej nas je navdušila pesem Puberteta, ki se nam zdi še posebej izvirna.«

Za ekipo Veličastne grške boginje (Larisa Kotnik, Aneja Kos, Alina Berič) je strokovna komisija zapisala: »Čestitke za izvirno nalogo, res ste se izkazale! Vaše pesmi se nam zdijo spretno napisane, poleg tega pa ste se lotili tudi različnih tematik in jih opremili s privlačnimi likovnimi podobami.«

Strokovna komisija je ekipi Winx Club (Ema Lavrenčič, Tobias Škamlec, Kaja Žnuderl) dala naslednjo povratno informacijo: »Vaše pesmi so tematsko in oblikovno raznolike, pri prvi pesmi ste bili še posebej izvirni s časopisnimi izrezki. Čestitke za odlično nalogo!«

V tem izzivu sta si ekipi naše šole Veličastne grške boginje in Winx Club razdelili med vsemi ekipami 4. mesto. Utemeljitev strokovne komisije je bila: »Ekipa Winx Club je eno od pesmi ustvarila s pomočjo skrbno izbranih časopisnih izrezkov, ki s svojo vizualno podobo še podkrepijo sporočilo, Veličastne grške boginje pa so svojim pesmim dodale likovno podobo in na zanimiv način uporabile več različnih pesniških sredstev.«

Njihove izdelke si lahko pogledate in preberete v priponkah.

Učencem iskrene čestitke. Pred nami so še trije ustvarjalni izzivi.

Mentorica: Mateja Nudl

Adobe Acrobat dokument Pesmi Veličastne grške boginje
Adobe Acrobat dokument Pesmi Winx Club
Adobe Acrobat dokument Pesmi Peter's Sisters
18. 1. 2024, 14:22
Vesna Breznik
Obvestilo o šolskem avtobusnem prevozu na gasterajski liniji

Spoštovani.

S strani prevoznika Arriva Slovenija smo bili danes obveščeni, da bodo učence popoldan (obe vožnji domov) zaradi del na območju Zg. Gasteraj 14a peljali v tem delu po obvozu. Izpuščeno ne bo nobeno postajališče, se pa bo za nekaj minut podaljšal čas vožnje. Jutranji prevozi bodo potekali nemoteno.

Koliko časa bo tako, žal ne vemo, saj je odvisno od trajanja del.

Hvala za razumevanje in vse dobro.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

15. 1. 2024, 14:03
Maja Mencigar
Razpis za vpis novincev v srednje šole za prihodnje šolsko leto 2024/2025

Devetošolci in starši.

Približuje se čas odločitve o vpisu v srednje šole. Na spletni strani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje je objavljen Razpis za vpis novincev v srednje šole in dijaške domove v šolskem letu 2024/2025. 

Prav tako lahko do njega dostopate na spodnji povezavi.

Vpis v srednjo šolo

9. razred

8. 1. 2024, 12:38
Mateja Nudl
Ustvarjalni natečaj Šola v mojih očeh ...

Ker v tem letu obeležujemo 250-letnico šolstva v Jurovskem Dolu, smo se v sklopu šolskega projekta Branje nas bogati odločili razpisati ustvarjalni natečaj s področja literature, glasbe, likovne in avdiovizualne umetnosti ter tehnike za učence od 1. do 9. razreda. Natečaj v središče postavlja različne zorne kote učencev, ki bodo skozi svoje predelave razmišljali o šoli nekoč, danes in nenazadnje tudi o šoli prihodnosti. 

Učenci lahko svoje izdelke oddajo v obliki pesmi, zgodb, kratkih dramskih besedil, naredijo likovno podobo šole v različnih časih, strip, grafit, prav tako lahko izdelajo maketo šole, animacijo, flipbook, posnamejo kratek film ali dramski prizor (kamišibaj, senčno gledališče …), ki bo v središče postavil njihovo videnje šole, morda vključijo kakšno anekdoto, intervju. Tisti, ki jih navdušuje glasba, lahko napišejo pesem o šoli in jo uglasbijo … Možnosti je nešteto. Domišljiji in ustvarjalnosti naj dajo prosto pot. 

ROK ZA ODDAJO JE: najkasneje do petka, 9. 2. 2024. 

Svoje izdelke učenci oddajo učiteljici Mateji Nudl (5.−9. razred) ali svoji razredničarki (1.−4. razred), lahko jih pošljejo po mailu mateja.nudl@os-jd.si.

Strokovna komisija bo izbrala najboljše izdelke, ki bodo nagrajeni. Vse prispele izdelke bomo junija 2024 tudi razstavili na dnevu odprtih vrat šole.

Podrobnejši razpis natečaja si lahko preberete v priponki.

Mateja Nudl, vodja projekta

Adobe Acrobat dokument Ustvarjalni natečaj
5. 1. 2024, 11:11
Vesna Breznik
Popoldanske govorilne ure - januar

Spoštovani starši.

Vljudno vas vabimo na popoldanske govorilne ure, ki bodo v torek, 9. 1. 2024, od 16.00 do 17.00 ure. Približuje se zaključek prvega ocenjevalnega obdobja in je prav, da spremljate napredek svojih otrok in se pogovorite tako z razredniki kot posameznimi učitelji.

Vljudno vabljeni.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

4. 1. 2024, 9:08
Maja Mencigar
Poučne delavnice o varni in odgovorni rabi interneta

Temeljno poslanstvo točke osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI je izobraževanje otrok in mladih o varni in odgovorni rabi interneta. Kontinuirano osveščanje otrok o teh tematikah je ključno, zato na naši šoli izvajamo delavnice za učence.

V ponedeljek, 8. 1. 2024, bodo učenci tretjega, šestega in osmega razreda poslušali teme o varnem obnašanju na internetu, se seznanili o spletnem nasilju in ustrahovanju in dobili pomembne informacije kaj so spolni stereotipi in spletno nasilje. 

Delavnice bodo izvajali strokovni delavci organizacije SAFE.SI.

3. razred 6. razred 8. razred

3. 1. 2024, 11:43
Maja Mencigar
Rokovnik o vpisu v srednjo šolo

Odločitev o nadaljnji poklicni poti je ena izmed prelomnic v mladostnikovem življenju. Odločitev je odvisna od mladostnikovih značajskih lastnosti, interesov, sposobnosti, delovnih navad, družinske podpore, vpliva prijateljev, učnega uspeha, medijev, svetovanja in tudi Zavoda RS za zaposlovanje.

V priponki so opisani pomembni datumi za vpis v srednjo šolo v šolskem letu 2023/2024.

Maja Mencigar, šolska svetovalna služba

Adobe Acrobat dokument Rokovnik 2023-2024

9. razred

22. 12. 2023, 10:17
Aleksandra Kuntner
Posnetek dobrodelnega koncerta

Spoštovani, 

na spodnji povezavi si lahko ogledate posnetek dobrodelnega koncerta. Posnetek so pripravile učenke OIP Filmska vzgoja.

