prva stran
Kulturna šola

eduroam
Ekošola Šolska shema Evropske unije Odprta knjiga Naša mala knjižnica Turizmu pomaga lastna glava
šola | vrtec | novice | koledar | zaposleni | projekti | dosežki | knjižnica | šport | povezave | glasilo | video | Oblak 365 | Arnes pošta
Vrtec

Vrtčevske novice


Adobe Acrobat dokument Jedilnik vrtec - november 2023
Adobe Acrobat dokument Jedilnik vrtec - december 2023
Adobe Acrobat dokument Jedi in alergeni

Adobe Acrobat dokument Publikacija vrtca 2023/24
Adobe Acrobat dokument LDN vrtca 2023/24
Adobe Acrobat dokument Razvojni načrt vrtca 2023-2026
Hišni red vrtca

Adobe Acrobat dokument Vloga za vpis v vrtec
Adobe Acrobat dokument Pravilnik o kriterijih za vpis
Adobe Acrobat dokument Rezervacija - poletne počitnice
Adobe Acrobat dokument Izjava o izpisu otroka iz vrtca

Adobe Acrobat dokument Smernice za uporabo zaslonov

Vrtčevske novice

šolsko leto: skupina: objavil-a:

23. 11. 2023, 21:12
Anja Škrobar
1 od 11
Svet dinozavrov

Pretekli mesec je v skupini Sončkov minil v znamenju dinozavrov. Seznanili smo se z različnimi vrstami dinozavrov, jih razvrščali glede na njihove prehranjevalne navade, njihova zapletena imena iskali v enciklopedijah, se z njimi igrali v igralnici, ki se je kar naenkrat spremenila v »mini jurski svet«. In ne le to. V gozdu smo našli tudi njihove kosti, iz katerih smo nato skušali sestaviti pravega Triceratopsa. In odlično nam je šlo. Čeprav so otroci hitro ugotovili, da so kosti v bistvu iz stiropora, pa jim to ni pokvarilo veselja, da so se lahko spremenili v prave paleontologe. Seveda pa ni manjkalo tudi likovnega ustvarjanja, gibanja zunaj in vadbenih ur, katerih glava tematika so bili seveda dinozavri. 

Sončki

22. 11. 2023, 17:09
Gabrijela Murko
1 od 26
Obisk lovcev v našem vrtcu

V nedavnem obisku Lovske družine Sv. Jurij Jurovski Dol so gospod Lenart, gospod Krivec in gospod Bračič obiskali vrtec, kjer so imeli priložnost predstaviti otrokom svoje delo kot lovci. Ta zanimiv in poučen dogodek je bil zasnovan tako, da je otrokom omogočil spoznavanje lovstva in aktivno sodelovanje pri nastavljanju hrane v krmišča za živali. Gospodje Lenart, Krivec in Bračič so otrokom povedali nekaj o svojem delu kot lovci. Predstavili so jim, kako skrbijo za ohranjanje in zaščito živali v njihovem naravnem okolju ter jih poučili o pomenu ohranjanja narave. Ob  obisku so otrokom pokazali preparirane gozdne živali, kot so kuna, veverica in sova ter rogove jelena. To je bila odlična priložnost za otroško raziskovanje in spoznavanje različnih vrst živali ter njihovih posebnosti.  V nadaljevanju obiska so se lovci odpravili z večjimi otroki v gozd. Tam so otrokom pokazali, kako živalim nastaviti hrano v krmiščih. Otroci so bili deležni posebne naloge, saj so prinesli hrano od doma (koruzo, jabolka, semena…). Na tak način so imeli priložnost aktivno sodelovati v ohranjanju živalskega sveta. Zaradi sodelovanja otrok je bil obisk še bolj poučen in interaktiven. Eden izmed posebnih trenutkov obiska je bilo izpust fazanov v njihovo naravno okolje. Lovci so vzgojili te ptice doma in jih prinesli v gozd, kjer so jih izpustili. Otroci so lahko opazovali to čudovito izkušnjo, ki je poudarila pomembnost ohranjanja narave in tako še dodatno spodbudila otroško zanimanje za živalski svet. Obisk lovcev iz Lovske družine Sv. Jurij Jurovski Dol je bil nepozaben za otroke. Poučil jih je o delu lovcev, jih spodbudil k raziskovanju narave ter jim omogočil aktivno sodelovanje pri ohranjanju živalskega sveta.

