prva stran
Kulturna šola

eduroam
Ekošola Šolska shema Evropske unije Odprta knjiga Naša mala knjižnica Turizmu pomaga lastna glava
šola | vrtec | novice | koledar | zaposleni | projekti | dosežki | knjižnica | šport | povezave | glasilo | video | Oblak 365 | Arnes pošta
Vrtec

Vrtčevske novice


Adobe Acrobat dokument Jedilnik - maj 2024
Adobe Acrobat dokument Jedi in alergeni

Adobe Acrobat dokument Publikacija vrtca 2023/24
Adobe Acrobat dokument LDN vrtca 2023/24
Adobe Acrobat dokument Razvojni načrt vrtca 2023-2026
Hišni red vrtca

Adobe Acrobat dokument Vloga za vpis v vrtec
Adobe Acrobat dokument Pravilnik o kriterijih za vpis
Adobe Acrobat dokument Rezervacija - poletne počitnice
Adobe Acrobat dokument Izjava o izpisu otroka iz vrtca

Adobe Acrobat dokument Smernice za uporabo zaslonov

Arhiv vrtčevskih novic 2022/2023

šolsko leto: skupina: objavil-a:

17. 8. 2023, 20:44
Gabrijela Murko
1 od 15
Knjižnica pod krošnjami

Na današnji dan smo se z otroki odpravili do Kmetije Zelena centrala v Jurovskem Dolu, kjer nas je pričakala druščina animatorjev iz različnih koncev sveta (Slovenije, Nemčije, Španije, Portugalske, Poljske).  V okviru projekta Erasmus+, so nas pod krošnjami sadnih dreves lepo sprejeli prijazni ljudje, ki so se predstavili kot osebe iz pravljice, katero so pripravili za naše otroke. »Zgodbo o vrani« (Naomi Howarrth) nam je s poslikanim obrazom lisice pripovedovala simpatična Nataša. Predstavila nam je svoje sodelavce, ki so bili prav tako porisani po obrazu v like iz pravljice (medved, mavrična ptica, vrana, zajček, srnica, sova, sonce). Otroci so z navdušenjem poslušali zgodbo in aktivno sodelovali. Kasneje so zanje pripravili tri delavnice, v katerih so barvali in okraševali ptice iz papirja, spoznavali peresa ptic iz našega okolja ter se prepustili mojstricam v poslikavi obraza. Na prostem so lahko prebirali knjige, se sladkali s piškoti in sokom. 

Lepo so nam polepšali dan ti prijazni ljudje, otroci pa so lahko spoznali tudi nekaj tujih besed iz španščine, nemščine, portugalščine in poljščine.

Za konec so otroke povabili še to soboto, 19. 8. 2023, ob 10.00 uri na isto lokacijo, kjer bodo zanje in njihove starše pripravili predstavo ter ustvarjalne delavnice.

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

20. 6. 2023, 12:26
Marija Pak
1 od 2
Plavalni dan v Termah Ptuj

V sredo, 14. junija 2023, so se otroci sk. Sončki skupaj z vzgojiteljicami in 1. razredom odpravili na čisto prave bazene. Obvezna oprema je bil nahrbtnik z brisačo in kopalke. Na poti so ves čas spraševali, kdaj bomo prispeli na bazen in koliko časa bo trajala vožnja. Takoj po prihodu na Ptuj so pred vhodom v Terme v restavraciji na prostem pojedli malico kot pravi veliki gostje. Sprejela jih je učiteljica plavanja in vse pospremila do garderob. V garderobi so se s polno hitrostjo oblekli v kopalke in čakali na prvi skok v vodo. Vzgojiteljice plavanja so bile navdušene nad tem, kako so samostojni in odgovorni. V bazenu so otroci sodelovali s prijatelji in na zabaven način spoznavali kopališki red, se sproščeno igrali in gradili na samozavesti v vodi. Igrali so se številne vodne igre in postopoma osvajali tudi prve plavalne elemente. Otroci z velikim ponosom in navdušenjem pripovedujejo o doživetjih s plavalnega dne, kar daje potrditev, da so se imeli lepo in so odnesli domov lepe vtise.

