prva stran
SPIRIT Slovenija Ekošola Šolska shema Evropske unije Naša mala knjižnica Odprta knjiga Turizmu pomaga lastna glava eduroam

React-EU - IKT za VIZ
šola | vrtec | novice | koledar | zaposleni | projekti | dosežki | knjižnica | šport | povezave | glasilo | video | Oblak 365
Vrtec

Vrtčevske novice


Adobe Acrobat dokument Jedilnik vrtec - januar 2023
Adobe Acrobat dokument Jedilnik vrtec - februar 2023
Adobe Acrobat dokument Jedi in alergeni

Adobe Acrobat dokument Publikacija vrtca 2022/23
Adobe Acrobat dokument LDN vrtca 2022/23
Hišni red vrtca

Adobe Acrobat dokument Vloga za vpis v vrtec 2022/23
Adobe Acrobat dokument Pravilnik o kriterijih za vpis
Adobe Acrobat dokument Rezervacija - poletne počitnice
Adobe Acrobat dokument Izjava o izpisu otroka iz vrtca

Adobe Acrobat dokument Smernice za uporabo zaslonov

Vrtčevske novice

šolsko leto: skupina: objavil-a:

27. 1. 2023, 16:46
Anja Škrobar
1 od 9
Zima pri Lunicah

V skupini Lunic, smo tokrat obravnavali tematski sklop z naslovom: Zima, zima bela. In vreme nam je bilo tako prav pisano na kožo.  Sneg smo tako izkoristili za raziskovanje in igro. Pa vendar nam mrzel sneg v večini ni bil najbolj všeč, veliko raje smo se z njim igrali v igralnici. V sklopu tematskega sklopa smo spoznali zimska oblačila: kapo, šal, rokavice, škornje in bundo.  Vanje smo oblačili medvedka, razvrščali smo fotografije z oblačili, ter jih omenjali v zgodbi: Nekega zimskega dne. Na to temo smo likovno ustvarjali z najrazličnejšimi likovnimi tehnikami in materiali. Najraje od vsega pa smo zapeli in zaplesali ob pesmi Zima, zima bela.

Lunice

13. 1. 2023, 12:32
Gabrijela Murko
1 od 29
Z lovci v gozd

Otroci v našem vrtcu imajo zelo radi živali. Doma pomagajo skrbeti za hišne ljubljenčke, kar pogosto v vrtcu tudi povedo. Z veseljem pa poskrbijo tudi za gozdne in druge živali. 

Že vrsto let naš vrtec uspešno sodeluje z Lovsko družino Jurovski Dol. Tudi letos smo lovce povabili v vrtec. Najmlajši otroci, iz skupin Lunice in Oblački so ptičkom na otroškem igrišču na drevo nastavili hrano. Lovca, g. Krivec in g. Bračič, pa sta jim prinesla pokazati preparirani veveričko in sovo ter kožuh lisice. Niti najmlajši se niso ničesar bali.

Večji, otroci iz skupin Snežinke, Zvezdice in Sončki, pa so se z lovcema odpravili v gozd do krmišč. Še preden smo odšli v gozd, sta lovca seznanila otroke in vzgojiteljice o vedenju v gozdu; to naj bo čim tiše, čim manj poseganja v naravo, ne uničujemo rastlin, ne smetimo… Otroci so sami  poskrbeli za hrano živalim (koruza, korenje, solata, jabolka…), katero so prinesli od doma. Živalim so na posebna mesta nastavili to hrano. Gospod lovec nam je pokazal tudi stojalo s solnim kamnom, katerega nastavijo srnam za boljšo počutje in boljšo prebavo. Ker so tokrat za živali poskrbeli otroci, sta lovca v svojih nahrbtnikih nosila sladko presenečenje za vse otroke. Presenečenje pa je bilo še bolj popolno, ko sta v zaboju s seboj prinesla par fazanov, katera sta pred nami izpustila v gozdu.

Otroci so obljubili, da bodo še kdaj poskrbeli za gozdne živali in na to navadili tudi starše. 

Veselimo se nadaljnjega sodelovanja z lovsko družino Jurovski Dol.

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

22. 12. 2022, 11:36
Vesna Breznik
Obvestilo

Spoštovani starši.

V tednu od 27. 12. do 30. 12. 2022 so novoletne počitnice. Pred časom smo vas povprašali glede nujnega varstva otrok za to obdobje. Glede na število prijavljenih otrok bo vrtec nemoteno deloval v torek, 27. 12., in v sredo, 28. 12. 2022. 

V četrtek, 29. 12., in v petek, 30. 12. 2022, pa bo vrtec zaradi zelo majhnega števila prijavljenih otrok zaprt.

Hvala za razumevanje in naj bodo prihajajoči praznični dnevi napolnjeni z družinskim veseljem in srečo.

Vse dobro.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

15. 12. 2022, 10:16
Gabrijela Murko
1 od 18
Dedek Mraz v vrtcu

V sredo, 15. 12., nas je v vrtcu presenetil dedek Mraz. Čeprav ni snega, da bi se pripeljal s sanmi, se je kljub temu znašel in nas obiskal. To nam je že lani obljubil. Ni nas presenetil samo s svojim obiskom, temveč tudi s predstavo za otroke ter z darili za skupine in za vsakega otroka. Individualna darila je doniralo podjetje Hofer, za didaktične igrače pa smo prispevali v vrtcu (šoli).

