prva stran

OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol
SIO-2020 Shema šolskega sadja in zelenjave Ekošola
aktualno šola koledar dejavnosti projekti dosežki zaposleni knjižnica glasilo povezave vrtec e-učilnice
Projekti
SIO-2020
Rastem s knjigo
Ekošola kot način življenja
Turizmu pomaga lastna glava
Teden otroka
Ex-tempore Jožeta Hudalesa
Gibanje za zdravje
Oživitev trškega jedra
Zdrava šola
Kulturna šola

Nekateri pretekli projekti:

Jurovska pot

Oživitev trškega jedra v občini Sv. Jurij v Slovenskih goricahOživitev trškega jedra - plakat (pdf, 632 KB)

Občina Sv. Jurij v Slovenskih goricah sodeluje v programu Las Ovtar Slovenskih goric in tako uresničuje cilje lokalnega razvoja podeželskega okolja. Občina je tako nosilec projekta Oživitev trškega jedra v občini Sv. Jurij v Slovenskih goricah. Program je sofinanciran s pomočjo evropskih sredstev za regionalni razvoj. Med partnerji v projektu je tudi naša šola. V okviru interesnih dejavnosti, dnevov dejavnosti, in projekta kulturna šola bomo posebno pozornost namenili osebnosti Ivana Roškarja. V projekt bomo vključili vse učence, starše in delavce šole.

V program smo zajeli naslednje aktivnosti in delavnice:

1. Prve čitalnice v Jurovskem Dolu

Ker je bil Ivan Roškar pobudnik za ustanovitev prve knjižnice in hkrati čitalnice iz leta 1904, bomo prikazali, kako se je nekoč v čitalnicah bralo in pripovedovalo. Bralni kotiček se bo odvijal pri Roškarjevi trti, v primeru slabega vremena pa v Slomškovem domu, kjer so bili prvi prostori knjižnice. Tu bodo lahko obiskovalci prebirali stare časopise, kot so: Slovenski gospodar, Naš dom, Domoljub, Kmetovalec, Bogoljuba, Glasnik najsvetejših src, Cvetje, Slovenec in Vrtec. Vzporedno s pravljično uro se bodo za starše organizirale delavnice iz kaligrafije. Udeleženci se bodo lahko naučili zapisovati v različnih pisavah (v gotici, karolini in iniciali).

V lepopisu in v starih pisavah bodo pisali na vabila, priznanja, listine in na razne okrasne predmete. Pisali bodo s kovinskim peresom s prirezano konico ali z gosjimi peresi. Podlagi za pisanje bosta pergament in starejši papir. V večernih urah bomo vse udeležence te delavnice povabili na pohod kresnic po Hajnčovi poti, kjer bi se pelo otroške ljudske pesmi iz prve polovice 20. stoletja.

2. delavnica: Ivan Roškar, ljudski tribun Slovenskih goric

Učenci družboslovnega krožka bodo v igri vlog predstavili življenje in delo Ivana Roškarja. Dogajanje bo na trgu v Jurovskem Dolu.

Po koncu predstavitve bi se učenci od 6. do 9. razreda likovno in literarno izražali in poustvarjali na naslednje vsebine: Ivan Roškar kot politik, Ivan Roškar, »vse za kmeta«, Ivan Roškar kot domoljub

3. delavnica: Šola naših babic in dedkov

Učitelji in učenci OŠ J. Hudalesa bi v igri vlog prikazali šolo, ki jo je med drugim obiskoval tudi Ivan Roškar. Opremo za predstavitev bi si izposodili iz šolskega muzeja Ljubljana, nekaj starih pripomočkov pa imamo v našem šolskem muzeju.

4. delavnica: Predstavitev knjige Ivan Roškar, ljudski tribun

Učiteljica Milena Kokol bo skupaj z mladimi raziskovalci sodelovala kot soavtorica knjige z naslovom Ivan Roškar, ljudski tribun. V vsebino bomo zajeli življenje in delo Ivana Roškarja, obenem pa zapisali pomembna dogajanja v kraju in ožji okolici v času od konca 19. in prve polovice 20. stoletja.

Pomembno gradivo o Ivanu Roškarju bomo razstavili v spominski sobi domačije Špindler.

torek, 17. 09. 2019, 2:30
© 2007-2019 OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol. Vse pravice pridržane.