Majda Pak

Sončki

18. 6. 2023, 16:19
Gabrijela Murko
1 od 11
Zaključek leta v vrtcu

Šolsko leto 2022/23 se približuje h koncu, katerega smo uspešno že skoraj zaključili. Poslovili smo se od bodočih prvošolčkov, se pravi naših Minimaturantov. Na skupnem slovesu v jedilnici šole so se dokazali svojim staršem in vsem vzgojiteljicam, kaj vse že zmorejo, kaj vse že znajo. Za svoj napredek so prejeli številna priznanja, pohvale in diplome.

Vrtčevo leto pa smo zaključili tudi s starši naših otrok, s katerimi smo skozi vso leto dobro sodelovali. Nagovorila sta jih tudi g. župan Peter Škrlec ter ga. ravnateljica Vesna Breznik. Otroci so staršem zapeli, nato pa smo se skupaj odpravili na pohod po travnatih površinah našega kraja ter po novi kolesarski poti, ki povezuje oz. še bo povezovala Jurovski Dol s sosednjimi občinami. Pohod smo zaključili z druženjem, igro in s pogostitvijo v Športnem parku Jurovski Dol. 

Na tem mestu se vse zaposlene v vrtcu iskreno zahvaljujemo vsem staršem za zaupanje, pomoč in aktivno ter dobro sodelovanje skozi vso leto. Želimo so, da jim to šolsko leto ostane v lepem spominu, tako njim, kot otrokom. Želimo si tudi, da nam bodo zaupali svoje otroke še v prihodnje. Seveda upamo tudi na njihovo pomoč in podporo ter dobre medsebojne odnose.

Vsem Minimaturantom želimo prijeten vstop v šolske klopi in uspešno delo v šoli. Prav vsem otrokom pa želimo lepe, igrive in aktivne počitnice, polne novih doživetij, smeha in veselja ter vse dobro!

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

5. 6. 2023, 10:48
Marija Pak
1 od 3
Folklora v vrtcu

V našem vrtcu ponujamo folkloro kot interesno dejavnost za vse otroke v sk. Sončki. Pri folklori otroci spoznavajo izštevanke, igrajo ljudske igre, prepevajo ljudske pesmi ter ob ljudski glasbi plešejo ljudske plese. Venček plesov, ki so se jih naučili v tem šol. l. pod mentorstvom učiteljice Barbare Waldhütter, so predstavili krajanom na dveh prireditvah v Jurovskem Dolu. Prva je bila ob praznovanju 50-letnice delovanja odrasle folklorne skupine Jurovčan, druga pa sodelovanje na »Letnem koncertu pevskih zborov in folklornih skupin OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol«. Z Bibo, Šmentano muho, Pajkom iz mreže ter svojo otroško igrivostjo in pristnim izražanjem so s pesmijo in plesom zbudili veselje, radost, čustva ter druženje in povezovanje vseh nas.

Sončki

28. 5. 2023, 18:00
Gabrijela Murko
1 od 29
Končni izlet

V četrtek, 25. 5., sta se skupini Zvezdice in Sončki odpravili na zaključni izlet na ptujski grad. Otroci navdušenja nad vožnjo z avtobusom niso skrivali. Seveda smo poskrbeli najprej za varno vožnjo in se takoj pripeli z varnostnimi pasovi, saj Pasavček pravi: «Red je vedno pas pripet«. Takoj po prihodu do gradu, so se otroci okrepčali z malico iz nahrbtnika, nato pa je sledil ogled po gradu. Skozi domovanje graščakov izpred 300-400 let, nas je vodila zgodba Kraljična na zrnu graha (H. C. Andersen). Naloga otrok je bila, da v gradu najdejo zrno graha, saj v zgodbi piše, da so le-tega shranili v nekem grajskem muzeju. Ne boste verjeli, ampak prav v tem gradu so otroci našli to zrno graha, katero kraljični iz pravljice vso noč ni dalo spati. Otroci so lahko pomerili tudi viteško čelado in potežkali meč tedanjih vitezov. Da pa so se lažje vživeli v življenje graščakov, si so ob koncu ogleda, v delavnici, izdelali vsak svojo krono. Izlet smo zaključili z igro na mestnih igralih na Ptuju ter vožnjo z avtobusom nazaj v vrtec.