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

19. 11. 2023, 14:17
Gabrijela Murko
1 od 26
Slovenski zajtrk

Letošnje leto smo v novembru ponovno praznovali  Tradicionalni slovenski zajtrk. To je projekt, ki spodbuja zavedanje o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe, dejavnostih domače pridelave in predelave hrane ter ohranjanju kulturne dediščine. Namen ukrepa je tudi otroke, mladino in širšo javnost seznaniti o pomenu zajtrka. Poudarek je na pomenu kmetijstva in čebelarstva za predelavo hrane, ter njenem vplivu na okolje. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.  Zajtrk je sestavljen iz kruha, masla, medu in mleka ter jabolka ali drugega slovenskega sadja, svežega ali suhega brez dodanega sladkorja. Projekt se je prvič udejanjil leta 2011 in je vse od takrat postal vseslovensko gibanje, ki se vsako leto odvija tretji petek v novembru. Letošnje leto se je moto zajtrka glasilo »Kruh za zajtrk-super dan!«

Poleg tega, da so otroci uživali v okusnem zajtrku, so sodelovali pri različnih dejavnostih, ki  spodbujajo k raziskovanju in učenju o tradicionalni slovenski hrani. Dejavnosti v skupinah so vključevale peko kruha, obisk trgovine in nabava ter pokušanje različnega pekovskega peciva, spoznavanje poti »Od zrna do kruha«, risanje s prsti v zdrob in moko, oblikovanje slanega testa, izdelovanje pogrinjkov za zajtrk ter čebelic iz papirja, obisk čebelarja g. Stanislava Senekoviča iz Čebelarskega društva  Sv. Jurij, Jurovski Dol, petje pesmic o čebelicah in še mnogo mnogo več. Teden je bil zapolnjen z najrazličnejšimi aktivnostmi, v katerih so otroci aktivno sodelovali, predvsem pa uživali.

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

11. 11. 2023, 14:29
Gabrijela Murko
1 od 21
Zdravje v vrtcu

V okviru projekta Zdrav vrtec-Vzgoja za ustno zdravje in zdravje otrok, smo v tem tednu v našem vrtcu kar tri dni gostili medicinski sestri iz ZD Lenart, ga. Ksenijo Škerbot in ga. Ines Žunkovič. Otrokom sta v treh skupinah predstavili nego ustne votline in demonstrirali pravilno uporabo zobne ščetke ter samega umivanja zob. Otroci iz najstarejše skupine so v okviru vsebine Ura za ščetkanje prejeli vsak svojo ščetko. Stroške ščetk so krili starši. Ostali otroci so si v vrtec prinesli ščetke od doma. Otroci so si  ta dan z veseljem umivali zobke, najbrž raje, kot doma. Pri tem jih je skrbno opazovala ter jim pomagala ga. Ksenija. S pomočjo lutk kravice in zobokrokija so otroci spoznali, kako pomembna je nega zobk. Najmlajši so prejeli škatlice za prvi izpadli zobek in za vse naslednje. Seveda otroci izpadle zobke zmeraj nastavijo Zobni miški, ki jih za lepe, zdrave, bele zobke nagradi s kakšnim presenečenjem. Zobna miška najraje podari kak kovanec ali novo zobno ščetko.

Otroci pa so spoznali še druge pomembne naloge, ki jih lahko že sami, z nekaj pomoči odraslega, izvajajo, da poskrbijo za lastno zdravje. Ga. Ines je otrokom pokazala, kako se pravilno umiva roke ob zgodbici »Traktor«, v čemer so se tudi preizkusili. 

Za lastno zdravje pa je pomembna tudi zdrava prehrana, katero otroci dobro poznajo. Z uravnoteženimi obroki in z veliko sadja poskrbimo tudi v vrtcu.

Otroci so v okviru tega projekta izvajali številne aktivnosti; barvali pobarvanke na to temo, se igrali zdravnike ter igrali družabno igro, kjer so ščetkali škratke na zobkih, plesali, ščetkali zobe kravici in zobokrokiju. 

Za zdravje otrok pa skrbimo vso leto, ne le takrat, ko nas obiščeta medicinski sestri.

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

18. 10. 2023, 13:03
Gabrijela Murko
1 od 23
Jesensko srečanje s starši

Poletne sončne žarke, ki so nas razvajali vse do sredine oktobra, so zamenjali jutranja slana, hladni veter in jesensko listje. Ker se narava pripravlja k počitku, je potrebno pospraviti pridelke. Na našem jesenskem srečanju s starši, tokrat ni dišalo po kostanjih, pač pa po koruzi, sončnicah in bučah ... Članice Društva kmečkih gospodinj Sv. Jurij so našim otrokom in staršem pokazale, kako se lička in lušči koruza, kako se dolbe buče in lušči sončnice. Otroci so se z veseljem pomerili v vseh opravilih, najraje pa so ličkali in luščili koruzo. Starši so iz buč izrezali strahce, ki trenutno strašijo "nepridiprave" na vrtčevem igrišču. Naši otroci se jih prav nič ne bojijo.