YouTube video Posnetek dobrodelnega koncerta
20. 12. 2023, 12:17
Aleksandra Kuntner
1 od 40
Dobrodelni koncert

Izpovemo hvaležnost,
tako, povsem iz srca.
Izrazimo jo takrat,
ko jo iskreno začutimo.
Brez leporečja in narejenosti.
 Razodenemo jo v vsej resnici,
čisto odprto,
 tako kot se zjutraj razpre nebo in
 obsije vso zemljo,
brez zadržkov in nepotrebnih senc.

Zahvala gre vsem Vam, dragi starši, strokovni delavci šole in predvsem učenci, ki ste dokazali, da zmorete veliko več kot od vas pričakujemo. V včerajšnjem večeru, ob 1. izvedbi dobrodelnega koncerta učencev in učenk naše šole, se je namreč na odru zvrstilo kar 30 točk, ki so jih v veliki večini pripravili kar učenci sami. Videli smo plesne, pevske, instrumentalne, deklamacijske, baletne in še kakšne talente. Predvsem pa ste s svojimi spretnimi rokami in pod mentorstvom razredničark pripravili pravo praznično vzdušje na prazničnih stojnicah.

Želimo se še zahvaliti Silvu Plemeniču in Jožeku Jagru za tehnično podporo, Marjeti Caf za glasbene spremljave, gostilni Špindler za topel napitek, A&J Print and Cut za letake, Radiu Slovenske gorice za povabilo v studio in reklamo ter Društvu kmečkih žena – ge. Pavalec in ge. Gragar za pomoč pri peki peciva.

Z veseljem vam sporočamo, da smo skupaj za dober namen zbrali kar 2.122,14 €, kar bo namenjeno vsem učencem naše šole. Kam in kdaj se bomo odpravili pa naj še ostane skrivnost.

Vse dobro v prazničnem času in letu, ki prihaja.

Silva Špindler, Maja Mencigar in Aleksandra Kuntner

YouTube video Naše želje
YouTube video Posnetek dobrodelnega koncerta
18. 12. 2023, 16:11
Mateja Nudl
Odprta knjiga: GG4 - rezultati prvega bralnega izziva

Tudi v letošnjem šolskem letu smo se pridružili celoletnemu mednarodnemu bralnemu tekmovanju Odprta knjiga: GG4A. Tokrat imamo kar 3 tekmovalne ekipe iz 7., 8. in 9. razreda. V prvem izzivu so učenci prebirali literarno delo Beatriz Oses z naslovom Erik Vogler in zločini belega kralja. Njihova naloga je bila, da poiščejo primer nerazrešenega kriminalnega ali drugega detektivskega primera iz resničnega življenja ali iz knjige. Sestaviti so morali svoj detektivski načrt, v katerem podrobno predstavijo primer in vse korake, ki bi jih pripeljali do rešitve. Razmisliti so morali o tem, kako bi zbrali dokaze, s kom bi govorili, koga bi imeli v svoji detektivski ekipi, kakšne naloge bi mu zastavili itn. Svoj načrt so lahko predstavili v vizualni obliki (video posnetek, strip, lahko so fotografirali ali izdelali PowerPoint ...) ali v pisni obliki. Pri tem so morali biti čim bolj ustvarjalni in domiselni, kar je našim učencem zelo dobro uspelo. Po mnenju komisije, ki ocenjuje njihove izdelke, so se naše tri tekmovalne ekipe odrezale več kot odlično.

Skupina Winx Club (Ema Lavrenčič, Kaja Žnuderl in Tobias Škamlec, 7. razred) je zasedla 2. mesto. Komisija je zapisala utemeljitev: "Ekipa Winx Club nas je navdušila s svojo izvirno idejo z labirintom; v svojo preiskavo so vključili veliko korakov in zelo metodično prikazali poskus reševanja primera ter v predstavitev vključili različne vrste slikovnega gradiva."

Skupini Veličastne grške boginje (Larisa Kotnik, Alina Berič in Aneja Kos, 7. in 9. razred) in Peter's Sisters (Manja Jug, Ema Senekovič in Tisa Bedič, 8. razred) sta si razdelili 3. mesto. Obe skupini sta reševanje detektivskega načrta predstavili v obliki dramske igre. Vse tri ekipe so brez strahu ravno v pravi meri stopile v detektivske čevlje.

Vsem tekmovalkam in tekmovalcu iskrene čestitke. Pred nami so že novi bralni izzivi in ustvarjalne naloge.

Mentorica: Mateja Nudl

14. 12. 2023, 18:46
Milena Kokol
1 od 5
Medgeneracijsko sodelovanje

Učenci izbirnih predmetov sodobno kmetijstvo in turistična vzgoja so ustvarjali na zanimivih delavnicah. Srečali so se s članicama Društva kmečkih gospodinj Sv. Jurij, z go. Jožico Gragar in go. Frančiško Pavalec. Obe sta dolgoletni članici tega društva. V uvodoma je potekal zanimiv pogovor o tem, kako so nekoč hodile v šolo, kaj vse so takratni otroci ušpičili, kakšne kazni so jih doletele in podobno. Na zanimiv način so spregovorile tudi o kmečkih opravilih nekoč in o tem, kako so nekoč praznovali božični čas. V drugi polovici našega srečanja smo izvedli še delavnice in povezali preteklost s sedanjostjo. Nastali so zanimivi pekarski izdelki in po šoli je zadišalo po božičnih keksih. Naše pekarske proizvode bomo z veseljem ponudili na božičnem bazarju, ki bo v torek, 19. 12. 2023. Iskrena hvala Društvu kmečkih gospodinj za čudovit popoldan. Ponovno smo dokazali, da lahko odlično medgeneracijsko sodelujemo.

Mentorica: učiteljica Milena Kokol

14. 12. 2023, 18:17
Milena Kokol
Rezultati šolskega tekmovanja v znanju iz geografije

14. novembra 2023 je potekalo šolsko tekmovanje v znanju iz geografije. Letošnja tema je bila Narodni parki po svetu. Tekmovanja se je udeležilo 12 tekmovalcev od 7. do 9. razreda. V prvi skupini (7. razred) so dosegli bronasto priznanje naslednji učenci: Jani Senekovič, Ema Lavrenčič, Alina Berič in Tobias Škamlec. Na državno tekmovanje, ki bo meseca aprila 2024, se je uvrstila učenka Alina Berič. V drugi skupini (8. in 9. razred) so bronasto priznanje dosegli naslednji učenci: Ema Senekovič, Manja Jug, Timotej Majcenič in Daniel Pivljakovič. Vsem dobitnikom priznanj iskrene čestitke, Alini Berič pa veliko uspeha na državnem tekmovanju.