Otroci so ob predstavi Praznična lučka spoznavali Vrednote in učne vsebine: praznovanje, medsebojni odnosi v družini, vrednost sočloveka pred materialnimi dobrinami.

Predstava nam je razkrila veliko praznično skrivnost – darilo, ki nam ga prinaša praznični palček in njegova pojoča lučka. Otroci si ob predstavi tudi aktivno sodelovali s petjem pesmic. Za dedka Mraza pa so nekateri otroci narisali tudi risbice. Najlepše pa je bilo odvijanje daril in igra z novimi igračami.

Obljubili so, da bodo še naprej pridni in si želijo obisk dedka Mraza spet naslednje leto. 

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

13. 12. 2022, 10:09
Marija Pak
1 od 3
Decembrska delavnica v skupini Sončki

Otroci in vzgojiteljice v prazničnem decembru vabimo starše v vrtec na delavnice, kjer vsi skupaj ustvarjamo na temo božičnih in novoletnih praznikov. Stopnišče, hodnik, garderoba in igralnice so že odete z okraski, nekaj pa jih lahko naredimo tudi za domov in za naše drage. Zato smo v praznično okrašeni igralnici Sončkov posebno vzdušje ustvarili z živahnim dogajanjem namenjenim otrokom in staršem. Pesem, ples, ustvarjanje, pogovor ... so zapolnili skupen čas. Za nas je bilo to nepozabno doživetje in pozitivna izkušnja. Hvala vsem!

Vzgojiteljici Majda in Tatjana

Sončki

9. 12. 2022, 13:38
Andreja Senekovič
1 od 9
Delavnica s starši

Pred nami je najlepši čas v letu, praznični in čarobni december. Skupaj z otroki in s starši smo imeli v četrtek, 8.12.2022 v popoldanskem času, praznično delavnico. Na njej so otroci skupaj s svojimi starši okrasili kozarce in vanje posadili božično žito ter pobarvali novoletne okraske in z njimi okrasili jelko, ki nam lepša igralnico. Na delavnici so bili ustvarjalni tako otroci, kot tudi starši.

Vsi pa smo si vzeli tudi čas in si izmenjali nekaj besed ter tako našo druženje zaključili v sproščenem in veselem duhu.

Zapisala:
vzgojiteljica Andreja Senekovič

Oblački

7. 12. 2022, 15:08
Anja Škrobar
1 od 9
Praznična delavnica v skupini Lunice

Torek, 6. 12. 2022 je bil v skupini Lunic obarvan že nekoliko bolj praznično. Že v dopoldanskem času, smo z otroki izdelovali čokoladne kroglice, katere smo z veseljem razdelili med otroke in delavce vrtca, nekaj pa smo jih prihranili tudi za popoldan. Takrat so se nam pridružili tudi starši. Skupaj smo se podružili ob ustvarjalnih delavnicah, kjer smo izdelovali izdelke iz slanega testa ter krasili škatlice, v katerih so si lahko okraske varno prinesli domov.  Ob koncu delavnice pa smo se vsi skupaj okrepčali še s čajem ali sokom, ter se posladkali s čokoladnimi kroglicami. 

Lunice

2. 12. 2022, 17:54
Andreja Plemenič
1 od 20
Ustvarjalna delavnica z otroki in starši v skupini Snežinke

Približuje se zimski čas, s tem pa tudi težko pričakovano praznično vzdušje, ki se ga skupaj z otroki zelo veselimo. Ker pa je v današnjih časih tempo življenja zelo hiter, smo se malce ustavili in prijetne trenutke preživeli skupaj s starši in otroki na ustvarjalni delavnici, ki je potekala v četrtek, 1. 12., v popoldanskih urah. Otroci iz skupine Snežinke so skupaj s svojimi starši okrasili Miklavževe vrečke, ki smo jih že nastavili Miklavžu, v upanju, da nas v torek v njih pričaka skromno darilce. Vrečke iz blaga so otroci s pomočjo staršev okrasili tako, da so iz filca ali drugega blaga izrezali različne praznične motive, jih po želji še okrasili ter jih na koncu zalepili nanje. Vsi skupaj so se zelo potrudili, izdelki pa so bili zares čudoviti. 

Ob koncu smo se vsi skupaj okrepčali še s toplim čajem in piškoti, ki smo jih  izdelali ter spekli v preteklem tednu. Pri tem nam je takrat pomagala upokojena vzgojiteljica Zalika Tuš, ki je s svojim prihodom zelo razveselila naše otroke. Piškote smo z otroki okušali že tisti dan, nekaj pa smo jih prihranili za pogostitev staršev na ustvarjalni delavnici. V veselem druženju smo si izmenjali tudi nekaj besed ter si zaželeli še več podobnih druženj.

Zapisala: Andreja Plemenič

Snežinke

2. 12. 2022, 10:19
Gabrijela Murko
1 od 14
Novoletna delavnica s starši

Leto se bliža h koncu, saj nas je praznični december že lepo pozdravil. Sicer še ni bel, smo si pa snežinke pričarali kar na okna naših igralnic. Ker je to mesec prijateljstva in družine, obdarovanj, presenečenj in ustvarjanj ter lepe besede, smo v vrtec medse povabili starše naših otrok na decembrsko delavnico. Otroci so skupaj z vzgojiteljicami  staršem nastopali s praznično pesmico in zimsko deklamacijo ter jim zaželeli lepe in čarobne prihajajoče praznike. 

