prva stran

OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol
SPIRIT Slovenija Mreža gozdnih vrtcev in šol Ekošola Turizmu pomaga lastna glava eduroam

React-EU - IKT za VIZ
šola | vrtec | novice | koledar | zaposleni | projekti | dosežki | knjižnica | šport | povezave | glasilo | Oblak 365
Novice
Šolske novice

Arhiv šolskih novic:

Šolsko leto 2021/2022
Šolsko leto 2020/2021
Šolsko leto 2019/2020
Šolsko leto 2018/2019
Šolsko leto 2017/2018
Šolsko leto 2016/2017
Šolsko leto 2015/2016
Šolsko leto 2014/2015
Šolsko leto 2013/2014
Šolsko leto 2012/2013
Šolsko leto 2011/2012
Šolsko leto 2010/2011
Šolsko leto 2009/2010
Šolsko leto 2008/2009
Šolsko leto 2007/2008

Arhiv novic za šolsko leto 2019/2020

objavil-a:

ponedeljek, 31. 08. 2020, 19:28
objavila Vesna Breznik
Pojasnilo k sprejetim in zapisanim ukrepom v Protokolu

Spoštovani.

Koronavirus nam kroji življenje že od marca naprej; navodila, priporočila državnih institucij pa nam določajo delo v vrtcu in šoli.

Na podlagi vseh do sedaj prejetih okrožnic s strani MIZŠ-a, higienskih priporočil NIJZ-a in strokovnih navodil s strani Zavoda RS za šolstvo smo se pripravili na začetek šolskega leta 2020/2021. Vse priprave so pa seveda ob strokovni pripravi usmerjene v dejstvo, da učencem zagotovimo varno in spodbudno okolje ter hkrati zagotovimo čim manjše možnosti prenosa okužb.

Eden izmed zadnjih ukrepov je priporočilo NIJZ-a o uporabi mask za vse učence od 6. leta starosti. Priporočilo velja od 31. 8. do 6. 9. 2020 predvsem zaradi povečanja lokalnega širjenja okužb. Glede na epidemiološko sliko v državi in navodila MIZŠ-a, da je potrebno priporočila upoštevati, smo v Protokolu zapisali, da je uporaba mask obvezna. Obvezna je v primerih, ko prihaja do druženja učencev iz različnih razredov, v matičnih učilnicah pa učenci mask ne uporabljajo.
Kakor hitro bomo prejeli nova navodila bodisi s strani MIZŠ-a ali NIJZ-a, bomo temu primerno posodabljali Protokol, zato vas prosim, da spremljate našo spletno stran.

Čeprav se mogoče zdijo v tem trenutku sprejeti ukrepi neživljenjski, si srčno želimo, da prihajajo v šolo vsi učenci in da pouk izvajamo v šoli in ne na daljavo. Ob prvem pojavu okužbe v šoli se bo vsaj za tisti del učencev, ki bodo v stiku z okuženim, pričel pouk na daljavo, zaradi odrejene karantene pa se bo delo otežilo tudi staršem.

Zato vas srčno prosim za razumevanje in sprejemanje ter upoštevanje ukrepov. Samo s skupnimi močmi in pozitivno naravnanostjo nam bo uspelo premagati vse ovire. Poskusimo prav vsi v še v tako "nesmiselnem" ukrepu najti nekaj dobrega, poučnega za vaše otroke-naše učence in jim dati pomembno popotnico za življenje.

Z mislijo ostanimo zdravi, vas prav lepo pozdravljam in vam želim uspešen začetek novega šolskega leta.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
ponedeljek, 31. 08. 2020, 18:36
objavila Vesna Breznik

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Začetek novega šolskega leta v vrtcu

Spoštovani starši.

Koronavirus nam že od marca kroji življenje in izdani ukrepi s strani državnih institucij narekujejo delo tako v vrtcu kot v šoli.

Tako smo tudi v vrtcu pripravili Protokol ravnanj v času izvajanja vzgojno-izobraževalnega dela v vrtcu za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2, ki je priložen v priponki k temu obvestilu, izobešen pa je tudi na vseh oglasnih deskah posameznih oddelkov.

Z upoštevanjem ukrepov (nošenje maske, razkuževanje rok in upoštevanje varnostne razdalje) bomo skrbeli tako za svoje zdravje kot za zdravje drugih in vseh naših najdražjih.

Z mislijo ostanimo zdravi vas prav lepo pozdravljam in želim lep pričetek novega šolskega leta tudi vsem našim najmlajšim.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Protokol ravnanj v vrtcu pri OŠ J. Hudalesa za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2
ponedeljek, 31. 08. 2020, 13:23
objavila Vesna Breznik
1. šolski dan

Dragi učenci.

Poletne počitnice se zaključujejo in verjetno ste prav vsi nestrpno pričakovali pričetek novega šolskega leta. Novi koronavirus nam že od marca kroji življenje in delo in glede na epidemiološko sliko je aktiviran t.im. "model B". To pomeni, da se v šolske klopi s 1. septembrom vračate vsi učenci ob upoštevanju higienskih ukrepov.

Jutri, 1. 9., se učenci v šoli zberete ob 8.20 (vozni red avtobusa za prvi šolski dan je v priponki), in sicer v svojih matičnih učilnicah (učenci 6. razreda v učilnici ZGO/GEO, učenci 7. razreda v učilnici MAT/FIZ, učenci 8. razreda v učilnici SLJ in učenci 9. razreda v učilnici TJA; učenci razredne stopnje pa v svojih matičnih učilnicah).

Prvi šolski dan bo trajal do 11.00 ure, ko bo organiziran tudi avtobusni prevoz domov. Na ta dan ni kosila in podaljšanega bivanja.

V šolo pridete samo zdravi učenci in s seboj prinesete izpolnjeno Izjavo, ki ste jo dobili domov po pošti.

Ob vstopu v šolo je obvezna nošnja zaščitne maske za vse učence od 6. leta naprej, za vse učence vozače pa je obvezna uporaba maske tudi na avtobusu.

Vsi ukrepi so podrobneje zapisani v Protokolu ravnanj, ki se nahaja v priponki tega obvestila.

Spoštovani starši.

Vljudno vas prosimo, da redno spremljate obvestila na šolski spletni strani oz. vas bodo o vsem pomembnem razredničarke obveščale preko mailov.

V šolo lahko vstopajo le zdrave osebe ob obvezni uporabi mask ter razkužitvi rok.

Šola vodi evidenco zunanjih obiskovalcev, zato se vsak zunanji obiskovalec ob vstopu v šolo vpiše v tabelo obiskovalcev, ki je na vidnem mestu ob razkužilu. Učenci naj zjutraj vstopajo v šolo sami (izjema so prvošolci, katere ste starši dolžni pospremiti v šolo).

Starši učencev, ki so vključeni v podaljšano bivanje, lahko v primeru, da se izognete vstopa v šolo, pokličete učiteljico v podaljšanem bivanju na mobitel (številke za posamezne oddelke podaljšanega bivanja so objavljene na vhodnih vratih šole), v nasprotnem primeru se vpišete v evidenco zunanjih obiskovalcev.

Prav tako vas prosimo, da v šolo prihajajo izključno zdravi otroci. V primeru izostanka učenca le-to nujno sporočite razredničarki do 8.00 ure in ob tem poskrbite za odjavo prehrane v tajništvu šole; v primeru okužbe s koronavirusom pa v najkrajšem možnem času obvestite ravnateljico na tel. št.: 031 481 510 ali na e-naslov: vesna.breznik@os-jd.si.

Prav tako pri učencih že spodbujamo hojo in uporabo kolesa pri starejših na poti v šolo in domov, kar je v tem času še ustreznejše. V kolikor je le možno, naj učenci ne prihajajo prezgodaj v šolo, ampak le 5-10 minut pred pričetkom pouka. Namreč večje število učencev v skupnem prostoru pomeni večje tveganje za prenos okužb.

Ob tem bi vas želela opozoriti na gradbišče ceste pri šoli. Čeprav bomo na varnost opozarjali učence v šoli, je prav, da se o tem pogovorite tudi doma.

Novo šolsko leto torej pred nas postavlja nove izzive, ki pa jih bomo s skupnimi močmi uspešno premagovali.

Lep pozdrav in vse dobro.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Higienska priporočila za uporabo avtobusnega prevoza
Adobe Acrobat dokument Protokol ravnanj v OŠ J. Hudalesa v času pouka za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2
Adobe Acrobat dokument Vozni red za 1. šolski dan - Partinjska smer
Adobe Acrobat dokument Vozni red za 1. šolski dan - Gasterajska smer
torek, 14. 07. 2020, 16:50
objavila mag. Aleksandra Žnuderl

9. razred
Sprejem odličnjakov generacije 2011-2020

V sredo, 24. 6. 2020, je v Občini Sv. Jurij v Slovenskih goricah potekal sprejem odličnjakov. Učenci, ki so v vseh devetih letih osnovnega šolanja izkazali odličen uspeh, so bili skupaj s svojimi starši vabljeni na slavnostni sprejem pri g. županu. Ti učenci so: Jonas Kacijan, Julija Konrad, Maja Škamlec in Tijana Škrlec. Sprejema so se udeležili tudi razredničarka mag. Aleksandra Žnuderl, sorazredničarka Ana Šuster Kraner in nadomestni razrednik David Bratovčak ter ravnateljica Vesna Breznik.

Župan Peter Škrlec se je po slavnostnem nagovoru vsem učencem zahvalil za trud in požrtvovalno delo ter doprinos k ugledu kraja, sledila pa je tudi zahvala učiteljem in staršem. Vsi odličnjaki so prejeli spominska darila. Po slavnostnem sprejemu je sledilo kosilo v bližnjem gostišču.

Vsem odličnjakom še enkrat iskrene čestitke in vse dobro na nadaljnji poti.

Aleksandra Žnuderl, razredničarka

Več ...
nedelja, 28. 06. 2020, 22:30
objavila Vesna Breznik
Delovna akcija

Spoštovani.

Čeprav so se pričele zaslužene poletne počitnice, je v naši šoli oz. natančneje v našem vrtcu še vedno živahno. Tako je bilo še posebej živahno v petek, 26. 6. 2020, ko so dogajanje na vrtčevskem igrišču obogatili člani Kluba brigadirjev Slovenskih goric Lenart ob pomoči domačinov, ki so se odzvali prostovoljni akciji - prebarvanju vrtčevskih igral in obnovi hiške. Akcija je bila izpeljana ob 45-letnici prve lokalne mladinske delovne akcije MDB Srečka Rojsa-Nika, ki je bila izvedena leta 1975 prav v Jurovskem Dolu.

V dopoldanskem času so bila ob pesmi in glasbi prebarvana vsa zunanja igrala in obnovljena hiška, v kateri shranjujemo pripomočke za zunanje igranje naših najmlajših, ki so seveda z zanimanjem opazovali dogajanje.

Dejanje in vso dogajanje je samo še en dokaz, da duh prostovoljstva še vedno živi ... Hvala vam, spoštovani brigadirji, in naj vam zdravje služi še naprej, da s skupnimi močmi izpeljete še več zadanih nalog.

Hvala.

Fotografije
petek, 26. 06. 2020, 9:55
objavila Vesna Breznik
Poletne počitnice

Dragi učenci, spoštovani starši.

Pričele so se težko pričakovane poletne počitnice. Želim vam, da jih preživite čim lepše, izkoristite vsak trenutek danosti in počnite vse tisto, kar vas veseli.

Pazite nase in upam, da se 1. septembra ponovno zberemo v šolskih klopeh, pripravljeni za nove izzive in podvige.

Uživajte!
sreda, 24. 06. 2020, 9:19
objavil Luka Sambolec

Šport
Poli maraton

Z učenci smo sodelovali na Poli maratonu. Letos smo maraton izpeljali v Jurovsekm Dolu. Z učenci devetega razreda smo prekolesarili 18 km za 18. Poli maraton. Zelo smo uživali v naravi in druženju na kolesih. Hvala vsem za pomoč in sodelovanje.

Učitelj: Luka Sambolec

Video posnetek
sreda, 24. 06. 2020, 8:20
objavila Mateja Nudl
Literarni natečaj Pravljice iz skrinje domišljije

Knjižnica Lenart je razpisala literarni natečaj z naslovom Pravljice iz skrinje domišljije. Na natečaju sta s svojima pravljicama sodelovala tudi učenca 8. razreda Anej Satler in Nina Senekovič. Strokovna komisija je zapisala, da jih je pravljica Nine Senekovič z naslovom Marko in vila Sonja prepričala z izvirnostjo, slogom, vsebino in idejo. Ninina pravljica je bila med tremi najboljšimi pravljicami. V mesecu septembru bo Založba Kreativna PiKA pravljico preprosto oblikovala in jo izdala v mini nakladi.

Iskrene čestitke. Nini želimo še veliko ustvarjalnega navdiha.
sreda, 24. 06. 2020, 8:02
objavila Mateja Nudl
Cankarjevo tekmovanje

Komisija za Cankarjevo tekmovanje je objavila neuraden razpis za šolsko leto 2020/2021 z naslovom SLOVENIJA, VSE NAJBOLJŠE. Razpisali so literarna dela za posamezno tekmovalno skupino.

1. VIO (MEHURČKI)

1. razred: Leopold Suhodolčan: Piko dinozaver.
2. in 3. razred: Desa Muck: Anica in grozovitež.

Šolsko tekmovanje bo v četrtek, 8. 4. 2021.

2. IN 3. VIO

4. in 5. razred: Sebastijan Pregelj: Deček Brin na domačem kolišču (1. del), (Zbirka: Zgodbe s konca kamene dobe).
6. in 7. razred: Igor Karlovšek: Pobeg.
8. in 9. razred: Mate Dolenc: Kako dolg je čas.

Šolsko tekmovanje bo v torek, 17. 11. 2020. Za 8. in 9. razrede se tekmovanje nadaljuje na območni ravni, v četrtek, 14. 1. 2021 in državni ravni, v soboto, 13. 3. 2021.

Veliko bralnih užitkov.
ponedeljek, 22. 06. 2020, 8:15
objavila Mateja Nudl
Šolski časopis Šolski žarek

Tudi v letošnje šolskem letu so učenci pridno pisali in likovno ustvarjali, zato vas vabimo, da naš Šolski žarek oživite s svojim branjem. Morda boste učenci našli tudi svoj izdelek in prispevek. Se beremo v naslednjem šolskem letu.

Mentorica: Mateja Nudl

Šolski žarek 2019/20
petek, 19. 06. 2020, 9:59
objavila Vesna Breznik
Zadnji šolski dan

Spoštovani.

Šolsko leto 2019/2020 se počasi zaključuje. Pred nami je zadnji šolski dan, ki ga bomo pod vplivom vseh ukrepov prav tako preživeli nekoliko drugače, kot bi ga sicer. Tako ne bo zaključne prireditve, katero smo načrtovali v dopoldanskem času.

Učenci pridejo v šolo zjutraj normalno z avtobusom, peš ali s kolesi in se zberejo po razredih, kjer bodo dan preživeli skupaj s svojimi razredniki, sorazredniki oz. učitelji do 11.00 ure. Ob 11.15 je organiziran avtobusni prevoz domov. V kolikor ima vaš otrok za ta dan naročeno kosilo in bo šel domov z avtobusnim prevozom, predlagamo, da si kosilo odjavi.

Podaljšano bivanje za učence od 1. do 5. razreda bo organizirano za tiste učence, ki le-to nujno potrebujejo (zanje bo organizirano tudi kosilo). Zato vljudno prosim starše, da sporočite razredničarki svojega otroka, ali bo vaš otrok vključen v podaljšano bivanje ali ne. V kolikor bo ostal v podaljšanem bivanju, za prevoz domov poskrbite starši sami.

Dragi učenci in starši.

Šolsko leto, ki se zaključuje, je bilo za vse prav pestro, razburljivo, nenavadno; verjamem, da tudi naporno. S skupnimi močmi nam je uspelo premostiti povsem novo, neznano situacijo, ko smo tako rekoč čez noč ostali doma in bili primorani delo vzpostaviti na daljavo. Če pogledamo nazaj, pa nam je to obdobje vsem dalo neprecenljive izkušnje; možnost, da cenimo stvari, ki so nam povsem samoumevne oz. nas je povezalo v en sam skupni cilj – skupaj zmoremo za dobro naših otrok.

Želim vam lepe počitnice in da se ponovno vidimo med šolskimi klopmi v torek, 1. septembra 2020.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
sreda, 17. 06. 2020, 9:36
objavila Milena Kokol
Dokumentarna oddaja Sledi na RTV SLO 1

Dokumentarna oddaja Sledi, ki nastaja v produkciji Televizije Maribor, je vsebinsko osredotočena na osebnosti, pojave, stvari ter objekte, katerih sledi so na najrazličnejših področjih dobile trajni pomen. Oddaja, ki ima dolgo tradicijo, na poljuden način razkriva še neznane dimenzije nemalokrat pozabljenih del, vrednot, pomnikov ter druge snovne in nesnovne dediščine, vredne naše pozornosti.

V sklopu izdaje Roškarjeve knjige bo v oddaji Sledi predstavljen tudi Ivan Roškar, OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol in sama občina Sv. Jurij v Slovenskih goricah.

V tem dokumentarnem filmu sodelujejo tudi učenci družboslovnega krožka, kot so: Anej Satler, Zarja Mohorko, Lara Leš, Urška Zorec, Leon Bračič Rajšp, Tinej Murko in učiteljica Milena Kokol, ki je soavtorica te oddaje.

Oddaja bo na sporedu:
11.08.2020 ob 17.25 uri na RTV SLO 1
06.09.2020 ob 20.00 uri na TV MARIBOR

Vabljeni k ogledu!
ponedeljek, 15. 06. 2020, 8:41
objavil Dani Sajtl
Podarimo namizne in prenosne računalnike

Podarimo namizne in prenosne računalnike, ki jih več ne potrebujemo. Računalniki so stari malo več kot 10 let, očiščeni prahu, programska oprema je na novo nameščena. Informacije dobite pri meni (dani.sajtl@guest.arnes.si). Več o računalnikih pa najdete v spodnji priponki.

*** Vsi računalniki so oddani. ***

Adobe Acrobat dokument Namizni in prenosni računalniki - podrobnosti
petek, 12. 06. 2020, 12:54
objavila Vesna Breznik
Zbiranje odpadnega papirja

Pozdravljeni.

Keson za zbiranje odpadnega papirja je že dostavljen, in sicer zadaj za šolo na dostavnem mestu za kuhinjo. To pomeni, da se lahko z avtomobilom zapeljete mimo telovadnice na dostavni prostor in odložite odpadni papir (izključno časopisni papir, revije ... in ne karton) v keson.

Verjamem, da nam bo s skupnimi močmi tudi tokrat uspelo zbrati veliko odpadnega papirja.

Hvala in lep pozdrav,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
petek, 12. 06. 2020, 11:15
objavila Barbara Waldhütter

Knjižnica
Obvestilo o izposoji učbenikov in naročilu delovnih zvezkov in ostalih potrebščin za šolsko leto 2020/21

Spoštovani starši in učenci!

Vaši otroci so domov prinesli naročilnico Mladinske knjige, kjer je seznam obveznih delovnih zvezkov in drugih šolskih potrebščin, ki jih bodo potrebovali prihodnje šolsko leto pri pouku. Nakup obveznih delovnih zvezkov in drugih šolskih potrebščin lahko opravite tudi v katerikoli drugi knjigarni oziroma založbi, lahko pa jih naročite z naročilnico Mladinske knjige, ki ste jo prejeli ali preko Kopija-nova, na povezavi, ki je objavljena spodaj. To je popolnoma vaša izbira.

Izposoja učbenikov iz učbeniškega sklada je brezplačna in jih bodo učenci prejeli prvi teden pouka v novem šolskem letu. Prav tako bo šola za učence 1. 2. in 3. razreda kupila vse delovne zvezke, ki jih bodo učenci prejeli v šoli prvi šolski dan.

Seznam celotnega gradiva, ki ga bodo učenci potrebovali v prihodnjem šolskem letu, je objavljen tudi na šolski spletni strani.

Skrbnica učbeniškega sklada: Barbara Waldhütter

Adobe Acrobat dokument Seznam učbenikov 2020/21
Adobe Acrobat dokument Delovni zvezki in potrebščine 2020/21
Kopija-nova - naročanje 2020/21
četrtek, 11. 06. 2020, 8:42
objavila Milena Kokol
Osvojili smo zlato priznanje v tekmovanju turizmu pomaga lastna glava

Učenci turističnega podmladka naše šole so osvojili zlato priznanje. V letošnjem letu so se predstavili s turistično nalogo in istoimenskim video spotom Cajt je za Jurfešto. V tem turističnem proizvodu so prikazali tridnevni festival, ki predvsem starejše vabi na številne prireditve, ki bi se odvijale v mesecu aprilu 2021. Turistična naloga se bo predstavila tudi v Katalogu turistične zveze Slovenije in v časopisu Lipov list. Iskrene čestitke vsem učencem turističnega podmladka in družboslovnega krožka, ki so prispevali svoje ideje in namenili prosti čas raziskovanju turizma v našem kraju. Še enkrat se zahvaljujemo snemalcu Urošu Brumnu, ki nam je pomagal pri snemanju in oblikovanju video spota. Turistična naloga bo objavljena na spletni strani naše šole pod projektom Turizmu pomaga lastna glava. Video spot je na spletni strani naše šole. Mentorica: Milena Kokol

Video spot
sreda, 10. 06. 2020, 13:11
objavila Vesna Breznik
Zbiranje odpadnega papirja

Spoštovani.

Po uspešno izpeljani jesenski zbiralni akciji odpadnega papirja smo imeli načrtovano spomladansko zbiralno akcijo pred prvomajskimi počitnicami. Zaradi korona virusa in zaprtja šole je le-ta odpadla.

Ker pa ste v vsem tem času pridno zbirali odpadni papir, smo se v sodelovanju s podjetjem Dinos odločili, da kljub vsemu izpeljemo zbiralno akcijo papirja.

Keson bo postavljen od ponedeljka, 15. 6. 2020 (od 8.00 ure naprej) na parkirišču pri telovadnici, do petka, 26. 6. 2020. Zbranega papirja ne bomo tehtali, ampak ga sami odložite v keson. Pri tem pa vas prosimo, da prinašate izključno stare revije, časopis ali morebiti kakšne stare knjige, ne pa kartona (v keson torej ne spada niti kartonasta škatla, v kateri morebiti zbirate odpadni papir).

Sredstva, zbrana z akcijo, se bodo tudi tokrat namenila šolskemu skladu šole oz. vrtca, Potrudite se in prinesite čim več odpadnega papirja.

Verjamemo, da nam bo tudi tokrat uspelo zbrati veliko odpadnega papirja.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
ponedeljek, 08. 06. 2020, 11:33
objavila Milena Kokol
Video spot Cajt je za Jurfešto

Učenci turističnega podmladka in družboslovnega krožka so skupaj z mentorico Mileno Kokol pripravili turistični video spot z naslovom Cajt je za Jurfešto. V strnjenem tri minutnem filmu so prikazali kulturne prireditve na trgu v Jurovskem Dolu. S kulturnimi prireditvami so se občina Sv. Jurij in vsa društva v občini aktivno vključila v projekt Oživitve trškega jedra. Učenci turističnega podmladka so na zanimiv način prikazali tridnevni festival, ki ga načrtujejo v naslednjem koledarskem letu. V video spotu so aktivno sodelovali naslednji učenci: Anej Satler, Zarja Mohorko, Lara Leš, Leon Bračič Rajšp in Tinej Murko. Iskrena hvala učencem za požrtvovalnost in čas, ki so ga v času epidemije posvetili pripravi tega video spota.

Iskreno se zahvaljujemo tudi snemalcu g. Urošu Brumnu, ki je posnel in montiral naš promocijski video. Prav tako se zahvaljujemo predsedniku kulturnega društva Ivan Cankar, g. Mirku Brezniku za posredovanje posnetkov nastopa domačih folklornih skupin. Video spot smo posredovali na Turistično zvezo Slovenije in na Občino Sv. Jurij v Slovenskih goricah.

Zapisala: učiteljica Milena Kokol

Video spot
četrtek, 04. 06. 2020, 12:41
objavila Vesna Breznik
Avtobusni prevozi

Spoštovani.

Po vrnitvi vseh učencev v šolo se življenje nekako vrača v ustaljene šolske tirnice, čeprav smo primorani upoštevati številne ukrepe. Le-te pa je potrebno upoštevati tudi pri koriščenju šolskega avtobusnega prevoza.

Učenci naj na avtobusu uporabljajo zaščitne maske ter upoštevajo vsa navodila prevoznika. Na to jih opozarjamo tako mi v šoli, prosila pa bi tudi vas, straše, da se o tem pogovorite še doma.
Večje število učencev koristi šolski avtobusni prevoz pri odhodu iz šole domov. Ker smo tako mi kot prevoznik dolžni upoštevati ukrepe NIJZ, se bo morebiti zgodilo, da vsi učenci ne bodo mogli domov s prvo vožnjo ob 13.45. V tem primeru bodo pod nadzorom dežurnega učitelja počakali na drugo vožnjo ob 14.30, učenci od 2. do 5. razreda pa v podaljšanem bivanju.
V kolikor so učenci vozači in bi želeli iti domov peš, lahko to storijo ob pisni privolitvi staršev.

Hvala za razumevanje.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
torek, 02. 06. 2020, 10:34
objavila Vesna Breznik
Obvestilo

Spoštovani starši.

Jutri se vrnejo v šolske klopi še učenci 6., 7. in 8. razreda. Pouk bo za vse učence potekal po ustaljenem urniku, izjemoma se ne bodo izvajale dejavnosti, kjer bi prihajalo do druženja učencev iz različnih razredov.

Ker pa je še vedno potrebno upoštevati ukrepe NIJZ, s katerimi se zmanjšuje možnost prenosa okužbe, podajam naslednja osnovna organizacijska navodila.

Učenci naj v šolo prihajajo po možnosti peš, s kolesi ali z individualnim prevozom staršev, in sicer pred pričetkom pouka. Na tem mestu resnično apeliram na starše, da učenci ne prihajajo v šolo zgodaj zjutraj, če to ni potrebno, oziroma pridejo v šolo tik pred pričetkom pouka po urniku.

Vozači lahko uporabijo šolski avtobusni prevoz, ki bo potekal po ustaljenem urniku prevozov, ki je veljal v času pred zaprtjem šole in pri tem upoštevajo ukrepe NIJZ (nošenje mask). Učenci 1. triade v šolo vstopijo pri vhodu za 1. triado, učenci preostalih razredov pa pri sprednjem vhodu pri telovadnici. Ob vstopu v šolo si razkužijo roke (razkužilo je na razpolago ob vhodu), se preobujejo in odložijo stvari v garderobno omaro ter odidejo v matične učilnice, in sicer po naslednjem razporedu:

- učenci od 1. do 5. razreda gredo ob prihodu v šolo v svoje matične učilnice
- učenci 6. razreda gredo ob prihodu v šolo v učilnico ZGO/GEO
- učenci 7. razreda gredo ob prihodu v šolo v učilnici SLJ
- učenci 8. razreda gredo ob prihodu v šolo v učilnico TJA
- učenci 9. razreda gredo ob prihodu v šolo v učilnico BIO/KEM

V učilnicah so mize razporejene na ustrezni razdalji in učenci ves čas uporabljajo enak sedežni red.

Učenci med odmorom ne zapuščajo učilnic, sanitarije uporabljajo posamično. Malica poteka v razredu, kosilo pa po prilagojenem urniku, ki je zapisan v Protokolu.

Učenci zapustijo šolo pa zaključenem pouku ob upoštevanju vseh ukrepov oz. je za vozače organizirano varstvo v njihovih matičnih učilnicah.

Učenci od 1. do 5. razreda so vključeni v podaljšano bivanje, starši ob prihodu pokličejo učiteljico podaljšanega bivanja na tel. številko, ki je objavljena na vhodu 1. triade.

