prva stran

OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol
SIO-2020

SPIRIT Slovenija
Mreža gozdnih vrtcev in šol Trajnostna mobilnost Turizmu pomaga lastna glava Ekošola
šola | vrtec | novice | koledar | zaposleni | projekti | dosežki | knjižnica | šport | povezave | glasilo | Oblak 365
Knjižnica
Knjižnične novice
Šolska knjižnica
Bralna značka
Knjižnični red
Knjižnična vzgoja
Učbeniški sklad
Povezave
COBISS+

Knjižnične novice

šolsko leto:

torek, 22. 06. 2021, 11:16
objavil Dani Sajtl

Knjižnica
Obvestilo o izposoji učbenikov in naročilu delovnih zvezkov in ostalih potrebščin za šolsko leto 2021/22

Spoštovani starši in učenci!

Šolsko leto se počasi zaključuje, pa je že potrebno misliti na nakup delovnih zvezkov in ostalih potrebščin za prihodnje šolsko leto.

Letos prehajamo na možnost naročanja in nakupa preko spleta, zato vaši otroci domov ne bodo prinesli naročilnic, tako kot vsa leta doslej, ampak le seznam z obveznimi delovnimi zvezki in potrebščinami, ki jih bodo potrebovali prihodnje šolsko leto. Seznam najdete tudi v prilogi spodaj.

Nakup lahko na osnovi tega seznama opravite sami v katerikoli knjigarni oziroma založbi, lahko pa jih po želji naročite preko e-naročilnic založb, ki jih prav tako prilagamo spodaj.

V prilogi se nahaja tudi seznam učbenikov za prihodnje šolsko leto, katerih izposoja je brezplačna in jih bodo učenci prejeli prvi teden pouka v novem šolskem letu. Prav tako bo šola za učence 1. 2. in 3. razreda s sredstvi, ki jih financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, nabavila vse obvezne delovne zvezke, ki jih bodo učenci prejeli v šoli prvi šolski dan.

Skrbnica učbeniškega sklada: Barbara Waldhütter

Adobe Acrobat dokument Seznam učbenikov za šolsko leto 2021/22
Adobe Acrobat dokument Seznam delovnih zvezkov in ostalih šolskih potrebščin za šolsko leto 2021/22
Mladinska knjiga
Kopija-nova
Printink
petek, 09. 04. 2021, 8:59
objavila Barbara Waldhütter

Knjižnica
Kulturni dan ob zaključku Bralne značke

V sredo, 7. 4. 2021, smo tako kot v lanskem šolskem letu, kulturni dan ob zaključku Bralne značke izpeljali na daljavo. Kljub temu je kulturni dan odlično uspel, učenci in učitelji smo ta dan preživeli zelo pestro in ustvarjalno.

Kulturni dan smo posvetili 60. obletnici ustanovitve Bralne značke, obeležili pa smo tudi 140 let smrti našega pomembnega slovenskega pisatelja Josipa Jurčiča, ki je napisal prvi slovenski roman Deseti brat.

Učenci so uvodoma, preko Teamsov, prisluhnili kratkem kulturnemu programu, ki so ga z mentoricami pripravili učenci sedmega in devetega razreda. V nadaljevanju so spoznavali zgodovino gibanja za Bralno značko in se pomerili v reševanju Slovenskega knjižnično-muzejskega MEGA kviza, sodelovali pa so tudi na kar štirih različnih natečajih. Brali so, risali, pisali kratke zgodbe, ilustrirali in tudi izdelovali knjižne kazalke. Sedmošolci so ob pomoči knjižničark iz Lenarta izvedli projekt Rastem s knjigo in spoznali »Kako dolg je čas«. Osmošolcem in devetošolcem se je v živo, preko Teamsov, javila pisateljica Nataša Kramberger, bivša učenka naše šole, ki sedaj živi in ustvarja v Berlinu in jih popeljala v čudovit svet zgodb. Naši najmlajši pa so prisluhnili pravljičarki Aleksandri Papež iz splošne knjižnice Lenart. Nastali so čudoviti izdelki, ki si jih lahko ogledate na spodnji povezavi.

Žal tudi letos nismo mogli izpeljati slavnostne prireditve, ki smo je bili do sedaj vajeni vsa leta in na katero smo po navadi povabili znanega pisatelja ali pisateljico. Prav tako smo ob tej priložnosti podelili priznanja vsem tistim, ki so usvojili bralno značko in pa knjižne nagrade vsem tistim, ki so še posebej pridno brali in si prislužili naziv naj bralca.