Mentorica: Milena Kokol

7. razred 8. razred 9. razred

14. 12. 2023, 13:53
Vesna Breznik
1 od 1
Obvestilo

Spoštovani starši.

Koledarsko leto 2023 se počasi zaključuje. Teden pred božično-novoletnimi prazniki bomo tudi v šoli preživeli v prazničnem vzdušju. 

V torek, 19. 12. 2023, ste vljudno vabljeni na praznične govorilne ure, ki jih bomo preživeli v obliki druženja ob čaju in stojnicah z izdelki naših učencev, vaših otrok, od 16.00 ure naprej pred kulturnim domom v Jurovskem Dolu. Ob stojnici s čajem bo možno zamenjati gotovino z žetončki, s katerimi boste dobili želeni izdelek. Ob 17.00 pa se bo v kulturnem domu pričela dobrodelna prireditev, ki so jo pripravili naši učenci za vas. Prosimo, da vsi nastopajoči učenci pridejo v kulturni dom ob 16.00 uri, kjer jih bodo prevzeli učitelji, starši pa jih boste nato prevzeli po zaključeni prireditvi. Zbrana prostovoljna sredstva tako s prireditve kot božičnega bazarja bodo namenjena vsem našim učencem.

Petek, 22. 12. 2023, pa bomo prav tako preživeli nekoliko drugače, učenci in učitelji se bodo v razredu družili preko različnih aktivnosti in božično-novoletnega rajanja. 

Učenci pridejo zjutraj v šolo normalno. Pouk bo na ta dan potekal od 8.20 do 11.30, ko bo organiziran avtobusni prevoz domov v obe smeri. Druge vožnje ne bo. 

Vsem učencem bo na ta dan odpovedano kosilo, v kolikor bi želeli, da ima otrok v šoli kosilo, prosim to sporočite v tajništvo šole do srede, 20. 12. 2023. 

Podaljšano bivanje bo za učence od 1. do 5. razreda organizirano samo za tiste učence, ki le-to res nujno potrebujejo. Zato vas prosim, da zaradi lažje organizacije do srede, 20. 12. 2023, sporočite razredničarki svojega otroka, kdo bo na ta dan, 22. 12. 2023, vključen v podaljšano bivanje. Zanje bo organizirano kosilo, za prevoz otroka domov pa poskrbite starši.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Vabilo na dobrodelno prireditev
14. 12. 2023, 6:45
Mateja Nudl
Nevidni svetovi

Na letošnjem šolskem selekcijskem Cankarjevem tekmovanju, ki je za učence 8. in 9. razredov potekalo v torek, 28. 11. 2023, smo tokrat prebirali mladinski roman Irene Androjne z naslovom Modri otok. Tekmovalke so tokrat skozi razlagalni spis razmišljale, ali do sreče vodi domišljija. Med tekmovalkami se je najbolje odrezala učenka 8. razreda Ema Senekovič, ki je prejemnica Cankarjevega priznanja, Ema se je uvrstila na regijsko selekcijsko Cankarjevo tekmovanje, ki bo za enoto Maribor 3 potekalo na naši šoli v torek, 16. 1. 2024.

"Domišljija je ključni del odraščanja in življenja nasploh. Zdi se, kot da jo ustvarjajo možgani, a v resnici pride iz srca in duše. Večkrat jo želimo skriti in biti resnejši ter odraslejši. Vendar vedno najde pot na plano kot pesek v peščeni uri. Najpomembnejše je, da nam domišljija odstira pogled v prostrane nevidne svetove, eden od teh je tudi Modri otok. Pustiti ji moramo toliko svobode, da kot pesek v peščeni uri pronica na drugo stran." (Ema Senekovič)

Iskrene čestitke in še veliko bralnih užitkov tudi v prihodnje.

Mentorica: Mateja Nudl

12. 12. 2023, 20:27
Milena Kokol
Božično-novoletni srečelov

Devetošolci so skupaj s svojimi starši pripravili bogatbožično-novoletni srečelov. Pričetek srečelova bo že v petek, 15.12. 2023, in ga bomo nadaljevali v naslednjem tednu, od ponedeljka,18. 12., do petka, 22. 12. 2023. Bogate dobitke za srečelov je prispevalo velikodonatorjev posameznikov, domačih podjetij in podjetij iz širše okolice. Srečke bodo na voljo vsem učencem in delavcem naše šole. Zato spoštovani starši, že v naprej se vam zahvaljujemo za dobrodelni prispevek. Izkupiček od srečelovabodo devetošolci namenili za stroške valete 2024. Hvala in SREČNO V LETU 2024. 

Devetošolci z razredničarko Mileno Kokol.

5. 12. 2023, 8:02
Mateja Nudl
Kulturni dan za učence od 5. do 9. razreda (ogled operete Planinska roža)

Spoštovani,

v ponedeljek, 11. 12. 2023, bomo za učence od 5. do 9. razreda izvedli kulturni dan – ogled gledališke predstave Planinska roža v SNG Maribor. Učenci pridejo v šolo najkasneje do 8.15. Učenci, ki prihajajo v šolo z avtobusom, počakajo v jedilnici, kjer se bo tako zjutraj kot po vrnitvi izvajalo varstvo vozačev.

Potek kulturnega dne:

 • od 8.20 do 9.05 – prvo šolsko uro bomo izvedli v šoli po razredih, učenci bodo spoznali zanimivosti o gledališču, si ogledali značilnosti grškega in renesančnega gledališča, razmišljali o bontonu v gledališču …
 • 9.05 do 9.25 – malica.
 • 9.30 – odhod proti Mariboru.
 • 11.00 – ogled gledališke predstave Planinska roža (traja 90 minut, vmes je odmor).
 • Predviden odhod iz Maribora je med 13.00 in 13.15.
 • 14.00 – predviden prihod nazaj v šolo.
 • 14.00 – kosilo za učence od 5. do 9. razreda.

Strošek kulturnega dne za posameznega učenca je 9 evrov za vstopnico in še dodatno strošek avtobusnega prevoza,  strošek se bo obračunal v mesecu januarju pri položnici za prehrano.

Šolski avtobus ta dan vozi po ustaljenem voznem redu.

Lep pozdrav

Mateja Nudl, vodja kulturnega dne

5. razred 6. razred 7. razred 8. razred 9. razred

1. 12. 2023, 13:19
Dani Sajtl
1 od 1
Vabilo na praznično dobrodelno prireditev

Vabljeni na praznično dobrodelno prireditev, ki bo v torek, 19. decembra 2023, od 16.00 naprej v kulturnem domu v Jurovskem Dolu.

Več si lahko preberete v priloženem letaku.

Adobe Acrobat dokument Vabilo na praznično dobrodelno prireditev
30. 11. 2023, 11:13
Dani Sajtl
1 od 1
Svetovni dan boja proti aidsu

Prvega decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. 

Prvič je postal ta datum pomemben leta 1988, ko ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila za svetovni dan boja proti aidsu.