Vsa podrobnejša izvedba vzgojno-izobraževalnega dela do zaključka šolskega leta 2019/2020 je zapisana v Protokolu ravnanj v OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol v času sproščanja omejitvenih ukrepov epidemije covid-19 – 2. dopolnitev.

Šolsko življenje se torej počasi vrača v ustaljene tirnice, vendar je potrebno upoštevati higienske ukrepe. V prvi vrsti je pomembno, da v šolo prihajajo izključno zdravi učenci. Velik poudarek je na rednem in pravilnem umivanju rok z vodo in milom, po potrebi je možno tudi razkuževanje rok (razkužila za roke so na voljo pri vseh vhodih v šolo, v vsaki učilnici in na sanitarijah). Upoštevanje medosebne razdalje je zelo priporočljivo, vendar se moramo zavedati dejstva, da le-te popolnoma ne moremo zagotoviti, še posebej ob vrnitvi vseh učencev naše šole. Prav tako je nadalje priporočljiva uporaba zaščitnih mask.

Ob vsem tem pa naj velja spodbudna misel, da vse ukrepe izvajamo izključno z namenom, da zaščitimo svoje zdravje in zdravje drugih, vrnitev nazaj v šolske klopi pa naj bo priložnost, da kljub vsemu zaključimo šolsko leto na čim bolj spodoben način, kot si ga zaslužijo naši učenci in seveda tudi vsi mi.

Verjamem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo.

Vse dobro.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Protokol ravnanj v OŠ J. Hudalesa v času sproščanja omejitvenih ukrepov – 2. dopolnitev
petek, 29. 05. 2020, 14:16
objavila Vesna Breznik
Organizacija vzgojno-izobraževalnega dela v šoli v ponedeljek, 1. 6., in v torek 2. 6. 2020

Spoštovani starši in učenci.

V ponedeljek, 1. 6., se v šolo vrnejo še četrtošolci in petošolci. Pouk bo za vse učence od 1. do 5. razreda potekal po ustaljenem urniku. Ker pa je še vedno potrebno upoštevati ukrepe NIJZ, s katerimi se zmanjšuje možnost prenosa okužbe, podajam naslednja organizacijska navodila za ponedeljek in torek.

Učenci naj v šolo prihajajo po možnosti peš, s kolesi ali z individualnim prevozom staršev, in sicer pred pričetkom pouka. Na tem mestu resnično apeliram na starše, da učenci ne prihajajo v šolo zgodaj zjutraj, če to ni potrebno, oziroma pridejo v šolo tik pred pričetkom pouka po urniku.
Vozači lahko uporabijo šolski avtobusni prevoz, ki bo potekal zjutraj po ustaljenem urniku prevozov. Učenci 1. triade v šolo vstopijo pri vhodu za 1. triado, učenci 4., 5. in 9. razreda pa pri sprednjem vhodu pri telovadnici. Ob vstopu v šolo si razkužijo roke (razkužilo je na razpolago ob vhodu), se preobujejo in odložijo stvari v garderobno omaro ter odidejo v jedilnico šole, kjer bo organizirano varstvo za učence od 2. do 5. razreda. Dežurstvo učiteljev poteka po ustaljenem razporedu.

Učenci pred pričetkom pouka odidejo v učilnico ob upoštevanju ustrezne medosebne varnostne razdalje. V učilnicah so mize razporejene na ustrezni razdalji in učenci ves čas uporabljajo enak sedežni red.

Učenci med odmorom ne zapuščajo učilnic, sanitarije uporabljajo posamično.

Učenci 9. razreda imajo v ponedeljek in torek še pouk po prilagojenem urniku, ki so ga prejeli, v učilnici BIO/KEM.

Malica bo po ustaljenem urniku, in sicer bodo učenci malicali v razredih. Kosilo pa bo potekalo v jedilnici šole po naslednjem razporedu:

1. razred gre na kosilo ob 11.30
2. in 3. razred gresta na kosilo ob 11.45
4. razred gre na kosilo ob 12.00
5. razred gre na kosilo ob 12.15
9. razred gre na kosilo ob 12.35.

Učence na kosilo pospremijo razredničarke in poskrbijo, da učenci upoštevajo ustrezno medosebno razdaljo.

Po zaključenem pouku je za učence od 1. do 5. razreda organizirano podaljšano bivanje po ustaljenem urniku. Učenci 9. razreda gredo po zaključenem pouku ob 12.35 domov, vozači počakajo v učilnici TIT/LUM do odhoda avtobusa.

Učenci ob odhodu iz šole (zlasti v garderobi) upoštevajo medosebno varnostno razdaljo.

Avtobusni prevoz domov poteka v ponedeljek in torek samo ob 13.00 uri, od srede naprej pa velja urnik avtobusnih prevozov domov po starem razporedu prevozov, ki je veljal pred zaprtjem šole.

Učenci 4. in 5. razreda v ponedeljek prinesejo vse šolske potrebščine v šolo, kjer jih bodo puščali vse do zaključka šolskega leta. Prav tako je priporočljivo, da si s seboj prinesejo vodo v plastenki, morebiti kakšno dodatno oblačilo, saj se bodo razredi redno zračili.

Šolsko življenje se torej počasi vrača v ustaljene tirnice, vendar je potrebno upoštevati higienske ukrepe. V prvi vrsti je pomembno, da v šolo prihajajo izključno zdravi učenci. Velik poudarek je na rednem in pravilnem umivanju rok z vodo in milom, po potrebi je možno tudi razkuževanje rok (razkužila za roke so na voljo pri vseh vhodih v šolo, v vsaki učilnici in na sanitarijah). Upoštevanje medosebne razdalje je zelo priporočljivo, vendar se moramo zavedati dejstva, da le-te popolnoma ne moremo zagotoviti, še posebej ob vrnitvi vseh učencev naše šole. Prav tako je nadalje priporočljiva uporaba zaščitnih mask.

Ob vsem tem pa naj velja spodbudna misel, da vse ukrepe izvajamo izključno z namenom, da zaščitimo svoje zdravje in zdravje drugih, vrnitev nazaj v šolske klopi pa naj bo priložnost, da kljub vsemu zaključimo šolsko leto na čim bolj spodoben način, kot si ga zaslužijo naši učenci in seveda tudi vsi mi.

Verjamem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo.

Vse dobro.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
petek, 29. 05. 2020, 12:23
objavila Vesna Breznik

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Organizacija dela v vrtcu od 1. 6. 2020

Spoštovani starši.

Na podlagi okrožnice MIZŠ, št. 6030-2/2020/15 z dne 28. 5. 2020, bo vrtec od 1. 6. 2020 naprej deloval v skladu z veljavnimi normativi, ki jih določajo predpisi s področja predšolske vzgoje. To pomeni, da bo delo v vrtcu steklo po ustaljenih tirnicah, katerih smo bili navajeni pred zaprtjem vrtca.

Še vedno pa bomo seveda upoštevali vse higienske ukrepe in varovali svoje zdravje in zdravje naših najmlajših.

Starše tako prosimo, da si pred vstopom v vrtec razkužijo roke in upoštevajo medosebno varnostno razdaljo, uporaba zaščitnih mask je priporočljiva.

Prav zaradi varovanja zdravja ne bo ob zaključku letošnjega šolskega leta prireditve ob zaključku vrtca oz. slovesa minimaturantov.

Starši, ki se boste iz katerega koli razloga odločili, da otroka ne boste vključili v vrtec v juniju, ste oproščeni plačila vrtca. Prosim pa vas, da to v najkrajšem možnem času sporočite vzgojiteljici svojega otroka.

Starši, ki bi želeli izpisati otroka iz vrtca (predšolski otroci), lahko izpolnite izjavo o izpisu otroka iz vrtca, ki je v prilogi tega obvestila, in jo pošljete skenirano na mail vzgojiteljice svojega otroka ali na mail pomočnice ravnateljice v vrtcu (gabrijela.murko@os-jd.si), lahko pa jo pošljete tudi po navadni pošti na naslov šole.

V času poletnih počitnic (julij, avgust) bo možno koristiti rezervacijo vrtca. Vsi tisti starši, ki bi želeli imeti rezervacijo vrtca, vas prosim, da do 12. 6. 2020, vrnete izpolnjen obrazec Rezervacija vrtca vzgojiteljici svojega otroka, ki je prav tako v priponki tega obvestila, zaradi lažje organizacije dela v poletnih počitnicah.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav,

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Izjava o izpisu otroka iz vrtca
Adobe Acrobat dokument Rezervacija vrtca za čas poletnih počitnic
torek, 26. 05. 2020, 9:24
objavil Dani Sajtl
Vpis v srednjo šolo 2020/21

Vse informacije v zvezi z vpisom v srednjo šolo najdete na spodnji priponki.

Adobe Acrobat dokument Vpis v srednjo šolo 2020/21
petek, 22. 05. 2020, 11:30
objavil Dani Sajtl
Razpis za vpis v osnovno glasbeno in baletno izobraževanje za šolsko leto 2020/2021

Na spodnji priponki se nahaja razpis za vpis v osnovno glasbeno in baletno izobraževanje za šolsko leto 2020/2021 iz glasbene šole Lenart.

Adobe Acrobat dokument Razpis za vpis v osnovno glasbeno in baletno izobraževanje za šolsko leto 2020/2021
petek, 22. 05. 2020, 11:20
objavila Vesna Breznik
Avtobusni prevoz od 25. 5. naprej

Spoštovani. Od ponedeljka, 25. 5. 2020, bo šolski avtobusni prevoz v šolo potekal po urniku prevozov, ki je veljal pred zaprtjem šole. Prevoz domov pa bo ob 13.00 uri v obe smeri.

Hvala.
petek, 22. 05. 2020, 9:28
objavila Vesna Breznik

9. razred
Obvestilo za devetošolce

Dragi devetošolci.

Napočil je čas, da se tudi vi, čeprav samo za kratek čas, vrnete nazaj v osnovnošolske klopi in šolsko leto, ki je za vas resnično viharno, uspešno skupaj pripeljemo do zaključka. Verjamem, da se povratka veselite.

Kljub sproščanju ukrepov in omejitev pa smo v šoli na podlagi dodatnih navodil MIZŠ pripravili dopolnjen Protokol ravnanj v OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol v času sproščanja omejitvenih ukrepov epidemije Covid-19, kateri je priložen v priponki tega obvestila. Vsi učenci morate pred prihodom v šolo oz. na prvi dan oddati razredničarki Izjavo pred vstopom v šolo o svojem zdravstvenem stanju.

Kratek povzetek same organizacije dela za vas pa vam dajem v nadaljevanju:

Učenci 9. razreda imajo pouk od 7.30 do 12.35 po prilagojenem urniku, ki se nahaja prav tako v priponki tega obvestila. V šolo lahko pridejo peš, s kolesom ali individualnim prevozom staršev ali s šolskim avtobusnim prevozom po predhodni prijavi. Prosim, da upoštevate navodila NIJZ ob uporabi šolskega avtobusnega prevoza, ki jih prav tako najdete v priponki.

V šolo vstopijo izključno pri sprednjem vhodu pri telovadnici ob upoštevanju medosebne razdalje 1,5 m-2 m. Prihod v šolo je lahko med 7.15 in 7.30. Pri vhodu oz. garderobi v tem času dežura zaposleni šole, ki poskrbi za obvezno razkuževanje rok ter uporabo zaščitne maske. Učenci v garderobi odložijo vrhnje oblačilo in se preobujejo ter odidejo v učilnico BIO/KEM oz. telovadnico (v telovadnici jih v torek in sredo že pričaka učitelj športa in napoti deklice na balkon, dečke razporedi v obe garderobi, kjer se preoblečejo v športno opremo). Pri pouku matematike, slovenščine in angleščine se učenci razdelijo v že ustaljene skupine, in sicer ena skupina ostane v učilnici BIO/KEM, druga skupina gre v učilnico MAT/FIZ.

Učenci med odmorom ne zapuščajo učilnice (razen pri delitvi na skupine), sanitarije lahko uporabljajo posamično. V razredu učencem ni potrebno uporabljati zaščitnih mask, dolžni pa so upoštevati ustrezno medosebno razdaljo. Med odmorom je z učenci učitelj, ki jih je predhodno učil do prihoda naslednjega učitelja.

Malico imajo učenci po 2. šolski uri v razredu. Malico do razreda prinese kuhinjsko osebje, učenci si razkužijo klopi ter malico razdeli učitelj, ki je z njimi v razredu. Po zaključeni malici odložijo pladnje nazaj na mizo na hodniku ter ponovno razkužijo mize.

Kosilo je po zaključenem pouku v jedilnici šole za učence, ki so se prijavili na kosilo.

Učenci po zaključenem pouku zapustijo šolo, vozači počakajo v učilnici TIT/LUM na odhod avtobusa ob 13.00 – dežura zaposleni šole.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Protokol ravnanj v OŠ J. Hudalesa v času sproščanja omejitvenih ukrepov
Adobe Acrobat dokument Prilagojen urnik za 9. razred
Adobe Acrobat dokument Prevozi šolarjev - priporočila NIJZ
četrtek, 21. 05. 2020, 16:44
objavila Martina Škrlec

2. razred
Učenje na prostem - 2. razred

Učenci 2. razreda so učilnico v šoli zamenjali z učilnico na prostem. Pouk zunaj je za vse nas zanimiv in ustvarjalen.

Foto utrinki
ponedeljek, 18. 05. 2020, 12:56
objavil Dani Sajtl
Spremenjen vozni red

Spoštovani starši.

V priponki vam posredujemo spremenjeni vozni red, ki velja od jutri, 19. 5. 2020. Spremenjen je vrstni red postajališč.

Adobe Acrobat dokument Spremenjen vozni red
ponedeljek, 18. 05. 2020, 6:56
objavila Jasna Malnar

7. razred
Naravoslovni dan v sedmem razredu

V torek, 12. 5. 2020, so sedmošolci spoznavali, zakaj je voda pomembna za naše življenje in da je z vodo potrebno varčevati. Iz naravnih materialov so izdelali pripomočke za slikanje in narisali sliko.

Fotografije
petek, 15. 05. 2020, 12:40
objavila Vesna Breznik

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Odprtje vrtca

Spoštovani starši.

V ponedeljek, 18. 5. 2020, se ponovno odprejo vrata našega vrtca. Veseli smo, da bo prostore napolnil otroški vrvež kljub vsem ukrepom, katere bomo morali spoštovati in smo jih dobili posredovane s strani MIZŠ in NIJZ. Na podlagi njihovih smernic smo oblikovali Protokol ravnanj v Vrtcu pri OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol v času sproščanja omejitvenih ukrepov epidemije Covid-19, kateri je priložen v priponki k temu obvestilu.

Vstop v vrtec je možen samo pri vhodu v vrtec. Prosimo vas, da ob vstopu v vrtec uporabljate zaščitno masko, si razkužite roke ter upoštevate varno medosebno razdaljo.

Otroci so v času obratovanja vrtca ves čas v svoji skupini, kar pomeni, da ni druženja med otroki posameznih skupin. Dejavnosti v vrtcu bodo potekale v glavnem v obliki igre, pogovorov, gibanja na prostem, ustvarjanju … Vsi projekti in načrtovane vsebine iz Letnega delovnega načrta so v tem času zamrznjeni. Vsebine dela se prilagajajo trenutni situaciji. Pri delu bomo izhajali predvsem iz otrokovih potreb, želja, pobud.

Prijava otroka v vrtec je do nadaljnjega tedenska, kar pomeni, da morate otroka prijaviti vsak teden sproti, najkasneje do četrtka, za naslednji teden. Prijave oddate (pošljete preko e-pošte) vzgojiteljici vašega otroka. Ob prijavi sporočite uro prihoda in odhoda otroka v vrtec. Starši otrok, ki v mesecu maju ne bodo obiskovali vrtca, so oproščeni plačila vrtca za maj, za junij pa še nimamo informacij.

Čeprav se nam morebiti zdijo posamezni ukrepi neživljenjski, jih moramo na žalost upoštevati in v največji meri zagotavljati varnost in zdravo okolje.

Zagotavljamo pa, da bomo otrokom poskušali bivanje v vrtcu oblikovati tako, da se bodo čutili varne in zadovoljne. Verjamem, da nam bo tudi to obdobje uspelo uspešno prebroditi.

Ob že vnaprejšnji zahvali za vso razumevanje vas prav lepo pozdravljam.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Protokol ravnanj v vrtcu pri OŠ J. Hudalesa v času sproščanja omejitvenih ukrepov
Adobe Acrobat dokument Sklep Razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo
petek, 15. 05. 2020, 12:18
objavila Vesna Breznik
Odprtje šole

Spoštovani starši in učenci.

V ponedeljek, 18. 5. 2020, se šolska vrata ponovno odprejo za učence 1., 2. in 3. razreda. Kljub sproščanju ukrepov in omejitev v državi smo v šoli na podlagi navodil MIZŠ ter NIJZ pripravili Protokol ravnanj v OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol v času sproščanja omejitvenih ukrepov epidemije Covid-19, kateri je priložen v priponki tega obvestila.

Prosimo vas, da se z vzpostavljenimi ukrepi pogovorite z otroki, bo pa zlasti v prvem tednu tudi v šoli čas usmerjen v način dela in ravnanja učencev v drugačnih pogojih, kot so jih bili vajeni pred zaprtjem šole.

Pomemben podatek za vas starše je prihod učencev v šolo in odhod iz nje.

Za učence 1. razreda je organizirano jutranje varstvo po ustaljenem urniku (od 6.15 naprej). Učenci v šolo vstopajo sami pri vhodu v 1. triado, brez spremstva starše in ob vstopu si razkužijo roke, odložijo vrhnje oblačilo in obutev v garderobo ter odidejo v razred. Vsi preostali učenci 2. in 3. razreda, ki ne potrebujejo jutranjega varstva, pridejo v šolo med 7.30 in 8.15.

Za vozače je urejen avtobusni prevoz, ki vozi po prilagojenem voznem redu (priponka tega obvestila, prav tako so v priponki priporočila NIJZ za prevoz s šolskim avtobusom – za upoštevanje ukrepov je odgovoren prevoznik).

Po končanem pouku je za učence organizirano podaljšano bivanje, vsi tisti, ki niso vključeni v podaljšano bivanje, pa gredo po zaključenem pouku domov. Avtobusni prevoz domov je ob 13.00 uri, po učence, ki ostanejo v podaljšanem bivanju, pridejo starši. Ob prihodu pred šolo, starši pokličejo učiteljico podaljšanega bivanja na telefonsko številko, ki bo objavljena na vhodnih vratih v 1. triado in učiteljica pošlje učenca ven.

Čeprav se nam morebiti zdijo posamezni ukrepi neživljenjski, jih moramo na žalost upoštevati in v največji meri zagotavljati varnost in zdravo okolje.

Zagotavljamo pa, da bomo učencem poskušali življenje in delo v šoli oblikovati tako, da se bodo čutili varne in zadovoljne. Verjamem, da nam bo tudi to obdobje uspelo uspešno prebroditi.

Ob že vnaprejšnji zahvali za vso razumevanje vas prav lepo pozdravljam.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Protokol ravnanj v OŠ J. Hudalesa v času sproščanja omejitvenih ukrepov
Adobe Acrobat dokument Priloga II k protokolu
Adobe Acrobat dokument Začasni vozni red
Adobe Acrobat dokument Prevozi šolarjev - priporočila NIJZ
četrtek, 14. 05. 2020, 22:40
objavila Martina Škrlec

1. razred
2. razred
3. razred
Naravoslovni dan 1. triade

Učenci prve triade so eksperimentirali z vodo in spoznali veliko zanimivih zakonitosti vode. V video pravljici so spoznali, kako deluje čistilna naprava in kako kroži voda v naravi.

Zapisala: Alenka Dominik

Utrinki
sreda, 13. 05. 2020, 19:28
objavil Dani Sajtl
Naravoslovne dejavnosti

Naravoslovne dejavnosti so tisto področje vzgojno izobraževalnega dela, ki vključuje naravoslovna znanja in povezuje naravoslovne predmete. Namen in cilj naravoslovnih dejavnosti je poglabljanje teoretičnega znanja naravoslovnih predmetov. Naravoslovne dejavnosti omogočajo učencem pridobivanje, razširjanje in poglabljanjem znanja o naravi. Učencem omogočajo razvijanje vedoželjnosti, sposobnosti za opazovanje, kritično in samostojno mišljenje, odkrivanje lepot narave, razvijanje zavesti o potrebi varstva človekovega zdravja in življenja. Razvijajo pa tudi učenčeve želje, nagnjenja in interese.

Naravoslovne dejavnosti praviloma izvajamo v fazah. V prvi fazi učence seznanimo z učno vsebino in s cilji. Razdelimo tudi ustrezna učna oziroma delovna sredstva. Sledi faza ustvarjalnega dela, v kateri samostojno proučujejo gradivo, opazujejo, izvajajo poskuse, opravljajo meritve, pripravljajo ustna in pisna poročila. V tretji fazi sledi poročanje s sintezo učne snovi ter ovrednotenje.

Metode dela:

 • raziskovalna metoda
 • metoda demonstracije
 • metoda praktičnega dela
 • metoda razgovora
 • metoda razlage
 • metode dela s tekstom

V torek, 12. 5. 2020, so potekale naravoslovne dejavnosti.

6. razred:
Spoznavali so ekosisteme v svoji okolici. Raziskovali so polje in travnik. Delo je potekalo na terenu. Kljub slabemu vremenu so se zelo potrudili in opravili naloge.

8. razred:
Učenci so se najprej seznanili s pandemijami skozi čas in izdelali njihov časovni trak. V drugem delu so iz različnih materialov izdelovali celice: bakterijsko, glivno, rastlinsko, živalsko. Pri tem so uporabljali različne materiale (papir, stiropor, lego kocke, volna, plastelin…). Pri tej nalogi so pokazali vso svojo ustvarjalnost.

9. razred:
Devetošolci so se najprej seznanili z utemeljiteljem sistematike razvrščanja živih organizmov Carlom von Linnejem. Drugi del naravoslovnega dneva so opravili na terenu. Na travniku so določili značilnosti ene cvetlice. Tudi njim je vreme ponagajalo, vendar so delo uspešno opravili.

Zapisala: Majda Kolarič

Fotografije
ponedeljek, 11. 05. 2020, 13:38
objavila Vesna Breznik

1. razred
2. razred
3. razred
Vrnitev v šolske klopi za učence 1., 2. in 3. razreda

Spoštovani starši.

Na osnovi sklepa vlade RS z dne, 29. 4. 2020, se postopoma odpravljajo tudi omejitve na področju šolstva. Predvidoma 18. 5. 2020 se bodo v šolo vrnili učenci 1., 2. in 3. razreda, teden dni kasneje še devetošolci in učenci, ki zaradi učnih težav potrebujejo pomoč v obliki dopolnilnega pouka in drugih oblik individualne in skupinske pomoči. Učenci od 4. do 8. razreda predvidoma nadaljujejo s šolanjem na daljavo do konca šolskega leta.

Strokovne usmeritve Zavoda RS za šolstvo (ZRSŠ) in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) šoli nalagajo prilagojeno organizacijo in izvedbo dejavnosti. Na podlagi le-teh bomo pripravili Protokol ravnanj in izvajanja vzgojno-izobraževalnega procesa, s čimer boste seznanjeni do konca tega tedna.

Za lažjo organizacijo dela pa nujno potrebujemo vaše informacije o vključenosti učenca v razširjen program osnovne šole (jutranje varstvo, podaljšano bivanje), prehranskih obrokih ter koriščenju avtobusnega prevoza. Zato vas prosim, da izpolnite priložen vprašalnik in ga poskeniranega ali fotografiranega pošljete razredniku svojega otroka najkasneje do torka, 12. 5. 2020, do 13.00 ure.

Prilagamo še izjavo, ki jo boste šoli posredovali prvi šolski dan (18. 5. 2020) . Z izjavo zagotavljate, da je vaš otrok zdrav. Izjavi dodajamo seznam omejitev po sklepu RSK za pediatrijo (omejitve se upoštevajo pri pripravi in izvedbi vrnitve učencev v šolo). V šolo smejo prihajati le zdravi otroci. V primeru, da je v družini, v istem gospodinjstvu drug otrok, mladostnik ali odrasla oseba, ki ima zdravstvene omejitve (sodi v rizično skupino), NIJZ otroku odsvetuje vrnitev v šolo. Le-to oceni zdravnik – specialist.

Zavedamo se, da je kljub vaši želji po srečanju s sošolci in učitelji ponovni prihod v šolo nekoliko stresen in negotov. Poskrbeli bomo, da boste šolski prag čim lažje prestopili in se v šoli počutili varne. Pri upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije pričakujemo pomoč staršev, ki ste se že izkazali kot naši uspešni podporniki, za kar se vam iskreno zahvaljujemo.

Skupaj bomo zmogli!

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Microsoft Word 97-2003 dokument Izjava staršev pred vstopom otroka v šolo
Microsoft Word dokument Prijava na vključenost učenca v razširjen program
Adobe Acrobat dokument Sklep Razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo
ponedeljek, 11. 05. 2020, 12:23
objavila Vesna Breznik

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Postopno odprtje Vrtca pri OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol

Spoštovani starši.

Vlada RS je s sklepom št. 18100-22/2021/1 z dne 29. 4. 2020 sprejela Okvirni načrt sproščanja omejitvenih ukrepov, s katerimi od 18. 5. 2020 dalje postopoma odpravlja omejitve na področju šolstva in predšolske vzgoje.

V tem tednu se tako pripravljamo, da ponovno odpremo vrata našega vrtca. V prvi vrsti moramo najprej zbrati podatke o številu otrok, ki jih boste starši vključili v vrtec z 18. 5. 2020.

Preko SMS ali e-pošte ste prejeli poziv. Prosimo vas, da do torka, 12. 5. 2020, do 12.00 ure obvezno javite potrebo po varstvu otroka v vrtcu za naslednji prihajajoči teden (18. 5.-22. 5. 2020). Izpolnjeno prijavo otroka, ki je v priponki tega obvestila, poskenirano ali fotografirano posredujete pom. ravnateljice v vrtcu, Gabrijeli Murko, preko e-pošte: gabrijela.murko@os-jd.si. V prijavi obvezno zapišite tudi čas varstva (od kdaj do kdaj), ki ga potrebujete za otroka. Prijave otrok bodo tedenske, za vsak teden sproti. Ne pozabite, otrok je lahko v vrtcu največ 9 ur.

Ob prvem prihodu otroka v vrtec boste starši obvezno oddali tudi podpisano izjavo o zdravju otroka, ki je priloga tega obvestila. To pomeni, da vsi starši, katerih otroci se vrnejo v vrtec 18. 5. 2020, natisnete Izjavo, jo izpolnite in oddate v ponedeljek, 18. 5. 2020 vzgojiteljici otroka. V vrtec smejo prihajati le zdravi otroci. V primeru, da je v družini, v istem gospodinjstvu drug otrok, mladostnik ali odrasla oseba, ki ima zdravstvene omejitve (sodi v rizično skupino), otroku odsvetujemo vrnitev v vrtec. Prav tako si lahko v prilogi preberete opredelitev zdravstvenih omejitev za otroke v času sproščanja ukrepov.

Na podlagi prejetih Priporočil za ponovno odprtje vrtcev v času posebnih razmer s strani Zavoda RS za šolstvo in Higienskih priporočil za vrtce v času epidemije Covid-19, ki smo jih prejeli s strani NIJZ, bomo v tem tednu pripravili Protokol ravnanj in izvajanja procesa v vrtcu, s čimer boste seznanjeni do konca tega tedna.

Hvala za razumevanje.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Microsoft Word dokument Prijava otroka v vrtec
Adobe Acrobat dokument Izjava staršev pred vstopom otroka v vrtec
Adobe Acrobat dokument Sklep Razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo
ponedeljek, 11. 05. 2020, 8:10
objavila Maja Mencigar
Oddaja prijave za vpis v srednje šole - zadnji dan prijave, 11. 5. 2020

Samo še danes, 11. 5. 2020, lahko devetošolci oddajo prijave za vpis v srednje šole in dijaške domove za naslednje šolsko leto. Vpis bo potekal od 30. junija do 6. julija. Srednje šole bodo preizkuse nadarjenosti izvajale v prvem tednu junija, nekatere tudi na daljavo že v maju.