Zaradi izrednih razmer smo tako v letošnjem šolskem letu tekmovanje za bralno značko podaljšali vse tja do meseca junija, tako, da imajo prav vsi učenci še vedno priložnost, da usvojijo bralno značko ali celo knjižno nagrado. Priznanja in knjižne nagrade bodo tako prejeli ob zaključku šolskega leta.

Koordinatorici kulturnega dne: Barbara Waldhütter in Aleksandra Kuntner

Fotografije izdelkov
torek, 12. 01. 2021, 9:59
objavil Dani Sajtl

Knjižnica
60 let Bralne značke

Dragi starši in učenci!

Šolanje še vedno poteka na daljavo, jaz pa vas ponovno vabim, da sodelujte tudi pri branju za bralno značko na daljavo. Letošnje šolsko leto je za Bralno značko še posebej praznično, saj praznuje kar 60. obletnico svojega obstoja.

Po priporočilih Društva Bralne značke Slovenije ZA BZ LAHKO "VELJAJO":

  • knjige iz domače knjižnice (tudi knjige, ki so jih kot otroci brali starši, pa jih imajo še vedno doma), seveda tudi tiste, ki niso na letnih bralnih seznamih; 
  • za starejše zrele bralce devetletke so prav gotovo primerna tudi nekatera dela književnosti za odrasle;
  • pesmice, zgodbice, poljudni članki iz revij, ki jih imajo mladi bralci morda doma;
  • ljudske pesmi, pravljice in druga gradiva, ki jih starši otrokom zapojejo, povedo, morda jih skupaj zapišejo, se jih naučijo ...

Vse to mi lahko pošljete v našo ekipo Bralna značka, ki se nahaja v Teamsih.

Učence II. in III. triade pa vabim tudi k reševanju Slovenskih knjižnično-muzejskih Megakvizov. Povezavo in informacije o reševanju kvizov najdete v priponki in na spletni strani šolske knjižnice. Letos je tema prav Bralna značka: S knjigo v svet (Ob 60. obletnici Bralne značke). Tudi reševanje le teh bom upoštevala pri bralni znački.

Prav tako najdete veliko koristnega na novem jezikovnem portalu Franček, ki deluje od oktobra 2020. Na spletni strani šolske knjižnice pa seveda najdete tudi druge koristne povezave, ki jih lahko uporabite pri pouku na daljavo ali pa kot razvedrilo v prostem času.

V upanju na skorajšnjo vrnitev v šolske klopi vas lepo pozdravljam,
knjižničarka Barbara Waldhütter

Mega kviz
Jezikovni portal Franček
sreda, 23. 12. 2020, 11:32
objavil Dani Sajtl

Knjižnica
1 od 2
Novosti v šolski knjižnici

Dragi učenci!

V mesecu decembru smo obogatili police naše šolske knjižnice z novimi knjigami za vse starostne skupine. Verjamem, da komaj čakate, da jih lahko primete v roke in se podate v svet domišljije. Obenem pa vas še vedno vabim k branju za bralno značko na daljavo. V upanju na skorajšnje svidenje vas lepo pozdravljam.

Knjižničarka: Barbara Waldhütter

sreda, 02. 12. 2020, 9:02
objavil Dani Sajtl

Knjižnica
Virtualni knjižni sejem 2020

Spoštovani učenci, starši in učitelji!

Še do vključno sobote, 5. 12. 2020, lahko obiščete tradicionalni  knjižni sejem, ki vsako leto poteka konec novembra v Ljubljani. Čeprav zaradi izjemnih razmer letos virtualno, boste ob obisku njihove spletne strani zagotovo našli zase kakšen zanimiv spletni dogodek. Poslušali boste lahko pogovore z različnimi pisatelji, se udeležili zanimivih predavanj ali pa opravili nakup kakšne dobre knjige, ob tem pa izkoristili tudi sejemski popust. Vabljeni v svet knjig.

Barbara Waldhütter

Virtualni knjižni sejem
petek, 20. 11. 2020, 8:45
objavila Barbara Waldhütter

Knjižnica
Obvestilo o brezstični izposoji knjig iz šolske knjižnice

Spoštovani starši in učenci!