V petek, 26. 5., pa se je na izlet odpravila še skupina Snežinke. Z manjšim avtobusom so se odpeljali v Lenart do Račjega gaja, kjer so ob pogledu na račke pojedli zajtrk. Ko so napolnili svoje želodčke, so se peš odpravili do Polene, kjer je potekal sejem KOS. Ogledali so si razstavo malih živali. Otroški pogledi so uhajali tudi tam razstavljenim traktorjem in drugim strojem. Seveda ni šlo mimo igral, katere so prav tako preizkusili. Izlet so zaključili s sladoledom in zasluženo medaljo. Tudi sama vožnja z avtobusom je za otroke predstavljala izjemno doživetje, saj so se nekateri otroci z njim peljali prvič.

Snežinke Zvezdice Sončki

23. 5. 2023, 19:13
Gabrijela Murko
1 od 5
Medgeneracijsko srečanje

Na današnji dan, v torek, 23. 5. 2023, ko nam je vreme poslalo tople sončne žarke, smo v naš vrtec medse povabili babice in dedke naših otrok ter člane Društva upokojencev Sv. Jurij. Veliko se jih je odzvalo našemu vabilu, kar nas je izredno razveselilo, še posebej naše otroke. Tisti, katerih babice in dedki niso uspeli priti, pa so si otroci za ta dan poiskali kakšnega drugega dedka ali babico in le-teh ni prav nič motilo, da so za roko držali še kakšnega drugega otroka, ne le svojega vnuka. Druženje smo izvedli v obliki pohoda. Pot nas je vodila skozi gozd, čez travnik, ob cesti skozi Jurovski Dol nazaj v vrtec, kjer smo se družili, veselili, klepetali, se igrali in se sladkali.

Hvala vsem babicam, dedkom ter drugim udeležencem našega druženja, da so nam polepšali dan in upamo, da smo ga tudi mi vam. Želimo si, da se naslednje leto ponovno snidemo v našem vrtcu na podobnem srečanju.

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

12. 5. 2023, 20:20
Gabrijela Murko
1 od 11
Pri čebelah na obisku

V petek, 5. 5. 2023, je Čebelarsko društvo Sveti Jurij odprlo vrata svojega čebelnjaka. Tako so ga obiskali otroci prav vseh skupin našega vrtca. Pogledali smo si dom naše čebele-Kranjske sivke od znotraj in od zunaj. Čebelice so veselo letale okrog svojih pisanih panjev, malo na pašo in spet nazaj v domek. Spoznali smo, da so čebelice zelo pridne in delovne ter živijo v družinah, kjer ima vsaka čebela svojo nalogo (kraljica matica, stražarji, delavke, troti). Zapomnili smo si tudi, da pa najbolj pomembno je opraševanje čebel, da narava lahko deluje v vsej svoji lepoti in veličini ter, da ljudem prinašajo zelo zdravilne pridelke (med, propolis, matični mleček, cvetni prah, vosek), s katerimi človek že tisočletja zdravi in preprečuje bolezni. Otroci so lahko poskusili med naravnost iz panja ter medenjake, s katerimi so nas pogostili naši čebelarji. Zahvaljujemo se g. Francu Črnčecu in g. Stanislavu Senekoviču, da sta nas popeljala skozi prelep čebelnjak, katerega lahko vsakodnevno opazujemo s terase našega vrtca.

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

10. 5. 2023, 11:13
Vesna Breznik
Vabilo na medgeneracijsko sodelovanje

Spoštovani.

Po LDN vrtca za šolsko leto 2022/2023 imamo za mesec maj načrtovano medgeneracijsko druženje z babicami in dedki naših otrok, kakor tudi z Društvom upokojencev Sv. Jurij. Zato vas vabimo, da se udeležite našega dogodka, v torek, 23. 5. 2023. 