Aids – sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti, je spekter bolezenskih stanj, ki jih povzroči okužba z virusom humane imunske pomanjkljivosti (HIV).
Po začetni okužbi se pri osebi včasih ne pojavi noben simptom, večinoma pa se pojavi kratko obdobje gripi podobne bolezni. Temu običajno sledi dolgotrajno obdobje brez simptomov. Ko okužba napreduje, prizadene imunski sistem. 

Virus HIV se širi predvsem z nezaščitenimi spolnimi odnosi, okuženimi transfuzijami krvi, podkožnimi iglami ter s prenosom z matere na otroka med nosečnostjo, ob porodu ali pri dojenju. Nekatere telesne tekočine, npr. slina in solze, virusa HIV ne vsebujejo. 

Za okužbo s HIV ni zdravila ali cepiva, vendar pa  zdravljenje lahko upočasni potek bolezni. Brez zdravljenja znaša povprečni čas preživetja po okužbi 11 let.

Po podatkih NIJZ,  je v obdobju od 1. julija 2017 do 30. julija 2019 skupno število okužb v Sloveniji 86 primerov.

Rdeča pentlja je simbol solidarnosti z osebami, okuženimi z virusom HIV, in osebami, obolelimi za aidsom.

Simptomi

HIV prizadene malodane vse organske sisteme. Okuženi imajo večje tveganje za pojav nekaterih vrst raka. Prav tako se pogosto pojavijo znaki okužbe, kot so vročina, potenje, zatečene bezgavke, slabotnost, izguba telesne teže.

Zdravljenje

Cepiva proti okužbi z virusom HIV ali zdravila, ki bi popolnoma pozdravila okužbo s HIV-om ali aids, zaenkrat še ne poznamo. 

Načini preprečevanja

Načini preprečevanja vključujejo varno spolnost (kondom), program zamenjave igel za uporabnike drog, zdravljenje okuženih oseb.

Zapisala: Majda Kolarič

20. 11. 2023, 11:14
Dani Sajtl
1 od 33
Tradicionalni slovenski zajtrk

Projekt "Tradicionalni slovenski zajtrk" je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in poteka že od leta 2011.

Osnovni cilj projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo se mladino in tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za širše okolje in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in širšega okoljskega pomena. Pomemben poudarek je tudi na splošnem ozaveščanju mladih o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Zakaj moramo zjutraj zajtrkovati?

Zjutraj moramo telesu zagotoviti dovolj energije, da se lahko učimo in igramo. Zato moramo zajtrkovati, še preden pridemo v šolo. A ni vseeno kaj zajtrkujemo. Zajtrk mora biti sestavljen iz zdravih, naravno pridelanih jedi.«

Slovenski tradicionalni  zajtrk naše šole je sestavljen iz  kruha iz krušne peči družine Senekovič, masla Ljubljanskih  mlekarn, eko jabolk zadruge Dobrina in domačega mleka kmetije Kocbek.

Domači med nam je podarilo Čebelarsko društvo iz Jurovskega Dola. 

Pripravila: Majda Kolarič

Adobe Acrobat dokument Kranjska Sivka
18. 11. 2023, 21:46
Dani Sajtl
1 od 16
Likovna kolonija v Oplotnici

V četrtek, 26. 10. 2023, sta se učenki Pia Črnčec in Ema Senekovič udeležili 13. likovne kolonije na OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica. Tema kolonije so bili GRAFITI. Učenci so spoznali pomen, vrste in značilnosti grafitov ter različne pisave.

Poiskali so pozitivne, navdihujoče in dobre besede vsakdanjika in jih napisali, oziroma narisali v svoji lastni zamisli za grafit. V risanju grafitov smo se preizkusile tudi učiteljice mentorice.

Nastale izdelke in ustvarjalno vzdušje si lahko ogledate v galeriji slik.

15. 11. 2023, 10:16
Vesna Breznik
1 od 1
Popoldanske govorilne ure - november

Spoštovani starši.

Vljudno vas vabimo na popoldanske govorilne ure, ki bodo v torek, 21. 11. 2023, od 16.00 do 17.00.

Hkrati ob povabilu pa bi vas radi spomnili, da lahko na naši spletni strani pod rubriko "koledar" dostopate do vseh pomembnih datumov (za govorilne ure, roditeljske sestanke, prireditve, zaključne ekskurzije, šole v naravi, plavalni tečaj ...), kakor tudi do mesečnega razporeda dejavnosti.

Lep pozdrav,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

13. 11. 2023, 13:59
Vesna Breznik
1 od 1
Naravoslovni dan - tradicionalni slovenski zajtrk

Spoštovani.

V petek, 17. 11. 2023, bomo v šoli izvedli 2. naravoslovni dan – tradicionalni slovenski zajtrk.

Učenci pridejo zjutraj v šolo ob 8.15 (avtobusni prevoz zjutraj poteka po ustaljenem urniku), načrtovane dejavnosti bomo izvedli v šoli oz. v neposredni okolici šoli in jih bomo zaključili do 12.35 (predmetna stopnja) oz. 12.55 (razredna stopnja).

Avtobusni prevoz domov bo organiziran ob 13.00 ter ob 14.30 za učence podaljšanega bivanja. Vse ostale dejavnosti (jutranje varstvo, podaljšano bivanje) potekajo po ustaljenem urniku.

Lep pozdrav,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

20. 10. 2023, 12:53
Vesna Breznik
1 od 1
Dan brez avtobusa

Spoštovani starši.

Eden izmed šolskih projektov je projekt Trajnostna mobilnost – peš v šolo, v okviru katerega želimo, da bi učenci vsaj trikrat letno prišli peš ali na drug trajnostni način v šolo. Prvič smo to izvedli 27. 9., ko smo organizirali 1. športni dan. 

Drugič bi to izvedli v torek, 24. 10. 2023. Na ta dan ne bo avtobusnega prevoza ne v šolo in ne domov, ampak bi želeli, da učenci pridejo v šolo peš, s kolesi (individualno ali v manjših skupinah – večji učenci poskrbijo kot varuhi za mlajše učence). V kolikor se boste vseeno odločili in otroka pripeljali v šolo z avtomobilom, vas prosimo, da otroka ne pripeljete do šole, ampak ga odložite npr. pri športnem igrišču, gasilskem domu … in nato pot v šolo nadaljuje peš.

Za učence 1. razreda je organizirano jutranje varstvo in podaljšano bivanje in jih v šolo in domov pospremite po ustaljenem načinu. 

Za učence od 2. do 5. razreda bo sicer organizirano podaljšano bivanje, vendar v kolikor učenec ne bo šel peš domov, poskrbite za prevoz sami.