Objavila: Maja Mencigar
sobota, 09. 05. 2020, 16:56
objavila Martina Škrlec

2. razred
Učenje na daljavo - 2. razred

Učenje na daljavo je lahko tudi zabavno. To dokazujejo tudi učenci 2. razreda, ki so s pomočjo živil in predmetov, ki so jih našli doma, izdelali zanimive modele okostja in notranjih organov, ter prehransko piramido.

Posebej pa so presenetili pri iznajdljivosti pridobivanja naravnih barv iz rastlin. Včasih ne potrebujemo veliko, da ustvarimo prave male umetnije. Doma so poiskali predmete iz katerih so izdelali barvne kroge. Preizkusili so se tudi v pisanju pesmi in še kaj ...

Fotografije
sobota, 09. 05. 2020, 16:37
objavila Martina Škrlec

1. razred
2. razred
3. razred
Potovanje v preteklost

Učenci 1. triade so se odpravili na potovanje v preteklost. Učno ekskurzijo, ki bi jo naj opravili v Rogatcu, v Muzeju na prostem, so izvedli kar na domačem dvorišču, v gozdu ali na bližnjem travniku. Pred potovanjem so si privoščili zajtrk. Nato pa so dolgčas preganjali z igrami, ki so se jih igrali otroci v preteklosti, risali na kamenčke, preizkušali izzive v gozdu. Poslikani kamenčki so postali pripomočki za igro in navdih za zgodbe.

Utrinki
sobota, 09. 05. 2020, 11:51
objavila Milena Kokol
9. maj - Dan Evrope

Dan Evrope praznujemo 9. maja, ko se spominjamo zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije iz leta 1950, ki je prispevala k začetku povezovanja držav v Evropsko unijo ter tako k miru in enotnosti med narodi. Torej letos mineva 70 let od začetka, ko se je Evropa začela združevati. Tudi Slovenija je bila in bo zelo aktivna pri obeleževanju dneva Evrope. Včeraj, 8. maja 2020 so se tako na nacionalni televiziji SLO1 predstavili znani slovenski pevci in drugi kulturniki. V oddaji »Dan Evrope pri vas doma« je o izzivih, s katerimi se soočamo Evropejci, spregovoril tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Svoje misli pa so z nami delili še znani Slovenci, ki delujejo na različnih področjih. Spregovorili so nam Feri Lainšček, Miha Mazzini, Ana Roš in drugi. Najmlajši pa bodo lahko v naslednjem tednu prisluhnili evropskim ljudskim pravljicam, ki jih je za njih izbrala Europe Direct Gorenjska.
In kaj smo pripravili na OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol ob praznovanju Evrope. Učenci 8. razreda so imeli v 7. tednu učenja na daljavo, zanimiv ustvarjalni sladek teden. Pri zgodovini so dobili nalogo, da pripravijo jedi naše severne sosede in sicer iz časa Avstro-Ogrske. Tako je po »jurovskih« domačijah zadišalo po naslednjih sladicah: palačinkah, sacher torti, različnih vrstah rogljičkov, cesarskem pražencu, mareličnih cmokih, jabolčnem zavitku, dunajskem golažu ali "fijakerskem" golažu.

Zanimivost! Izvor rogljičkov je povezan s turškim obleganjem Dunaja. Ko so Avstrijci dokončno premagali Turke, je na Dunaju bilo veliko slavje in veselje. V znak te zmage so na Dunaju takrat spekli pecivo, ki jih je spominjalo na polmesec. Zato so pravi rogljički oblikovani v obliko polmeseca.

Ob tem bi se želela zahvaliti osmošolcem za odlično sodelovanje, saj so pošiljali posnetke in zanimive fotografije pri nastajanju teh monarhičnih jedi iz časa Avstro-Ogrske. S tem so pokazali, da so tudi evropski državljani. Predlagam, da se v pripravo teh avstrijskih cesarskih jedi vključite tudi vi in s tradicionalnim, monarhičnim receptom dodajte svoj pridih!

In lep praznik, ob dnevu Evrope.

Napisala: Milena Kokol

Fotografije in video posnetki
ponedeljek, 04. 05. 2020, 23:28
objavila Vesna Breznik

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Vpis otrok v vrtec za šolsko leto 2020/2021

Spoštovani starši predšolskih otrok.

Še vedno je odprt razpis za vpis otrok v Vrtec pri OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol za šolsko leto 2020/2021. Vlogo za vpis otroka v naš vrtec lahko najdete med dokumenti pod zavihkom Vrtec. Izpolnjene vloge sprejemamo izključno po pošti na naslov OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol, Jurovski Dol 13, 2223 Jurovski Dol ali po e-mailu: info@os-jd.si.

Vse dobro.
ponedeljek, 04. 05. 2020, 12:50
objavila Vesna Breznik
Obvestilo

Pozdravljeni.

Zakorakali smo že v sedmi teden dela na daljavo. Upam, da ste lepo preživeli prvomajske počitnice in si nabrali moči za zadnji del šolskega leta, ki bo namenjen predvsem pridobivanju in zaključevanju ocen.

V medijih odmeva novica, da se z 18. 5. odpirajo šole za učence 1., 2. in 3. razreda ter vrtci, teden dni kasneje bi se naj v šolske klopi vrnili še devetošolci, vsi ostali pa bi šolsko leto zaključili z delom na daljavo.

Na žalost s strani MIZŠ nismo prejeli še nobenega obvestila ali navodil. Kakor hitro bomo le-te prejeli, vas bomo o vsem podrobno tudi obvestili preko naše spletne strani.

Prav je, da se vsi potrudimo, da šolsko leto kljub vsemu uspešno pripeljemo do zaključka. Zato se potrudite, zberite moči. Vem, da nam bo uspelo.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
nedelja, 03. 05. 2020, 16:39
objavil Dani Sajtl

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Vrtec – Mali radovednež (naravoslovje)

Naravno okolje je idealno okolje za ustvarjalno igro predšolskih otrok, saj ponuja neizmerno bogastvo čutnih izkušenj ter odprtih materialov in objektov. Je prostor, ki spodbuja in navdihuje. Tako se lahko otroci veliko naučijo o naravi in njenih zakonitostih. Le ob pogostem stiku z naravnim okoljem otroci lahko razvijejo pozitiven odnos do narave. Različni prostori nudijo različne in mnogo katere možnosti za spoznavanje okolja in naravnih pojavov (gozd, travnik, vrt, igrišče, potok, mlaka, morje, kuhinja, delavnica ...).

Stik otroka z naravnim okoljem v zgodnjem otroštvu je zelo pomemben za njegov celostni razvoj; kognitivni, estetski, senzorični, motorični, socialni in čustveni. Ob tem otrok razvija pozitiven odnos do živega in do narave na splošno ter pridobiva izkušnje, ki mu omogočajo pridobivanje naravoslovnega znanja in razvijanje naravoslovnih spretnosti. Naravoslovje je področje, v okviru katerega razvijamo otrokove sposobnosti za dejavno vključevanje v obdajajoče fizično in družbeno okolje ter ustvarjanje zdravega in varnega življenjskega okolja in navad. Poudarek je na pridobivanju izkušenj z živimi bitji, naravnimi pojavi ter veselju v raziskovanju in odkrivanju.

Naravoslovje pa je tudi čudovita veja znanosti, ki se ukvarja s pojasnjevanjem naravnih pojavov. Marsikatere naravne pojave pa si lahko razložimo s preprostimi "kuhinjskimi" poskusi. Z njimi pa lahko na zabaven način približamo naravoslovje in tehniko otrokom, vzgojiteljem in staršem (povzeto po M. Zorec).

Veliko ustvarjalnosti mali radovedneži!

Vaše vzgojiteljice

Adobe Acrobat dokument Zakaj iz oblakov pada dež
Adobe Acrobat dokument Miha Zorec: Zabavna naravoslovna delavnica
Adobe Acrobat dokument Trije preprosti triki za otroke iz Hiše iluzij
Toplozračni balon
Zabavni poskusi za otroke
Varuška Živa: Poskusi za otroke
Mali znanstvenik: Zanimivi poskusi za otroke
Aktivnosti za predšolske otroke
sreda, 29. 04. 2020, 13:10
objavila Aleksandra Kuntner
S popotno torbo naokrog

Ker nam trenutna situacija ne dovoljuje raziskovanja lepot naše prelepe dežele in gibanja na prostem s sošolci, so se učenci 6., 7. in 8. razreda morali na predvideno zaključno ekskurzijo na Gorenjsko odpraviti kar sami. Seveda niso raziskovali Gorenjske, ampak svojo bližnjo okolico. Tako so v četrtek, 23. 4. 2020, v okviru tehniškega dne, ki smo ga poimenovali "S popotno torbo naokrog", izkoristili priložnost, da "pogledajo vase" in naravo, ki jih obdaja, malo upočasnijo ritem življenja ter z drugimi očmi zaznajo svet okoli sebe. Še enkrat več so dokazali, da so iznajdljivi, prilagodljivi in predvsem ustvarjalni. In da za vse to ni potrebno iti daleč, ampak si lahko novih izkušenj in nepozabnih doživetij ter spominov naberejo tudi v naravi. Učenci so tako uživali v drobnih, pogosto neopaženih lepotah narave, ustvarjali čarobne kamenčke, gradili hiške za škrate in druga čarobna bitja, pripravili piknik v naravi, izdelovali mlinčke in kuhali.

Predvsem pa so dokazali, da se z dobro voljo vse da. Pri organizaciji smo jim seveda z veseljem priskočile na pomoč razredničarke in se prav tako odpravile z njimi na potep, seveda v mislih.

Razredničarke 6., 7. in 8. razreda

Utrinki
sreda, 29. 04. 2020, 9:22
objavila Vesna Breznik
Prvomajske počitnice ter načrt ocenjevanja znanja

Pozdravljeni.

Prvomajske počitnice so že v polnem teku in tudi le-te preživljamo letos nekoliko drugače. Upam, da kljub vsemu uživate. Prav je, da si odpočijete, nabere moči še za zadnji del šolskega leta, ki ga bomo uspešno pripeljali do zaključka.

Glede informacij o ponovnem odprtju šole in vrtca vam trenutno še ne morem podati nobenih informacij, saj uradno ne razpolagamo z nobenim konkretnim datumom. Kakor hitro bomo uradno obveščeni, vas bomo seveda tudi obvestili.

Znano pa je, kako bo potekalo ocenjevanje znanja in zaključevanje ocen.
Na podlagi Sklepa ministrice o ukrepih za nemoteno opravljanje vzgojno-izobraževalnega dela v osnovni šoli v šolskem letu 2019/20 in tudi Priporočil za ocenjevanje znanja v osnovni šoli smo pripravili načrt ocenjevanja, ki ga boste učenci dobili posredovanega s strani svojega razrednika. Prav tako vam bodo učitelji posredovali kriterije ocenjevanja ter način, obliko ocenjevanja.
Znanje učenca se v 2. ocenjevalnem obdobju pri vsakem predmetu oceni vsaj enkrat. Ocenjevanje znanja učencev se v času izobraževanja na daljavo lahko izvaja tudi individualno. Če je učenec med 1. 2. 2020 in 16. 3. 2020 že pridobil oceno, ni nujno, da ga učitelj oceni še po 16. 3. 2020, ampak upošteva ocene, pridobljene do 16. 3. 2020. Pri določanju zaključne ocene učitelj pretežno izhaja iz ocen, pridobljenih do 16. 3. 2020. Če učitelj ne more določiti zaključne ocene, lahko v obdobju od 16. 3. 2020 do konca izobraževanja na daljavo učenca dodatno oceni. Učitelj omogoči učencem vpogled v popravljen in ocenjen izdelek z ustrezno zapisano obrazložitvijo oziroma povratno informacijo o dosežku. Učitelj učencu zagotovi možnost popravljanja ocen. Pri ocenjevanju znanja učencev s posebnimi potrebami učitelj izhaja in individualiziranega programa, ki ga prilagodi nastalim razmeram.

Upam, da bo tudi ta del učnega procesa potekal čim manj stresno, morda tudi že v šolskih prostorih.

V upanju na čim prejšnje snidenje vas vse prav lepo pozdravljam.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
nedelja, 26. 04. 2020, 20:28
objavil Dani Sajtl

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Vrtec - Pomen pravljic

Pravljice so z nami že od nekdaj. Poslušanje in pripovedovanje pravljic je za otroka pomembna razvojna spodbuda, saj imajo pravljice velik pomen za otrokov osebnostni, moralni in socialno-čustveni razvoj. Otrok se s pravljico sreča že v najzgodnejšem obdobju. Z njimi se seznanja preko slikanic, filma, gledališča, lutk, s poslušanjem preko radia… Ko pa se nauči brati, jih prebira tudi sam. Lahko bi rekli, da je pravljica most med otrokom in odraslim, most med svetom realnosti, v katerem živimo odrasli in svetom domišljije, v katerem živi otrok. Pri pripovedovanju pravljic je izrednega pomena tudi spodbujanje smisla za humor pri otrocih. Smeh je znak otrokovega zdravja, veselost je normalno čustveno stanje otroka, ki se lepo razvija. Smeh pa ima še eno pomembno vlogo; otroku pomaga, da ne dramatizira svojih strahov in da se sooči z njimi. Zelo pomembno je vedeti, da pozitivno mišljenje s seboj nosi tudi pozitivna čustva in razpoloženja. Pravljice so pravzaprav ena redkih, če ne sploh edina zvrst, ki nagovarja otrokovo osebnost v celoti. Spodbuja njegovo domišljijo, neguje otrokovo potrebo po domišljijskem svetu, razvijajo njegov intelekt, prav tako pa pokažejo rešitev problema, ki ga vznemirja. Pomembno je tudi to, da naj vsakemu pripovedovanju, branju pravljice sledi podoživljanje. Otrok naj pripoveduje o svojih občutkih. Tisto, kar se mu je najbolj vtisnilo v spomin naj nariše, prikaže z gibi celega telesa in nenazadnje naj sprašuje in se pogovarja o stvareh, ki jih ni povsem dobro razumel. Otrok pa običajno želi slišati pravljico večkrat, saj si namreč ob prvem pripovedovanju zapomni le stvari, ki se mu zdijo zanimive. Potem pa ga zanimajo še vse ostale podrobnosti. Zato mu jo povejte tolikokrat kot si jo bo želel.
(povzeto po B. Ambrož)

Starši berite otrokom pravljice. Skozi branje pravljic vzgajamo in izobražujemo otroka, kar pa je najpomembnejše, z otrokom vzpostavljamo pristen in dober odnos. Otrokom pa dajte tudi možnost, da oni pravljice/zgodbe pripovedujejo vam.

"V knjigah je zbran večji zaklad, kot v piratski votlini na Otroku zakladov." (Walt Disney)

Vaše vzgojiteljice

Adobe Acrobat dokument Tatjana Kokalj - Pravljice s travnika 1
Adobe Acrobat dokument Tatjana Kokalj - Pravljice s travnika 2
Adobe Acrobat dokument Tatjana Kokalj - Pravljice s travnika 3
Adobe Acrobat dokument Lars Klinting - Jakec vrtnari
Adobe Acrobat dokument Polonca Kovač - Mali medo
Lahkonočnice - Drobižek in Didi
Igriva igralnica
Logopedke - Logopedske igre za otroke
Za lepši dan - Aktivnosti za predšolske otroke
Lutkovne predstave Lutkovnega gledališča Maribor
četrtek, 23. 04. 2020, 10:23
objavila Barbara Waldhütter

Knjižnica
23. april – Svetovni dan knjige

Organizacija Unesco je današnji 23. april razglasila za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. V Kataloniji si na ta dan že več desetletij podarjajo knjigo in cvet, temu zgledu pa sledimo tudi v Sloveniji, saj se na ta dan organizirajo razne razstave knjig, sejmi, prireditve in recitali …

Osnovni namen mednarodnega dneva je ljudem približati knjigo in razširjati bralno kulturo, Slovenija je ena redkih držav, ki svetovni dan knjige v sklopu Slovenskih dnevov knjige praznuje več dni. V aprilu namreč praznujemo tudi mednarodni dan knjige za otroke, in sicer 2. aprila, ki ga zaznamuje rojstni dan velikega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena.

Zaradi koronavirusa bo letos praznovanje svetovnega dneva knjige drugačno, saj so šole zaprte, enako ustanove, povezane s knjigo. V teh okoliščinah je Unesco pozval, naj ljubezen do knjig odmeva prek spleta.

Virtualno praznovanje svetovnega dneva knjige bo tudi v Sloveniji. Vsakoletna Noč knjige bo potekala prek spletnih platform in bo trajala tako dolgo kot noč na Zemlji. Društvo slovenskih pisateljev bo na Facebooku objavljalo najljubše knjige iz slovenske književnosti, Javna agencija za knjigo RS pa je pripravila spletni knjižni sejem, na katerem se bodo založbe predstavile z virtualno stojnico.

V svetovni literaturi je 23. april simbolični datum, saj se z njim povezujejo nekateri ugledni avtorji, kot sta William Shakespeare in Miguel de Cervantes. Unesco ga je za svetovni dan knjige izbral leta 1995 na generalnem zasedanju v Parizu.

Kot je zapisal ob letošnjem dnevu, bi v času, ko je večina šol po vsem svetu zaprta, ljudje pa naj preživljajo čas doma, morali bolj kot kadarkoli prej izkoristiti moč knjig za boj proti izolaciji, krepitev vezi med ljudmi, razširjanje obzorij ter spodbujanje uma in ustvarjalnosti.

Dragi učenci in tudi starši, vabljeni v spletno učilnico šolske knjižnice, kjer najdete povezave do vseh zgoraj naštetih, zanimivih virtualnih dogodkov, ki potekajo ob svetovnem dnevu knjige.
sreda, 22. 04. 2020, 15:16
objavila Milena Kokol
22. april je dan Zemlje

Danes, 22. aprila, praznujemo dan Zemlje. Zaznamujemo ga že petdesetič po vrsti. Praznovanje se je prvič organiziralo 1970. leta in ga zdaj koordinira globalna mreža Dneva Zemlje. Dogodek vsakoletno praznujejo v več kot 192 državah.Ob tej priložnosti so revijo National Geographic Slovenija zasnovali z dvema naslovnicama, v njej pa se sprašujemo, v kakšnem svetu bodo zanamci živeli leta 2070, ob 100-letnici dneva Zemlje. Bomo s skupnimi prizadevanji odpravljali posledice podnebnih sprememb in preprečevali izumiranje rastlin in živali – ali pa podnebnih sprememb še vedno ne bomo jemali dovolj resno, kar bo imelo hude, nepopravljive posledice za ljudi in naravo? Zelo radi se v teh sončnih dneh sprehajamo v naravi in prav je, da kakšen odpadek, ki ga opazimo, pospravimo v zabojnike za odpadke in jih seveda pravilno ločujemo.

Naj vas današnji dan navdihne in spodbudi k čim odgovornejšemu odnosu do našega planeta in okolja, v katerem živimo.

Zapisala, učiteljica Milena Kokol.
sreda, 22. 04. 2020, 8:51
objavila Barbara Waldhütter

Knjižnica
Še vedno je čas za usvojitev bralne značke

Spoštovani učenci!

Kulturni dan ob zaključku bralne značke smo na daljavo uspešno izpeljali. Vabim pa vas, da še naprej berete in obnove knjig pošiljate v spletno učilnico knjižnice ali na moj mail. Pripovedovanje smo namreč zaradi izrednih razmer podaljšali, tako da imate še vse tja do začetka junija možnost, da usvojite bralno značko.

"Veliko malih stvari obstaja, ki povzročijo, da tvoj svet raste.
Ljubezen do knjig je najboljša izmed njih."


mentorica bralne značke: Barbara Waldhütter
torek, 21. 04. 2020, 11:36
objavila Maja Mencigar
Vpis v srednje šole

Vpis v srednje šole bo zaradi izrednih razmer potekal po naslednjem rokovniku:
 • Najkasneje do 11. 5. 2020 morate poslati Prijavnico za vpis v 1. letnik srednje šole na željeno srednjo šolo.
 • Učenci 9. razredov boste po pošti dobili prazne prijavnice in kuverte.
 • Prijavnice izpolnite in jih sami pošljite s priporočeno pošto na željeno srednjo šolo. Pri tem si pomagajte z navodili, ki so na zadnji strani prijavnice za prijavo na vpis v srednjo šolo in s spletno stranjo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (povezava spodaj).
V kolikor boste imeli težave pri izpolnjevanju, kontaktirajte šolsko pedagoginjo na e-mail: maja.mencigar1@guest.arnes.si

Če ste Prijavnico (nepodpisano in nežigosano) že poslali na srednjo šolo, ne pošiljajte več druge.
 • Učenci boste na svoj elektronski naslov prejeli vabilo za videokonferenco s pedagoginjo (ta teden), kjer se bomo pogovorili o poteku izpolnjevanja prijavnice.
 • Na e-mail maja.mencigar1@guest.arnes.si sporočite, kdaj ste prijavnico oddali in na katero srednjo šolo oziroma v kateri program ste se prijavili.
 • Do 16. junija 2020 bo možno prijavnice prenesti na drugo šolo.
 • Preizkusi posebnih nadarjenosti (umetniške gimnazije, tehnik oblikovanja, fotograf, zobotehnik ...) bodo potekali v začetku junija – boste obveščeni.
 • Vpis bo na srednjih šolah potekal od 30. junija do 6. julija 2020.
Maja Mencigar, pedagoginja

Vpis v srednjo šolo
ponedeljek, 20. 04. 2020, 12:15
objavila Vesna Breznik
Obvestilo

Spoštovani starši in učenci.

V državi še vedno vladajo izredne razmere. Glede na počasnost sproščanja ukrepov je usoda vrnitve naših učencev nazaj v šolske klopi zelo nejasna.
Ker se izrečeni ukrepi v državi resnično zelo počasi rahljajo in bo potrebno po besedah strokovnjakov še dalj časa živeti z omejitvami, predvsem pa se vsi zavedamo pomena, da je potrebno poskrbeti v prvi vrsti za zdravje nas vseh, smo za letošnje šolsko leto odpovedali vse zaključne ekskurzije ter plavalni tečaj za prvi razred.
Dan dejavnosti, katerega bi izvedli kot zaključno ekskurzijo, bodo učenci realizirali v četrtek, 23. 4. 2020, devetošolci pa so ta dan že realizirali v septembru 2019 v okviru dvodnevne ekskurzije.

Prav tako je v letošnjem šolskem letu odpovedano nacionalno preverjanje znanja za 6. in 9. razred.

V mesecu maju bo steklo tudi ocenjevanje znanja, in sicer si morajo učenci v 2. ocenjevalnem obdobju pridobiti eno oceno pri posameznem predmetu; o kriterijih in načinu ocenjevanja znanja bodo obveščeni po prvomajskih počitnicah. Pri zaključevanju ocen pa bo poudarek na ocenah, pridobljenih do 13. 3. 2020.

Vem, da se vsi, zlasti pa devetošolci sprašujejo glede njihovega zaključka šolanja v osnovni šoli, glede vpisa v srednjo šolo. Trenutno so znani samo podatki, da bodo datumi glede vpisa v srednje šole posredovani naknadno.
O vsem boste pravočasno obveščeni preko spletne strani šole oz. po mailih.
Vsekakor pa bomo poskrbeli, da se bo šolsko leto 2019/2020 uspešno zaključilo za vse.

Z mislijo ostanite zdravi, vas prav lepo pozdravljam.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
nedelja, 19. 04. 2020, 22:00
objavila Maja Mencigar
Kam po pomoč, ko sem v stiski?

Dragi starši in učenci.

Minevajo tedni, ko pouk ne poteka po običajni šolski rutini in nam je prosto gibanje nekoliko omejeno. Zaradi tega se marsikdo znajde v stiski, občuti nemir in tesnobo, ker se ne more ukvarjati z vsemi običajnimi stvarmi, ki pomirjajo in sproščajo. Poleg strokovnih delavcev naše šole so vam na voljo tudi nekatere druge institucije in organizacije, ki vam lahko pomagajo v trenutnih stiskah. Prilagamo vam nekaj kontaktov, kam vse se lahko obrnete na posvet in pogovor:

1. Telefonske številke za pomoč:
 • TOM telefon za pomoč otrokom in mladostnikom – 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro, brezplačni klici)
 • Klic v duševni stiski – 01 52 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro)
 • Brezplačni zaupni telefon Samarijan in Sopotnik – 116 123 (24 ur/dan)
 • Služba za otroško in mladostniško psihiatrijo, Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, Vošnjakova ulica 4, Maribor - 02 22 86 353
2. Spletne strani za pogovor, nasvet in pomoč:
 • www.tosemjaz.net – spletni portal za otroke in mladostnike
 • med.over.net – spletni portal na temo zdravja, duševnega zdravja in drugih področij
 • www.nebojse.si – spletni portal Društva za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami DAM
 • zivziv.si – spletna postaja za razumevanje samomora in pomoči, ki je na voljo
Nekaj koristnih nasvetov pa najdete tudi na povezavi: http://posvetovalnicanm.splet.arnes.si/najnovejsi-prispevki

Ostanite zdravi.
nedelja, 19. 04. 2020, 21:48
objavil Dani Sajtl

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Vrtec - Otrok in čustva

Smo v času in dogajanju, ki je za večino od nas neprijeten, saj smo že več kot 1 mesec doma. Pri tem nas prevevajo različni občutki. Tudi otroci ta čas (čas samoizolacije) doživljajo na svoj način (pozitiven ali negativen). Najbrž se nekateri od njih sprašujejo, zakaj ne morejo v vrtec. Pogrešajo dnevno rutino, skupno igro, predvsem pa prijatelje v vrtcu, morda kateri iz med njih, tudi svoje vzgojiteljice. Pomembno je, da tudi v tem času ne pozabimo na njihova občutja/čustva. Čustva vplivajo na različna življenjska področja: zdravje, učenje, vedenje in na medsebojne odnose. Le ta povezujejo otroke z okoljem, z njihovimi telesi, mislimi in spomini, sporočajo jim o življenjskih okoliščinah in o njihovem fizičnem in mentalnem počutju ter oblikujejo vedenje otrok. Otroci v vrtcu pogosto, bodisi preko igre, različnih dejavnosti, ki jih vodimo vzgojitelji/-ce ali kako drugače, izražajo svoja čustva. Otrokom moramo prisluhniti ter razumeti njihovo doživljanje in vedenje, če jim želimo pomagati.

Spoštovani starši, z njimi se pogovarjajte, dajte jim občutek, da jih razumete, stisnite jih v naročje, jih objemite, primite za roko, sprejmite njihova čustva, se z njimi veselite, spodbujajte… Ko pa otroci želijo s čustvi izsiljevati, pa jim dajte jasno vedeti, da vas z omenjenim načinom ne bodo uspeli prepričati, da bi jim ugodili ali da bi popustili. Pomembno je, da otroke vključite v pogovor in jim omogočite, da skupaj z njimi poiščete učinkovitejše načine izražanja njihovih želja. Pogovorite se tudi o tem, kdaj ste njihove želje pripravljeni upoštevati in kdaj ne.

Bodite pozitivni in ostanite zdravi!

Vzgojiteljica Gabrijela Murko

Adobe Acrobat dokument Matematične igre
Adobe Acrobat dokument Domine
Adobe Acrobat dokument Parkirajmo domine
Adobe Acrobat dokument Poišči par
Adobe Acrobat dokument Polžje hišice
Adobe Acrobat dokument Marjan Manček - Piščanček Pik
Adobe Acrobat dokument Zdravilne zgodbice
Kako pomagati otroku uravnavati čustva?
petek, 17. 04. 2020, 21:45
objavil Dani Sajtl
Obvezni izbirni predmeti v šolskem letu 2020/2021 Obvezni izbirni predmeti so način prilagajanja osnovne šole individualnim razlikam in interesom učencev. So priložnost, da učenci ob lastni izbiri predmetov razvijajo svoje močne strani in sposobnosti ter se pri izbranih predmetih dokažejo. Učenci se lahko odločajo za določen obvezni izbirni predmet tudi z vidika nameravanega nadaljnjega šolanja.