Otroci iz skupine Zvezdice so skupaj s svojimi starši izdelovali novoletne okraske, s katerimi si bomo okrasili naše novoletno drevesce ter voščilnice, katere so odnesli domov. Tako najmlajši, kot njihovi starši, so bili zelo ustvarjalni, saj so nastali prav lepi izdelki. Vsi se že veselimo dejavnosti in dogodkov v tem mesecu, saj upamo na zelo pomembne goste (saj vsi vemo, koga mislimo, kajne?).

Novoletne delavnice bodo potekale v vseh skupinah skozi ves mesec december.

Zvezdice

28. 11. 2022, 16:41
Andreja Senekovič
1 od 10
November pri Oblačkih

Ker se bliža zima in z njo hladnejši dnevi, smo se v novembru veliko pogovarjali o tem, kako pravilno poskrbimo za svoje telo. Poimenovali smo dele telesa, spoznali čemu služijo naša čutila. Otroci so se seznanili s pesmijo Prstki (R. Kranjčan) in deklamacijo Bacili (S. Mali). Otrokom sva na zanimiv način predstavili poklic zdravnika in medicinske sestre ter jim uredili »kotiček zdravstveni dom«, v katerem so se otroci preizkusili v omenjenih vlogah. Pogovarjali smo se tudi o zdravi/nezdravi prehrani, obeležili tradicionalni slovenski zajtrk in imeli na obisku čebelarja, g. Stanislava Senekovič.

Vključili smo se tudi v projekt Eksena – LEPA BESEDA LEPO MESTO NAJDE. V okviru projekta smo se najprej pogovarjali o uporabi vljudnostnih izrazov (prosim-hvala, dobro jutro- dober dan, adijo,…), pravilih lepega vedenja. Nato sem otrokom prebrala pravljico Kdo je napravil Vidku srajčico? Po prebrani pravljici skupaj obnovimo vsebino. Za zaključek si zapojemo pesmico o prijateljstvu: Mi se imamo radi. Naslednji dan smo nadaljevali z likovno aktivnostjo: otroci so s čopiči najprej pobarvali podlago, nato pa so nalepili Vidka (iz likov sestavijo telo). Po končanem delu se še enkrat pogovorimo o pomenu prijaznosti. Izdelke smo razstavili v skupni garderobi.

Zapisala:
vzgojiteljica Andreja Senekovič

Oblački

28. 11. 2022, 16:40
Tadeja Kunej
1 od 6
Praksa v vrtcu

Kot vsako letu, imajo tudi letos v našem vrtcu dijaki in študentje praktično usposabljanje. 

Lepo je opazovati, kako se ti otroci, ki so bili nekoč varovanci v našem vrtcu, zdaj dijaki in študentje in so se odločili za ta čudoviti poklic. 

Vsi dijaki in študentje pridejo z polno pozitivne energije v vrtec in pričarajo še bolj prijetno vzdušje. Spoznavajo otroke in delo v skupini. Uspešno sodelujejo in se vključujejo v delovno in družbeno okolje. Sodelujejo pri načrtovanju in pripravah, saj imajo odlične ideje. Prav tako, pa izvedejo kakšne dejavnosti, ki so zanimive tako otrokom, kot nam vzgojiteljicam. V času praktičnega usposabljanja razvijajo ustvarjalnost, vztrajnost in fleksibilnost. 

Sledijo ciljem: 

 • z aktivnim vključevanjem v neposredni delovni proces doživlja delo, neposredno spoznava delovne procese, organizacijo dela in vlogo udeležencev v tem procesu,
 • upošteva in uresničuje načela kurikula za vrtce,
 • spoznava odnose, jih vrednoti in povezuje teorijo s pedagoško prakso,
 • neposredno spoznava otroke, življenje in delo vrtca, dela in naloge pomočnika vzgojitelja in vzgojitelja predšolskih otrok in starše,
 • spoznava organiziranost vrtcev, delitev dela v njem ter različne dejavnosti, ki potekajo v vrtcu,
 • spoznava in upošteva predpise o varstvu pri delu,
 • pri praktičnem delu pod mentorjevim vodstvom sodeluje pri vseh dejavnostih, vključno pri sodelovanju s starši, komunicira in sodeluje s starši otroka,
 • načrtuje, pripravi, izvede različne dejavnosti za otroke,
 • analizira in vrednoti potek dela individualno in v sodelovanju z vzgojiteljico.  

Vedno se jih veselimo! 

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

28. 11. 2022, 16:39
Špela Jančič
1 od 5
Tematski sklop - kdo živi v gozdu

V mesecu novembru smo v skupini lunic spoznavali jesen, gozd in gozdne živali.  Otroci so preko različnih materialov spoznavali gozd, listje in drevesa. Najbolj zabavno se je bilo seveda igrati v gozdu. Tekom tematskega sklopa so otroci spoznali medveda, zajca in ježa. Vse tri živali so tudi likovno upodobili, ponazarjali smo njihovo gibanje, jih iskali v gozdu pa tudi v igralnici. Spoznali smo bibarijo medved stopa, ter pesmi: ježek teka teka in zajček dolgoušček. Otroci so hitro usvojili tudi didaktično igro vtikanke, kjer so razvrščali gozdne živali. Redke sončne žarke smo izkoristili za gibanje na igrišču, terasi ali  za krajše sprehode. Nadvse navdušeni pa so tudi nad telovadnico, kjer svoje veščine plazenje in kotaljenja še kako radi preizkusijo na poligonu iz blazin.