Lep pozdrav,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

18. 10. 2023, 19:59
Martina Škrlec
1 od 39
Kulturni dan

V ponedeljek, 9. 10. 2023, so imeli učenci od 1. do 4. razreda kulturni dan - Ogled lutkovne predstave z delavnicami. Povabili smo lutkovno gledališče FRU-FRU, ki nas je navdušilo z lutkovno predstavo Lili in Bine. Naši gosti so nas razveselili s predstavitvijo različnih vrst lutk, še posebej je bila zabavna lutka Cene. Sledile so delavnice po razredih, kjer so si učenci naredili svojo lutko iz pene in jo ob koncu dneva uporabili v svojih lutkovnih igricah. Preživeli smo čudovit kulturni dan, ki ga želimo še kdaj ponoviti.

18. 10. 2023, 11:50
Vesna Breznik
1 od 17
Naziv Kulturna šola in naziv Naj kulturna šola na literarnem področju

Spoštovani.

V sklopu javnega poziva za dodelitev naziva »Kulturna šola 2023«, ki ga razpisuje Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD), je v sredo, 11. oktobra 2023, na Osnovni šoli Preserje pri Radomljah potekala zaključna prireditev, na kateri so bili podeljeni nazivi "naj kulturna šola" na različnih področjih.

OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol si je pridobila naziv Kulturna šola in dodatno še laskavi naziv Naj kulturna šola na področju literature z utemeljitvijo, da imamo na šoli veliko dejavnosti s področja literature in bralne kulture, saj izvajamo svoj avtorski projekt Branje nas bogati, prav tako imamo pravljični krožek, vrsto let že sodelujemo v projektu Rastem s knjigo, učenci sodelujejo tudi v projektu Naša mala knjižnica, mednarodnem bralnem tekmovanju Odprta knjiga: GG4A, kjer so v šolskem letu 2021/22 učenke zasedle 2. mesto; prav tako so učenci v državnem merilu uspešni na različnih literarnih natečajih.

Komisijo sta prepričala tudi dva projekta s tega področja, in sicer izdaja knjige o Ivanu Roškarju, saj je profesorica zgodovine in geografije Milena Kokol z učenci več let raziskovala znane osebnosti v Občini Sv. Jurij v Slovenskih goricah. V letu 2019 je skupaj s soavtorjem Aleksandrom Purgajem izdala knjigo z naslovom Ivan Roškar – ljudski tribun Slovenskih goric. Učenci so osebnost Ivana Roškarja tudi predstavili v dramski uprizoritvi na trgu v Jurovskem Dolu.

Prav tako je komisijo prepričalo povezovanje literature z likovno umetnostjo, saj smo v šolskem letu 2019/2020 razpisali literarno-likovni natečaj na temo drugačnosti (izbrali smo zmagovalni zgodbi, logotip šolskega projekta in likovni podlogi za šolska priznanja na področju literarno-bralnega ustvarjanja). Leta 2020/21 smo zmagovalni zgodbi izdali v nakladi 500 izvodov pri Kreativni Piki z naslovom Change (avtor je bil učenec Jan Senekovič, ilustrator je bil učenec Rok Senekovič) in Sreča v nesreči (avtor je bil učenec Anej Satler, ilustracije je prispeval učenec Taras Horvat).

V šolskem letu 2021/2022 smo v sklopu projekta Branje nas bogati razpisali šolski ustvarjalni natečaj s področja literature z naslovom Na robu misli za učence od 3. do 9. razreda. Z ustvarjalnim natečajem s področja literature smo želeli z različnimi tematikami nagovoriti učence vseh starostnih skupin, da ustvarijo nove predelave vsebine literarnih besedil, s tem pa pokažejo svojo ustvarjalnost in razumevanje literarnega dela, na koncu je strokovna komisija na šoli izbrala najboljši izdelek posameznega triletja.

Kaj pa sploh pomeni Kulturna šola?

Kulturna šola je projekt, primarno namenjen obšolskim dejavnostim s področja kulture v osnovnih šolah s ciljem dvigniti kvaliteto ter obseg aktivnega in pasivnega kulturnega udejstvovanja učencev in njihovih staršev, starih staršev ter mentorjev v sklopu obšolskih dejavnosti, ki niso del šolskega kurikula.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti preko kandidacijskega postopka dodeljuje nazive “Kulturna šola” šolam, ki izkažejo razvejano in kakovostno kulturno delovanje na vsaj petih različnih področjih v obdobju treh let. Komisija ocenjuje:

 • kulturno delovanje na vsaj treh področjih v zadnjih treh letih,
 • razvejanost kulturnih področjih,
 • število vključenih učencev v redne in obšolske kulturne dejavnosti,
 • udeležbo in doseganje vidnih rezultatov na revijah, srečanjih, festivalih in tekmovanjih (na lokalni, območni, regionalni, državni in mednarodni ravni),
 • obseg izvedenih kulturnih dogodkov za šolsko in zunanjo javnost,
 • način in obseg spodbujanja mentorskega dela za kulturna in umetniška področja.

Na šoli imamo naslednje kulturne dejavnosti, ki potekajo pri rednem pouku, pri interesnih dejavnostih, izbirnih predmetih in različnih projektih:

 • glasbeno umetnost (vokalna in inštrumentalna),
 • lutkovna dejavnost,
 • folklorna dejavnost,
 • film in avdiovizualno kulturo,
 • likovna umetnost (likovno snovanje/ustvarjanje, slikarstvo, kiparstvo, fotografija, oblikovanje),
 • literaturo in bralno kulturo,
 • varovanje kulturne dediščine.

V te dejavnosti je vključenih veliko otrok, saj naša šola spada med manjše šole glede na število učencev. Učenci imajo tako možnost obiskovanja različnih dejavnosti – pevskega zbora, vokalne skupine, lutkovnega krožka, folklore, filmske vzgoje, različnih aktivnostih na področju likovne umetnosti, poudarek dajemo tudi ohranjanju in varovanju kulturne dediščine ter spodbujanju bralne kulture in literarnega ustvarjanja. Učenci imajo tudi možnost, da skozi te dejavnosti zastopajo šolo tudi izven kraja, ko tekmujejo na regijskih in državnih tekmovanjih, kjer so zelo uspešni na različnih področjih.

Na pridobljeni naziv smo zelo ponosni z zavedanjem, da se bomo tudi v prihodnje trudili in ohranjali doseženo.

V priloženih fotografijah pa si lahko ogledate nekaj utrinkov iz slavnostne podelitve v Radomljah.

Mateja Nudl, koordinatorica projekta Kulturna šola

12. 10. 2023, 8:38
Martina Škrlec
Šolsko tekmovanje v logiki - rezultati

V mesecu septembru je potekalo šolsko tekmovanje v logiki. Tekmovali so učenci od 1. do 5. razreda.