Obvezni izbirni predmeti so v predmetniku tretjega triletja, torej v 7., 8. in 9. razredu.

Možnosti izbora učnih predmetov

Učenec izbere največ 3 ure tedensko, če s tem soglašajo njegovi starši, lahko pa samo 2 uri tedensko. Pouk posameznega obveznega izbirnega predmeta je na urniku 1 uro na teden, razen obveznega izbirnega predmeta tuj jezik, ki je na urniku 2 uri na teden.

Potek pouka obveznih izbirnih predmetov in ocenjevanje

Obisk pouka obvezni izbirnih predmetov je obvezen, predmeti se ocenjujejo s številčnimi ocenami od 1 do 5.

Število skupin obveznih izbirnih predmetov

Naša šola za šolsko leto 2020/2021 ponuja veliko število obveznih izbirnih predmetov, njihov podrobnejši opis najdete v brošuri na dnu te strani.

Oprostitev sodelovanja pri obveznih izbirnih predmetih

Učenec 7., 8. in 9. razreda, ki obiskuje glasbeno šolo z javno veljavnim programom, je na predlog staršev lahko oproščen sodelovanja pri obveznih izbirnih predmetih v obsegu 1 ali 2 ur tedensko. Starši posredujejo šoli pisno vlogo o vpisu v glasbeno šolo za šolsko leto 2020/2021 in kasneje priložijo potrdilo o vpisu. Najkasneje do 10. 9. 2020.

Zamenjava obveznega izbirnega predmeta

Učenci se v skupine obveznih izbirnih predmetov razvrstijo do začetka novega šolskega leta.

Do 15. septembra 2020 lahko skupino še zamenjajo, vendar le pod pogojem, da se nam organizacijski pogoji pri izvajanju posameznega obveznega izbirnega predmeta ne spremenijo (potreben predhodni individualni pogovor v šolski svetovalni službi).

Prijava na obvezne izbirne predmete

Prijava na posamezne predmete bo potekala preko spleta, zato bo naknadno vsak učenec oz. učenka prejel uporabniško ime in geslo.
Adobe Acrobat dokument Brošura - Izbirni predmeti 2020/2021
petek, 17. 04. 2020, 21:40
objavil Dani Sajtl
Neobvezni izbirni predmeti za šolsko leto 2020/2021

Neobvezni izbirni predmeti v predmetniku osnovne šole predstavljajo tisti del programa, ki ga, glede na interese, želje in zmožnosti, učenci izberejo sami.

Neobvezni izbirni predmeti se izvajajo v 4., 5., in 6. razredu. Učenci lahko izberejo eno ali dve uri izbirnih predmetov ali pa se za obiskovanje izbirnega predmeta sploh ne odločijo. Neobvezni izbirni predmet je učencu na voljo, da ga izbere, vendar se zanj ni potrebno odločiti. Ko se učenec za izbiro odloči, mora predmet v določenem šolskem letu obiskovati in je ocenjen.

Vsi neobvezni izbirni predmeti so praviloma enourni, izjema je le tuj jezik, ki se poučuje v obsegu 2 ur tedensko.

Zaradi poteka pouka in šolskih dejavnosti na daljavo, boste starši po elektronski pošti prejeli prijavnice za izbiro neobveznih izbirnih predmetov.

Podrobnejše opise predmetov dobite na spodnji povezavi na brošuro neobvezni izbirni predmet.

Adobe Acrobat dokument Brošura - Neobvezni izbirni predmeti 2020/2021
četrtek, 16. 04. 2020, 9:49
objavila Barbara Waldhütter

Knjižnica
Kulturni dan ob zaključku bralne značke

V petek, 10. 4. 2020, smo dokazali, da lahko kulturni dan izpeljemo tudi na daljavo. Seveda je bilo drugače kot v živo, pa vendarle so učenci kljub temu ustvarjalno in prijetno preživeli ta dan. Tema letošnjega kulturnega dne ob zaključku bralne značke je bila "Lakota po besedah".

Naši najmlajši učenci so si za dober začetek dneva zapeli Kekčevo ali svojo najljubšo pesem in se ob tem dodobra prebudili. Nato so se uredili in »odšli« na lutkovno predstavo Makalonca. To je čudovita pravljica, ki jo je med drugo svetovno vojno napisal pisatelj Fran Saleški Finžgar in jo uvrščamo v zakladnico slovenskega ljudskega pripovedništva.

Po predstavi so se s starši, bratci ali sestricami pogovarjali o vsebini, glavnih junakih in sporočilu, ki ga predstava prinaša. Nato so izdelali vstopnice za svojo lutkovno predstavo, in jo svojim bližnjim tudi sami odigrali. Na koncu so ilustrirali ter ustvarjali iz papirja in v svet ponesli metulja upanja.

Četrtošolci in petošolci so se v uvodu igrali različne besedne igre, poslušali posnetek letošnje poslanice ob mednarodnem dnevu knjig za otroke ter razmišljali o njeni vsebini. Nato so si na spletu ogledali gledališko predstavo Tajno društvo PGC, ki je legendarno zimzeleno besedilo, otroška klasika. Nastalo je leta 1958 izpod peresa slovenskega pisatelja Antona Ingoliča, enega prvih avtorjev, ki je po vojni črpal iz resničnega življenja mladih in v njihovih nevsakdanjih dogodivščinah obravnaval njihove probleme. Po ogledu so razmišljali o vsebini, glavnih junakih in sporočilu predstave. Ob koncu so poustvarjali na temo videne predstave tako, da so izdelali logotip svojega namišljenega tajnega društva.

Prav tako so se uvodoma z besedami poigrali učenci od 6. do 9. razreda. Brali, oziroma poslušali so poslanico ob letošnjem mednarodnem dnevu knjig za otroke in si v nadaljevanju na spletu ogledali gledališko predstavo Kit na plaži, avtorja Vinka Möderndorferja. To je zgodba o drugačnosti in normalnosti, ki nam pove, kako pomembno je pogledali na svet, na življenje okoli sebe, na soljudi, sošolce, družino in tudi na samega sebe drugače, z drugačnimi očmi. Tudi oni so razmišljali in se z družino pogovarjali o sporočilu videne predstave, na koncu pa ustvarjali na temo "lakota po besedah". Nastali so čudoviti likovni izdelki in grafiti.

Žal pa najbolj pridnim bralkam in bralcem nismo mogli podeliti knjižnih nagrad in priznanj, kar pa bomo zagotovo naredili potem, ko se spet vrnemo med šolske klopi.

Fotografije izdelkov, ki so jih ustvarili učenci tekom kulturnega dne, se še pridno zbirajo in jih bomo objavili naknadno.

Dragi učenci, še naprej vam želimo obilo užitkov ob branju.

Vodji kulturnega dne: učiteljici Barbara Waldhütter in Mateja Nudl

Fotografije umetniškega ustvarjanja naših učencev ob zaključku bralne značke
četrtek, 16. 04. 2020, 7:13
objavila Maja Mencigar
Vpis v srednješolske programe

Spoštovani učenci in starši,

na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je bila dne 18. 3. 2020 objavljena naslednja informacija:

Srednje šole, ki še niso izvedle preizkusov nadarjenosti, ki so vpisni pogoj v nekatere srednješolske izobraževalne programe, v katere se želijo prijaviti devetošolci, ali razgovorov z devetošolci, ki se prijavljajo za vpis v športne oddelke, bodo te aktivnosti izvedle po izteku ukrepa začasnega prenehanja vzgojno – izobraževalne dejavnosti. Posledično bo prestavljen tudi rok za prijavo za vpis v srednje šole za prihodnje šolsko leto.

O spremenjenih, natančnih datumih bomo šole in javnost obvestili pravočasno. Če je kdo že oddal prijavnico za vpis v srednjo šolo, seveda velja tudi ta prijavnica, učencu ni potrebno pošiljati nove prijavnice, ko bo znan nov rok za prijavo.

Tudi rok za prijavo v dijaški dom bo prestavljen, ker je vezan na rokovnik o vpisu. O vsem bomo javnost pravočasno obvestili.


Trenutno v OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol načrtujemo potek vpisa v srednjo šolo tako, da ob vrnitvi v šolske prostore izpolnimo prijavnice za vpis v srednješolske programe in jih pošljemo na izbrane srednje šole.

Rok za vpis bo naknadno še sporočen. Če pa bo pa kako drugače, pa vas bomo o tem tudi obvestili.

Vsa pomembna obvestila glede izvajanja vpisa v srednješolske programe, lahko spremljate tudi na spodnji povezavi.

Spoštovani starši in učenci, vsekakor se bomo strokovni delavci v OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol potrudili, da bo se bodo devetošolci pravočasno vpisali v srednješolske programe.

Lepo pozdravljeni in veliko zdravja.

Vpis v srednjo šolo
torek, 14. 04. 2020, 9:06
objavila Vesna Breznik

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Vpis predšolskih otrok v Vrtec pri OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol za šolsko leto 2020/2021

Na podlagi 20. čl. Zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05, 25/08, 98/2009-ZIUZGK, 36/10, 62/2010-ZUPJS, 94/2010-ZIU, 40/2012-ZUJF, 14/15 ZUUJFO, 55/17) ter Pravilnika o kriterijih in načinu sprejema otrok v vrtec v Občini sv. Jurij v Slov. goricah (Medobčinski uradni vestnik, št. 9/2020) Vrtec pri OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol razpisuje javni vpis novincev v vrtec.

JVIZ in VVZ OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol obvešča starše predšolskih otrok, da lahko za šolsko leto 2020/2021 vpišejo svoje otroke od 14. 4. 2020 do 15. 5. 2020 v naš vzgojno-izobraževalni zavod.

Vpisujemo otroke od 11. meseca starosti do vstopa v šolo. Otroke lahko vpišete v celodnevni in poldnevni program.

Glede na trenutne razmere bomo vloge za vpis otroka sprejemali SAMO po redni pošti (OŠ J. Hudalesa, Jurovski Dol 13, 2223 Jurovski Dol) ali pa na uradni elektronski naslov tajništva šole .

Vlogo za vpis najdete spodaj oz. je objavljena na spletni strani naše šole ter občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah.

Microsoft Word dokument Vloga za vpis otroka v vrtec
Adobe Acrobat dokument Pravilnik o kriterijih in načinu vpisa otrok v vrtec
ponedeljek, 13. 04. 2020, 15:13
objavil Dani Sajtl

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Vrtec - vključevanje otrok v hišna opravila

Z vključevanjem otrok v hišna opravila se otroci priučijo delovnih navad, krepijo sposobnosti, spretnosti, učijo odgovornosti, naučijo dela samega, učijo in krepijo samostojnost in neodvisnost, razvijajo inovativnost, cenijo naše in drugo delo, se učijo discipline in reda… Izbiranje hišnih opravil mora biti premišljeno in primerno otrokovi starosti. Pri tem pa morate tudi upoštevati, da je vsak otrok nekoliko specifičen, zato bodite malce fleksibilni, če bo to potrebno.

Od 2 do 3 let

Otroci lahko pri tej starosti sami pospravijo igrače, ko zaključijo z igro. Prav tako je to primerna starost, da otroka naučite, kam sodijo smeti in umazana oblačila, sortiranje in zlaganje stvari na ustrezno mesto, brisanje prahu, seveda s površin, ki jih doseže. Hišna opravila poskusite povezati z igro, tako bo imel tudi kasneje v življenju manj odpora do tovrstnih del.

Od 3 do 4 let

Zdaj lahko otroci pomagajo tudi pri pripravljanju mize za različne obroke in pomagajo pri zlaganju manj zahtevnih kosov perila, na primer kuhinjskih krp in brisač. Otroka se lahko navaja, kako vzdrževati red v svoji sobi, čeprav vsem opravilom morda še ne bo v celoti kos brez vaše pomoči.

Od 4 do 5 let

Pri tej starosti lahko otroku že naložite malce več odgovornosti; hranjenje hišnega ljubljenčka, pomoč pri pripravi različnih obrokov, postiljanje postelje, pri čiščenju stanovanja, avtomobila, pomoč pri vrtičkanju…(seveda s pomočjo odraslega).

Od 5 do 6 let

Večinoma lahko otroci pri tej starosti sami zložijo posodo iz pomivalnega stroja na pult in nato tudi v tiste omarice ter predale, ki jih že lahko dosežejo. Otrok pri tej starosti lahko občasno odnese smeti do smetnjaka, pogosto pa so otroci že sposobni sesanja in zlaganja nogavic po parih. Otroci pri teh letih večinoma z veseljem sodelujejo pri hišnih opravilih, saj jih to, da lahko prispevajo svoj delež, navdaja s ponosom. To je torej obdobje, ki ga je smiselno dobro »izkoristiti«, sicer boste kasneje najverjetneje obžalovali, da ste zamudili izvrstno priložnost za privzgojo delovnih navad.

Naj iz malih ročic zrastejo pridne delovne roke!

Vzgojiteljica Gabrijela Murko

Adobe Acrobat dokument Svetlana Makarovič - Pod medvedovim dežnikom
Adobe Acrobat dokument Matthias Karl - Rdeča žoga
Adobe Acrobat dokument Zelo lačna gosenica (prirejeno po Eric Carle)
Adobe Acrobat dokument Žaba - Življenjski krog 1
Adobe Acrobat dokument Žaba - Življenjski krog 2
Adobe Acrobat dokument Žaba - Življenjski krog 3
Adobe Acrobat dokument Žaba - Življenjski krog - fotografije
Knjižnica Lenart - pravljice
Lahkonočnice
sobota, 11. 04. 2020, 18:26
objavila Vesna Breznik
Voščilo

Zaključili smo že 4. teden pouka na daljavo.

Upamo, da ste vsi zdravi. Vsekakor nihče od nas ni pričakoval, da bo to težko in negotovo obdobje trajalo toliko časa. Prav vsi smo se v teh časih znašli v ledeno mrzli vodi, v kateri smo morali splavati in to lahko potrdim, da nam je uspelo. Pri tem ste, dragi učenci, do sedaj pokazali veliko mero samostojnosti in odgovornosti. Ne popustite in vztrajajte. Skupaj nam bo uspelo premagati to negotovo obdobje in uspešno pripeljati to šolsko leto do zaključka.

Spoštovani starši.
Vsi strokovni delavci se zavedamo, da ste poleg delovnih in drugih obveznostih posvečali tudi veliko časa za pomoč pri učenju svojim otrokom, da so le-ti lahko uspešno premagovali težave na drugačni poti pridobivanja znanja. Hvala vam. Hkrati pa razmere dajejo možnost, da skupaj z otroki poiščete lepe skupne trenutke in takrat počnite tisto, kar vas bogati, pomirja, povezuje in izpolnjuje. Vsem nam naj ostane prijeten občutek, da smo skupaj in da bomo z razumevanjem drug drugega zmogli.

Vsi skupaj se verjetno v teh trenutkih sprašujemo, kdaj se bomo vrnili v šolske klopi in kako se bo šolsko leto zaključilo. O vsem boste pravočasno obveščeni preko naše spletne strani. Vendar ne skrbite, skupaj bomo našli pot za uspešen zaključek.

Vsekakor pa je prav, da v teh dneh odložimo vse skrbi.
Zato vam želim lepe, mirne in zdrave velikonočne praznike, ki jih preživite v krogu svojih najdražjih.

Vse dobro in ostanite zdravi.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
četrtek, 09. 04. 2020, 7:16
objavila Gabrijela Murko

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Vrtec - Otroci ustvarjajo tudi doma

Med otrokovo igro in njegovim delom je tanka meja. Z igro si otrok razvija razne sposobnosti in delovne navade. Med igro »vse je mogoče«, je res mogoče prav vse. Igra pa je otrokova najpomembnejša naloga in med igro je otrok ustvarjalen. Ustvarjalen pa je lahko prav vsak otrok. To so dokazali tudi naši otroci, ki so zelo ustvarjalni tudi, ko morajo za več časa ostati doma. Seveda, tu gre vsa zahvala tudi njihovim staršem (vsej družini). Utrinke ustvarjalnosti doma si lahko pogledate na spodnji povezavi.

Hvala vsem staršem, ki ste delili vaše fotografije in vabim tudi ostale, da pokažete, kako vaši otroci preživljajo čas doma. Fotografije mi lahko pošljete na e-naslov, ki ga najdete na tej spletni strani.

Ostanite zdravi in ustvarjalni!

Vzgojiteljica Gabrijela Murko

Utrinki iz karantene
ponedeljek, 06. 04. 2020, 19:55
objavila Milena Kokol
Naravoslovni dan in okoljska vzgoja

V sredo, 1. 4. 2020, smo izvedli naravoslovni dan z naslovom Okoljska vzgoja. Kljub temu, da smo naravoslovni dan opravljali na daljavo, je bil ta dan za naše devetošolce nekaj drugačnega in posebnega. Nekateri devetošolci so se prvič srečali z novo računalniško tehnologijo , saj smo večino dejavnosti izvedli preko aplikacije skype. V uvodoma so spremljali kratke video filme o vzrokih in posledicah podnebnih sprememb. Sproti so opravljali analizo spoznanega in reševali učni list. Njihova osnovna ugotovitev je bila, da je treba za prihodnje generacije skrbeti trajnostno in globalno. V času odmora so si devetošolci pripravili zdravo, domačo malico in izvedli nekaj zanimivih gibalnih vaj iz joge in fitnesa. V nadaljevanju so se devetošolci spraševali, kakšen je odnos do domačega okolja, v kakšnem okolju živimo, kakšna je kvaliteta življenja občanov ter kakšna je skrb za zdrav način življenja. Na vsa ta vprašanja so jim pomagali odgovoriti tudi trije naši gostje, to so bili: župan občine Sv. Jurij, g. Peter Škrlec, ki je med drugim predstavil delovanje in pomen čistilne naprave v Jurovskem Dolu in učence seznanil s projekti, ki jih občina načrtuje v bližnji prihodnosti. Druga naša gostja je bila ga. Aleksandra Žugman, gospodinja in nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Preko njene predstavitve so učenci pridobili znanje o lokalni pridelavi hrane, o zdravi pripravi hrane in se seznanili s pripravo domačega kruha in s peko peciva, za katere je ga. Žugman prejela številna priznanja. Tretji naš gost je bil g. Dušan Ribič, občinski svetnik in podpredsednik športnega društva Sv. Jurij. Predstavil je vlogo občinskega svetnika v občinskem svetu in na kakšen način lahko kot svetnik doprinese k razvoju občine. Kar nekaj vprašanj je bilo povezano s športno dejavnostjo v občini in kakšen pomen ima za kraj medgeneracijski center. Iskrena hvala vsem gostom, ki so nam na čudovit način popestrili naravoslovni dan, ki smo ga zaključili z odnosom do okolja v angleškem jeziku. Svojo ustvarjalnost so devetošolci pokazali tudi z izdelavo samozalivalnega lončka, ki so ga izdelali iz odpadnega materiala. Izdelki, ki so jih izdelali pod mentorstvom učiteljice Aleksandre Žnuderl so prikazani pod vsebino kreativnost učencev med poukom na daljavo. Devetošolci si zaslužijo vso pohvalo za aktivno delo in sodelovanje, saj tako kot so zapisali, je bil to nov izziv, ki so ga z veseljem sprejeli. Zapisala, učiteljica Milena Kokol.

Adobe Acrobat dokument Program naravoslovnega dneva
nedelja, 05. 04. 2020, 15:14
objavil Dani Sajtl

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Vrtec - Otrok potrebuje gibanje

Otrok, ki se redno in dovolj giba, to pozitivno vplivalo na razvoj in zdravje kosti in sklepov, mišic, motoričnih sposobnosti, ter na razvoj potrebnih finomotoričnih sposobnosti. Z gibanjem otrok zaznava in odkriva svoje telo, preizkuša, kaj telo zmore, doživlja veselje in ponos ob razvijajočih se sposobnostih in spretnostih ter gradi zaupanje vase. Pri tem si razvija domišljijo, ustvarjalnost in iznajdljivost ter tako izraža svoje počutje in čustva. Gibanje daje otroku občutek ugodja, varnosti, veselja, skratka dobrega počutja. Otrok raziskuje, spoznava in dojema svet okrog sebe.

Ustrezne gibalne dejavnosti, ki naj bi potekale skozi igro, so v predšolskem obdobju ključnega pomena za otrokov gibalni in funkcionalni razvoj, poleg tega vplivajo tudi na otrokove spoznavne, socialne ter čustvene sposobnosti in lastnosti. Igra otroku pomaga premagati oviro, ki je zanj brez igre nepremostljiva, omogoča mu različne realizacije istih problemov, zagotavlja motivacijo za delo. Gibanje skozi igro je lahko tudi poučno, če odrasli igro organizira tako, da jo ustrezno povezuje z drugimi področji. Otroci ob tem spoznavajo nove stvari in utrjujejo že osvojena znanja.

Otrok je ustvarjalen, ko išče svoje načine in poti za rešitev različnih gibalnih nalog, z lastno domišljijo odgovarja na nove izzive ter izraža svoja čustva in občutja. Otrokom moramo torej omogočiti takšne gibalne/športne dejavnosti, ki jim bodo predstavljale ustrezne izzive; ti ne smejo biti ne prelahki, ne pretežki, ampak ravno pravšnji.

Dejavnosti za gibanje doma:
 • Pohodi/sprehodi (dolžina poti se prilagodi starosti otroka).
 • Igre na prostem (zabavne Igre brez meja, igra na domačih otroških igralih in plezalih, naravne oblike gibanja; hoja, tek, skoki, poskoki, plazenje, kotaljenje, potiskanje, vlečenje, vesa, premagovanje naravnih ovir ...).
 • Vožnja s poganjalčki, skiroji, tricikli, kolesi, rolerji (obvezna kolesarska čelada, po potrebi tudi ščitniki).
 • Igre z žogo in drugimi pripomočki (trakovi, baloni, obroči, kolebnice, loparji ...).
 • Igre z gibom in ritmom (rajalne igre, bibarije, otroški plesi).
 • Gimnastične vaje (počepi, hoja v počepu, trebušnjaki, predkloni, odkloni, kroženje z boki, dvigovanje bokov leže, preval naprej ...).
 • Gibalne igre (Lovljenje, Skrivalnice, Dan-noč, Gnilo jajce, Črni mož, Ledene babe ...).
Ohranite zdrav duh v zdravem telesu!

Vzgojiteljica Gabrijela Murko

Adobe Acrobat dokument Gibalne igre
Adobe Acrobat dokument Prstne igre
Microsoft PowerPoint dokument Trije metulji
Adobe Acrobat dokument Zajček Pablo išče jajčka
Adobe Acrobat dokument Ideje
Gibalne dejavnosti
Miša - Telovadba s plišekom
Gibalne igre v stanovanju
Jecom Šport - gibalne urice
petek, 03. 04. 2020, 8:58
objavila Aleksandra Kuntner
Kreativnost učencev med poukom na daljavo

Bo že držalo, da kreativnost nima meja in da se tudi iz dolgčasa včasih porodijo najboljše ideje. To dokazujejo tudi učenci naše šole, ki med vsemi obveznostmi najdejo čas tudi za ustvarjalnost. Nekaj utrinkov njihove ustvarjalnosti si lahko pogledate na spodnji povezavi. Seveda bo še veliko novega, zato občasno le preverite, kaj vse je nastalo.

Ostanite ustvarjalni in zdravi.

Aleksandra Kuntner

Kreativnost učencev
četrtek, 02. 04. 2020, 17:01
objavil Dani Sajtl

8. razred
Naravoslovni dan v 8. razredu

V sredo, 1. aprila smo z učenci 8. razreda izvedli naravoslovni dan na domu. Tema je bila PLANET ZEMLJA IN GLOBALNO SEGREVANJE.

Učenci so opravili štiri naloge. Najprej so si na YouTube ogledali film Planet Earth: Amazing nature scenery in zapisali svoja razmišljanja o našem planetu. Njegove lepote so jih prevzele, hkrati pa so ugotovili, kako neodgovorni smo v odnosu do naravo. Nato so s pomočjo e-učbenika sestavili miselni vzorec, ki je zajemal osnovne podatke o naši Zemlji. Seznanili so se tudi s pojmom globalno segrevanje. Spoznali so vzroke ter posledice globalnega segrevanja. Zaključni del naravoslovnega dne je bilo umetniško ustvarjanje. Učenci so risali, pisali in ustvarjali na temo Planet Zemlja. Osmošolci so vestno in vzorno opravili naloge, čeprav na daljavo. Vsem velja pohvala.

Zapisala: Majda Kolarič

Fotografije izdelkov
četrtek, 02. 04. 2020, 11:39
objavil Dani Sajtl
Svetovni dan zavedanja o avtizmu

Pozdravljeni učenci, učitelji, starši in vsi, ki obiskujete našo spletno stran!

2. april je svetovni dan zavedanja o avtizmu o katerem še vedno premalo vemo. Mateja Tominšek Perovšek je avtorica nove knjige za otroke, ki je namenjena prav tej temi.

Knjiga Moj prijatelj Oli pomembno prispeva k vrstniškemu razumevanju drugačnosti in avtizma. Sabina Korošec Zavšek je v uvodni besedi zapisala, da se v praksi kaže, da so otroci z avtizmom še vedno pogosto osamljeni in izločeni iz medvrstniškega življenja, čeprav je med njimi veliko zanimivih osebnosti z lepimi in dobrimi lastnosti, ki pa jih zaradi svojih socializacijskih in komunikacijskih primanjkljajev izkažejo le v varnem in spodbudnem okolju. "Verjamem, da bo kakšen otrok odprl svoje srce tudi s pomočjo te srčne knjige, ki dobro ponazarja nekatere težave otrok z avtizmom in detabuizira avtizem."
(vir: https://zalozba-pivec.com/knjigarna/moj-prijatelj-oli)

Za lažje razumevanje avtizma vam prilagam avdio posnetek, ki je vreden poslušanja. Ostanite zdravi in dobri.

Aleksandra Kuntner

Moj prijatelj Oli (avdio posnetek)
četrtek, 02. 04. 2020, 10:58
objavila Maja Mencigar
Vpis v srednješolske programe

Spoštovani starši in devetošolci.

Novi rok za prijavo za vpis v srednje šole in dijaške domove bo določen, ko bo znano, kdaj se bodo otroci lahko vrnili v šolske klopi. Praksa naše šole je, da z devetošolci izpolnjujemo prijavne liste v šoli. Ko bo znano, kdaj bodo šole zopet odprte, bomo prejeli nov rokovnik z določenimi novimi datumi. Takrat bo še nekaj časa, da bomo lahko šole skupaj z devetošolci izpolnile prijavnice in jih poslale na ustrezne šole.

Če bi se izkazalo, da bi bile morda šole zaprte dlje časa, vas bom po prejemu uradnih navodil s strani Ministrstva za znanost, šport in kulturo sproti obveščala. Skratka, za vse devetošolce bomo uredili, da se bodo lahko vpisali v željene srednješolske programe. Starši in učenci, če imate kakšna vprašanja, pomisleke, mi pišite, saj vam bom z veseljem pomagala s svetovanjem.

Bodite zdravi in v varnem okolju.

Maja Mencigar, šolska svetovalna služba
četrtek, 02. 04. 2020, 9:31
objavila Barbara Waldhütter

Knjižnica
2. april - Mednarodni dan knjig za otroke in mladino

Danes, na rojstni dan Hansa Christiana Andersena, praznujemo mednarodni dan knjig za otroke in mladino, ki opozarja na pomen kakovostne mladinske književnosti in na nujnost branja.

Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je današnji dan razglasila za svetovni dan knjig za otroke prav na mednarodnem kongresu v Ljubljani leta 1966. Vse odtlej pripravi plakat in poslanico ob tem prazniku druga nacionalna zveza, poslanico, ki jo danes berejo v osemdesetih državah po svetu, pa sta pripravila pisatelj Peter Svetina in ilustrator Damijan Stepančič, oba tudi letošnja nominiranca za mednarodno Andersenovo nagrado. Najdete jo v spletni učilnici šolske knjižnice.