Anja in Špela

Lunice

28. 11. 2022, 16:38
Anja Škrobar
1 od 7
Projekt Eksena

16. 11. obeležujemo mednarodni dan strpnosti. Otroci iz skupin Oblački, Zvezdice in Sončki, so temu dnevu posvetili še nekoliko več pozornosti. Omenjene skupine so namreč sodelovale v projektu Eksena, čigar glavna tema je bila »Lepa beseda, lepo mesto najde«. Vzgojiteljice so glavno temo prilagodile starosti otrok. Tako so se v skupini Oblačkov, kjer so otroci stari 2-3 leta, pogovarjali predvsem o vljudnostnih izrazih, starejši otroci iz skupine Zvezdic in Sončkov pa so temo še dodatno poglobili. Pri Zvezdicah so projektu namenili cel teden. Vzgojiteljici sta otrokom najprej demonstrirali igro neprimernega vedenja, kateri je sledila diskusija z otroki. Otroci so v igri hitro prepoznali neprimerno vedenje, znali so tudi povedati kakšno vedenje je primerno in so na to temo izdelali plakat. Tudi otroci iz skupine Sončki so se z vzgojiteljicami pogovarjali o pregovoru »lepa beseda, lepo mesto najde«. Ugotavljali so, kakšne so posledice odnosa, če izrekamo strpne, sočutne, prijazne in lepe besede. Kasneje so  na to temo tudi likovno ustvarjali. V mislih so si izbrali osebo (prijatelja, družinskega član…), ki mu želijo sporočiti nekaj lepega. Sporočilo so narisali na risalni list A3. Pri tem pa so uporabili slikarsko likovno tehniko (risanje s črnim flumastrom in barvanje z barvicami). Na hrbtno stran lista je vzgojiteljica zapisala sporočilo na sliki.

V okviru projekta so vse omenjene skupine prebirale tudi pravljico: Kdo je napravil Vidku srajčico?. Prav ta zgodba je bila motivacija za vso nadaljnjo ustvarjanje in pogovore. Likovne izdelke, ki so jih otroci ustvarili na temo te pravljice, so kasneje tudi razstavili.

Anja Škrobar

Oblački Zvezdice Sončki

28. 11. 2022, 16:38
Gabrijela Murko
1 od 18
»Drobtinice« skupine Zvezdice

Eden lepših trenutkov v vrtcu je, ko kdo od prijateljev v skupini praznuje rojstni dan. Še posebej vesel in srečen je slavljenec dneva, saj je ta dan poseben zanj in namenjen predvsem njemu. Tokrat je na praznovanje prišla tudi Liza-ročna lutka, ki je otroke na praznovanju zabavala. Ker ji je bilo med »Zvezdicami« tako prijetno, je ostala kar pri njih, vsaj še nekaj časa. Otroci pa zanjo skrbijo in se z njo igrajo.

Praktikantka Nuša je otrokom prebrala pravljico O fantu, ki je lepo pozdravljal in spoznali so, kako lahko z lepo besedo ali pozdravom nekomu polepšamo dan. Velik pomen temu dajemo tudi v vrtcu, saj otroke navajamo in spodbujamo, da vsako jutro ob prihodu v vrtec pozdravijo in prav tako ob odhodu. Seveda smo odrasli pri tem vzgled, tako starši, kot zaposleni v vrtcu.

V preteklem tednu so otroci spoznali poklic poštarja, njegovo uniformo, njegove pripomočke, delo… Otroci so na to temo reševali delovne liste, se igrali igre vlog, poslušali pravljico Pismonoša Aljoša ter izvedli vadbeno uro v šolski telovadnici. V prihodnjih dneh bodo obiskali pošto in napisali pisma Miklavžu in Božičku, saj se praznični december že hitro bliža. Da bo december kar se da prijeten in »čaroben«, so otroci že poskrbeli za dekoracijo-izdelovali so snežinke iz papirja, s katerimi smo okrasili okna igralnic. Zelo se že veselimo prihajajočih prazničnih dni in dogodkov, ki nas čakajo. Prvi tak dan bo že kmalu in sicer praznična delavnica s starši (30. 11.2022, ob 15.30).

Zvezdice

28. 11. 2022, 16:15
Marija Pak
1 od 2
Zobni alarm

Zobozdravstvena vzgoja poteka v našem vrtcu že vrsto let. Zato smo tudi v letošnjem šolskem letu pristopili k projektu Zobni alarm, ker smo si kot cilj zadali, da se bomo trudili narediti za naše otroke še nekaj več. Projekt spada med nadstandard in je načrtovan v LDN (letnem delovnem načrtu), potrdili pa so ga starši na 1. roditeljskem sestanku. 

Program je sestavljen iz štirih delavnic, vsaka je trajala eno uro.

 1. delavnica zobna higiena; otroci so se učili pravilne tehnike čiščenja zob in se seznanili z ustreznimi pripomočki za nego;
 2. delavnica anatomija; otroci so spoznavali anatomijo ustne votline, obenem pa izvedeli, kakšna je vloga dlesni, jezika in ustnic;
 3. delavnica bolezni zob; otroci so izvedeli, kako nastanejo zobne obloge in kakšne bolezni povzročajo. Slišali so, kako se tem boleznim lahko izognemo;
 4. delavnica prehrana; kaj pomeni zdrava prehrana in katerim jedem se je najbolje izogniti, pa je bila tema na zadnji od štirih delavnic.