Ko so pridne ročice opravile svoje delo, so se otroci pomerili v različnih igrah; igra, kjer so s samokolnicami in vozički prevažali koruzo, v vleki vrvi ter v igri s pisanim padalom. Za okrepčilo pa so poskrbeli starši sami ter v vrtec prinesli veliko slanega peciva in sadja. Ob Jurikovem studencu smo se družili in kramljali vse dokler nas ni že pošteno nazeblo.

Hvala vsem prisotnim!

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

12. 10. 2023, 9:24
Vesna Breznik
Vabilo za starše vrtčevskih otrok

Spoštovani starši.

Vabimo vas na Jesensko srečanje, ki  bo v torek, 17. 10. 2023, ob 15.00 uri ob šolskem igrišču pri studencu.

Ker nam letos kostanji niso namenjeni, smo za vas pripravili jesenko delavnico z naravnimi materiali. Da bomo lažje izvedli delavnice skupaj z vami, vas želimo samo opomniti, da ste na skupnih srečanjih za otroke odgovorni starši.

Zraven lahko prinesete slano in drugo pecivo, ki je zaprto v vrečkah oz. kupljeno ter obilico dobre volje. 

V primeru slabega vremena srečanje odpade. 

Veselimo se srečanja in druženja z vami ter vam pošiljam lep jesenski pozdrav.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

8. 10. 2023, 11:26
Anja Škrobar
1 od 7
Poslikava sten

Z otroki iz skupine Sončki smo se odločili, da polepšamo steni na stopnišču v vrtcu. Za pomoč smo poprosili gospoda hišnika, ki nam je ustrezno pripravil podlago sten, ter go. Ano Šuster Kraner, ki nam je na stene narisala motive. Ker v tem letu praznujemo 250 letnico šolstva v Jurovskem dolu, smo motive prilagodili tej obletnici. Na eni steni so tako narisane igrače preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, drugo steno pa krasi motiv Pika Nogavičke, ki je sinonim otroštva že kar nekaj let, še kako aktualna pa je tudi sedaj. 

Otroci so najprej z zanimanjem opazovali risanje Likovne pedagoginje Ane, naslednji dan pa smo se lotili poslikave. Po manjših skupinah so otroci prihajali na stopnišče, kjer so poprijeli za čopiče in se z veliko mero natančnosti ter predvsem ustvarjalnosti lotili barvanja. Ob delu so otroci izjemno uživali, sami so kombinirali barve ter iskali rešitve za morebitne »packe«.  Na končni izdelek pa so zelo ponosni. In res so lahko. 

Anja Škrobar

Sončki

7. 10. 2023, 10:44
Gabrijela Murko
1 od 35
Teden otroka

V tednu, ko otroci praznujejo po vsej Sloveniji, v Tednu otroka, smo v našem vrtcu zanje pripravili številne dejavnosti in obiske. Tema se je to leto glasila: "Zakaji in zatoji radovednosti."

Otroci so v tem tednu spoznali delo gasilcev. V gasilskem domu Jurovski Dol so nas lepo sprejeli in nam demonstrirali svoje delo naši pridni gasilci; g. Gregor Nudl, g. Alen Breznik, g. Sebastijan Črnčec, g. Tilen Vuzem in g. Jernej Sinič. Na tem mestu se zahvaljujemo tudi poveljniku g. Dejanu Najdeniku. Otroci so se z veseljem preizkusili v demonstraciji gašenja z vodo ter pomerjanju nekatere gasilske opreme (čelade, škornji, rokavice). Verjamemo, da je med našimi najmlajšimi nekaj bodočih gasilcev. Pri nas pa opravljata pripravniško delo tudi ga. Nuša Najdenik in g. Sergej Črnčec, ki sta prav tako aktivna gasilca.

V tem tednu smo v vrtec povabili tudi pravljičarko iz Matične knjižnice Lenart, ga. Aleksandro Papež, ki je otroke razveselila s predstavo o Žabcu in miški ter s pestro paleto pesmic.

V tem tednu nam je zajtrk postregel naš novi kuhar, g. Robert Ferk, ki je otrokom priskrbel tudi posladek po zajtrku.