Ker bo delo na daljavo očitno trajalo še nekaj časa, smo se odločili, da vam za nujne potrebe pouka, kot je na primer domače branje, omogočimo možnost brezstične izposoje knjig iz naše šolske knjižnice.

Ker je leposlovno gradivo za učence že vneseno v sistem COBISS, lahko od doma na spletni strani COBISS+ pogledate, če se želeno gradivo nahaja v naši šolski knjižnici in ali je prosto za izposojo.

Želeno gradivo lahko naročite na moj mail: barbara.waldhutter@os-jd.si

Naročene knjige vam bom pripravila in jih boste lahko ob ponedeljkih, sredah in petkih v času uradnih ur (od 8.00 do 12.00 ure) dvignili pri zadnjem vhodu šole, po predhodnem klicu na telefonsko številko šolske knjižnice (02 729 56 63). Dogovorili se bomo tudi za uro prevzema. Prosim, da ob prevzemu knjig vrnete tudi morebitno izposojeno gradivo, ki ga imate doma. Izposojene knjige so namenjene izključno učencem naše šole.

Knjižničarka: Barbara Waldhütter

Iskanje gradiva v COBISS+ za našo knjižnico
ponedeljek, 16. 11. 2020, 11:30
objavil Dani Sajtl

Knjižnica
Branje na daljavo

Spoštovani starši in učenci!

Na spletni strani šolske knjižnice najdete nekaj koristnih spletnih povezav do portalov, ki omogočajo izposojo knjig in drugega gradiva za branje in delo na daljavo. Eden takšnih spletnih portalov je tudi Biblos, ki ponuja elektronske knjige, ki jih lahko kupite ali si jih izposodite s svojimi prenosnimi napravami. Za registracijo na tem portalu morate bit član ene izmed splošnih knjižnic, recimo Splošne knjižnice Lenart. Veliko knjig si lahko na Biblosu izposodite tudi brezplačno. Seznam brezplačne izposoje najdete v priponki.

Vabim vas tudi, dragi učenci, da še naprej berete in obnove knjig za bralno značko pošiljate v Teamse, da boste kljub tem čudnim časom in pouku na daljavo opravili bralno značko.

"Veliko malih stvari obstaja, ki povzročijo, da tvoj svet raste.
Ljubezen do knjig je najboljša izmed njih."
Jacqueline Kennedy

Mentorica bralne značke: Barbara Waldhütter

Adobe Acrobat dokument Brezplačne knjige na BIblosu za BZ
Portal Biblos
Povezave na strani naše šnjižnice
sobota, 31. 10. 2020, 14:45
objavila Barbara Waldhütter

Knjižnica
Dan reformacije

Dragi učenci!

31. oktobra v Sloveniji obeležujemo dan reformacije, ki je slovenskemu narodu prinesla prvo knjigo in s tem knjižni jezik. Prvič pa se je omenil tudi pojem Slovenec. V Sloveniji na ta dan poudarjamo pomen slovenskega jezika, za katerega v preteklosti ni bilo vedno samoumevno, da ga javno govorimo, beremo in pišemo.

Reformacija je bila versko, kulturno in politično gibanje v 16. stoletju, katerega cilj je bila preureditev rimskokatoliške Cerkve. Tega dne, leta 1517, je nemški katoliški duhovnik Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, s katerimi je zahteval cerkveno prenovo, od koder tudi izvira ime reformacija. Luther je zahteval ne le versko, temveč tudi politično in kulturno prenovo, vključno z zahtevo, da se vsem omogoči branje Svetega pisma v materinem jeziku.

Osrednja osebnost slovenskega protestantizma je Primož Trubar, protestantski duhovnik in pisec, ki je leta 1550 napisal Katekizem, prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh, ki ji je dodal še Abecednik. Po njegovih navodilih naj bi v kmečkih oziroma vaških šolah učitelji učili slovensko pisanje, slovensko branje in slovenski katekizem. Šolarjem po mestih je naročil, naj poleg nemških in latinskih pesmi pojejo tudi slovenske. Enako je veljalo tudi za spoznavanje slovenskega katekizma. Na spodnji povezavi si lahko ogledate poučen filmček o njegovem življenju in delu.

V Sloveniji je dan reformacije državni praznik od leta 1992.

Zgodba Primoža Trubarja

© 2007-2021 OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol. Vse pravice pridržane. | petek, 23. 07. 2021, 18:38