Pri projektu Zobni alarm so otroci poleg štirih vodenih delavnic prejeli zobno ščetko in motivacijsko gradivo (večnamensko vrečko, pobarvanko, nalepke, koledarček umivanja zob, balone, tatoo, itd.). S takim pristopom lažje motiviramo in aktiviramo otroke, da aktivno sodelujejo pri ohranjanju zdravega in lepega nasmeha.

Otroke je na delavnicah vodila in motivirala ga. Ksenija Škerbot, mag. zdr. nege.

Vzgojiteljici Majda in Tatjana

Sončki

28. 11. 2022, 16:12
Andreja Plemenič
1 od 10
Dejavnosti preteklega tedna v skupini Snežinke

Dnevi kar drvijo mimo nas in jesen se bo kaj kmalu poslovila, v zraku pa se počasi že zaznava vonj zime. Otroci v skupini Snežinke se že veselimo prvega snega, vendar bomo nanj morali še malce počakati.

Pretekli teden v skupini Snežinke je bil razgiban, saj so se izvajale raznolike dejavnosti.

Praznovali smo rojstni dan. Slavljenec je bil ves dan v ospredju, saj je to namreč njegov osebni praznik. Seveda pa zmeraj poskrbimo, da se imamo na ta dan vsi lepo. Po odpetih pesmih, voščilih, fotografiranju ob torti in prejetju darilca predvsem upoštevamo želje slavljenca, ki lahko izbira, kaj bi na ta dan počeli. Otroci običajno izberejo gibanje, igro, likovno ustvarjanje, petje ali ples.

V tem tednu se je v naši igralnici izvajala tudi joga (imamo jo vsakih 14 dni, izvaja pa jo vzg. Anja Škrobar). Najprej smo se v krogu umirili, nato pa ponovili položaje joge, ki jih že poznamo (s telesom ponazarjamo različne živali in predmete). Sledila je nova zgodba, ob kateri smo s pomočjo sličic odkrivali nove položaje telesa. Vse to zmeraj poteka na zelo zanimiv način, primeren za otroke, ob tem pa se otroci ne le razgibajo, ampak razvijajo tudi svoje motorične sposobnosti, raziskujejo telesno zmogljivost in se ob tem tudi sprostijo ter umirijo. 

V preteklem tednu smo spoznali tudi poljščino, ki je bila otrokom do sedaj nepoznana – to je repa. Ob slikovnem gradivu smo prisluhnili zgodbi Repa velikanka, ki pa nosi tudi sporočilo: Skupaj zmoremo več oz. uspe nam lahko, če si pomagamo in sodelujemo. Otoke je zgodba pritegnila, zato smo poskusili vsebino zgodbe tudi odigrati. Razdelili smo vloge in otroci so uprizarjali potek zgodbe. Ugotovili smo tudi, da je vsak enako pomemben k uresničevanju ciljev, v pravljici je bila enako pomembna tudi miška, čeprav je bila zelo majhna. Pobarvali pa smo tudi pobarvanko samega sebe, v položaju vlečenja repe – tako sedaj našo igralnico krasi prizor iz pravljice, le da repo pulijo otroci iz skupine Snežinke. 

Z nami pa je v petek bila tudi študentka Tia Lucija Kirbiš, ki je izvedla gibalno dejavnost v igralnici. Aktivnost je zajemala ogrevanje, razgibavanje, štafeto in umirjanje – vse to s pomočjo majhne žogice. Ker pa fotografije povedo več kot besede, si jih kar oglejte v prilogi. 

Vzgojiteljici: Andreja in Anita

Snežinke

21. 11. 2022, 11:42
Dani Sajtl
1 od 39
Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu

Že dvanajsto leto zapored v Sloveniji obeležujemo Tradicionalni slovenski zajtrk, katerega smo si v našem vrtcu privoščili tudi mi. Letošnji slogan se je glasil "Zajtrk z mlekom-super dan!"

Zajtrk se odvija vsako leto na tretji petek v novembru, na dan slovenske hrane. Sama dejavnost spodbuja k spoštovanju in uživanju več lokalne slovenske hrane. V naši kuhinji so nam kuharice pripravile mleko, domači kruh in domače maslo, med čebelic in čebelarjev iz našega kraja ter jabolka.

Večjo pozornost tej temi pa smo namenili vse skupine skozi ves predhodni teden. Spoznali smo pomen čebele-kranjske sivke, njene značilnosti ter lastnosti ter spoznali pridelke, ki nam jih daje. Medse smo povabili lokalnega čebelarja iz Čebelarskega društva Sveti Jurij, Jurovski Dol, g. Stanislava Senekoviča, ki je v prostorih vrtca pripravil razstavo čebelarke opreme ter nekaj čebeljih izdelkov (cvetni prah, čebelji vosek, različne vrste medu). Razložil pa nam je tudi nekaj dejstev o čebelah in delu z njimi.

Otroci pa so po skupinah vsaka po svoje ustvarjali na temo Tradicionalnega slovenskega zajtrka; izdelovali čebele in satovje iz odpadne embalaže, lepili trganko-jabolko, barvali in lepili iz papirja-kozarec medu, si izdelali pogrinjke za zajtrk, peli pesmice o čebelah, si ogledali poučne posnetke, pokušali čebelje pridelke ...

Spomladi pa si bomo ogledali še bližnji čebelnjak, da čebele pobližje spoznamo v njihovem lastnem domu.

In še čebelarski pozdrav: "Naj medi!"