Po skupinah pa so se odvijale še številne druge dejavnosti, kot so preizkusi z vodo, oblikovanje slanega testa, hoja po čutni poti, pletenje pajkove mreže, kino v vrtcu, izdelovanje sadne kupe, poslikava stene na stopnišču našega vrtca, kjer je otrokom nudila pomoč naša likovna pedagoginja ga. Ana Šuster Kraner in še mnoge druge aktivnosti.

Otroci so spoznali veliko zatojev na svoje zakaje. Le te pa spoznavajo tako oni, kot zaposleni v vrtcu vso leto, skozi vso življenje.

YouTube video Pri gasilcih PGD Sv. Jurij

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

29. 9. 2023, 7:37
Marija Pak
1 od 7
Množični tek otrok

Atletska zveza Slovenije je tudi letos pripravila množično akcijo, s katero spodbuja otroke k prvim atletskim korakom in želi ozavestiti sodelujoče o pomenu zdravega načina življenja. Gre za najbolj množičen tek otrok v Sloveniji »Začni mlad, tekmuj pošteno«. V torek, 26. septembra 2023, smo v sklopu rednih dejavnosti organizirali tek na 100 m, prilagojeno starosti otrok. Sodelovale so štiri predšolske sk. otrok iz našega vrtca: Oblački, Snežinke, Zvezdice in Sončki. Otroci in vzgojiteljice smo v izvedbo teka vložili veliko energije in se ob tem držali mota "vse v naravi kroži, tudi energija."

Snežinke

28. 9. 2023, 18:10
Anja Škrobar
1 od 29
S Pika Nogavičko na trgatev

Otroke iz skupine Sončki je meseca septembra obiskala Pika Nogavička.Le- ta je otroke tako navdušila, da so ji v gozdu zgradili kar Vilo Čiračara. Z njo se plesali, peli, se igraliin veselili, spekli so pa tudi prave Pikine palačinke. Skupaj z otroki smo senajprej spomnili vseh sestavin in pripomočkov, ki jih potrebujemo, nato pa smo s skupnimi močmi pripravili maso. Najbolj zabavna pa je bila seveda peka palačink. Vsak otrok si je tako spekel svojo palačinko, jo namazal z marmelado ter seveda hitro pojedel. Pika Nogavička pa se je skupaj z nami odpravila tudi na trgatev. V petek, 22.9.2023 smo se odpravili k družini Senekovič v Zg. Partinje. Tam so nas najprej prijazno pozdravili gospod Jože ter g. Branko in ga. Jožica. Najprej smo pozorno poslušali potek dela, nato pa si nadeli »furtuščnice«, predpasnike in klobuke ter se odpravili v vinograd. Otroci so z velikim zanimanjem poslušali navodila ter s še večjim navdušenjem polnili svoja vedra. Ko so bila vedra polna, so poklicali »putarje«, da smo napolnili še »pute«. Kasneje smo ločili zdrave jagode od pecljev ter s pomočjo sokovnika naredili sok. Poskusili smo sok iz belega in rdečega grozdja. Kaj mislite, kateri je bil bolj sladek? Nam sta bila všeč oba. In ker smo »naprešali« kar nekaj soka, smo ga v ponedeljek prijazno ponudili še drugim zaposlenim v vrtcu ter seveda svojim staršem. 

Hvala družini Senekovič za prijazen sprejem in odlično gibanico ter PGD Sv. Jurij za prevoz.

Sončki

27. 9. 2023, 21:01
Vesna Breznik
Fundacija Boštjana Bandlja

Spoštovani starši otrok v vrtcu.

Obveščamo vas, da bo Fundacija Bošjana Bandlja tudi letos izvedla razpis za financiranje oskrbnine za vrtec. Lanski izjemno pozitivni odzivi so jih prepričali, da je bila dobrodelna akcija dobro sprejeta tako s strani staršev kot tudi vrtcev.

Letošnji razpis je namenjen staršem, ki so slovenski državljani, rojeni leta 1990 ali kasneje, in katerih otrok obiskuje vrtec v Sloveniji.

Osnovni podatki o akciji:

Plačilo oskrbnine za vrtec za mesec november 2023 - znesek vključuje oskrbnino in prehrano, ne pa morebitnih drugih stroškov, kot na primer udeležba na taboru, interesne dejavnosti ipd. Prijavijo se lahko slovenski državljani, ki so rojeni leta 1990 ali kasneje in je njihov otrok vključen v vrtec v Sloveniji. Oskrbnino bodo plačali do 10.000 otrokom.

Znesek oskrbnine za posameznega otroka bodo nakazali neposredno na bančne račune vrtcev.