Nesrečen primer letošnje pandemije je na svoj način pokazal, kako pomembna opora je knjiga, mnogim v teh razmerah predvsem v e-obliki, poudarja Tilka Jamnik, predsednica slovenske sekcije IBBY, ki s slovensko poslanico skrbi tudi za promocijo slovenske literature v tujini. V poslanici z naslovom Lakota po besedah je Svetina zapisal, da so besede v pesmih in zgodbah hrana: "Lakota po besedah se kaže kot malodušnost, brezbrižnost, arogantnost. Ljudje, ki jih tare ta lakota, se ne zavedajo, da je njihova duša premražena, ne zavedajo se, da hodijo mimo sebe, pa se ne vidijo. Del sveta jim odteka, ne da bi ga sploh kdaj opazili. To lakoto potešijo pesmi in jo potešijo zgodbe."

Letos žal ni prelistavanja slikanic v vrtcih in branja v šolah in knjižnicah, a se je skupno praznovanje preneslo na splet. Tudi vi, dragi učenci, ste del tega praznovanja, saj pridno berete doma in v spletno učilnico pošiljate obnove knjig. Skupno branje pa bomo zagotovo nadoknadili, ko se vrnemo v šolske klopi.

Barbara Waldhütter
ponedeljek, 30. 03. 2020, 12:10
objavil Dani Sajtl

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Vrtec - dnevna rutina in gradiva

Spoštovani starši, dragi otroci,

Sedaj, ko so vrtci zaprti in moramo ostati doma, je čas bolj stresen za vse nas, še posebej pa za otroke, ki so s tem zgubili dnevno rutino. Dnevna rutina pa je zelo pomemben del življenja, ki nam daje občutek varnosti, stalnosti in zaupanja. Predlagamo, da tudi doma uvedete dnevno rutino. Otroke pa čim več vključujte v vsakodnevna opravila, katere otroci zmorejo. Tako ima otrok odgovorno vlogo - za uspešno opravljeno obveznost, ga pohvalite. Veliko se z njimi pogovarjajte, igrajte, čim več naj bodo na svežem zraku (seveda v okviru predpisov). Pustite pa jim tudi svobodo, predvsem pri igri, oblačenju, pospravljanju svoje sobe (odvisno od starosti otrok) ... Če se otrok dolgočasi, ne skrbite - tudi dolgčas je del učenja! Kadar nam je dolgčas, nam ni prijetno in naši možgani takrat iščejo načine, da se zamotijo. Ne pustite, da vam otrok takrat nagaja ali počne nekaj, kar ni dovoljeno ali zaželeno. Pogovorite se, kaj sme in česa ne in naj zbira med ponujenimi možnostmi.

Dnevna rutina:
 • Priprava na zajtrk; pogovor o tem, kaj boste jedli, priprava mize, otroci si poskušajo kruh namazati sami, pospravljanje mize.
 • Jutranji krog oz. jutranji pogovor; priprava urnika za čez dan ali za naslednji dan ali celo za ves teden, na koledarju lahko označujejo dneve, ko so doma (vsak dan sproti).
 • Dejavnosti iz različnih vzgojnih področij (gibanje, jezik, matematika, umetnost, narava, družba); v pomoč so vam e-povezave na različne vsebine.
 • Priprava kosila; otroke vključite pri načrtovanju jedilnika, pomagajo lahko pri pripravi kosila, pripravi mize, pospravljanju in čiščenju. Kosilo naj poteka brez igrač in mobilnih telefonov. Pri kosilu upoštevajte osnovni bonton (prosim, hvala, dober tek…).
 • Počitek; odvisno od starosti otroka. Počitek je lahko tudi aktiven, vendar tih in umirjen (poslušanje glasbe, pravljice, listanje knjig...).
 • Malica in čas za prosto igro
 • Priprava na spanje; Zvečer naj se otrok umiri. Naredite načrt za naslednji dan, tako se bo otrok veselil in bo bolje spal ter se prebudil boljše volje. Pogovarjajte se o preživetem dnevu, kaj vam je bilo všeč, kaj ne - podobno kot zjutraj v jutranjem krogu. Otrok naj se pripravi na spanje, preberite mu pravljico in zaželite lahko noč.
Ostanite zdravi.

Vzgojiteljica Gabrijela Murko

Adobe Acrobat dokument Delovni listi
Adobe Acrobat dokument Govorne igrice za pospeševanje izreke
Adobe Acrobat dokument Poskusi z vodo
Adobe Acrobat dokument Slike za opisovanje
Adobe Acrobat dokument Družinsko drevo
Grafomotorične vaje
Ustvarjamo: Lutke iz papirja
nedelja, 29. 03. 2020, 17:15
objavila Vesna Breznik

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Vpis v vrtec

Spoštovani starši predšolskih otrok.

Vpis v Vrtec pri OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol za šolsko leto 2020/2021 bo potekal v mesecu aprilu 2020.

O točnem datumu razpisa boste pravočasno obveščeni, in sicer bo vsebina razpisa objavljena na spletni strani šole in občine, kakor tudi na oglasnih deskah vrtca in občine.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
nedelja, 29. 03. 2020, 17:09
objavila Vesna Breznik
3. teden pouka na daljavo

Spoštovani.

Kakor da vsaj čas razume stisko, v kateri smo se znašli v vrtincu izrednih razmer, le-ta hitro mineva in pred nami je že 3. teden pouka na daljavo.

Povratne informacije, ki ste jih podali tako učenci kot starši o izvajanju dela doma, so zelo pozitivne in spodbujajoče, da delamo dobro in da smo na dobri poti, da se bo šolsko leto 2019/2020 kljub vsem razmeram uspešno zaključilo.

Če se pa vseeno znajdete pred kakršno koli dilemo, težavo, se o tem pogovorite z učiteljem, razrednikom, na razpolago so vam za pomoč tudi učiteljice dodatne strokovne pomoči ter šolska svetovalna služba, za tehnično pomoč poskrbi računalnikar Dani Sajtl, na razpolago pa sem vam tudi jaz.

Samostojno delo doma je naporno in verjetno že vsi komaj čakate, da se vrnete v šolske klopi ter da pouk steče normalno. Tudi mi si tega srčno želimo, vendar šola ostaja do nadaljnjega zaprta, vse dokler bodo v državi vladale izredne razmere.

Da pa bi delo v 3. tednu pouka na daljavo vsaj malce razbremenili, smo se odločili, da v prihajajočem tednu izvedemo 2 dneva dejavnosti, in sicer naravoslovni dan in športni dan. Navodila boste učenci prejeli po mailu s strani vaših razredničark.

Želim vam uspešno delo doma, izkoristite prosti čas in ga preživite kar se da lepo, vendar pri tem ne pozabite, da je potrebno ostati doma in čuvajte svoje zdravje.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
petek, 27. 03. 2020, 8:59
objavila Barbara Waldhütter

Knjižnica
Bralna značka na daljavo

Spoštovani učenci! Ker bomo morali bralno značko zaradi izrednih razmer verjetno zaključiti kar na daljavo, vas lepo prosim, da vsi, ki bo jo želeli usvojiti, obnove prebranih knjig pošljete v spletno učilnico knjižnice ali na moj mail, ki ga najdete na šolski spletni strani. Učenci od 1. do 5. razreda pa seveda obnove pošiljate svojim razredničarkam. Veliko užitkov ob branju vam želim! Učiteljica Barbara
sreda, 25. 03. 2020, 11:50
objavil Dani Sajtl
Spletna učilnica za MPZ, OPZ, Šolski ansambel in Vokalno skupino

Dragi učenci MPZ, OPZ, Šolskega ansambla in Vokalne skupine. Vabim vas, da se mi pridružite v spletni učilnici, kjer bomo skupaj ustvarjali.

"V naravi ni najti nič lepšega in popolnejšega od glasbe. Ona usmerja človeka v globino njegove duše." Marij Kogoj

Ostanite zdravi!
Mentorica: Metka Caf
ponedeljek, 23. 03. 2020, 21:00
objavila Barbara Breznik
Spletni učilnici za OPB in RAP (GIZ)

Dragi učenci,

žal so nas izredne razmere za nekaj časa ločile. Vabim vas, da obiščete tudi spletni učilnici za OPB in RAP (GIZ). Učilnici sta namenjeni vsem razredom. V njej bodo dnevno naložene zanimive vsebine za aktivno, ustvarjalno preživljanje prostega časa.
ponedeljek, 23. 03. 2020, 19:20
objavila Maja Mencigar
Spletna učilnica šolske svetovalne službe in DSP

Dragi učenci!

Pedagoginji Aleksandra in Maja vas vabita, da obiščete njuno spletno učilnico, kjer boste našli zanimive in ustvarjalne informacije, kako preživeti prosti čas, predvsem vama ponujata raznovrstne praktične dejavnosti. Prav tako sta vam pripravili forum, da z njima navežete kontakt in se pogovorite o aktualnih temah. Vljudno vabljeni in bodite ZDRAVI!
ponedeljek, 23. 03. 2020, 18:39
objavila Vesna Breznik
2. teden pouka na daljavo

Spoštovani učenci in starši.

Danes se je pričel drugi teden pouka na daljavo. Upam, da ste vsi zdravi in uspešno premagujete vsakodnevne naloge, katere so vam pripravili naši učitelji.
Po prvih povratnih informacijah je delo na daljavo uspešno steklo in z večino učencev so učitelji vzpostavili kontakt ali preko mailov ali povratnih informacij v spletnih učilnicah.
Prosila pa bi vse tiste učence in tudi starše, kateri še niste bili v stiku s svojim razrednikom v prvem tednu pouka na daljavo, da to storite najkasneje do srede, 25. 3., z namenom, da podate povratno informacijo o delu doma (kako delo poteka, količina nalog, morebitne težave, pohvale ...).
Prav tako pa bi prosila, da sporočite (lahko kar meni), če imate slučajno težave s samo opremo. Že pred časom smo sicer imeli na naši spletni strani objavljeno, da podarjamo starejše računalnike - 2 sta še vedno na voljo.
Prav tako pa naši učitelji pripravljajo tudi spletne učilnice, ki bodo namenjene sprostitvi, razvedrilu, aktivnemu preživljanju prostega časa. To pomeni, kar ste učenci v šoli delali v času jutranjega varstva, podaljšanega bivanja, pri urah gibanja in zdravja, lahko sedaj za ideje pokukate v omenjene spletne učilnice.
Učenci, ki pa se pri opravljanju nalog srečujete s kakršnimi koli težavami ali pa si želite zgolj pogovora, vas pričakujejo pedagoginje (ga. Aleksandra, ga. Maja, ga. Katja, ga. Estera in ga. Vesna); knjižničarka pa vas vabi, da še naprej sodelujete v bralni znački in berete knjige ter ustvarjate.

V delo na daljavo smo vstopili zelo optimistično z upanjem, da se po 14 dneh ponovno vidimo med šolskimi klopmi. Na žalost (glede na stopnjevanje izrednih razmer) se bo delo na daljavo še nekaj časa nadaljevalo. Naš optimizem so okrepile pozitivne povratne informacije, da delo teče uspešno. Tega bomo v tem tednu še nadgrajevali in samo s skupnimi močmi bomo to posebno obdobje v tem šolskem letu uspešno zaključili.

Vse dobro in ostanite zdravi.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
nedelja, 22. 03. 2020, 13:57
objavila Barbara Waldhütter

Knjižnica
Branje na daljavo

Dragi učenci! Vabim vas, da pokukate tudi v spletno učilnico šolske knjižnice.

"Veliko malih stvari obstaja, ki povzročijo, da tvoj svet raste. Ljubezen do knjig je najboljša izmed njih". (Jacqueline Kennedy)
četrtek, 19. 03. 2020, 11:15
objavila Vesna Breznik
Obvestilo

Pozdravljeni.

Danes ste po pošti prejeli še gradiva v pisni obliki. Vsi ste prejeli tudi pisno obvestilo, katerega res, prosim, dobro preberite in sledite navodilom.

Naši učitelji marljivo pripravljajo in objavljajo gradiva in navodila tudi v naših spletnih učilnicah oz. poteka vsa komunikacija preko mailov učencev ali staršev. Samo s skupnimi močmi bomo uspeli realizirati vsebine in tako premostiti te resnično izredne razmere.

V času izrednih razmer lahko del časa namenimo tudi branju. Tako tudi branje za bralno značko poteka dalje in učenci lahko v spletno učilnico knjižnice oddate tudi povzetke knjig, ki ste jih prebrali v tem času, ko smo doma, pa zraven morda tudi kakšno ilustracijo, če želite. Če te možnosti nimate, lahko doma naredite dnevnik branja in povzetke prebranih knjig zapisujete tja.

Prav tako pa vas obveščam, da je od danes, 19. 3. 2020, prepovedana uporaba šolskega igrišča za šolo ter športnega parka.

Vse dobro.
ponedeljek, 16. 03. 2020, 15:33
objavila Vesna Breznik
Navodila za samostojno delo doma

Spoštovani učenci in starši.

Ponedeljek, 16. 3. 2020, nam bo verjetno ostal za vedno v spominu. Je dan, ko so šolska vrata ostala zaprta; je dan, ki ga verjetno preživljate nekoliko drugače, kot ste ga bili vajeni do sedaj. Vendar vem, da bomo s skupnimi močmi uspeli premostiti vse ovire, ki se nam trenutno postavljajo na pot.

Okoliščine so nas pripeljale do dejstva, da moramo pouk izpeljati nekoliko drugače, na daljavo. Učitelji marljivo pripravljajo vse potrebno, da bi učni proces in usvajanje učne snovi teklo naprej.

Dragi učenci.

Nekaterim učencem so učitelji na e-mail že posredovali določena navodila za samostojno delo doma (nekateri učitelji so navodila za samostojno delo poslali na maile staršev). Nekatera gradiva in navodila pa še pripravljamo v tiskani obliki, ki jih boste prejeli domov po navadni pošti do četrtka, 19. 3. 2020 (seveda ob pogoju, da bo pošta normalno delovala). Določena gradiva se bodo nahajala tudi v spletnih učilnicah (na to vas bo posamezni učitelj tudi opozoril), do katerih lahko dostopate tako kot do sedaj - z uporabniškim imenom in geslom. Možno pa je dostopati tudi kot gost, ampak s ključem za vpis. Ključ pa je za vse učilnice enak: hudales2020.

Prosim vas, da delo doma opravite zelo odgovorno in sledite navodilom, ki vam jih posreduje dotični učitelj.

Za pomoč pri organizaciji učenja in časa doma lahko uporabite tudi urnik, ki je v priponki pod tem obvestilom. Prav tako vam naj v pomoč služijo drobni nasveti za učenje (pa ne samo sedaj v času izrednih razmer, ampak vsak dan).

Spoštovani starši.

Pri vsem tem se obračam na vas, cenjeni starši, in vas vljudno prosim, da nam pomagate v teh izrednih razmerah, kolikor je to le mogoče. Učence opozorite, da nimajo “počitnic” ter jih spodbudite k rednemu ter odgovornemu delu. Vsekakor je teh 14 dni odlična priložnost, da se učenci naučijo samostojnosti in odgovornosti za opravljeno delo; naloga staršev pa je, da jih pri tem vzpodbujate in tudi nadzirate njihovo opravljanje samostojnega učenja. Samo s skupnimi močmi nam lahko uspe tudi na daljavo delo opraviti v najboljši možni meri.

Karkoli se ne bo moglo opraviti kot samostojno delo učencev doma, bomo po vzpostavitvi normalnih razmer to poskušali realizirati v šoli s prilagoditvijo urnika in dejavnosti z željo, da se stvari opravijo v času predvidenega šolskega koledarja brez "podaljškov" v počitnice.

Vse težave in nevšečnosti bomo reševali po elektronski pošti – naslovi vseh učiteljev so dosegljivi na naši spletni strani; vsekakor pa se lahko obrnete tudi name na mail: vesna.breznik@os-jd.si ali na tel. št. 031/481-510.

V upanju, da se kmalu ponovno srečamo med šolskimi klopmi, vas vsi prav lepo pozdravljamo in želimo, da ostanete zdravi.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Adobe Acrobat dokument Napotki za učenje
Adobe Acrobat dokument Urnik učenja
SLOfit - Priporočila o telesni dejavnosti v času širjenja korona virusa
nedelja, 15. 03. 2020, 16:36
objavila Vesna Breznik
Preklic organiziranega nujnega varstva v času izredni razmer

Spoštovani.

V obdobju razglašene epidemije koronavirusa v Republiki Sloveniji, vas obveščamo o novi odločitvi Vlade Republike Slovenije za področje vzgoje in izobraževanja.
Vlada Republike Slovenije bo danes izdala Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, s katero bo prenehala veljati Odredba o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih (Uradni list RS, št. 19/20 in 22/20), ki je dovoljevala organiziranje nujnega varstva otrok.

Vse šole in vrtci bodo od 16. marca 2020 do preklica zaprti.

Od 16. 3. 2020 bo torej prepovedano zbiranje ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 in novi odlok ne dovoljuje več organizacije nujnega varstva otrok.

Resnosti situacije se zavedamo vsi, zato se vam, spoštovani starši, iz srca zahvaljujem, da ste uspeli poskrbeti za varstvo svojih otrok tudi tisti, ki ste dolžni opravljati delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah.

V kolikor se bi pojavila potreba po nujnem varstvu za otroke pri starših, ki opravljate delo v službah, ki so pomembne za delovanje družbe, v naslednjih 14 dneh, pa prosim, da to sporočite na mail: vesna.breznik@os-jd.si ali na tel. št. 031/481-510 ali se obrnete na občino, na g. Sama Kristla na tel. št. 041/327 011.

Srečno in zdravo.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
sobota, 14. 03. 2020, 11:55
objavila Vesna Breznik
Varstvo v nujnih primerih v času izrednih razmer

Spoštovani starši.

Obveščamo vas, da bomo od ponedeljka, 16. 03. 2020, SAMO za NUJNE PRIMERE organizirali varstvo za predšolske otroke in učence od 1. do 5. razreda v skladu z okrožnico MIZŠ št. 6030-1/2020/9 z dne 13. 3. 2020 in napovedano dopolnitvijo Odredbe o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Sprejemali bomo le zdrave otroke staršev, ki so dolžni opravljati delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah pri delodajalcu in to izkažejo s pisnim potrdilom/izjavo delodajalca.

Nujne primere poklicev smo določili na podlagi okrožnice MIZŠ, občine in civilne zaščite, to so zaposleni v:

- zdravstvu,
- policiji,
- vojski,
- zaporih,
- komunalnih službah,
- živilskih trgovinah,
- lekarnah,
- domovih za ostarele,
- dežurne v šolah in vrtcih,
- redarstvih in
- službah civilne zaščite.

V primeru, da je eden od staršev doma (porodniška, bolniška, dopust, brezposeln, možnost varstva zaradi ne-nujnih del …), drugi pa v navedenih poklicih, mora biti otrok doma.

Da bomo izredno varstvo pod posebnimi pogoji lažje organizirali vas prosimo, da nas obvestite o morebitni prisotnosti vašega otroka na e-naslov vesna.breznik@os-jd.si ali na tel. št. 031/481-510 do nedelje, 15. 3. 2020, do 15.00. Prosim, da pri tem tudi navedete, od katere ure zjutraj do katere ure popoldan potrebujete varstvo.

Varstvo bo organizirano za skupine do 6 otrok na podlagi odločitve poveljnika Civilne zaščite po posvetovanju z županom.

Za vključitev v izredno dežurstvo je nujno, da predložite izjavo delodajalca, da starši opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah.

Prosimo vas, da z vso skrbnostjo presodite ali varstvo zares potrebujete ali lahko otroka kljub vsemu zaupate v drugo varstvo. V šoli bomo ob tem uvedli poostreno higieno ter poseben protokol prihoda in odhoda otrok ter odraslih.

Prosimo, da upoštevate naša navodila in pravila, v okviru katerih bomo delovali v kriznih razmerah.

O vseh nadaljnjih informacijah in ukrepih vas bomo obveščali preko naše spletne strani.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
petek, 13. 03. 2020, 12:36
objavila Vesna Breznik
Obvestilo o zaprtju telovadnice

Spoštovani.

Skladno z navodili in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za zdravje RS ter zaradi varovanja zdravja obveščamo vse uporabnike telovadnice, da je od danes, 13. 3. 2020, do nadaljnjega telovadnica pri OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol zaprta za rekreativne in ostale dejavnosti.
Ukrep velja do preklica.

Hvala za razumevanje.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
petek, 13. 03. 2020, 12:30
objavila Vesna Breznik
Obvestilo o zaprtju šole in vrtca

Spoštovani.

V skladu z okrožnico Ministrstva za znanost, šolstvo in šport št. 6030-1/2020/8 z dne 12. 3. 2020 in sklepa Vlade RS št. 18100-7/2020/2 in odredbe ministra za zdravje se vzgojno-izobraževalna dejavnost na OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol in v Vrtcu pri OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol od 16. 3. 2020 do preklica ne bo izvajala fizično v zavodu.

To pomeni, da otroci in učenci od ponedeljka, 16. 3. 2020, do nadaljnjega ostanejo v domači oskrbi.

Učenci bodo doma del časa namenili šolskemu delu. Učitelji bodo pripravili načrt, kaj bodo učenci pri posameznem predmetu v posameznem razredu opravili kot samostojno delo doma. Možnost bo tudi uporabe e-učilnic oz. komuniciranja po e-pošti z učenci, v kolikor bo to možno. Učenci bodo o razporedu dela doma obveščeni pisno po pošti do 19. 3. 2020, saj učitelji pripravljajo načrt dela za samostojno učenje doma.

V kolikor se vseh ur, ki bi se morale izvesti v času razglašenih izrednih razmer v sami šoli, ne bo mogoče opraviti kot samostojno delo učencev doma, se bo po vzpostavitvi normalnih razmer za delo načrtoval dodaten urnik in razporeditev ur, ki jih bo potrebno še nadomestiti.
Ure razširjenega programa (dodatni in dopolnilni pouk, ISP, DSP, GIZ) se bodo nadomestile po vzpostavitvi normalnih razmer za delo v obsegu, ki bo izvedljiv.

Prosimo, da redno spremljate objave na naši spletni strani in upoštevate navodila za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID19, ki jih dajejo NIJZ in pristojne inštitucije.

Priporočamo tudi, da otroci ostajajo doma, imajo omejene stike z drugimi osebami in preživljajo čas v naravi.

O vseh nadaljnjih korakih vas bomo sproti obveščali preko spletne strani šole.

Hvala za razumevanje in ostanite zdravi.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
petek, 13. 03. 2020, 8:40
objavila Maja Mencigar
Prestavljen rok za prijavo za vpis v srednjo šolo in dijaški dom

Spoštovani starši in devetošolci.

Zaradi izvajanja ukrepov za preprečitev širjenja virusa COVID19, bomo v našem vzgojno-izobraževalnem zavodu na podlagi okrožnice, štev.:603 -3/2020/6, ki jo je objavilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, vse aktivnosti vpisa v srednjo šolo izvedli po izteku ukrepa začasnega prenehanja vzgojno-izobraževalne dejavnosti. Prestavljen je rok za prijavo za vpis v srednjo šolo in dijaški dom. O natančnih datumih vas bomo obvestili naknadno, ko bomo prejeli uradne informacije.
četrtek, 12. 03. 2020, 16:07
objavila Vesna Breznik
Koronavirus

Spoštovani.

Mandatar v odhodu, g. Šarec, je danes odredil, da se s ponedeljkom, 16. 3. 2020, zaprejo vse šole in vrtci. Do 16.00 ure s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport še nismo prejeli natančnejših navodil glede zaprtja, zato jih pričakujemo jutri dopoldan.

Do takrat vas vljudno naprošamo, da še naprej upoštevate preventivne ukrepe, ki smo jih zapisali že v prejšnjih obvestilih, sledite obvestilom na spletnih straneh NIJZ-a ter redno spremljajte našo spletno stran, na kateri bomo objavljali vse potrebne informacije.

Prav tako bomo na spletni strani šole takoj po prejemu uradnih informacij o zaprtju šole s strani MIZŠ-a le-te tudi objavili.

V kolikor so otroci, učenci nahodni, kašljajo ali izkazujejo kakršne koli druge znake obolenja oz. če je le možno, vas prosimo, da ostanejo doma že jutri, saj lahko le z odgovornim ravnanjem preprečimo okužbe drugih.

Z željo varujmo svoje zdravje in zdravje sočloveka in vseh nas vas prav lepo pozdravljam.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica
sreda, 11. 03. 2020, 7:57
objavil Dani Sajtl

7. razred
8. razred
Likovni natečaj Planica 2020

Učenci 7. in 8. razreda so sodelovali na likovnem natečaju Planica 2020. Tema letošnjega natečaja je bila »V Planici je ves svet«. Izdelali so navijaške plakate / transparente v tehniki tempera, flomastri in mešana tehnika. Nastali so zanimivi in izvirni izdelki. Fotografije plakatov si lahko ogledate na spodnji povezavi. Mentorica: Ana Šuster Kraner

Plakati
torek, 10. 03. 2020, 21:32
objavil Dani Sajtl
Posnetek radijske oddaje

Če ste zamudili radijsko oddajo učencev in učenk naše šole, ki so jo preteklo soboto zavrteli na Radiu Slovenske gorice, lahko s pomočjo spodnje povezave poslušate oddajo v celoti.

Radijska oddaja, 7. 3. 2020
ponedeljek, 09. 03. 2020, 12:12
objavila Vesna Breznik
Odpoved prireditve ob dnevu žena

Spoštovani.

V skladu s sprejetimi ukrepi odpovedujemo prireditev ob dnevu žena, ki bi bila jutri, 10. 3. 2020, ob 16.00 v telovadnici šole. Učitelji razredne stopnje vam bodo na razpolago za individualne govorilne ure od 15.30 do 16.30.

Hvala za razumevanje.
ponedeljek, 09. 03. 2020, 12:10
objavila Vesna Breznik
Usmeritve glede koronavirusa

Spoštovani.

Glede na potrjene primere okužbe z novim koronavirusom (SARS-CoV-2) v Sloveniji vam sporočamo nadaljnje usmeritve. V Sloveniji trenutno še ni razglašena epidemija in niso izrečeni ukrepi zapiranja vrtcev, šol in ostalih izobraževalnih ustanov, svetovani pa so preventivni ukrepi.

V tej smeri smo v zavodu že delovali, prav pa je, da se teh ukrepov držimo tudi doma. Zato vam ponovno posredujemo zapisane preventivne ukrepe, katere prosim upoštevajte:
 • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal poskrbimo za redno zračenje in prezračevanje zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
V zavodu OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol smo sprejeli še naslednje preventivne ukrepe:
 • do nadaljnjega so odpovedane vse prireditve znotraj zavoda, ki bi predstavljale množično druženje ljudi in bi bila s tem povečana možnost prenosa okužbe;
 • otroci naj v vrtec ne prinašajo igrač, ki bi lahko predstavljale možnost prenosa okužbe: ne plišastih (mehkih), ne trdih ali katerekoli drugih stvari. Za nekaj časa bomo prenehali z izposojo knjig in drugih didaktičnih pripomočkov, katere si otroci izposojajo in odnašajo iz vrtca domov;
 • v kolikor se pojavi sum na okužbo, postopajte v skladu z navodili NIJZ in se obrnite na svojega osebnega zdravnika oz. zdravnika otroka;
 • v kolikor je sum na okužbo s koronavirusom potrjen, nemudoma obvestite ravnateljico zavoda na mail: vesna.breznik@os-jd.si;
 • redno spremljajte šolsko spletno stran, preko katere bomo redno in ažurno objavljali vse morebitne spremembe in usmeritve, ki bi jih kot zavod dobili s strani NIJZ in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.
Z mislijo ostanimo zdravi vas lepo pozdravljamo.
sreda, 04. 03. 2020, 23:37
objavila Vesna Breznik
Vabilo na prireditev ob dnevu žena

Spoštovani.