Prejemniki bronastega priznanja so:

 • 1. razred: Žak Frangež, Nik Senekovič, Rene Špindler, Lin Senekovič, Karin Rožman, Nejc Kurnik, Mia Kolerič, Olivija Kren in Lina Brlič. Mentorica Barbara Breznik.
 • 2. razred: Tine Sambolec, Eva Jurič, Ema Grajfoner, Ina Črnčec, Val Kovačič Purgaj, Linel Lien Ozmec, Zala Škerget, Filip Tišler, Oskar Ornik, Nael Nudl Šipek in Teo Peklar. Mentorici Mojca Ozmec in Martina Škrlec
 • 3. razred: Iva Zemljič, Gloria Jazbec Hrvatin, Ela Bauman, Žan Berič, Matija Gselman, Lovro Ornik, Vid Nudl, Larisa Lorber, Aljaž Črnčec in Melanija Plemenič. Mentorici Silva Špindler in Alenka Dominik.
 • 4. razred: Miloš Langerholc, Lin Šunko, Zoja Žnuderl in Tjaš Črnčec. Mentorica Sandra Hlebič.
 • 5. razred: Jonas Frangež, Florentina Živko, Zala Puclin, Zala Senekovič Šönveter, Jakob Oder, Aljaž Kovačič Purgaj in Nik Šipek. Mentorica Lavra Bukšek Kreft.

Vsem dobitnikom priznanj in njihovim mentoricam čestitam.

Vodja šolskega tekmovanja v logiki Martina Škrlec.

1. razred 2. razred 3. razred 4. razred 5. razred

11. 10. 2023, 7:24
Dani Sajtl
1 od 40
Srednjeveška doživetja na gradu Muretinci

V petek, 6. 10. 2023, ob 9. uri so se učenci naše šole s spremljevalci učitelji in kar s štirimi avtobusi pripeljali na Ptujsko polje, v čudovito neokrnjeno okolje, v naselje Muretinci. Mogoče bi kdo pomislil, da je to čisto navadna vasica, vendar tukaj stoji skrivnosten grad Muretinci iz 17. stoletja. Že sam pogled na grajski prostor, na grajske gospode, njihove služabnike, v ozadju se je slišala srednjeveška glasba, so nam dali vedeti, da stopamo v srednji vek. Na grajskem dvorišču nas je sprejel sam baron Janez Golc z bobni. Po kratki zgodovini gradu smo po razredih na zanimiv in inovativen način spoznavali različne srednjeveške delavnice, kot so:

 • delavnica tiskarstva in knjigoveštva,
 • delavnica lepopisja – kaligrafija,
 • delavnica ročne izdelave papirja,
 • interaktivno pripovedovanje,
 • delavnica pranja perila,
 • orožarska delavnica,
 • delavnica lokostrelstva,
 • plesna delavnica in
 • delavnica zeliščarstva.

Resnično pravo srednjeveško doživetje, saj se je grad ta dopoldan zapolnil z energijo novih prebivalcev, to je z jurovskimi učenci. Učenci so ob zaključku delavnic povedali, da je tehniški dan bil pravo doživetje in, da so še posebej uživali na plesnih delavnicah, pri lepopisju in ob srednjeveških zgodbah. Iskrena hvala Društvu baron iz Markovcev, ki je te delavnice tudi izvrstno izpeljal.

Zapisala: učiteljica Milena Kokol

6. 10. 2023, 11:20
Vesna Breznik
1 od 1
Jesenska zbiralna akcija odpadnega papirja

Spoštovani.

Obveščamo vas, da bomo v času od 16. 10. do 27. 10. 2023 organizirali jesensko akcijo zbiranja starega papirja (izključno stare revije, časopis ali morebiti kakšne stare knjige, ne pa kartona), pri kateri nam lahko pomagate prav vsi: učenci, starši, babice in dedki. Mogoče imajo odslužen papir tudi vaši sosedje in sorodniki, pa ne vedo kam z njim. Mi ga bomo zelo veseli.

Odpadni papir lahko v tem času oddate v keson, ki bo postavljen na dostavnem prostoru pri kuhinji. 

 

Zakaj zbiramo odpadni papir?

Da skupaj prispevamo k ohranjanju naše narave (ohranjanje dreves, zmanjševanje količine odpadkov, zmanjševanje porabe vode ...).

Za 1 tono papirja je namreč potrebno posekati kar 17 malih ali 2 veliki drevesi. Zato z zbiranjem in recikliranjem papirja ohranjamo naše gozdove, varčujemo z energijo in skrbimo za čisto okolje in zrak. 

Tokrat bomo izkupiček zbiralne akcije namenili šolskemu skladu vrtca in šole, od koder se bodo sofinancirale dodatne dejavnosti za otroke in učence.

Verjamemo, da nam bo uspelo zbrati veliko odpadnega papirja in da bomo na tak način obogatili načrtovane aktivnosti v vrtcu in šoli.

Za vsak zbran kilogram odpadnega papirja se vam že vnaprej zahvaljujemo in vas prav lepo pozdravljamo.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

5. 10. 2023, 12:57
Aleksandra Kuntner
1 od 40
Če te v duši žuli in sprejem v šolsko skupnost

Teden otroka počasi maha v slovo. Pred nami je le še jutrišnji dan, namenjen srednjeveškemu življenju. 

Da boste lažje počakali na naslednje šolsko leto, ko vas bomo ponovno poskusili presenetiti z različnimi aktivnostmi, vam prilagamo nekaj utrinkov ponedeljkovega dogajanja. 

Utrinki današnjega in jutrišnjega dogajanja seveda še sledijo. 

Učiteljici Maja Mencigar in Aleksandra Kuntner

5. 10. 2023, 8:30
Martina Škrlec
Obvestilo - kulturni dan

V ponedeljek, 9. 10. 2023, bomo izvedli 1. kulturni dan za učence od 1. do 4. razreda. Dan bomo pričeli ob 8. 20 v matičnih učilnicah. Nato se bomo odpravili v domači kulturni dom, kjer si bomo ogledali lutkovno predstavo Lili in Bine, v izvedbi Lutkovnega gledališča FRU-FRU. 

Po malici, ki bo tokrat ob 10.00, bodo učenci ustvarjali v svojih razredih, pod vodstvom gostujočih mentorjev. Učenci potrebujejo škarje in peresnico. V ceno, ki znaša 9 €, je vključena: vstopnica za lutkovno predstavo, izvedba delavnice in material za izdelavo lutk. Kulturni dan se bo zaključil ob 12.50. 

Jutranje varstvo in podaljšano bivanje bosta izvedena kot običajno. Avtobusni prevoz v šolo in domov bo zagotovljen po običajnem voznem redu, prva vožnja 13.45 in druga vožnja ob 14.30. 