Letošnje medgeneracijsko druženje smo si zamislili v obliki pohoda. Ob 9.30 bi se zbrali na vrtčevskem igrišču. Pot bi nas peljala mimo Jurikovega studenca skozi gozd. Na koncu gozda bi se pohod delil na 2 poti; krajšo (za manjše otroke) in daljšo (za večje otroke). Skupina najmanjših otrok se bo tako vrnila po Sončni ulici nazaj proti vrtcu, ostali pa bi nadaljevali pot mimo zbiralnika vode, družine Toš in Zemljič, nato pa po asfaltni cesti nazaj proti vrtcu. Na koncu pohoda sledi druženje in pogostitev na vrtčevskem igrišču.

V primeru slabega vremena se dogodek prestavi.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

25. 4. 2023, 13:30
Gabrijela Murko
1 od 4
Kdor poje, slabo ne misli

V ponedeljek, 24. 4. 2023, smo se v našem vrtcu, tako mali, kot veliki, pridružili k skupnemu prepevanju slovenskih pesmi. S tem smo obujali slovensko tradicijo petja in se ob tem zabavali. Projekt se imenuje Vseslovensko petje s srci. S tem pa sporočamo "Naj se širi dobro". Projekt je nastal leta 2018. Gre za dejavnost, ki povezuje vse generacije in vse družbene sloje. Povezuje Slovence znotraj države in po vsem svetu.

V okviru tega projekta smo peli ljudske pesmi in s tem negovali slovensko kulturo in jezik ter krepili nacionalno identiteto.

Projekt je potekal povsod, kjer je bila le volja, od 10. do 11. ure. V našem vrtcu sta se slišali pesmi Izidor ovčice pasel in Petelinček je na goro šel.

YouTube video Posnetek petja

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

24. 4. 2023, 9:15
Gabrijela Murko
1 od 23
Čistilna akcija v vrtcu

V našem kraju, v Jurovskem Dolu, vsak april že tradicionalno poteka čistilna akcija. V petek, 21. 4. 2023, se je le-te udeležil tudi naš vrtec. Pozornost smo posvetili odpadkom iz našega neposrednega naravnega okolja; okolica vrtca in šole, otroško igrišče, bližnji gozd, okolica športnega parka, naše sprehajalne poti.

Vreme nam je več kot le ugodilo. Otroci so se na lep sončen dan, pred pričetkom pobiranja smeti, primerno čistilni akciji tudi opremili. Nadeli so rokavice ter vse pobrane odpadke spravili v vreče za smeti. Z navdušenjem so pobirali in kar tekmovali med seboj, kdo bo več pobral.

Čeprav smo v vrtcu »eko frajerji«, ki vemo, kam smeti sodijo, nam pobiranje le-teh, ni bilo niti malo težko.

Otroci pa vsem »eko packom« in ostalim posameznikom sporočajo, naj skrbijo za naravo in okolje tako, da proizvedejo čim manj smeti, da le-te ločujejo, še posebej pa: SMETI NE SODIJO V NARAVO!

Prav vsi moramo prispevati k ohranjanju čistega okolja. Pri tem imejmo v mislih živali v naravi in naše najmlajše ter kakšen svet jim zapuščamo. Ni potrebno veliko, če vsak začne le pri sebi.

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

18. 3. 2023, 7:49
Gabrijela Murko
1 od 31
Prireditev ob dnevu žena

Mesec marec, prvi pomladni mesec se v vrtcu že zelo čuti. Otroci so polni energije. Vreme jih kar vleče v naravo, zato veliko časa preživimo na prostem. Spoznavamo prve znanilce pomladi, izdelujemo pomladno dekoracijo, se učimo pesmice in deklamacije na to temo, dramatizacije pravljic in še in še.

Marec pa je tudi mesec, ko v vrtcu proslavljamo družine naših otrok. Spomnimo se na vse družinske člane, na njihove naloge in karakteristike, spoznavamo sorodstvene vezi in različne vrste družin…

Ker pa v marcu naše mame praznujejo kar dva praznika, pa tudi očetje enega, smo družine otrok povabili na kulturno proslavo namenjeno prav njim. Dobrodošli so bili tudi bratci in sestrice ter babice in dedki.

Skupine Snežinke, Zvezdice in Sončki so se s kulturnim programom predstavili vsem obiskovalcem v torek (14. 3.), Lunice in Oblački pa v sredo (15. 3.). Starši, kot so povedali otroci, so uživali v programu. 