Učenci od 1. do 5. razreda s svojimi razredničarkami vljudno vabijo starše na prireditev ob dnevu žena, ki bo v torek, 10. 3. 2020, ob 16.00 v telovadnici šole.

Vljudno vabljeni.
sreda, 04. 03. 2020, 23:35
objavila Vesna Breznik
Popoldanske govorilne ure v marcu

Spoštovani.

V ponedeljek, 9. 3. 2020, od 15.30 do 16.30, bodo popoldanske govorilne ure za starše učencev od 6. do 9. razreda. Za starše učencev razredne stopnje na ta dan ni govorilnih ur.

Vljudno vabljeni.
torek, 03. 03. 2020, 15:15
objavila Marija Pak

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Praznovanje pusta v vrtcu

Pustovanje je eden izmed najstarejših ljudskih običajev pri nas. Veselimo se ga skoraj vsi. Na ta dogodek smo se pripravljali že nekaj časa. Nekateri so si pustne kostume izdelali doma, drugi so jih kupili v trgovini. Otroci so se našemili v risane junake, živali, princeske in viteze, vojake, policiste, pilote, kavboje... vzgojiteljice pa v pingvine. Poseben pustni lik, ki nas je obiskal v vrtcu, je bil kurent. Otroke je navdušil s svojo »obleko«, ki je izdelana iz ovčje kože, okrog pasu ima pripete zvonce, na glavi ima grozljivo masko, na nogah pa gamaše, v roki drži ježevko. Nekateri so ga opazovali od daleč, drugi so se mu želeli približati. Pustno rajanje so popestrili »indijanci«, ki so se nam pridružili. Sestavljali so jih skupina šolarjev in nekateri njihovi starši. Število pustnih šem je kar naraščalo, saj so se nam priključili tudi namaskirani starši posameznih otrok iz vrtca. Tako smo lahko oblikovali mini pustno povorko po kraju Jurovski Dol. Pogumno smo odganjali zimo in zlo ter vabili pomlad in bogato letino ter širili veselje. Obiskali smo g. župana s sodelavci, ki so nas lepo sprejeli. V dar so maškare sprejemale bonbone, lizalke…Na pustni torek v vrtcu tudi krofov z marmelado ni manjkalo.

Vzgojiteljica Majda Pak
ponedeljek, 02. 03. 2020, 22:37
objavila Vesna Breznik
Koronavirus - preventivni ukrepi

Spoštovani.

Pri preprečevanju okužbe s t. im. koronavirusom (SARS-CoV-2) je tako kot pri vseh nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati preventivne ukrepe, ki jih priporoča NIJZ:
 • Izogibajmo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja (kašljamo v robec ali zgornji del rokava).
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo (vsaj 1 minuto).
 • Za razkužitev rok uporabimo namensko razkužilo za roke.
 • Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
Ker je bilo na šoli in vrtcu že v preteklem mesecu porast virusnih okužb, smo vse te ukrepe že vpeljali in izvajali: učence smo opozarjali na redno in pravilno umivanje rok, v razrede smo namestili namenska razkužila za roke, opozarjali otroke na higieno kašlja ter skrbeli za redno zračenje prostorov.

V primeru, da bi se okužba z novim koronavirusom pojavila tudi na naši šoli oziroma v naših krajih, se moramo vsi skupaj pripraviti tudi na to možnost, zato je potrebno upoštevati preventivne ukrepe.

Želimo, da naša šola tudi v bodoče deluje na običajen način, tudi v morebitnih spremenjenih okoliščinah. Kot sporoča Ministrstvo za zdravje, v Sloveniji ni razloga za preplah, a je kljub temu potrebno biti izredno previden.

Pri preprečevanju in omejevanju širjenja okužbe potrebujemo in pričakujemo tudi vaše sodelovanje. Zato vas vljudno prosimo, da se tudi doma pogovorite in opozorite otroke na preventivne ukrepe. Predvsem pa ne pošiljajte bolnega otroka v šolo. Bolan otrok ne sme v šolo. Če bo otrok zbolel v šoli, boste prejeli obvestilo, da ga odpeljete domov, in poskrbite, da bo otrok ostal doma do ozdravljenja.

V primeru spremenjenih razmer glede pojava različnih okužb, se bodo ukrepi temu prilagodili. O novostih vas bomo sproti obveščali.

Hvala.
ponedeljek, 02. 03. 2020, 8:45
objavila Mateja Nudl
Radijska oddaja na Radiu Slovenske gorice

V soboto, 7. 3. 2020, bodo ob 10. uri na Radiu Slovenske gorice predvajali radijsko oddajo, ki smo jo pripravili z učenci naše šole. V današnjem svetu se velikokrat pogovarjamo o dostojanstvu, sprejemanju drugih, njihovih mnenj in njihovega pogleda na svet. Z odraščanjem dojemamo, da naše mnenje ni vedno enako mnenju drugih … Dojemamo, da smo si ljudje med sabo precej različni. Učimo se, da je potrebno spoštovati druge in jih kolikor se le da razumeti. Ampak zaradi nezmožnosti sprejemanja in spoštovanja drugačnosti, se žal danes v svetu pojavlja ogromno nestrpnosti. Zato smo se z učenci odločili, da tokrat pripravimo tematsko oddajo z naslovom Drugačnost. Skupaj smo razmišljali, kaj nas dela ljudi drugačne, kako lahko pristopimo k nekomu, ki morda potrebuje le lepo besedo, toplo misel, objem ali pa zgolj očesni stik, da začuti, da ni sam. O tem pravzaprav razmišljamo že celo šolsko leto, saj imamo od 1. septembra na šoli šolski projekt Branje nas bogati, kjer prebiramo literarna dela na temo drugačnosti, imamo delavnice in imeli smo tudi literarni natečaj, učenci so lahko ustvarjali nove zgodbe na temo drugačnosti, nekaj izsekov zgodb učencev smo vključili v samo vsebino oddaje.

V oddaji so sodelovalli naslednji učenci: EMA SENEKOVIČ, MICHEEL PURGAJ (4. R), TIANA ŠIPEK, ŽANA JEZA IN TJAŠA MIHELIČ (6. R), LARA LEŠ, NATAŠA LORBER, LEON BRAČIČ RAJŠP IN ANDREJ JANUŠ (7. R), NINA SENEKOVIČ, NEŽA SENEKOVIČ, KATJA IN NADJA ŠPINDLER, ZARJA MOHORKO (8. RAZRED), NATAŠA KNEZAR IN ALEN KOLARIČ (9. RAZRED).

Vabimo vas k poslušanju.

Mateja Nudl, mentorica

Radijska oddaja, 7. 3. 2020
četrtek, 27. 02. 2020, 18:55
objavila Milena Kokol
Naši učenci zelo uspešni na območnem tekmovanju v znanju iz geografije

Učenci naše šole so sodelovali na območnem tekmovanju v znanju iz geografije, ki je bilo v četrtek, 13. 2. 2020 na OŠ Sv. Trojica. Tekmovanja so se udeležili učenci podravskih šol. Učenci so se najprej preizkusili v pisnem delu, kjer so pokazali znanje o podnebnih spremembah našega planeta. V drugem delu so se preizkusili v terenskem delu in sicer v orientaciji in kartografiji. V skupini 6. in 7. razredov je učenka naše šole, Tiana Šipek iz 6. razreda osvojila 2. mesto in se uvrstila na državno tekmovanje. V skupini 8. in 9. razredov je Nina Senekovič le za 1. točko zgrešila državno tekmovanje in osvojila srebrno priznanje. Odlično sta se odrezala tudi Anej Satler in Jan Senekovič in osvojila srebrno priznanje. Vsem dobitnikom priznanj iskrene čestitke, Tiani Šipek pa veliko uspeha na državnem tekmovanju. Mentorica, Milena Kokol.
ponedeljek, 24. 02. 2020, 11:59
objavila Vesna Breznik
Zimske počitnice

Pozdravljeni.

Pričele so se težko pričakovane zimske počitnice, čeprav že vse diši po pomladi. Spočijte si, uživajte in počnite vse to, kar vas veseli. Ponovno se vidimo v ponedeljek, 2. 3. 2020.
ponedeljek, 17. 02. 2020, 19:15
objavila Antonija Širec
Tekmovanje v znanju fizike za bronasta Stefanova priznanja

Šolsko tekmovanje je potekalo 5. februarja 2020 na OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol za učence 8. in 9. razreda. Bronasto Stefanovo priznanje so osvojili učenci 8. razreda: Jan Senekovič, Sara Fanedl, Kris Tian Škerget in Zarja Mohorko ter učenca 9. razreda: Damir Holer in Jonas Kacijan. Na področno tekmovanje, ki bo za mariborsko regijo II potekalo 27. marca na OŠ Franceta Prešerna Maribor, so se uvrstili učenci 8. razreda Jan Senekovič, Sara Fanedl, Kris Tian Škerget in učenca 9. razreda Damir Holer in Jonas Kacijan. Vsem tekmovalcem, ki so pokazali veliko znanja, posebej pa še dobitnikom priznanj, čestitke.

Mentorica: Antonija Širec

ponedeljek, 17. 02. 2020, 10:38
objavila Milena Kokol
Območno tekmovanje v znanju iz zgodovine

V torek, 4. 2. 2020 je na OŠ Rada Robiča v Limbušu potekalo območno tekmovanje v znanju iz zgodovine. Letošnja tema je bila posvečena arheologu Srečku Brodarju in Potočki Zijalki, kjer so odkrili paleolitsko šivanko. Na tekmovanju sta našo šolo zastopala učenca 8. razreda, Anej Satler in Jan Senekovič in sta osvojila srebrno priznanje. Za odličen rezultat jima iskreno čestitamo in hvala za veliko pripravljenost in požrtvovalnost, ki sta ju vložila v same priprave. Iskrene čestitke, mentorica Milena Kokol.
petek, 14. 02. 2020, 7:39
objavila Maja Mencigar
Strokovna ekskurzija za nadarjene učence

Obveščamo vas, da OŠ Sveta Ana organizira strokovno ekskurzijo za nadarjene učence devetih sodelujočih šol, ki bo v petek, 13. marca 2020. V priponki tega obvestila je opisan program ter soglasje za udeležbo na strokovni ekskurziji. Lep vabljeni.

Adobe Acrobat dokument Program strokovne ekskurzije in soglasje
sreda, 12. 02. 2020, 19:10
objavila Martina Škrlec
Tehniški dan - Otroški parlament - poklici

Tehniški dan, ki smo ga imeli v torek, 4. 2. 2020, nam bo ostal v lepem spominu. Nekateri so prišli v šolo oblečeni v svoj sanjski poklic ali so ga predstavili na osebni izkaznici. Po predstavitvi sanjskih poklicev v matičnih učilnicah so učenci debatirali o različnih temah, o katerih se bodo pogovarjali tudi na šolskem parlamentu.

Nato je po šolskih hodnikih zadišalo po dobrih pekovskih dobrotah. Slišalo se je ubrano petje in igranje na ritmična glasbila ter ropotanje lesarskega orodja. Učenke so se spoznavale z ličili in tehnikami ličenja. Skupina deklic se je naučila plesne korake in sestavila sodobno koreografijo. Spet drugi so se preizkusili kot aktivni igralci nogometa.

Tudi najmlajši so bili ta dan aktivni. Šivali so preproste oblike, pekli rogljičke in žemljice ter izvajali enostavne glasbene vzorce na malih inštrumentih.

Ob koncu tehniškega dneva smo se zbrani v jedilnici, zahvalili vsem gostom, ki so nam polepšali in popestrili dan.

Vodji TD Lavra Bukšek Kreft in Martina Škrlec

Foto utrinki
torek, 11. 02. 2020, 18:03
objavil Dani Sajtl
Karierna orientacija

Informacije o karierni orientaciji najdete v spodnji priponki.

Adobe Acrobat dokument Informacije o karierni orientaciji
ponedeljek, 10. 02. 2020, 11:23
objavila Vesna Breznik
Vabilo na 2. skupni roditeljski sestanek

Spoštovani.

Vljudno Vas vabimo na 2. skupni roditeljski sestanek šole in vrtca, ki bo v ponedeljek, 17. 2. 2020, ob 16.00 v jedilnici šole.

Dnevni red:
 1. Pozdrav ravnateljice.
 2. Predavanje g. Benjamina Lesjaka: Ulica v otroški sobi - Varna in odgovorna raba interneta in mobilnih naprav.
 3. Razno.
Predavanje za starše bo izvedeno v okviru projekta SAFE.SI, ki sledi svojemu poslanstvu informiranja in izobraževanja staršev, učiteljev ter učencev o možnih ukrepih in zaščiti otrok ter mladostnikov na internetu. Predaval nam bo dr. Benjamin Lesjak, predavatelj pri SAFE.SI, pravnik in strokovnjak za varstvo osebnih podatkov, zasebnosti in druga vprašanja rabe interneta ter družabnih omrežij, kot so Facebook, Snapchat, Instagram, Messanger, Viber itd.

Po zaključenem skupnem delu bodo individualne govorilne ure v vseh razredih šole ter oddelčni roditeljski sestanki v vrtcu.

Vljudno vabljeni.
sreda, 05. 02. 2020, 19:51
objavil Luka Sambolec

Šport
1 od 4
Poli žoge za šole

Danes so nas obiskali organizatorji akcije Nori na poli. Z učenkami in učenci smo ustvarili posnetek in ga objavili na internetu. Ta je požel veliko zanimanja, zato so nas obiskali na šoli. Presenečenje je uspelo, šola je dobila 10 novih košarkarskih žog, sodelujoči pa majico, zvezek, risalni blok in odsevnik.

Pri snemanju posnetka smo se zelo zabavali in uživali. Upamo da bo tako užival tudi naš NBA zvednik Luka Dočić, ko bo pogledal posnetek. Hvala vsem, ki so pomagali pri ustvarjanju.

Luka Sambolec, prof. šp. vzg.
petek, 31. 01. 2020, 14:50
objavila Martina Škrlec
Obvestilo o tehniškem dnevu

V torek, 4. februarja 2020, bo od 8. 20 do 12. 35. na naši šoli potekal tehniški dan. Namenjen bo spoznavanju poklicev. Ker pa se je začel mesec februar, mesec norčij, bomo tudi mi malo navihani. Učenci pridite v šolo oblečeni v svoj sanjski poklic. Kdor primernih oblačil in pripomočkov ne bo mogel najti, naj s seboj prinese osebno izkaznico poklica, v velikosti 10 x 15 cm.

Avtobus bo v šolo vozil po ustaljenem voznem redu, domov bo prvi avtobus peljal ob 13.00 uri, drugi pa ob 14.30.

Želiva vam ustvarjalno in izvirno upodobitev poklica.

Vodji TD Lavra Bukšek Kreft in Martina Škrlec

četrtek, 30. 01. 2020, 22:55
objavil Luka Sambolec

5. razred
Šport
Zimska šola v naravi - 4. dan

Zbudili smo se v prekrasno jutro, zunaj je bil sonček in temperature pod ničlo. Po dobrem zajtrku nas je čakalo dopoldansko smučanje in tekma v veleslalomu. Ta je bila za nas prvič. Uspešno smo vijugali med vratci in srečno prismučali do cilja. Po kosilu in popoldanskem počitku smo se ponovno odpravili na smučišče. Sledile so še zanimive igre na snegu. Danes smo postali smučarji, dobili smo priznanja in imeli krst smučarjev. Po veselem in norem rajanju v disku, se odpravljamo še zadnjič spat. Jutri prihajamo domov. Lep smučarski pozdrav. Učenci in učenke petega razreda.

Fotografije
sreda, 29. 01. 2020, 23:02
objavil Luka Sambolec

5. razred
Šport
Zimska šola v naravi - 3. dan

Prebudili smo se v čudovit zimski dan, saj je ponoči snežilo. Megle so se razkadile in posijalo je sonce. Uživali smo v dopoldanskem smučanju in komaj smo čakali, da preizkusimo sedežnico in progo Pungart. Vožnja s sedežnico je bila zanimiva, nudila nam je lep razgled po sosednjih hribih, tako da smo hitro pozabili na začetni strah pred višino. Danes smo to progo prevozili po dolgem in po čez. Popoldan nas je obiskal policist, ki nam je predstavil pravila obnašanja na smučišču. Za konec dneva smo še tretjič obuli težke smučarske čevlje in se odpravili na nočno smuko. Utrujeni, stuširani in v pižamah urejamo vtise današnjega dne. Lep smučarski pozdrav, učenci petega razreda.

Fotografije
torek, 28. 01. 2020, 18:30
objavil Luka Sambolec

5. razred
Šport
Zimska šola v naravi - 2. dan

Včerajšnji dan smo zaključili z nočnim pohodom. Pohod je bil naporen, a hkrati zanimiv in drugačen. Po prihodu v Lukov dom, smo se uredili po sobah, opravili osebno higieno in sladko zaspali. Danes nas je pričakal bogat zajtrk. Sledilo je dopoldansko smučanje. Vsi smo preizkusili vlečnico in uživali na belih strminah. Malo nam je ponagajalo vreme, saj nas je spremljala megla in močan veter, v popoldanskem terminu pa še dež pomešan s snegom. Nismo pa pozabili na šolo, zato smo pisali dnevnik, razglednice, reševali matematične naloge in igrali družabne igre. Lep smučarski pozdrav, učenke petega razreda.

Fotografije
torek, 28. 01. 2020, 8:29
objavila Mateja Nudl
Območno Cankarjevo tekmovanje

V četrtek, 9. 1. 2020, je potekalo območno Cankarjevo tekmovanje za učence 8. in 9. razredov. Učenci so poglobljeno razmišljali o mladinskem romanu Igorja Karlovška Preživetje, morali so napisati razlagalni spis z naslovom Vse je mogoče. Našo šolo so zelo dobro zastopale učenke: Neža Senekovič, Silvana Šefer in Julija Konrad. V svoji tekmovalni skupini se je odlično odrezala Julija Konrad, ki je bila med najboljšimi učenci in le za 2 točki zgrešila uvrstitev na državno tekmovanje, učenka je prejemnica srebrnega Cankarjevega priznanja. Vse tekmovalkam iskrene čestitke in tudi v bodoče veliko bralnih užitkov. Mentorica: Mateja Nudl
ponedeljek, 27. 01. 2020, 18:09
objavil Luka Sambolec

5. razred
Šport
Zimska šola v naravi - 1. dan

Pot nas je vodila ob naši reki Dravi. Prispeli smo do večjega mesta Slovenj Gradec, nato smo zavili v smeri Kope. Po ovinkasti cesti nas je pot pripeljala do našega cilja. Vso opremo in težke kovčke smo znosili v Lukov dom in se razporedili po sobah. Sledilo je kosilo in priprava na popoldansko smuko. Najpogostejše vprašanje učencev na avtobusu je bilo: "Kje se bomo smučali, saj ni snega?" Na smučišču smo se razdelili v skupine in začeli z vajami in začetki smučanja. Najpogumnejši so že šli na krogce. Čaka nas še večerja in nočni pohod. Na svidenje do jutri. Lep smučarski pozdrav.

Fotografije
ponedeljek, 27. 01. 2020, 11:43
objavila Vesna Breznik
Zimska šola v naravi

Spoštovani starši petošolcev.

Sporočamo, da so naši mladi nadebudni smučarji varno prispeli v Lukov dom, kjer so se že nastanili v sobah in komaj čakajo, da preizkusijo snežne strmine.
petek, 24. 01. 2020, 13:35
objavila Milena Kokol
Spominska ura ob mednarodnem dnevu holokavsta

Spoštovani. V ponedeljek, 27. 1. 2020 bodo, ob 10. 10 (po malici) v jedilnici šole, devetošolci pod mentorstvom učiteljice Milene Kokol, pripravili spominsko obeležitev ob mednarodnem dnevu holokavsta. Prireditev so poimenovali Holokavst v otroških očeh. Spominska ura je namenjena učencem od 6. do 9. razreda, ki bodo preko literarnih junakov: Sadako, Šmuela, Bruna, Anne in Gwida spoznavali pretresljive zgodbe iz 2. svetovne vojne in koncentracijskih taborišč. Devetošolci s spominom na žrtve holokavsta želijo sporočiti slednje: "nikoli več se takšna grozodejstva ne smejo ponoviti in dajmo solidarno ter strpno sodelovati za skupno dobro.
sreda, 15. 01. 2020, 14:46
objavil Dani Sajtl
Podarimo 2 namizna računalnika

Podarimo 2 namizna računalnika, ki jih več ne potrebujemo. Računalnika sta stara malo več kot 10 let, očiščena prahu, programska oprema je na novo nameščena. Zraven je še miška in tipkovnica. Informacije dobite pri meni (dani.sajtl@guest.arnes.si). Več o računalnikih pa najdete v spodnji priponki.

*** Vsi računalniki so oddani. ***

Adobe Acrobat dokument Namizni računalniki - podrobnosti
četrtek, 09. 01. 2020, 8:05
objavila Vesna Breznik
Popoldanske govorilne ure

Spoštovani.

V ponedeljek, 13. 1. 2020, so popoldanske govorilne ure od 15.30 do 16.30. Za starše učencev 4. in 9. razreda bodo oddelčni roditeljski sestanki v matičnih učilnicah (pisna vabila so bila posredovana učencem v ponedeljek, 6. 1. 2020).

Vljudno vabljeni.
ponedeljek, 06. 01. 2020, 14:12
objavil Dani Sajtl

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Lovca v vrtcu Jurovski Dol

Ker smo se v novembrskih dneh v našem vrtcu veliko pogovarjali o skrbi za živali v zimskem času, smo v ta namen ponovno povabili lovca iz domače lovske družine, g. Lenarta in g. Najdenika. Z njunim obiskom smo otrokom želeli približati pomembnost njihovega poslanstva, skrbi za živali v gozdu ter delo lovca nasploh. Otroci so izvedeli, kako lovci skrbijo za živali, kako in zakaj jih opazujejo, jim prinašajo hrano in pomagajo bolnim oz. ranjenim živalim. Razložila sta tudi, zakaj je njihova obleka zelene barve, kaj vse potrebujejo pri svojem delu in kako je potrebno reagirati ob soočenju s katero iz med živali v gozdu. Tudi sama sta prišla v lovski opravi, kot se za prava lovca spodobi. Svoj obisk sta popestrila s pripovedovanjem zanimivih prigod in dogodivščin, ki sta jih doživela pri svojem delu. S seboj sta prinesla tudi nekaj trofej, ogledali smo si lahko različna rogovja (gams, oven, srnjak) ter kožo lisice in jazbeca. Otroke je njun obisk zelo razveselil, ogromno jih je zanimalo, zato so jima zastavljali zanimiva vprašanja. Nekateri otroci so povedali tudi kakšno prigodo, vsi skupaj pa smo tudi zapeli vsem znano pesem Lisička je prav zvita zver. Lovca sta otroke spodbudila, da lahko pozimi tudi sami pomagajo pri skrbi za živali, predvsem tako, da pticam nastavljajo hrano. Nato pa so se otroci in vzgojiteljice iz starejših skupin skupaj z lovcema odpravili v bližnji gozd, kjer je krmišče. Tja so odnesli hrano za živali, ki so jo prinesli od doma (korenje, jabolka, koruzo ...). Tako smo vzgojitelji in otroci vrtca z lovcema preživeli lepo, prijetno ter poučno dopoldne, ki nam bo še dolgo ostalo v lepem spominu.

Andreja Plemenič, vzgojiteljica

Fotografije
četrtek, 02. 01. 2020, 17:49
objavila Vesna Breznik
Voščilo

Praznični dnevi se počasi iztekajo. Izrečenih je bilo mnogo želja, lepih misli in obljub.

Tudi mi vam želimo, da bo v novem letu 2020 vaš korak odmeven,
vaša beseda pogumna,
vaše življenje iskrivo, ustvarjalno in polno lepih trenutkov.

Skupaj stopimo novim izzivom naproti.

Se vidimo 6. 1. 2020.
Do takrat pa ... uživajte!
četrtek, 26. 12. 2019, 16:41
objavila Milena Kokol
Šolsko tekmovanje v znanju iz geografije

V sredo, 11. 12. 2019 je potekalo šolsko tekmovanje v znanju iz geografije z naslovom Podnebne spremembe. Tekmovanja se je udeležilo 19 učencev od 6. do 9. razreda. Bronasto priznanje v stopnji 6. in 7. razredov so osvojile tri učenke: Tiana Šipek, Lara Leš in Tjaša Mihelič. V stopnji 8. in 9. razredov so bronasto priznanje dosegli naslednji učenci: Nina Senekovič, Jan Senekovič, Anej Satler in Katja Špindler. Na območno tekmovanje so se uvrstili: Tiana Šipek(6.r.), Nina Senekovič(8.r.), Jan Senekovič(8.r.) in Anej Satler(8.r). Vsem dobitnikom priznanj iskrene čestitke. Mentorica Milena Kokol.
ponedeljek, 23. 12. 2019, 9:02
objavila Mateja Nudl

6. razred
7. razred
8. razred
9. razred
Kulturni dan za učence od 6. do 9. razreda

V torek, 7. 1. 2020, bomo izvedli kulturni dan. Z učenci od 6. do 9. razreda se bomo ob 8.10 odpravili v SNG Maribor, kjer bomo imeli najprej 2 delavnici z naslovom Gledališki bonton in Gledališki labirint, nato bo sledil ogled predstave z naslovom Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa. Cena delavnic in gledališke predstave je 10 evrov na učenca, cena prevoza je 4,5 evra, stroški se bodo obračunali pri položnici za januarsko malico. Vrnitev v šolo bo predvidoma ob 12.35.

Vzgojno-izobraževalni cilji. Učenci:
 1. Spoznajo gledališki bonton.
 2. Učenci odigrajo igro vlog – kaj je primerno in kaj ni primerno v gledališču – se opredelijo do ravnanja, presojajo in popravljajo napake.
 3. Spoznajo zaodrje z zapletenim sistemom scensko-odrske tehnologije, kostumski fundus, skladišča, kjer se hrani oprema, pa vijugaste hodnike, ki vodijo za in pod odre s skritimi loputami.
 4. Se seznanijo z več kot 160-letno zgodovino gledališča v Mariboru.
 5. Se seznanijo, kako nastane gledališka predstava.
 6. Spoznajo vsebino gledališke predstave Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa.
 7. Učenci ob ogledu gledališke predstave razmišljajo o drugačnosti, zaznamovanosti ljudi.
 8. Učenci prepoznajo elemente detektivske zgodbe.
Gledališki labirint
Interaktivni vodnik po gledališču za mlade

Popeljali vas bomo v labirint Slovenskega narodnega gledališča Maribor in odkrivali boste skrivne prostore, ki jih ob obisku predstave ne vidite: zaodrje z zapletenim sistemom scensko-odrske tehnologije, kostumski fundus, skladišča, kjer se hrani oprema, pa vijugaste hodnike, ki vodijo za in pod odre s skritimi loputami. Izbrskali boste zanimivosti iz več kot 160-letne zgodovine gledališča v Mariboru. Skozi vznemirljivo pustolovščino boste spoznali nekatere gledališke poklice, ki ohranjajo znanja in spretnosti mojstrov šiviljskih, čevljarskih, lasuljarskih in drugih dragocenih obrti, ter se seznanili z različnimi načini umetniškega in tehniškega ustvarjanja gledališke umetnosti. Spoznali boste programske enote znotraj SNG Maribor in slike povezali z zvoki.

Program je uvrščen v katalog kakovostnih pedagoških programov za otroke in mladino spletne platforme Zlata paličica.

Učna ura gledališkega bontona

Zabavna učna ura, ki temelji na skupinskem delu z igro vlog, vodi skozi vse trenutke obiska kulturnega dogodka in priprave nanj: kako se nališpamo, kdaj prispemo na kraj dogodka, kako pridobimo vstopnico, kako vstopimo v dvorano, kako sedimo, kako in kdaj ploskamo, kdaj in kako zapustimo dvorano. Preizkusimo. Kaj je primerno in česa si nikakor ne smemo privoščiti … razen pri učni uri gledališkega bontona, kjer se ob Napaki lahko vsi odlično zabavamo.