Zapisala: Gabrijela Murko

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

14. 11. 2022, 14:18
Dani Sajtl
1 od 6
Kmetija

Tema, ki ji v skupini Lunic trenutno namenjamo največ pozornosti je kmetija. Otroci preko različnih slikanic in fotografij spoznavajo živali na kmetiji, živali prepoznavajo, jih razvrščajo in oponašajo njihovo oglašanje. Zelo pri srcu jim je pesem: Na kmetiji je lepo in 5 majhnih račk. O, kako zabavno je "gagati" in "mukati". Zelo radi imajo tudi likovno ustvarjanje. V sklopu tematskega sklopa kmetija, smo najprej ustvarili skupni izdelek – kravo, ki je nastala z odtiskovanjem dlani. Otroci so izdelali tudi kokoške, in sicer tako, da so na pripravljeno, lepljivo podlago lepili rumeno perje. Zabavno je bilo izdelati tudi ovco. Podlago so najprej pobarvali s tempera barvo, naslednji dan, pa so nanjo zalepili še koščke vate. Najrajši pa se igrajo v senzornem kotičku - kmetija. Tukaj jih čaka veliko živalskih figuric, traktorji, hlev ter seveda hrana za živali, ki občasno tekne tudi otrokom.

Lunice

20. 10. 2022, 13:20
Dani Sajtl
1 od 5
Jesen v skupini Oblačkov

V skupini smo nadaljevali z dejavnostmi, preko katerih so otroci spoznavali značilnosti jeseni. Seznanili smo se s pesmijo Živali jeseni (M. Voglar) in tako spoznali, kaj počnejo živali, ko se pripravljajo na zimo. Preko likovnih dejavnosti so otroci odkrivali, da je jesen letni čas, ki spreminja barve. Opazovali smo drevesa in jesensko listje, poimenovali barve in odtiskovali listje. 

Obiskala nas je tudi ga. Ksenija iz ZD Lenart in nas na zabaven način poučila o pomenu umivanja zobkov. Otroci so ji z zanimanjem prisluhnili in na koncu za nagrado prejeli štampiljko. Lepo vreme smo izkoristili za gibanje na prostem in kostanjev piknik, na katerem so se otroci lahko v popoldanskem času družili s svojimi starši ob peki kostanjev.

Zapisala: Andreja Senekovič

Oblački

19. 10. 2022, 21:27
Dani Sajtl
1 od 5
Jesen je zelo zanimiv letni čas

Mesec oktober nam ponuja pogled na lepe barve, ki nas obdajajo povsod v naravi.  S pravljico Gospa jesen so otroci utrdili svoja znanja o spremembah, ki se prav v teh dneh dogajajo okrog naših hiš, vrtov, v gozdu in na njivah. Svoja doživetja in občutja so otroci izražali v različnih likovnih dejavnostih. Nabiranje kostanja, želoda, storžev, listkov, gobic ..., opazovanje mravljic, polžev, poslušanje ptičkov, so še popestrili naše gibanje, raziskovanje in uživanje v naravi. Kostanjev piknik, na katerega smo povabili tudi vas dragi starši, je še polepšal toplo in sončno jesensko popoldne, ki smo ga lahko preživeli skupaj.

Vzgojiteljici Majda in Tatjana

Sončki

19. 10. 2022, 10:43
Dani Sajtl
1 od 35
Igriv Teden otroka v vrctu Jurovski Dol

Teden otroka je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja celi tedne. Teden otroka vsako leto obeležimo tudi v vrtcu. Letošnje vodilo je bilo: "SKUPAJ SE IMAMO DOBRO".

Ključna sporočila so bila:

 • igra ti pomaga razvijati domišljijo,
 • igra ti krepi telo,
 • igra spleta prijateljstva,
 • in najpomembnejše: igra nas povezuje!

Strokovne delavke smo pripravile obogatitvene dejavnosti za otroke, ki so trajale od 3. 10. do 7. 10. 2022.

Teden, ki je bil pred nami je bil poln presenečenj. Ustvarili smo si pravi kino dan! Igralnico Zvezdic smo preuredili v kino dvorano. Najprej so v "naš kino" bili povabljeni najmlajši otroci, to so otroci skupine Lunice in otroci skupine Oblački. Zraven so prinesli vstopnice in vstopili v prostor, udobno so se namestili in čas je bil za kokice ter ogled risanke. Za njimi so prišli otroci skupine Snežinke, Zvezdice in Sončki – slednji so si lahko izbrali, kaj si bodo ogledali. Otroci so se zabavali, veliko veselje, pa so jim predstavljale seveda kokice.

Bivali smo v gozdu, nabirali kostanj, ustvarjali v jesenskih delavnicah, predvsem pa smo se veliko pogovarjali in se preko igre povezovali. Izvedli smo orientacijski pohod. Otroci so morali premagovati ovire in opraviti različne zabavne naloge. Na koncu je vsako skupino čakala majhna nagrada.

V tednu otroka nas je obiskala tudi knjižničarka, gospa Aleksandra Papež iz knjižnice Lenart in nam na zabaven, zanimiv in prikupen način predstavila pravljico Ele Peroci – Muca Copatarica. Lepo se ji zahvaljujemo za sodelovanje in komaj čakamo, da nas ob kakšni priložnosti še obišče.

Vzgojiteljica Valentina, je za otroke skupine Zvezdice in Sončki, pripravila in eksperimentirala tri eksperimente. Otroci so jih lahko sami izvedli in se naučili kar nekaj novih stvari. Zelo zanimiv jim je bil eksperiment- izbruh vulkana, prav tako pa so jih pritegnile barvne dežne kapljice in nastanek mavrice z mlekom in milom.