Za svoje mame, skrbna ženska bitja, ki jih imamo vsi tako radi, so otroci izdelali darila in jim jih ob dnevu žena poklonili. Prav tako so izdelali posebna presenečenja za očete, ki otrokom predstavljajo super junake, brez katerih tudi ne gre.

Ni pa to še vse, mame in babice čaka še en praznik, Materinski dan, zato jim že zdaj zaželimo Vse dobro in lepo, čim manj skrbi ter veliko veselja in radosti z njihovimi »mladički«.

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

27. 2. 2023, 11:28
Vesna Breznik
Vabilo za 2. skupni roditeljski sestanek - vrtec

Spoštovani.

Vljudno Vas vabimo na 2. skupni roditeljski sestanek za vrtec, ki bo v ponedeljek, 6. 3. 2023, ob 16.30 uri v jedilnici šole.

Na skupnem delu boste lahko prisluhnili predavanju specialne pedagoginje, mag. Alenke Zupančič Danko, z naslovom »Pa zakaj me ne uboga?« Vzgojitelji skupaj s starši iščemo odgovore na številna vzgojna vprašanja, ki pestijo starše vseh generacij. Eno izmed njih je, kako doseči, da bodo otroci upoštevali postavljene meje, zahteve in pravila; kako ohraniti pozitiven, topel odnos; kako odreagirati v določenih situacijah, ko otroci preizkušajo meje … Skupaj z vami bo predavateljica iskala odgovore na ta in podobna vprašanja, ki se dotikajo predvsem vloge staršev pri vzgoji predšolskih otrok.

Po skupnem predavanju bo možnost individualnih pogovornih ur v matičnih oddelkih Vaših otrok v vrtcu.

Vljudno vabljeni.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

21. 2. 2023, 19:36
Gabrijela Murko
1 od 16
Maškare gredo

Pust je v našem vrtcu eden najljubših otrokovih praznikov, saj se lahko vsaj takrat zares, tako mali, kot veliki, tako mladi, kot manj mladi, prelevimo v nekaj, kar nam je všeč, smešno in zabavno, v nekaj, kar bi želeli biti…

Pust je tradicionalni običaj, ki v Sloveniji sega že v 17. stoletje.  Vse od takrat so se v pustne šeme preoblačili predvsem otroci in hodili od hiše do hiše. Veljala je vraža, da se pustnih šem ne sme spoditi, ker bi naj to prinašalo nesrečo. Tako so takrat otroci dobili bombone, krofe ali pa celo kak kovanec. In še danes je tako. Velja pa tudi, da Pust preganja zimo, zato smo se mi letos zelo potrudili, da bo temu tako.

Otroci so v našem vrtcu v mesecu februarju spoznali različne pustne maske, tako tradicionalne slovenske (kurent, pokači, orači), kot bolj moderne (superjunaki, pravljični junaki, princese, vile, klovni…). Izdelovali so pustne maske, pustno dekoracijo, se šemili, peli pesmice, rajali…

Na pustni torek pa so v vrtec prišli pikapolonice, Mikimiške, policisti in gasilci, ninje, Spidermani in Batmani, dobre vile in princese, metulji, zajčki, čebelice, klovni in še in še. Otroci so se v svoje like vživeli in tako pokazali svojo domišljijo. Ponosno so se predstavljali drug drugemu in kazali značaj lastne maske. Vzgojiteljice pa so se ta dan prelevile v Sneguljčico in deset palčkov.

Vsi otroci našega vrtca, od najmanjših, do največjih, so se v spremstvu Sneguljčice in palčkov ter skupine Smrkcov iz Jurovskega Dola, sprehodili v lastni povorki po domačem kraju. Obiskali smo zaposlene na občini, kjer so nas sprejeli zaposleni in g. župan Peter Škrlec. Skupaj smo zapeli in se posladkali z bomboni. 

Če smo se dobro odrezali pri preganjanju zime, pa bodo pokazali prihajajoči dnevi. Se pa že veselimo Pusta naslednje leto.