1. razred 2. razred 3. razred 4. razred

4. 10. 2023, 9:47
Dani Sajtl
1 od 40
Devetošolci na zaključni ekskurziji v Benetkah

Učenci 9. razreda so od 15. do 17. septembra 2023 preživeli tri čudovite in nepozabne dneve na zaključni ekskurziji. Že sama vožnja s sodobnim vlakom iz Maribora do Kopra je bilo za večino devetošolcev posebno in zanimivo doživetje. Nastanili smo se v domu Burja v Luciji. Po kosilu smo izkoristili lepo vreme in se kopali v kampu Lucija. Po večerji smo se preizkusili v športnih tekmovanjih, kot sta košarka in namizni tenis. Sledil je nočni pohod do Portoroža in ogled njegovega središčnega dela. V spominu nam je ostal tudi dober sladoled in sprostitev v zabaviščnem parku. 

Naslednje jutro so bile naš glavni cilj Benetke. Okrog 8. ure smo se v Piranu vkrcali na sodoben katamaran in se skupaj s 300 potniki peljali v smeri Benetk. 

Med plovbo so nam izkušeni vodniki dali vpogled v zgodovino čudovitega mesta, razvoj ter propad Beneške republike in razložili potek programa, ki nas je čakal po prihodu v mesto. Ob vstopu v beneško laguno se nam je odprl pogled na popolnoma drugačen svet, kot smo ga navajeni. Kanali nadomeščajo ulice, plovila pa avtomobile, tovornjake, avtobuse in vsa ostala cestna prevozna sredstva. Vsaka stavba igra pomembno vlogo v mozaiku tega bogatega mesta. Po 45-minutni vožnji skozi laguno smo okrog 11. ure pristali v pristanišču "San Basilio". Po prihodu smo šli skozi mejno kontrolo in se z vodnico odpravili do središča mesta. Na poti do trga Sv. Marka smo opazovali kanale in številne mostove, beneške gondole ter izvedeli, da so Benetke dom Eltona Johna, da so v tem mestu snemali akcijske prizore Jamesa Bonda. V Benetkah je rojen Giacomo Casanova, največji ljubimec vseh časov, bil je pravi osvajalec src tako ženskih kot moških. Zaradi svojega bogatega življenja je bil obsojen in poslan v zapor, iz katerega je pa zbežal.

Po prihodu na trg Sv. Marka nam je vodnica pokazala večje znamenitosti na trgu: Baziliko sv. Marka, Doževo palačo, zvonik, stolp z uro, knjižnico, dva stebra, Nove prokuracije, Stare prokuracije, Ala Napoleonica. Bazilika Sv. Marka je glavna beneška katedrala in najboljši primer bizantinske arhitekture. Vodnica nam je povedala za kavarno Florijan, ki je najstarejša kavarna na svetu, ki še danes obratuje. Zvonik svetega Marka je najvišja stavba v Benetkah. Po kosilu, večina nas je naročila pico, smo se z vodnimi taksiji odpravili po glavnem kanalu Grande in opazovali, kako je ta del mesta mrtev, skorajda brez življenja, saj se zaradi poplav prebivalci Benetk odseljujejo. Čudovite palače, ki so v spodnjem delu pogosto v vodi, so iz 13. do 18. stoletja in so jih zgradili bogati beneški trgovci ter plemiči. Kljub temu da je Italija v Evropski uniji, smo se na katamaran vračali skozi strogo mejno kontrolo. Na katamaranu so naši fantje naleteli na Miho Deželaka, ki potuje po Sloveniji in zbira denar za otroke, ki gredo prvič na morje. Družno smo navijali za slovensko reprezentanco, ki se je ravno takrat borila za bronasto priznanje na evropskem prvenstvu v odbojki. Resnično pravo navijaško vzdušje.

Polni novih vtisov smo zaspali in čakalo nas je čudovito nedeljsko jutro. Po zajtrku smo si ogledali kamnite skulpture Forma Viva, ki se nahaja neposredno ob domu Burja. Prav tako smo od daleč opazovali Sečoveljske soline in spregovorili o osnovnih značilnosti solinarstva nekoč in danes. Sledil je ogled Pirana in še zadnje kopanje v Portorožu. Polni vtisov smo okrog 21. ure z vlakom prispeli v Maribor.

Ob koncu bi se kot razredničarka najlepše zahvalila staršem in tudi devetošolcem, ki so preko razrednih zbiralnih akcij (papir, železo in druge donacije) finančno pomagali pri realizaciji tridnevnega programa. Iskrena hvala tudi učitelju športa Luki Sambolec za pomoč in nadzorstvo.

Zapisala: razredničarka Milena Kokol

YouTube video Navijanje z Miho Deželakom

9. razred

3. 10. 2023, 11:14
Vesna Breznik
Obvestilo

Spoštovani starši.

Teden otroka bomo v petek, 6. 10. 2023,zaključili s tehniškim dnevom z naslovom Srednjeveška doživetja. Društvo baron iz Gorišnice bo za učence od 1. do 9. razreda pripravilo grajske učne delavnice. Učenci bodo aktivno sodelovali vnaslednjih delavnicah:tiskarstvo in knjigoveštvo, lepopisje-kaligrafija, ročna izdelava papirja, interaktivno pripovedovanje, pranje perila nekoč, orožarska delavnica, lokostrelstvo, srednjeveški plesi inzeliščarstvo.Delavnice bodo potekale od 9.00 do 12.15 ure. Ker se bo tehniški dan odvijal na gradu Muretinci, v občini Gorišnica, se bomo ob 8. uri s štirimi avtobusi odpeljali v smeri naselja Muretinci, zato prosimo, da vsi učenci pridejo v šolo najkasneje do 7.45 ure. S seboj bomo vzeli šolsko malico.

Vstopnina za celoten program delavnic znaša 8 € na učenca. Avtobusni prevoz, ki bo financiran s strani šolskega sklada,nam je zagotovilo avtobusno podjetje Zemljič- Lešnik iz Sv. Trojice. V Jurovski Dol se bomo vrnili okrog 13.15 ure, ko bo tudi kosilo. V kolikor učenec na ta dan ne bo imel kosila, ga je potrebno odjaviti v tajništvu šole.

Šolski avtobusni prevozza domovbozagotovljen s prvo vožnjo in sicer, ob 13.45 uri. Podaljšano bivanje (kakor tudi jutranje varstvo za učence 1. razreda) bo zagotovljeno po ustaljenem urniku, tako dase lahko učenci odpeljejo domov z drugo vožnjo, ob 14. 30 uri.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

29. 9. 2023, 8:46
Vesna Breznik
1. tehniški dan

Spoštovani.

V ponedeljek, 2. 10. 2023, bomo izvedli 1. tehniški dan za učence od 1. do 9. razreda. Vse aktivnosti bodo potekale v šoli od 8.20 do 12.50. Avtobusni prevoz v šolo poteka po ustaljenem urniku, 1. vožnja domov bo ob 13.00, druga vožnja pa ob 14.30. Jutranje varstvo za učence 1. razreda poteka po ustaljenem urniku.

Lep pozdrav,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

29. 9. 2023, 8:42
Vesna Breznik
Šola za starše

Spoštovani starši.