Skupina Snežine, Oblački in Lunice so uživali v sadnem dnevu. Nekateri otroci so že poskušali sami narezati sadje, drugim so pomagale vzgojiteljice. Pri skupini Snežinke so si otroci naredili slasten smoothie, pri Oblačkih so ustvarjali sadne solata, Lunice pa so si naredile sadno kupo s smetano in na vrhu ni manjkalo niti pisanih mrvic. Nam kar malo zavidate, mar ne?

Izvedli smo tudi igralni dan, jupi! Otroci so se lahko odšli igrat v druge igralnice - kako zabavno je bilo biti v drugi igralnici in kakšne zabavne igrače imajo drugje.

Teden smo zaključili s polno pozitivne energije, predvsem pa smo se skupaj imeli zelo dobro, kot je bilo letošnje vodilo projekta.

Zapisala: Tadeja Kunej

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

17. 10. 2022, 20:49
Dani Sajtl
1 od 11
Jesen pri Snežinkah

(10.-14. 10. 2022)

Jesen je drevesa že odela s pisanimi listki, kar smo tudi sami ugotovili ob opazovanju bližnjega gozda, kamor zelo radi zahajamo. Zato smo v skupini Snežinke z zanimanjem odkrivali skrivnosti jesenskega drevesa. Spoznali smo, kako se drevo spreminja skozi letne čase. Skozi zgodbico smo odkrivali, da z drevesom ni nič narobe, ko izgubi vse listke in da se tako le pripravlja na zaslužen zimski počitek. Usvojili smo deklamacijo o jesenskih listkih (Letališče) in pesem Botra Jesen. Uživali smo v prelivanju in mešanju jesenskih barv ter ustvarili čudovite jesenske listke, ki smo jih nato zalepili na drevo, le-to pa sedaj krasi  vrata naše igralnice. Pogovarjali pa smo se tudi o jesenskih pridelkih. Podrobneje smo spoznali buče in jih na malce hudomušen način skozi likovno dejavnost tudi ustvarili. 

Zapisala: Andreja Plemenič

Snežinke

17. 10. 2022, 13:58
Dani Sajtl
1 od 8
Minuli teden v skupini Lunic

Minuli teden je v skupini Lunic potekal zelo razgibano. Živali, ki živijo na kmetiji, smo tokrat spoznali kar preko slikanic. Potipali smo njihove kožuščke, ter prisluhnili njihovem oglašanju. Zelo nas je pritegnila ovca. Le to smo tudi likovno upodobili. Otroci so s tempera barvo pobarvali podlago, na katero so naslednji dan lepili še koščke vate. V sredo,  pa nas je obiskala zobomiška. Zobna asistentka Ksenja Škerbot, nam je predstavila zgodbo o zobomiški, ter nam pokazala najrazličnejše zobne ščetke. Od najmanjših, do največjih.  Izkoristili smo tudi lepo vreme. Daljši sprehodi po gozdu, igra na igralih, ter basanje kamenčkov z lopatko so dejavnosti, ki so nam bile najbolj všeč.

Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na kostanjev piknik. Topli kostanji, druženje s starši in otroki, je dalo sredini tedna največji čar.

Zapisala: Anja Škrobar

Lunice

17. 10. 2022, 13:07
Dani Sajtl
1 od 25
Utrinki življenja Zvezdic v vrtcu

(10.-14. 10. 2022)

Oktober je mesec požarne varnosti, zato smo v skupini spoznali delo gasilcev, njihovo opremo ter si jih sami izdelali iz papirja. Pri tem smo se urili v rezanju s škarjami po črti. Želimo si, da bi lahko gasilce pri njihovem delu  opazovali, zato smo se z gasilci iz  PGD Jurovski Dol dogovorili za obisk, da nam demonstrirajo svoje delo. Nestrpno jih že pričakujemo.

Gasilci skrbijo za našo varnost, nekaj pa moramo poskrbeti zase tudi sami. Da smo zdravi in lepi, poskrbimo tudi za osebno higieno. Z medicinsko sestro Ksenijo Škerbot smo se naučili pravilno umivati zobke in spoznali nekaj različnih vrst hrane, ki so dobre ali slabe za naše zdravje in zdrave zobke.

Ob vseh vsebinah, pravljicah, pesmicah…., ki jih spoznavamo v vrtcu, pa »teacher« Lavra poskrbi, da se naučimo tudi nekaj angleških izrazov. Zdaj že skoraj vsi vemo, kdo je boy in kdo je girl, da je pear green barve, apple red, banana yellow in plum je blue barve. Spoznali smo še več angleških izrazov, ki jih že razumemo, izgovarjamo pa jih še toliko ne. Še imamo čas.

Ker nam je jesen postregla z obilico lepega vremena, vsak dan preživimo nekaj časa na prostem; na otroških igralih, v gozdu, na šolskem igrišču, na sprehodu…

Ta letni čas pa zahteva tudi nekaj opravil za pripravo na zimo, zato smo spoznali  nekaj le teh ter se v njih tudi sami preizkusili. Delo nam je šlo več, kot odlično od rok. Luščili smo fižol, »ličkali« in luščili koruzo ter dolbli semena iz buče, iz katere smo naredili strašilo.

Da pa je bil teden res popolni, smo v vrtec na kostanjev piknik povabili naše starše, ki so sami priskrbeli kostanje. Za peko  je poskrbel naš hišnik Jože, za kar smo mu neizmerno hvaležni. Druženje je bilo popolno in se že veselimo naslednjega srečanja s starši.