Tako kot lani, bo tudi letos razpis izvedla Fundacija - zbiranje prijav, obveščanje staršev, prijava na FURS itd. Prijava je mogoča izključno prek spletne strani www.fundacijabb.org/razpis, in sicer od 28. 9. od 8.30 do 19. 10. 2023 do polnoči.

Donacije bodo starši, katerih vloga bo odobrena, prejeli v obliki nakazila neposredno na bančni račun vrtca. Za ta namen so pripravili pooblastila, s katerimi starši pooblaščajo Fundacijo, da od vrtca, ki ga obiskuje njihov otrok, pridobi podatek o višini zneska. Fundacija bo vrtce na podlagi pooblastil staršev zaprosila, da ji posredujejo podatke za plačilo, in sicer za vse starše, katerih otroci so vključeni v posamezni vrtec in katerim je bila odobrena vloga za donacijo.

Več informacij pa v priloženem vabilu.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Vabilo

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

21. 9. 2023, 19:47
Andreja Plemenič
1 od 7
Skupina Zvezdice obiskala kmetijo Majcenič

V četrtek, 21. 9. 2023, smo se otroci skupine Zvezdice odpravili na obisk kmetije Majcenič iz Zg. Partinja. Tam sta nas prijazno sprejela g. Matej in ga. Iris. Tu pa tam se nam je v času našega obiska pridružil tudi starejši sin Timotej, ki pridno pomaga pri delu na kmetiji. Otroke je kmetija že na prvi pogled pritegnila, saj nas je takoj ob prihodu pozdravil njihov prijazni kuža. Gospodarja kmetije sta nam povedala, da imajo več kot 110 glav goveda. Kar hitro pa smo jih nekaj tudi zagledali, saj so se brezskrbno pasla na bližnjem pašniku. Imeli smo tudi priložnost prisostvovati pri prehodu črede iz enega pašnika na drug, ki je potekal le nekaj korakov stran od nas. Tako so otroci videli krave iz neposredne bližine, v čredi pa so opazili tudi bika. Krave na tej kmetiji nimajo imen, saj jih je zares preveč in nemogoče bi si jih bilo zapomniti. Ima pa ime bik, ki je ves čas pozorno čuval svojo čredo, ime mu je Limbi. Na obisku smo izvedeli veliko novega, saj sta nam gospodarja kmetije povedala vse, kar nas je zanimalo, seveda na način, da smo to tudi razumeli. Ogledali smo si še prostor za silos in izvedeli, kakšen je postopek priprave le-tega. Nato smo odšli v hlev, kjer smo si ogledali krave in teličke. Opazovali smo jih pri prehranjevanju, otroci pa so jih lahko tudi božali po glavi. Ker smo želeli nekaj tudi postoriti, nam je gospodarica prinesla koruzo. Otroci so jo kar hitro zličkali, saj so vedeli, da bodo lahko z njo nahranili konja, ki pa sta se otrokom tudi pustila pobožati. Za piko na i pa je gospodar kmetije pred nas pripeljal veliki traktor s prikolico. Otroci so imeli priložnosti sesti za volan ter tako vsaj za trenutek občutiti, kako je stopiti v gospodarjeve čevlje. Ob koncu smo gostiteljema zapeli in odplesali pesem Lepo je na kmetiji. Ker pa smo bili menda zelo pridni, smo si prislužili malico, sok, piškote in bonbone. Polni vtisov smo se odpeljali nazaj v vrtec, kjer se bo najbrž še nekaj časa govorilo o tej prečudoviti izkušnji.

Najlepša hvala kmetiji Majcenič za čudovit sprejem ter doživeto predstavitev kmetije, hvala pa tudi PGD Sv. Jurij, predvsem g. Žnoflu, za prevoz na kmetijo.

YouTube video Na kmetiji Majcenič

Zvezdice

12. 9. 2023, 9:09
Vesna Breznik
Vabilo na 1. skupni roditeljski sestanek - vrtec

Spoštovani.

Vljudno Vas vabimo na 1. skupni roditeljski sestanek, ki bo v ponedeljek, 18. 9. 2023, ob 17.00 uri v jedilnici šole. Po uvodni predstavitvi načrta dela za šolsko leto 2023/2024 bodo oddelčni roditeljski sestanki v igralnicah Vaših otrok v vrtcu (razen za starše otrok oddelka Lunice, ki so imeli uvodni roditeljski sestanek že konec avgusta).

Vljudno vabljeni.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki


© 2007-2023 OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol. Vse pravice pridržane. | 30. 11. 2023, 5:51 | Izjava o dostopnosti