Svetovalni center Maribor vsako leto organizira Šolo za starše. V letošnjem šolskem letu bo potekala na temo: Vzgojne potrebe odraščajočih otrok in izzivi starševstva. 

Več o tem si lahko preberete v priloženi zloženki, kjer so zapisani tudi datumi srečanj.

Vse dobro.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Zloženka "Šola za starše"
26. 9. 2023, 11:17
Maja Mencigar
Teden otroka - Zakaji in zatoji radovednosti

Kdor je radoveden, spoznava nove izkušnje, raziskuje, odkriva, se čudi in se veseli novih spoznanj. V Tednu otroka od 2. 10. do 6. 10. 2023 bomo v OŠ J. Hudalesa postavljali veliko vprašanj »ZAKAJ« . Želimo si veliko odgovorov »ZATO«. V tem tednu bomo hranili dušo z lepimi mislimi, iskali rešitve, čustvovali in filozofsko razmišljali, kaj osrečuje nas in druge.

 • Društvo za boljši svet nas bo v delavnicah učil o bontonu.
 • Nacionalni institut javnega zdravja nas bo opomnil o nevarnostih odvisnosti.
 • Z znanim svetovnim popotnikom mag. Danielom Zorkom bomo v sliki in besedi potovali po skrivnostni Jordaniji in spoznavali življenje ljudi v Iranu.
 • Človekoljubni pisatelj in poznavalec otroške duše mag. Igor Plohl nas bo popeljal v svet knjige in veselja.
 • Učenci 1. razreda bodo sprejeti v šolsko skupnost in s tem bodo dobili čast, da imajo na šoli svojega starejšega zaščitnika.
 • V tem tednu se bomo udeležili komemoracije NOB, ki bo potekala na osrednjem trgu v Jurovskem Dolu.
 • Poznavanje prometnih predpisov in kako se obnašati, da bo vožnja varna, je pomembna življenjska stvar. Zato bomo s strokovnjakom ponovili predpise, predvsem pa se seznanili z varnostjo na kolesarski stezi.
 • Potovali bomo v preteklost in se udeležili srednjeveških delavnic v gradu Muretinci pri Gorišnici.
 • Naši želodčki se bodo napolnili s priljubljeno hrano oz. jedilniki, kot so si jih izbrali naši učenci. Seveda moramo še v jesenske barve odeti našo šolo.

In zakaj vse to? Zato, ker se imamo radi in se učimo drug od drugega.

Pedagoginji: Maja Mencigar in Aleksandra Kuntner

25. 9. 2023, 13:32
Martina Škrlec
1 od 40
Naravoslovni dan - Astronomija

Na naši osnovni šoli je bilo v četrtek, 21. 9. 2023, zelo zanimivo. Učenci so ta dan namenili spoznavanju našega osončja in ga natančneje opazovali v planetariju. Za večino je bil obisk le-tega pravo doživetje. Poučne in zanimive so bile delavnice, ki so jih izvedli strokovni delavci iz podjetja Zvezdogled. Učenci so pridobivali znanja o vesolju, izdelali so raketo in jo preizkusili. Skozi teleskop so si ogledali Sončeve pege, starejši učenci pa so opazovali še nočno nebo, saj se je za njih pouk odvijal popoldan.

Učiteljici Lavra Bukšek Kreft in Martina Škrlec

20. 9. 2023, 10:48
Martina Škrlec
Naravoslovni dan - Astronomija

V četrtek, 21. 9. 2023, bomo na šoli izvedli naravoslovni dan Astronomija. Učenci  1. in 2. triade bodo dopoldan s pomočjo delavnic spoznavali naše osončje. Za učence 3. triade bo ta dan pouk potekal popoldan. Vozače bo avtobus pobiral pri zadnji vožnji s pričetkom izpred šole ob 14.35. Jutranje varstvo in podaljšano bivanje je kot običajno. Avtobus v šolo vozi po ustaljenem voznem redu, avtobus domov pa ob 13. uri in ob 14.30.

12. 9. 2023, 9:10
Vesna Breznik
Vabilo na 1. skupni roditeljski sestanek - šola

Spoštovani.

Vljudno Vas vabimo na 1. skupni roditeljski sestanek, ki bo v torek, 19. 9. 2023, ob 17.00 uri v jedilnici šole. Po uvodni predstavitvi načrta dela za šolsko leto 2023/2024 bodo oddelčni roditeljski sestanki v matičnih učilnicah Vaših otrok.

Vljudno vabljeni.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

11. 9. 2023, 9:23
Vesna Breznik
Obvestilo

Spoštovani starši.

Kot ste že sami ugotavljali, prihaja zjutraj na gasterajski liniji do manjših zamud. V prejšnjem tednu sem bila v kontaktu s prevoznim podjetjem Arriva ter s samim šoferjem. Do zamud prihaja, ker pride avtobus na šolsko linijo Gasteraj-Jurovski Dol z redne linije s smeri Šentilj-Zg. Velka. Marsikje na cesti so delne zapore zaradi sanacijskih del ob sproženih plazovih. Zato vas in učence prosim za razumevanje pri nastalih zamudah, ki jih upoštevamo tudi v šoli.

Hvala in lep pozdrav,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

4. 9. 2023, 11:33
Vesna Breznik
Nove cene obrokov šolske prehrane

Spoštovani.

12. 7. 2023 je bil v Uradnem listu RS, št. 76//23 objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o šolski prehrani (ZŠolPre-1B). Zakon med drugim določa, da bo od 1. septembra 2023 subvencije kosila v višini cene kosila pripadala učencem, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, ne presega zgornje meje 4. dohodkovnega razreda, kot je opredeljen v Zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Zakon o šolski prehrani tudi določa, da ceno malice določi s sklepom minister, pristojen za izobraževanje, praviloma pred začetkom vsakega šolskega leta. V novem šolskem letu bo cena malice znašala 1,10 € dnevno na učenca, kar pomeni v primerjavi z lanskim šolskim letom 22 % dvig cene.

V skladu z dvigom cene malice na državni ravni in z dvigom cen živil ter dodatne zaposlitve kuharja ob povečani prijavi učencev na redno kosilo v šoli je razlog za dvig cene tudi preostalih posameznih obrokov, in sicer od 1. 9. 2023 naprej. 

Tako cena kosila za učence od 1. do 5. razreda znaša 3,10 €, cena kosila za učence od 6. do 9. razreda 3,50 €; cena zajtrka in popoldanske malice je 0,90 €.

Prijavo ali odjavo na posamezne obroke je možno urejati kadar koli med šolskim letom, prosimo vas samo, da dosledno pravočasno odjavite prehrano otroka (najkasneje do 8.00 ure zjutraj v tajništvo šole) v primeru odsotnosti učenca.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica


© 2007-2024 OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol. Vse pravice pridržane. | 27. 2. 2024, 14:22 | Izjava o dostopnosti