Zapisala: Gabrijela Murko

Zvezdice

3. 10. 2022, 22:03
Vesna Breznik
1 od 6
Presenečenje v našem Vrtcu pri OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol

Na lep sončen jesenski dan nas v našem vrtcu povsem nepričakovano obišče starejši par. Mož z belo palico in s sončnimi očali ter žena, ki ga drži pod roko. Ko ju zagledam v garderobi vrtca, jima ponudim pomoč in ju povabim v pisarno. Gospod mi je nekako poznan, vendar v samem hipu težko rečem od kod. Povabim gospo ravnateljico, Vesno Breznik, da se nam pridruži. Seveda, gospoda Boruta Sotlarja in njegovo ženo Slavko prepoznam iz televizijskih ekranov. Razložita nama, zakaj sta prišla in takoj sva obe dobili solzne oči, saj nisva verjeli slišanemu. 

Gospod Borut je oslepel pred 11 leti, diagnoza rak na modih, razširjen v pljuča in možgane. Prestal je mukotrpno zdravljenje: operacije, kemoterapije in obsevanja. Za mnoge je bil odpisan primer. A mu je uspelo – s pomočjo uradne medicine, podpore družine in močne lastne volje. Raka nima več, žal pa je zaradi tumorja na možganih oslepel. A se ni predal. Ustvaril si je mizarsko delavnico, v kateri izdeluje lesene stolčke, ki jih podarja vrtcem. Naš vrtec je že 58. po vrsti, kateremu je ta izredno prijazen par podaril veliko količino lesenih izdelkov – mizic, stolov, lesenih iger .... In na dan obiska sta jih imela že zraven v prtljažniku kombija, katerega vozi prijatelj zakoncev in jima tako na tej dobrodelni poti pomaga.

Otroci iz skupin Sončki in Zvezdice so pomagali pri raztovarjanju izdelkov. V zahvalo pa so jima zapeli pesmice. Mizic, stolov, klopi, labirintov, tobogana za žogico, zabojčkov in košaric so se otroci izredno razveselili. Razdelili smo jih na vseh 5 skupin in jih otroci pri svoji igri že uporabljajo. 

To zgodbo sem povedala že številnim ljudem, saj se danes stežka verjame dobroti tega para, in prav je, da jo izveste tudi vi. Fascinirana sem nad življenjsko zgodbo gospoda, ki je bolezen premagal in je živ dokaz, da je z močno voljo mogoče doseči vse.

Hvala g. Borut in ga. Slavka za presenečenje in darovane lesene izdelke. Za vedno nam boste ostali v spominu, vsi pa vama želimo predvsem zdravja in uspeha v prihodnosti, ki naj bo čim daljša.

Zapisala: Gabrijela Murko

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

2. 10. 2022, 18:38
Dani Sajtl
Varno s soncem

V programu Varno s soncem sodelujemo že več let. S sistematičnim pristopom otroci pridobijo osnovna znanja o soncu (koristne in škodljive učinke na zdravje), koži in samozaščitnem ravnanju. Raznolike aktivnosti in dejavnosti izvajamo otrokovi starosti primerno. Upoštevamo čas, ko je gibanje na prostem varno in primerno, poleti dopoldan nekje do 10. ure in popoldan po 17. uri. Prav tako upoštevamo pravilo sence: kadar je naša senca krajša od telesa, poiščimo/naredimo senco (senca drevesa, umik v zaprte prostore ali umetno zasenčen prostor). Otroke in starše spodbujamo k uporabi naravne zaščite (primerna oblačila, klobuk ali čepica s ščitnikom v legionarskem stilu, kakovostna sončna očala). V želji, da otroci zaužijejo dovolj tekočine (voda, nesladkan čaj), imajo le to vedno na voljo. Prizadevamo si, da bi otroci in starši samozaščitno ravnanje pred škodljivimi sončnimi žarki prenesli v vsakodnevno življenje.

Osnovni namen omenjenega projekta je, da otroke in preko njih tudi njihove starše seznanimo s pomenom pravilne zaščite pred škodljivim delovanjem sončnih žarkov ter otroke naučimo in jih spodbujamo k upoštevanju pravilnega samozaščitnega ravnanja. Starše s projektom seznanimo na uvodnih roditeljskih sestankih, na začetku poletja pa še z obvestili o zaščitnih sredstvih, ki so potrebna za varno bivanje na igrišču. Na vidno mesto izobesimo plakate s slikovnimi priporočili ter starše pozovemo, da svoje otroke že zjutraj namažejo ter pripravili ustrezno pokrivalo. V program so vključeni vsi strokovni delavci vrtca. Otroci skozi usmerjene dejavnosti in med igro postopno usvajajo zadane cilje.

Vzgojiteljica Majda Pak

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

14. 9. 2022, 11:59
Vesna Breznik
1. skupni roditeljski sestanek - vrtec

Spoštovani.

Vljudno Vas vabimo na 1. skupni roditeljski sestanek, ki bo v torek, 20. 9. 2022, ob 16.30 uri v jedilnici šole. Po uvodni predstavitvi načrta dela za šolsko leto 2022/2023 bodo oddelčni roditeljski sestanki v igralnicah Vaših otrok v vrtcu.

Vljudno vabljeni.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki


© 2007-2023 OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol. Vse pravice pridržane. | 7. 2. 2023, 9:34