Program je uvrščen v katalog kakovostnih pedagoških programov za otroke in mladino spletne platforme Zlata paličica.

Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa
Detektivka, kjer ni prostora za laži

Christopher je sedem minut po polnoči na sredi dvorišča gospe Shears našel psa. Mrtvega, okrvavljenega Wellingtona. Odločil se je, da stvar temeljito razišče. Do potankosti, kot to počnejo detektivi. Christopher je star petnajst let, pravijo, da ima Aspergerjev sindrom, sam pa pravi, da ima rad pse, da ima najraje od vsega matematiko in logiko (zna našteti vsa praštevila do 7.507) in da pozna vse države sveta in njihove prestolnice. Ne prenese, da bi se ga dotikali, ne razume vicev in metafor in sovraži laži. Živi z očetom, ki mu je povedal, da je njegova mama umrla. Z raziskovanjem primera Wellingtona se mu prek različnih razkritij odpirajo popolnoma neznani svetovi, sam pa je, na sledi za storilcem, prisiljen početi vse mogoče nemogočosti. Med iskanjem morilca presenečen odkriva domače laži, ki v temeljih zamajejo njegov že tako majavi svet, in tako sprejme prvo veliko samostojno odločitev – pobegniti od doma. O svetovno uspešnem romanu Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa (2003) Mark Haddon pravi, da ne govori o sindromu, pač pa o drugačnosti, o tem, kaj pomeni biti avtsajder. Uprizoritev na Malem odru bo nastala po dramatizaciji angleškega dramatika Simona Stephensa, ki ga bo režirala mlada mariborska umetnica Mateja Kokol, ki je v zadnjih letih na tem odru ustvarila že dve uspešni uprizoritvi: Razlogi za srečo Neila LaButa in Fant, dekle in gospod Vinka Möderndorferja.

Vodja kulturnega dne: Mateja Nudl
sreda, 18. 12. 2019, 18:58
objavila Milena Kokol
Šolsko tekmovanje v znanju iz zgodovine

V torek, 3. 12. 2019 je potekalo šolsko tekmovanje v znanju iz zgodovine in sicer za učence 8. in 9. razreda. Letošnja tema je bila Prazgodovina na Slovenskem. Bronasto priznanje so prejeli naslednji učenci: Jan Senekovič (8.r.), Anej Satler(8.r.), Julija Konrad(9.r.) in Nina Senekovič(8.r.). Na območno tekmovanje sta se uvrstila Jan Senekovič in Anej Satler iz 8. razreda. Vsem dobitnikom priznanj iskrene čestitke. Mentorica: Milena Kokol, prof.
sreda, 18. 12. 2019, 11:31
objavila Vesna Breznik
Zbiralne akcije

Spoštovani.

Zavedanje, da lahko nekomu pomagamo, naredimo nekaj dobrega, lepega in hkrati koristnega, je neizmernega pomena. Tega se zavedamo tudi na naši šoli.

Vso leto tako poteka zbiralna akcija odpadnega papirja, katerega lahko vsak dan odložite v oba kesona pri vhodu v 1. triado. Sredstva, ki jih pridobimo z zbranim papirjem, so namenjena šolskemu skladu vrtca ter za stroške zimske šole v naravi v 5. razredu.

Prav tako smo v jesenskem času uspešno izvedli večjo zbiralno akcijo odpadnega papirja. Zbrali smo 5280 kg odpadnega papirja in prislužili 422,40 EUR za šolski sklad šole in vrtca.

Vsekakor bomo večjo zbiralno akcijo odpadnega papirja ponovili v pomladnih mesecih, natančneje v tednu pred prvomajskimi počitnicami. Zato vas že zdaj vabimo, da pridno zbirate papir. Tokrat bomo akcijo izvedli kot tekmovanje med razredi v šoli in zbrana sredstva namenili za kritje stroškov zaključnih ekskurzij. V zbiralni akciji pa bo seveda sodeloval tudi vrtec, ki bo zbrana sredstva namenil v šolski sklad vrtca.

V teh predprazničnih dneh pa poteka zbiralna akcija za mucke in pse, ki so v Zavetišču za živali v Mariboru. Zbrano hrano, odejice, predmete ... jim bomo predali v mesecu januarju.

Največja zbiralna akcija pa poteka vsak dan. To je akcija dobrih misli, želja in dejanj. Že majhne stvari, preprosta dejanja delajo čudeže, ki so veliki, če jih delamo iz srca.

Vse dobro.
torek, 17. 12. 2019, 13:26
objavila Vesna Breznik
Odsotnost učencev od pouka

Spoštovani.

Smo v času, ko učenci pogosteje zbolevajo zaradi okužb, viroz ... Bolan otrok ne sodi v šolo, saj pri pouku težje sodeluje, hkrati pa lahko okuži zdrave sošolce ter druge. Zato naj ostane doma in se pozdravi.

Prav pa je, da vsak učenčev izostanek od pouka sporočite razredniku že prvi dan izostanka ter pisno opravičite izostanek najkasneje v petih delovnih dneh po prihodu učenca v šolo.

Da pa se izognemo birokratskim zadevam, pa vas naprošamo, da v primeru odsotnosti otroka obvezno odjavite šolsko prehrano najkasneje do 8.00 ure zjutraj v tajništvu šole na tel. št. 02/729 56 62.

Hvala za razumevanje.
ponedeljek, 16. 12. 2019, 17:03
objavila Martina Škrlec

1. razred
2. razred
3. razred
4. razred
5. razred
2. kulturni dan od 1. do 5. razreda

V četrtek, 19. 12. 2019, bomo imeli kulturni dan s pričetkom ob 8. 20. Prvo šolsko uro bomo izvedli na šoli. Po malici se bomo z avtobusom odpravili v SNG Maribor, kjer si bomo ogledali Hrestača, pravljični balet v dveh dejanjih. Plačilo stroškov kulturnega dne bo pri položnici za mesec december (vstopnica 8 eur + prevoz). Učenci naj bodo za obisk gledališča primerno oblečeni. Jutranje varstvo/ varstvo vozačev in podaljšano bivanje bo kot običajno. Kosilo bo po vrnitvi v šolo, ki bo predvidoma ob 13. 35.
ponedeljek, 16. 12. 2019, 12:56
objavila Vesna Breznik
2. tehniški dan - 24. 12. 2019

Spoštovani.

Leto se nezadržno približuje h koncu in prav vsi, mlajši in starejši, z veseljem pričakujemo čarobni čas božično-novoletnih praznikov. To je še lepše, če se na ta čas pripravljamo skupaj, tako doma v družini kot v šoli. Skupaj smo preživeli popoldan, 9. 12., ko ste s svojimi otroki ustvarjali in s prostovoljnimi prispevki obogatili naš šolski sklad, za kar se vam iskreno zahvaljujemo.

Prav tako pa vas vabimo, da se nam pridružite 24. 12. 2019, ob 11. uri, v kulturnem domu v Jurovskem Dolu na proslavi, s katero bomo zaključili naše dejavnosti na ta dan v okviru 2. tehniškega dneva - jelkovanja.

Tako bo prevoz domov organiziran po kosilu ob 13.00 uri v obe smeri. Druge vožnje ne bo.

Zaradi lažje organizacije vas vljudno prosimo, da do petka, 20. 12. 2019, sporočite razredničarki svojega otroka (1.-5. razred), kdo bo na ta dan, 24. 12. 2019, vključen v podaljšano bivanje. Za prevoz otroka domov poskrbite starši.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav.
sreda, 11. 12. 2019, 14:40
objavil Dani Sajtl
1 od 1
Otroci pomagamo živalim

Stopili smo v mesec december, ki je zagotovo najlepši in najbolj čaroben mesec v letu. Zunaj zaplešejo prve bele snežinke, narava se umiri.

Mi pa se na toplem sladkamo z domačimi piškotki in se grejemo z vročim čajem ali kakavom. Dom dobi praznično podobo, okrasimo smrečico, prižgemo lučke. To je čas, ki ga namenimo svojim prijateljem in družini. Je čas veselja, radosti, obdarovanja in topline ... in je čas naše vsakoletne dobrodelne akcije Otroci pomagamo otrokom.

Ampak naj vam zaupam skrivnost, tokrat bomo naša srca odprli za nekoga drugega, tokrat bomo POMAGALI ŽIVALIM iz ZAVETIŠČA ZA ŽIVALI MARIBOR! Zato bodimo ljudje s srcem in pokažimo, da nam je mar tudi za živali.

Od četrtka, 12. 12. 2019, pa vse do 24. 12. 2019 boste lahko prinašali hrano za mucke in pse, odejice, igračke primerne za živali. Če pa ste ustvarjalni, lahko tudi kaj sami sešijete oz. izdelate. Kar boste darovali, lahko odložite v rdečo darilno škatlo v 1. nadstropju starega dela šole in v prvi triadi, kjer vas bosta prijazno pozdravila naša kosmatinca.

Zbrane stvari bomo v mesecu januarju 2020 predali Zavetišču za živali v Mariboru. Potrudimo se in polepšajmo praznike tudi živalim. In ne pozabite, ostanite dobri vse dni v letu.
sreda, 11. 12. 2019, 14:22
objavil Dani Sajtl
Otvoritev razstave

V sredo, 4. decembra 2019, je bila v razstaviščni avli OŠ Jožeta Hudalesa otvoritev razstave otroških likovnih del Galerije Krajnc. Dela so nastala lansko poletje na likovni koloniji na Krku. Prikazujejo morske motive ( čolni, morje, kopalci,…), značilne primorske hiše, ulice,… Vsa dela so naslikana z akrilnimi barvami. Razstavljajo: Nika Gamser, Tjaša Rojko, Karin Rojko, Jana Zorko, Tina Pliberšek, Lana Hohnjec, Lucija Mesarec, Mari Kramberger in Jana Kostič.

Fotografije z otvoritve si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Fotografije
sreda, 11. 12. 2019, 14:14
objavil Dani Sajtl

9. razred
Tekmovanje iz angleščine za učence 9. razreda

V četrtek, 14. 11. 2019 je na šoli potekalo tekmovanje iz angleščine za učence 9. razreda osnovne šole. Udeležile so se ga 4 učenke 9. razreda. Bronasto priznanje so osvojile Aneja Črnčec, Taja Murko in Julija Konrad. Slednja se je, kot učenka z najvišjim številom doseženih točk, uvrstila na regijsko tekmovanje.

Vsem tekmovalkam iskreno čestitamo za sodelovanje in dosežene rezultate!
sobota, 07. 12. 2019, 14:42
objavila Marija Pak

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Projekt Spoznavanje integritete v vrtcih

V mesecu decembru v našem vrtcu zaključujemo s projektom Spoznavanje integritete za otroke v vrtcih skozi sliko in igro, ki ga je razvila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Mednarodni dan boja proti korupciji je 9. december.

Temeljne človekove vrednote se začnejo oblikovati že v zgodnjem otroštvu. Zato je treba z vrednoto poštenja oziroma integritete otroke seznanjati že takoj, ko so sposobni razlikovati med prav in narobe. V tem času otroci tudi hlepijo za vedno novimi informacijami in si slednje tudi odlično zapomnijo. Projekt Spoznavanje integritete v vrtcih skozi igro in sliko temelji na ustvarjalnem natečaju, na katerem otroci pri obravnavanju slikanice Polomljena kočija skozi kreativno izražanje preučujejo koncept prav/narobe. V skupini SONČKI smo otrokom predstavili slikanico POLOMLJENA KOČIJA ter jim preko pogovora in ustvarjalnih aktivnosti skušali približati razločevanje med prav in narobe. Zgodba otrokom na primeren način prikaže negativne posledice neetičnega ravnanja.

Projekt bomo zaključili z organizacijo razstave otroških izdelkov v prostorih vrtca in s sodelovanjem na natečaju s fotografijami iz ustvarjalnih delavnic.

Vzgojiteljica Majda Pak
sreda, 04. 12. 2019, 12:32
objavila Barbara Waldhütter

Knjižnica
Branje nas bogati

Gospa Marija je imela prijetne starše in varen dom. Delala je kot učiteljica, kar jo je zelo veselilo. Sedaj je brezdomska in živi na cesti. Poletni si poišče zavetje v senci dveh platan. V dežju se skrije pod kopalniško zaveso, pripoveduje zgodbe in včasih prisluhne glasbeni skrinjici, ki ji jo je podaril oče ... Nekega dne mala Lucija sliši v parku nenavadne glasove in jih sklene raziskati ...

V velikih mestih živijo ljudje, ki nimajo doma. Edina streha, ki jo poznajo, je milo nebo. Ure in ure prebijejo na ulici, ob večerih pa si poiščejo za silo varen kotiček. Velikokrat jih opazujemo z nezaupanjem, včasih celo z obsojanjem.

Dekleta osmega razreda so v okviru projekta Branje nas bogati na temo drugačnosti in sicer brezdomstva, v šolski knjižnici pripravile krasno predstavo na temo knjige Gospa Marija, avtorja Noguere. Predstavo so si ogledali učenci podaljšanega bivanja 4. in 5. razreda, prav tako pa smo v goste povabili tudi učence podaljšanega bivanja 2. in 3. razreda. Učenke 8. razreda so se z učenci po predstavi pogovarjale o brezdomstvu in vsi skupaj smo prišli do ugotovitve, da ljudi ne smemo soditi po izgledu. Odpreti moramo oči, pa bomo vse ljudi videli v drugačni luči - še posebej tiste, ki luč res potrebujejo.

Barbara Waldhütter

Fotografije
sreda, 04. 12. 2019, 12:14
objavila Vesna Breznik
Praznične govorilne ure

Spoštovani starši.

Mesec december je poseben mesec, mesec poln pričakovanj in prijetnih druženj. Tudi na OŠ J. Hudalesa si želimo druženj z vami in vašim otrokom, zato smo vam pripravili govorilne ure, ki bodo v ponedeljek, 9. 12. 2019, od 15.30 do 16.30, malo drugače.

Učitelji smo vam pripravili praznične delavnice, ki jih boste lahko obiskali skupaj z vašim otrokom. Obiščete lahko več delavnic in tako izdelate poljubne praznične izdelke, ki jih boste lahko odnesli domov, hkrati pa izkoristite možnost za pogovor z učitelji, ki vašega otroka poučujejo. Za vstop na posamezno delavnico boste potrebovali žeton, katere vam bodo ponudili učenci ob vhodu v šolo v zameno za prostovoljni prispevek, ki se bo namenil v šolski sklad.

Vljudno vabljeni.
petek, 29. 11. 2019, 21:30
objavil Dani Sajtl
Otroška oddaja Zvedavčki na radiu Maribor

V sredo, 9. 10. 2019 so bili naši učenci v vlogi mladih novinarjev. Za radio Maribor so predstavili tri krajše oddaje in sicer:

1. predstavitev dejavnosti ob tednu otroka (Karin Potrč in Teo Grah), predvajala se je v soboto, 12. 10. 2019, ob 9. 30 uri.

2. Ivan Roškar - ljudski tribun (Zarja Mohorko, Neža Senekovič, Anej Satler, Urška Zorec, Tinej Murko, Leon Bračič Rajšp in Lara Leš), predvajala se je v soboto, 19. 10. 2019, ob 9.30 uri.

3. predstavitev in program dela v šolskem letu 2019/20 (Gloria Vuzem, Tiana Šipek, Nataša Lorber in Nina Senekovič), oddaja se je predvajala v soboto, 26. 10. 2019, ob 9. 30 uri.

Pri vsebini oddaje so sodelovali vsi učitelji, še posebej učiteljice Maja Mencigar, Aleksandra Kuntner, Irena Kocbek, Mateja Nudl in Milena Kokol. Učence sta na oddajo radia Maribor pripravljali učiteljici Mateja Nudl in Milena Kokol.

Vse oddaje lahko poslušate na spodnjih povezavah.

Zvedavčki, 12. oktober 2019
Zvedavčki, 19. oktober 2019
Zvedavčki, 26. oktober 2019
sreda, 27. 11. 2019, 20:41
objavil Dani Sajtl

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Strpnost in prijateljstvo v vrtcu

V vrtcu pri OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol smo v letošnjem šolskem letu izvajali nepridobitni projekt za vrtce, osnovne in srednje šole, z naslovom Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo 2019/20, ki ga je razpisal Izobraževalni center EKSENA. Ob mednarodnem dnevu strpnosti, 16.novembra, smo se v vrtcu z otroki pogovarjali in ustvarjali na temo strpnosti in nestrpnosti. Program projekta za vrtce je vseboval izvajanje izobraževalno-ustvarjalnih delavnic. Za lažje doživljanje in razumevanje vsebin je otroke motivirala pravljična junakinja Vila Eksena. S pomočjo njenih video posnetkov smo spodbujali prijateljstvo med otroki, medsebojno spoštovanje, sprejemanje ter posledično tudi sodelovanje med otroki. Otroci so peli, plesali, poslušali pravljice, likovno ustvarjali… Temeljno gradivo za izvedbo delavnic je bila pravljica Dinozaver Tiko in veliki zob avtorjev Ajde Bezenšek Špetič ter Mirana in Ksenije Pečnik. Sporočilo pravljice govori o tem, da moramo imeti sebe in druge radi. Lahko smo prijatelji drug z drugim, čeprav smo različni. Projekt smo zaključili z razstavo likovnih izdelkov v prostorih vrtca.

Fotografije
sreda, 27. 11. 2019, 13:54
objavila Mateja Nudl
Posnetek radijske oddaje

Če ste zamudili radijsko oddajo učenk naše šole, ki so jo preteklo soboto zavrteli na Radiu Slovenske gorice, lahko s pomočjo spodnje povezave poslušate oddajo v celoti.

Radijska oddaja, 23. 11. 2019
sreda, 27. 11. 2019, 13:49
objavila Mateja Nudl
Šolsko Cankarjevo tekmovanje

V torek, 12. 11. 2019, je na šoli potekalo šolsko Cankarjevo tekmovanje za učence od 4. do 9. razreda z naslovom Jaz, ti, mi vsi; Le pogumno, le za mano ...(Anja Štefan). Učenci so samostojno in ob pomoči mentoric v literarnih delih Groznovilca v hudi hosti (4. in 5. razred), Odprava zelenega zmaja (6. in 7. razred) in Preživetje (8. in 9. razred) spoznavali posameznika v svetu, da je njegovo odraščanje oz. dozorevanje kot svojevrstna pustolovščina; ta povezuje junakove želje, preizkušnje in poti v nenavadne svetove, njegova srečanja z nenavadnim, drugačnim, celo tujim ...

Dobitniki bronastih Cankarjevih priznanj so: Anej Pavalec (4. razred, mentorica Lavra Bukšek Kreft), Žan Kosar (5. razred, mentorica Marija Senekovič), Tiana Šipek (6. razred), Lara Leš in Urška Zorec (7. razred), Neža Senekovič in Zarja Mohorko (8. razred), Julija Konrad in Silvana Šefer (9. razred). Tekmovalcem od 6. do 9. razreda je bila mentorica Mateja Nudl. Učenke Neža Senekovič, Julija Konrad in Silvana Šefer so se uvrstile na območno Cankarjevo tekmovanje, ki bo 9. 1. 2020 ob 14. uri na OŠ borcev za severno mejo.

Vsem tekmovalcem, mentoricam in predvsem dobitnikom bronastih Cankarjevih priznanj iskrene čestitke. "Ni očarljivejšega pohištva od knjig." (Sydney Smith)
četrtek, 21. 11. 2019, 12:21
objavila Mateja Nudl
Radijska oddaja na Radiu Slovenske gorice

Z učenkami 6., 7. in 8. razreda (Žano Jeza, Tjašo Mihelič, Laro Leš, Zarjo Mohorko in Nino Senekovič) smo se pri novinarskem krožku pogovarjale o pomenu drugačnosti, razmišljale, kako nas kulturna različnost lahko bogati. Kaj hitro so učenke prišle do sklepa, da bodo pripravile radijsko oddajo za Radio Slovenske gorice na temo Francije, Francozov - skozi radijske valove so skušale poslušalcem pričarati pridih Francije, Francozov kot naroda, za ta namen so za popestritev tudi izbrale francoske pesmi, se same preizkusile v francoskem jeziku.

Pri montaži radijske oddaje nam je pomagal gospod Dani Sajtl, za kar se mu lepo zahvaljujemo.

Radijska oddaja se bo predvajala na Radiu Slovenske gorice v soboto, 23. 11. 2019, ob 9.30 v sklopu programa IZ OŠ KLOPI.

Učenke so za potrebe radijske oddaje sestavile tudi pesem o drugačnosti.

Vsi drugačni

Drugačnost veliko pomenov ima,
vsak človek jo drugače zazna.

Ljudi je včasih strah drugačnosti,
velikokrat si pred njo zakrivajo ušesa in oči.

Ni važno ali si črn ali bel,
suh ali debel.
Pomembno ni, kje si se rodil,
v katerem jeziku si prve besede spregovoril.
Si mar Francoz, Slovenec ali Afričan,
svetu nepoznan?

Važno je, da nas drugačnost bogati,
zato bodi, kar si.


Vabimo Vas k poslušanju oddaje.
Mentorica: Mateja Nudl

Radijska oddaja, 23. 11. 2019
petek, 15. 11. 2019, 23:07
objavil Dani Sajtl
Slovenski tradicionalni zajtrk

Projekt Slovenski tradicionalni zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in poteka že od leta 2011.

Osnovni cilj projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo se mladino in tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za širše okolje in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in širšega okoljskega pomena. Pomemben poudarek je tudi na splošnem ozaveščanju mladih o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Zakaj moramo zjutraj zajtrkovati?

"Zato, ker prazna vreča ne stoji pokonci! Kaj pomeni ta slovenski pregovor? Tudi to, da lačen človek težko dela. Zjutraj moramo telesu zagotoviti dovolj energije, da se lahko učimo in igramo. Zato moramo zajtrkovati, še preden pridemo v šolo. A ni vseeno kaj zajtrkujemo. Zajtrk mora biti sestavljen iz zdravih, naravno pridelanih jedi."

Slovenski tradicionalni zajtrk naše šole je sestavljen iz domačega kruha in masla, ki so ju pripravili pri družini Franca Senekoviča. Med je iz šolskega čebelnjaka. Mleko in domača jabolka so s kmetije družine Kraner.

Čebelar - videoposnetek
Fotografije
četrtek, 14. 11. 2019, 10:50
objavil Dani Sajtl
Tehniški dan – To bo moj poklic

V sredo, 6. 11. 2019 so učenci preživeli pester in informacij poln tehniški dan. Spoznali so nekatere programe srednjih šol. Prav tako so imeli možnost spoznati poklice, ki so jih predstavljali starši ter vabljeni gostje. Učenci so bili razdeljeni v skupine, ki so se menjavale na delavnicah.

V imenu učencev se zahvaljujemo:

– I. gimnaziji Maribor,
– II. gimnaziji Maribor,
– Srednji prometni šoli Maribor,
– Srednji biotehniški šoli Maribor,
– Srednji elektro-računalniški šoli Maribor,
– Tehniškemu šolskemu centru Maribor,
– Srednji šoli za prehrano in živilstvo Maribor,
– Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor,
– Srednji trgovski šoli Maribor,
- Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor,
- Srednji kemijski šoli in gimnaziji Ruše,
– Boštjanu Kalohu, Policijska postaja Lenart,
- Mihaelu Pisancu – podjetje Aktuar,
- Urošu Brumnu - predstavitev poklica fotograf,
- Zlatki Črnčec – predstavitev izrisa pohištva,
- Amadeju Tišlerju – predstavitev poklica maser,
- Franciju Hlišu, Slovenska vojska,
- Cirili Kirbiš, šiviljska delavnica,
- Biserki Kramberger, cvetličarska delavnica,
- Podjetju PROFINAL L&M, zaključna dela v gradbeništvu, d.o.o., Lenart.

Nekaj več utrinkov poteka dne si lahko ogledate v naši galeriji.

Fotografije
ponedeljek, 11. 11. 2019, 8:00
objavila Barbara Breznik

1. razred
Zid na terasi 1. razreda

Učenci prvega razreda, so se preteklo sredo na tehniškem dnevu spoznali z različnimi poklici. Med temi je bil tudi poklic slikopleskarja. Preizkusili so se v pleskanju zidu na terasi. Ker so zid prepleskali na temno barvo, sva se z učiteljico odločili, da učenci pri pouku likovne umetnosti zid poživijo po svoje. Nastal je prav lep zid.

Terasa 1. razreda
nedelja, 10. 11. 2019, 20:52
objavil Luka Sambolec

Šport
Športni dan

V sredo, 13. 11. 2019, bomo imeli športni dan, ki bo namenjen plesu. Plesali bomo po razredih in se naučili novih koreografij. Z nami bo plesna šola Sebastian. Ne pozabite, da se v sredo tudi zaključuje akcija zbiranja starega papirja.
petek, 08. 11. 2019, 12:37
objavila Barbara Waldhütter

Knjižnica
Rastem s knjigo 2019/20

Sedmošolci so v okviru projekta »Rastem s knjigo« v sredo, 6. 11. 2019, že štirinajstič zapored obiskali splošno knjižnico Lenart, kjer so preživeli poučno in zanimivo dopoldne. Knjižničarke so učencem prijazno predstavile knjižnico, razporeditev gradiva v knjižnici, študijsko sobo, ogledali pa so si tudi oddelek za domoznanstvo. Vsak sedmošolec je v dar prejel tudi leposlovno delo pisateljice Janje Vidmar z naslovom Elvis Škorc, genialni štor.

"Rastem s knjigo" je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

Fotografije
četrtek, 07. 11. 2019, 22:32
objavila Vesna Breznik
Popoldanske govorilne ure

Spoštovani starši.

V ponedeljek, 11. 11. 2019, so redne popoldanske govorilne ure za starše učencev od 1. do 9. razreda od 15.30 do 16.30 ure.

Vljudno vabljeni na govorilne ure.

Prav tako pa vas obveščamo, da v primeru, da v tem tednu niste uspeli pripeljati papirja v jutranjem času zbiralne akcije, imate možnost, da zbrani papir pripeljete v v ponedeljek v času govorilnih ur oz. vse do srede, 13. 11. 2019, ko bomo zbiralno akcijo zaključili s prav posebnim dogodkom. V sredo, 13. 11. 2019, bomo namreč izvedli 2. športni dan - ples za vso šolo in vsi učenci so povabljeni, da kot vstopnico na ples prinesejo kilogram odpadnega papirja, ki ga bodo oddali v zato pripravljene škatle v jedilnici šole.
sreda, 06. 11. 2019, 22:00
objavila Vesna Breznik
Zbiranje papirja

Zbiranje odpadnega papirja se je prevesilo v drugo polovico. Še vedno lahko papir pripeljete vsaki dan od 7.00 do 8.30 ure.

V kolikor pa bi želeli papir vseeno pripeljati v popoldanskem času, ga lahko odložite pred (ali pa tudi v keson) keson pri telovadnici.

Vsak kilogram šteje in s tem poveča prispevek v šolski sklad. Saj veste, skupaj lahko zmoremo zelo veliko.
torek, 05. 11. 2019, 13:26
objavila Maja Mencigar
Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja za osnovnošolce

Napoved dogodka - Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja - 13. novembra 2019 - Dvorana Lukna - Maribor

V mesecu novembru bo v Mariboru potekal enodnevni Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja za osnovnošolce, ki ga organizira Mestna občina Maribor, v partnerskem sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje Območno službo Maribor, Štajersko gospodarsko zbornico, Območno obrtno podjetniško zbornico Maribor, Univerzo v Mariboru, Fundacijo za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma, ustanova in Športnimi objekti Maribor.

Karierni sejem je namenjen učencem višjih razredov osnovnih šol, njihovim staršem in skrbnikom ter strokovnim delavcem na področju karierne orientacije mladih. Z njim želimo preventivno prispevati k preprečevanju neskladja med ponudbo in povpraševanjem na lokalnem trgu dela. Posebno pozornost zato namenjamo deficitarnim poklicem v Mariboru in tudi širši regiji. V povezovanju z izobraževalnimi zavodi, obrtniki, podjetniki, drugimi gospodarskimi subjekti ter ostalimi javnimi in zasebnimi organizacijami bomo predstavili priložnosti za karierni razvoj mladih.

Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja za osnovnošolce bo v sredo, 13. novembra 2019 od 8. do 19. ure, v Športni dvorani Ljudski vrt "Lukna", Mladinska ul. 26 v Mariboru.

V prilogi se nahaja brošura z dodatnimi informacijami. Podrobnejše informacije o razstavljavcih in programu bomo najavili v naslednjih tednih.

Adobe Acrobat dokument Karierni sejem - brošura
nedelja, 03. 11. 2019, 20:14
objavila Vesna Breznik
Zbiranje odpadnega papirja

Jesenske počitnice so se iztekle. Upam, da ste jih preživeli lepo in ste pripravljeni na nove izzive, ki so pred nami.

Pomemben izziv nas čaka že ta teden, in sicer da napolnimo Dinosov keson z odpadnim papirjem.

Mi smo na zbiralno akcijo že popolnoma pripravljeni: keson čaka na parkirišču pri telovadnici.

Zdaj ste na vrsti pa vi: verjamem, da ste pridno zbirali papir, ki ga lahko pripeljete vsak dan do petka, 8. 11. 2019, med 7.00 in 8.30 uro, ko bomo pripeljani papir tudi stehtali. V kolikor papir pripeljete izven dogovorjenega časa, ga lahko odložite pred keson, pri telovadnici.

Verjamem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo napolniti keson in s tem doprinesti pomemben prispevek našemu šolskemu skladu, hkrati pa bomo naredili nekaj dobrega za našo naravo. Ali ste vedeli, da moramo za 1 tono papirja posekati 17 malih ali 2 veliki drevesi? Zato z zbiranjem in recikliranjem papirja ohranjamo naše gozdove, varčujemo z energijo in skrbimo za čisto okolje in zrak.
torek, 22. 10. 2019, 12:05
objavila Maja Mencigar
Rokovnik za prijavo kandidatov v srednješolske programe

Učenci in starši, seznanjamo vas z rokovnikom o prijavi kandidatov in izvedbi vpisa v 1. letnik srednješolskih programov za šolsko leto 2020/2021.

Adobe Acrobat dokument Rokovnik za vpis v srednje šole 2020/2021
ponedeljek, 21. 10. 2019, 11:02
objavil Dani Sajtl

8. razred
9. razred
SŠOM - vabilo na jesenske delavnice

Srednja šola za oblikovanje Maribor (SŠOM) organizira v jesenskih počitnicah brezplačne delavnice za vedoželjne učence 8. in 9. razreda. Prijave so možne do srede, 23. 10. 2019, do 12. ure.

Adobe Acrobat dokument Opis delavnic + prijavnica
nedelja, 20. 10. 2019, 20:27
objavila Barbara Breznik

1. razred
V vas je prišla "TETKA JESEN"

Z učenci prvega razreda smo se že kar privadili na šolske klopi. Čas v OPB si poleg reševanja domače naloge krajšamo tudi z ustvarjanjem. Pravljica Trnuljčica nas je odpeljala v pravljični svet, ustvarili smo si čarobne paličice in svoje kraljeviče in kraljične. Veliko smo ustvarjali in se pogovarjali na temo jesen. Pred vhod v prvo triado smo postavili »JESEN« v kateri smo predstavili nekatere jesenske pridelke, hodnik pa okrasili z našimi jesenskimi izdelki. Veliko časa smo preživeli v gozdu, posladkali smo se tudi s pečenimi kostanji.

Fotografije
četrtek, 17. 10. 2019, 9:51
objavila Vesna Breznik
Velika zbiralna akcija odpadnega papirja

KDAJ: OD 4. 11. 2019 DO 8. 11. 2019 MED 7.00 IN 8.30 URO
KJE: NA PARKIRIŠČU PRED OŠ J. HUDALESA JUROVSKI DOL

OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol v sodelovanju s podjetjem Dinos d.o.o. Maribor organizira jesensko akcijo zbiranja starega papirja. Odpadni papir lahko oddate v keson, ki bo postavljen na parkirišču pred šolo, in sicer vsak dan od 4. 11. do 8. 11. 2019 med 7.00 in 8.30 uro. Sredstva, zbrana z akcijo, se bodo namenila šolskemu skladu šole oz. vrtca. S pomočjo zbranih sredstev boste tako pripomogli k lažji uresničitvi zadanega programa šolskega sklada šole in vrtca v tem šolskem letu. V kolikor bi papir pripeljali izven določenega časa, označite komu naj pripišemo količino pripeljanega papirja – šoli ali vrtcu.

Potrudite se, pridno zbirajte papir do začetka zbiralne akcije in takrat prinesite čim več odpadnega papirja.

S skupnimi močmi nam lahko veliko uspe!

Otroci in učenci JVIZ in VVZ OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol
sreda, 16. 10. 2019, 8:37
objavila Maja Mencigar
Počitniške delavnice za nadarjene učence

V času jesenskih počitnic bodo v OŠ Sveta Ana potekale počitniške delavnice za nadarjene in radovedne učence. V kolikor te zanimajo raznovrstne in ustvarjalne delavnice, oddaj izpolnjeno prijavnico pedagoginji Maji Mencigar, in sicer do torka, 22. 10. 2019.

Adobe Acrobat dokument Počitniške delavnice na OŠ Sv. Ana + prijavnica
ponedeljek, 14. 10. 2019, 15:37
objavil Luka Sambolec

Šport
Športni dan Jurij Teče

V prijetnem druženju v športnem parku Jurovski Dol smo izpeljali prvi športni dan. Učenci so v šolo prišli peš. Med potjo so nas pozdravili tudi prijazni občani in nas pogostili s čajem in prigrizki. Malici je sledil pozdrav ravnateljice in župana. Vsi sodelujoči smo se ogreli pod vodstvom ekipe Dream Gym Fitnes centra Lenart. Sledil je kros po dolini Globovnice in športne aktivnosti na igrišču. Sodelovali sta športni društvi Ultimate Frisbee Maribor in Rugby klub Maribor. Po športnem dnevu so se učenci domov odpravili peš.
petek, 11. 10. 2019, 9:38
objavil Luka Sambolec

Šport
Športni dan Jurij teče

V ponedeljek, 14. 10. 2019, bomo izvedli 1. športni dan. Dan je namenjen gibanju, zato pridemo v šolo peš. Šolski avtobus ta dan ne vozi. Po prihodu v šolo se bomo družili v športnem parku. Učenci se bodo preizkusili tudi v teku ob Globovnici.
sreda, 09. 10. 2019, 18:28
objavila Milena Kokol
Srednjeveške delavnice

Srednji vek, zgodovinsko obdobje temne zgodovine človeštva. Toda doživeti srednji vek nekoliko drugače, je nekaj posebnega. In prav to drugačnost srednjega veka smo doživeli na naši šoli, v torek, 8. 10. 2019, ko smo izvedli prvi kulturni dan. Šolsko športno igrišče se je spremenilo v srednjeveški tabor in Društvo Baron iz Markovcev nam je prikazalo čudoviti utrip srednjeveškega dogajanja. Učenci so se tako preizkušali v kar 10 delavnicah in bili zelo ustvarjalni. Tako učenci kot delavci šole so bili navdušeni nad vsebino in ustvarjalnostjo kulturnega dne. Zapisala, učiteljica Milena Kokol.

Adobe Acrobat dokument Predstavitev delavnic
Fotografije
sreda, 09. 10. 2019, 12:27
objavila Vesna Breznik
Popoldanske govorilne ure

Spoštovani.

V ponedeljek, 14. 10. 2019, so popoldanske govorilne ure za starše učencev od 1. do 9. razreda od 15.30 do 16.30 ure.

Vljudno vabljeni.
ponedeljek, 07. 10. 2019, 18:13
objavila Mateja Nudl
Projekt Branje nas bogati

Ker opažamo, da iz leta v leto zanimanje za branje zelo upada, bo v letošnjem šolskem letu na šoli potekal šolski projekt Branje nas bogati. Namen tega projekta je pri učencih različne starosti (od 1. do 9. razreda) spodbujati branje različne literature in jim branje približati kot prijetno izkušnjo. Temeljni cilji letošnjega šolskega projekta Branje nas bogati:
 • spodbujanje kritičnega in poglobljenega branja od vrstice do vrstice,
 • medpredmetno sodelovanje (prebiranje literature tako v angleškem kot nemškem jeziku),
 • medvrstniško sodelovanje (starejši učenci so mlajšim kot bralni prijatelji) in načrtovanje dejavnosti učencev ob literarnem delu,
 • spodbujanje aktivne vloge učencev pri branju.
Članice tima, ki bodo skozi celotno šolsko leto skrbele tako za vsebino kot organizacijo projekta, so (gospa Martina Škrlec, Irena Kocbek, mag. Aleksandra Žnuderl, Lavra Bukšek Kreft, Barbara Waldhütter in Mateja Nudl). Vsak mesec bo ena izmed članic v okviru projekta pripravila 2 do 3 dogodke. Letošnja osrednja tematika projekta Branje nas bogati je prebiranje različnih literarnih del na temo DRUGAČNOSTI tako v slovenskem kot angleškem in nemškem jeziku (seznam literarnih del po triadah bo objavljen na oglasni deski knjižnice in v posameznih razredih. Prebrane knjige so pogoj, da se bodo učenci lahko udeležili zaključne prireditve Noč branja.). Starejši učenci bodo brali z mlajšimi in z njimi ob pomoči učiteljice ob izbranem literarnem delu izvedli različne dejavnosti (pogovor, igro vlog, poustvarjanje ...). Dejavnosti se bodo izvajale pred poukom, v času jutranjega varstva, podaljšanega bivanja ali med urami književnosti. S projektom smo začeli v mesecu oktobru, ko bo gospa Martina Škrlec skrbela za dejavnosti ob literarnem delu Pod medvedkovim dežnikom.

V sklopu projekta bomo v mesecu oktobru razpisali šolski likovni in literarni natečaj. Pri likovnem natečaju bomo iskali izdelavo najboljšega logotipa oziroma zaščitni znak projekta Branje nas bogati. V okviru literarnega natečaja bodo učenci naše šole lahko tekmovali s svojo zgodbo (pripovednim besedilom) na temo drugačnosti – zapis je lahko v slovenskem ali angleškem jeziku. V svoji zgodbi bodo skozi oči glavnega literarnega junaka predstavili njegovo drugačnost, kako se je s tem spoprijemal on in okolica (na ta način bodo na novo preoblikovali vso vedenje in razmišljanje, ki so si ga pridobili). Najboljšo zgodbo bomo nato objavili v knjižni obliki v dveh jezikih (slovenskem in angleškem), dodali ji bomo ilustracije oziroma slikovni material. Projekt se bo zaključil konec meseca maja oziroma v začetku meseca junija, ko bomo organizirali Noč branja.

Ne pozabite:
Branje je ena najpomembnejših stvari, ki jih moraš obvladati, če želiš postati vse, kar želiš. Z branjem se razvijajo tvoji možgani. Branje ti pomaga biti boljši v šoli. Branje ti ponuja okno v svet. In najpomembnejše: zaradi branja ne boš postal le boljši učenec, ampak tudi boljši človek. Se beremo.
ponedeljek, 07. 10. 2019, 6:18
objavila Vesna Breznik
Odpoved športnega dneva

Spoštovani.

Zaradi dežja zjutraj in možnosti padavin v dopoldanskem času je 1. športni dan odpovedan zaradi varnostnih razlogov (tek bi se izvajal ob Globovnici in zaradi dežja je povečana nevarnost za zdrs in s tem povezane možnosti za poškodbe).

Avtobusi bodo v šolo peljali po ustaljenem voznem redu.

Hvala za razumevanje.
torek, 01. 10. 2019, 7:26
objavila Irena Kocbek
Evropski dan jezikov

V četrtek, 26. septembra 2019, smo z različnimi dejavnostmi na naši šoli ponovno obeležili bogato jezikovno različnost Evrope. V odmorih se je namesto šolskega zvonca vrtela glasba mnogih izvajalcev v različnih jezikih. Že navsezgodaj nas je v svet jezikov popeljala naša nekdanja učenka Cindy Beširević, ki nas je podučila o pomenu znanja jezikov, predstavila znakovni jezik in uro popestrila s številnimi zanimivimi pismi, ki jih je prejela od svojih dopisovalcev iz različnih držav. Potrdimo lahko, da pisanje pisemc še ni izumrlo, hkrati pa verjamemo, da se bo našel še kdo, ki bo to tradicijo peljal naprej.

Učenci naše šole so v okviru tega posebnega dne razmišljali tudi o tem, kako zveni in se zapiše beseda 'mama' v različnih jezikih, njihovi izdelki na to temo pa že krasijo naše učilnice in hodnike.

Pri dodatnem pouku iz angleščine so učenci raziskovali palindrome, tj. besede, besedne zveze ali celo večstavčne strukture, ki se enako berejo naprej in nazaj. Še več, prišli so do spoznanja, da obstaja palindrom ene besede tako v slovenščini kot v angleščini. To je beseda 'oko' oz. 'eye'. Nastala je tudi kratka oddaja, predvajana po šolskem radiu, v kateri so učenci strnili svoja razmišljanja o dejavnostih na šoli in o glasbi, s katero so popestrili odmore.

Iskrena hvala vsem, ki ste bili v teh dneh še posebej aktivni in inovativni.

Fotografije
ponedeljek, 30. 09. 2019, 17:32
objavil Dani Sajtl
Katalog dopolnilnih dejavnosti za nadarjene učence 2019/2020

Učenci in starši. Pred vami je Katalog dopolnilnih dejavnosti za nadarjene učence 2019/2020, s katerim želimo, nadarjenim učencem osnovnih šol Slovenskih goric ponuditi raznolike dejavnosti, ki bi jih spodbudile k čim bolj kreativnem razmišljanju. V Katalogu so različne aktivnosti, ki jih boste lahko izbirali med počitnicami in v sobotnih šolah. Dejavnosti se bodo odvijale na posameznih osnovnih šolah in so brezplačne. Starše prosimo, da podpišejo soglasja, ki ga učenci oddajo koordinatorici za nadarjene učence, Maji Mencigar in da jih seveda na dogodek pripeljejo in odpeljejo.

Želimo si, da bo naše sodelovanje še naprej potekalo uspešno in da se bo vedno več nadarjenih učencev odločalo za sodelovanje na dogodkih, ki so jim namenjeni.

Katalog bo vedno dostopen tudi na prvi strani v rubriki "Nadarjeni učenci".

Adobe Acrobat dokument Katalog 2019/2020
ponedeljek, 30. 09. 2019, 8:41
objavila Maja Mencigar
Teden otroka

Letošnji Teden otroka obeležujemo v tednu od 7. do 13. oktobra 2019, nosi pa naslov: NAŠE PRAVICE. V prilogi novice najdete seznam dejavnosti, ki se bodo dogajale na naši šoli.

Adobe Acrobat dokument Program
nedelja, 29. 09. 2019, 17:19
objavila Martina Škrlec

1. razred
2. razred
3. razred
Naravoslovni dan Astronomija v 1. triadi

V petek, 20. 9. 2019, so imeli učenci 1. triade naravoslovni dan z naslovom Astronomija. Na začetku dneva so učenci ob posnetkih spoznali mogočnost našega planeta in planetov v našem osončju. Pri delavnicah, kjer so si izdelali pripomoček za učenje planetov v našem osončju, čisto pravo raketo na zrak in pripomoček za učenje ozvezdij, so učenci zelo uživali in se družili. Rakete so seveda tudi preizkusili.

Fotografije
sreda, 25. 09. 2019, 11:07
objavila Antonija Širec
Naravoslovni dan Astronomija

V petek, 20. 9. 2019, so imeli učenci naravoslovne dneve na temo astronomije. Učenci 4. in 5. razreda so imeli Astronomsko jutro, kjer so s teleskopom opazovali Sonce, bili v planetariju ter izdelali rakete. Šestošolci so zbirali, urejali in prikazovali podatke. Sedmošolci so nadgradili znanje iz šole v naravi na temo Zemlja v vesolju. Spoznavali so naše osončje, izdelali maketo osončja in vulkana ter prikazali njegov izbruh. Učenci 8. in 9. razreda so v okviru Astronomskega večera opazovali Sonce s teleskopom. Žal je naše Sonce bilo brez sončnih peg, prav tako ni bilo sončnih izbruhov. Na aktivnejše Sonce bomo počakali vsaj dve leti. V astronomski delavnici so učenci izdelovali rakete. Najdlje je poletela raketa osmošolk (v skupini so bile Taja, Anastazija in Nadja). Tudi ostale rakete niso veliko zaostajale, pri izstrelitvi so fantje kavalirsko priskočili na pomoč dekletom. V planetariju smo opazovali zvezdno nebo, poslušali multimedijsko predavanje o osončju in življenju na mednarodni vesoljki postaji, ki smo jo potem opazili na nočnem nebu. S teleskopom smo opazovali planeta Jupiter in Saturn, ki smo ga videli v vsej njegovi veličini z obroči.

Fotografije
petek, 20. 09. 2019, 20:03
objavila Milena Kokol
Nadaljujemo s projektom Oživitev trškega jedra

Na naši šoli smo tudi ob koncu avgusta 2019 aktivno pristopili k oživitvi trškega jedra. Sodelovali smo na simpoziju o kmetu in politiku in pri sami predstavitvi knjige z naslovom Ivan Roškar- narodni politik iz Slovenskih goric. Istočasno je bila v kulturnem domu razstava Ivan Roškar v času in prostoru, ki so jo pripravili učenci družboslovnega krožka pod mentorstvom učiteljice Milene Kokol. Učenci, Zarja Mohorko, Anej Satler, Leon Bračič Rajšp, Urška Zorec, Lara Leš in Tinej Murko, so sodelovali na snemanju oddaje Sledi, ki bo junija 2020 predstavljena na RTV Slovenija. Oddaja bo predstavila življensko pot in delo Ivana Roškarja. Prav tako so učenci naše šole v začetku septembra sedli v klopi stare učilnice iz začetka 20. stoletja. Učilnica je bila pripeljana iz šolskega muzeja Ljubljana. Učenci so spoznali stare učne pripomočke in učila za časa naših babic in dedkov. Učenci so bili nad muzejsko zbirko navdušeni, manj pa nad vzgojnimi ukrepi in strogimi učitelji tistega časa. Zapisala, učiteljica Milena Kokol.
četrtek, 12. 09. 2019, 18:57
objavila Mateja Nudl

7. razred
Šola v naravi 7. r - vračanje

Spoštovani starši. S sedmošolci bomo jutri, 13. 9. 2019, prispeli pred šolo ob 14.20. Mateja Nudl, razredničarka
četrtek, 12. 09. 2019, 18:55
objavila Mateja Nudl

7. razred
4. dan šole v naravi

Današnji dan smo se zjutraj že s težavo vstali in odpravili na jutranjo telovadbo. Misli so nam uhajale že k pohodu, ki nas je danes čakal, saj smo vedeli, da nam ne bo lahko, saj nas obdajajo sami hribi. Vendar je začetna muka in kaj nam je tega treba popustila in smo bili vsi veseli, ko smo skozi gozdne poti prispeli na vrh Pohorja, kjer smo lahko občudovali Maribor, ki se je razprostiral pod nami. Prav tako je pohod hitro minil, saj so se učenci obeh šol zelo povezali in imeli možnost uriti svoje govorne sposobnosti, kar pa sedmošolcem tako ne predstavlja težave. Sami zase rečejo, da če kaj, govorijo pa radi. Kaj kmalu so tudi oni umolknili, ko so bili pred preizkušnjo plezanja v pustolovskem parku - prava priložnost za premagovanje strahu, urjenje gibalnih sposobnosti in še kaj. Nekatere smo s težavo dobili na plezanje, druge pa težko dol, saj bi še kar plezali. Sedaj so pa vsi učenci v pričakovanju zaključnega večera, urejanje se je začelo, talenti se pripravljajo, glasba za ples se izbira ... Šola v naravi pa počasi izteka. Učenci pa vsi v en glas, da bi jo takoj ponovili. Jutri nas čaka še Hiša eksperimentov in Toti Maribor. Danes je poročala soba Oto - učiteljica.
sreda, 11. 09. 2019, 21:07
objavila Mateja Nudl

7. razred
3. dan šole v naravi

Čas hitro beži in naša šola v naravi se počasi bliža h koncu. Zjutraj smo se hitro vstali, se odpravili na sprehod in telovadbo. Nato nas je čakalo raziskovanje Framskega potoka, kjer smo spoznali in proučevali živali, merili hitrost, trdoto in ph vode, si ogledali slap, imeli malico kot taborniki. Popoldan je bil na sporedu orientacijski tek, kjer smo morali združiti tako znanje kot kondicijske sposobnosti. Za nagrado smo odigrali še eno nogometno tekmo in večer zaključili s temo igre in prevare, kjer smo morali pred spanjem še malo razgibati sive celice. Ves dan je potekal pogovor, ali bi lahko šolo v naravi še malo podaljšali. Danes je zapis naredila soba Agata. Jutri je na vrsti soba Oto.
torek, 10. 09. 2019, 21:03
objavila Mateja Nudl

7. razred
2. dan šole v naravi

Po prvi prespani noči na domu Planinka, ki je na 900 m nadmorske višine, je ob sedmih že bilo bujenje in jutranja telovadba. Po zajtrku smo imeli pospravljanje in ocenjevanje sob. Kako smo se odrezali? Mhm, naj ostane skrivnost. Nato smo imeli zelo zanimivo orientacijo s karto, kjer smo iskali vrisane točke, pri čemer se nam je meril čas in pravilnost najdenih točk. Tej dejavnosti je sledila ura in naloge o astronomiji in kmalu tudi kosilo ter kratek počitek. Popoldne smo preživeli v gozdu, spoznavali in določali različne drevesne vrste, poslušali zvoke okoli sebe in na koncu z glasovi tvorili gozdni instrument. Dan se je hitro prevesil v večer, ko je bil na sporedu večerni pohod, kjer smo bolje spoznali tudi učence druge šole in z njimi že navezali prijateljske vezi. Po pohodu je sledilo umivanje, druženje, klepetanje in kmalu, upajmo, da tudi spanje, bi rekla naša učiteljica. Vsem staršem sedmošolci pošiljajo pozdrave in sporočajo, da jih pred petkom ne bo domov. Današnji zapis je naredila soba Meta. Pozdrav do jutri, ko se vam bo javila soba Agata.
torek, 10. 09. 2019, 20:08
objavila Vesna Breznik

Lunice
Oblački
Snežinke
Zvezdice
Sončki
Vabilo na prvi skupni roditeljski sestanek - vrtec

Spoštovani.

Vljudno Vas vabimo na 1. skupni roditeljski sestanek, ki bo v ponedeljek, 16. 9. 2019, ob 17.00 uri v jedilnici šole. Po uvodni predstavitvi načrta dela za šolsko leto 2019/2020 bodo oddelčni roditeljski sestanki v igralnicah Vaših otrok vrtcu.

Vljudno vabljeni.
torek, 10. 09. 2019, 20:07
objavila Vesna Breznik
Vabilo na prvi skupni roditeljski sestanek - šola

Spoštovani.

Vljudno Vas vabimo na 1. skupni roditeljski sestanek, ki bo v ponedeljek, 16. 9. 2019, ob 16.00 uri v jedilnici šole. Po uvodni predstavitvi načrta dela za šolsko leto 2019/2020 bodo oddelčni roditeljski sestanki v matičnih učilnicah Vaših otrok.

Vljudno vabljeni.
ponedeljek, 09. 09. 2019, 20:44
objavila Mateja Nudl

7. razred
1. dan šole v naravi

Naš težko pričakovani dan se je začel ob deveti uri, ko smo se zbrali pred šolo, pomahali staršem in z mislimi že bili pri novih dogodivščinah. Naš cilj se nahaja na Slivniškem Pohorju, bivamo v sobah Berta, Agata in Meta in učiteljica v sobi Oto. Ko smo se namestili, se razgledali po domu, so kaj hitro sledila pravila, ki jih moramo upoštevati, da bo naše bivanje še prijetnejše. Popoldan smo preživeli zunaj, kjer se je kaj hitro pokazal naš tekmovalni duh, ko smo igrali ultimate frizbi in dobili kralja v metanju frizbija med drevesi v gozdu. Kralj je za en dan postal naš Tinej. Večer smo preživeli s šolo Prebold, ko smo igrali družabne in miselne igre. Vse dobre stvari hitro minejo in počasi je čas za počitek, ker nas jutri čaka naporen dan. Danes se vam je javila soba Berta, jutri je na vrsti soba Meta. Se beremo.
ponedeljek, 09. 09. 2019, 13:08
objavila Mateja Nudl

7. razred
Šola v naravi 7. r

Učenci so varno prispeli v CŠOD Planinka, se udobno namestili, spoznali pravila v domu in učence OŠ Prebold ter že veselo pričakujejo prvi skupen obrok in dejavnosti, ki sledijo. Sedmošolci in razredničarka
nedelja, 08. 09. 2019, 17:20
objavila Vesna Breznik
Nacionalno preverjanje znanja

V obstoječem šolskem sistemu Slovenije je nacionalno preverjanje znanja (v nadaljevanju NPZ) pomemben element pri ugotavljanju in zagotavljanju kakovosti šolskega dela. Temeljni smisel NPZ-ja je, da vsi skupaj – učenke in učenci s starši, učitelji, ravnatelji in drugi strokovni delavci šole, pa tudi na ravni celotnega sistema vzgoje in izobraževanja – preverimo, kako uspešni smo pri doseganju ciljev in standardov znanja, določenih z učnimi načrti, in na tej podlagi ustrezno načrtujemo nadaljnje vzgojno-izobraževalno delo.

Dosežek posameznega učenca pri NPZ-ju njemu, njegovim staršem in tudi učiteljem omogoča predvsem dodatno informacijo, na podlagi katere lahko bolje spremljajo šolsko delo (npr. katere vsebine učnega načrta obvlada slabše, katera so njegova močna področja glede na vsebino vsakoletnega preizkusa in v primerjavi z vrstniki v državi).

Po sedanji zakonodaji se NPZ opravlja ob koncu 6. in 9. razreda osnovne šole in je obvezno za vse učence. Ob koncu 6. razreda se preverja znanje iz matematike, slovenščine in tujega jezika.

Ob koncu 9. razreda pa se poleg znanja iz slovenščine in matematike preverja znanje tudi iz tretjega predmeta, ki ga vsako leto določi minister, pristojen za šolstvo.

Že v mesecu juniju 2019 je tako minister za šolstvo izbral izmed obveznih predmetov 8. in 9. razreda 4 predmete za določitev tretjega predmeta, iz katerega bodo učenci 9. razreda osnovne šole opravljali nacionalno preverjanje znanja v šolskem letu 2019/2020. Izbrani predmeti so bili: biologija, zgodovina, šport in tuji jezik.

2. 9. 2019 pa je minister za šolstvo s sklepom določil, iz katerega tretjega predmeta se bo na posamezni osnovni šoli v 9. razredu preverjalo znanje z nacionalnim preizkusom znanja. Za našo šolo je določen predmet zgodovina.
petek, 06. 09. 2019, 11:04
objavil Dani Sajtl
Sprememba voznega reda šolskega avtobusa

Spoštovani.

Obveščamo vas, da je sprememba voznega reda na relaciji OŠ JUROVSKI DOL-AMERIKA-ZG. PARTINJE-MALNA-OŠ JUROVSKI DOL, in sicer samo v spremenjeni postaji. Časovni razpored voženj ostaja nespremenjen, prav tako je nespremenjen vozni red na relaciji OŠ JUROVSKI DOL-MALNA-ŽITENCE-ZG. GASTERAJ-SP. GASTERAJ-OŠ JUROVSKI DOL.

Hvala za razumevanje.

Adobe Acrobat dokument Vozni red šolskega avtobusa

© 2007-2021 OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol. Vse pravice pridržane. | četrtek, 02. 12. 2021, 19:11