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

8. 2. 2023, 17:52
Gabrijela Murko
1 od 22
Kulturni dan v vrtcu

Živé naj vsi naródi,
ki hrepené dočákat' dán,
da kóder sónce hódi,
prepír iz svéta bó pregnán,
da roják,
prost bo vsák,
ne vrág, le sósed bo meják. (Zdravljica; 7. kitica)

8. februar, kulturni praznik, spomin na smrt našega največjega pesnika Franceta Prešerna.

Že najmlajši so spoznali, kdo je bil ta možak, katerega so otroci nekoč klicali dr. Fig fig. Kako je bil nesrečen v svojem življenju in kljub temu ali pa prav zato, zapisal številne pesmi, katere bodo otroci po bliže spoznali v šoli. Poznajo pa Urško in povodnega moža ter njeno usodo. Spoznali so tudi slovensko himno-Zdravljico in druge simbole Slovenije ter risali Prešerna z risarskim ogljem. Spoznali so pojem kultura in kaj je kulturni program. Čeprav še ne razumejo Prešernovih besedil, smo se mu v našem vrtcu prav tako poklonili s kulturno proslavo, na kateri so nastopali prav vsi otroci iz vseh petih skupin. Peli so in plesali. Ob koncu pa se posladkali še s suhimi figami.

Nam je bilo prav lepo, ko se lahko tudi kulturno udejstvujemo, pa vi?

"Le čevlje sodi naj Kopitar!" (Apel in čevljar)

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

13. 1. 2023, 12:32
Gabrijela Murko
1 od 29
Z lovci v gozd

Otroci v našem vrtcu imajo zelo radi živali. Doma pomagajo skrbeti za hišne ljubljenčke, kar pogosto v vrtcu tudi povedo. Z veseljem pa poskrbijo tudi za gozdne in druge živali. 

Že vrsto let naš vrtec uspešno sodeluje z Lovsko družino Jurovski Dol. Tudi letos smo lovce povabili v vrtec. Najmlajši otroci, iz skupin Lunice in Oblački so ptičkom na otroškem igrišču na drevo nastavili hrano. Lovca, g. Krivec in g. Bračič, pa sta jim prinesla pokazati preparirani veveričko in sovo ter kožuh lisice. Niti najmlajši se niso ničesar bali.

Večji, otroci iz skupin Snežinke, Zvezdice in Sončki, pa so se z lovcema odpravili v gozd do krmišč. Še preden smo odšli v gozd, sta lovca seznanila otroke in vzgojiteljice o vedenju v gozdu; to naj bo čim tiše, čim manj poseganja v naravo, ne uničujemo rastlin, ne smetimo… Otroci so sami  poskrbeli za hrano živalim (koruza, korenje, solata, jabolka…), katero so prinesli od doma. Živalim so na posebna mesta nastavili to hrano. Gospod lovec nam je pokazal tudi stojalo s solnim kamnom, katerega nastavijo srnam za boljšo počutje in boljšo prebavo. Ker so tokrat za živali poskrbeli otroci, sta lovca v svojih nahrbtnikih nosila sladko presenečenje za vse otroke. Presenečenje pa je bilo še bolj popolno, ko sta v zaboju s seboj prinesla par fazanov, katera sta pred nami izpustila v gozdu.

Otroci so obljubili, da bodo še kdaj poskrbeli za gozdne živali in na to navadili tudi starše. 

Veselimo se nadaljnjega sodelovanja z lovsko družino Jurovski Dol.

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

22. 12. 2022, 11:36
Vesna Breznik
Obvestilo

Spoštovani starši.

V tednu od 27. 12. do 30. 12. 2022 so novoletne počitnice. Pred časom smo vas povprašali glede nujnega varstva otrok za to obdobje. Glede na število prijavljenih otrok bo vrtec nemoteno deloval v torek, 27. 12., in v sredo, 28. 12. 2022. 

V četrtek, 29. 12., in v petek, 30. 12. 2022, pa bo vrtec zaradi zelo majhnega števila prijavljenih otrok zaprt.

Hvala za razumevanje in naj bodo prihajajoči praznični dnevi napolnjeni z družinskim veseljem in srečo.

Vse dobro.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

15. 12. 2022, 10:16
Gabrijela Murko
1 od 18
Dedek Mraz v vrtcu

V sredo, 15. 12., nas je v vrtcu presenetil dedek Mraz. Čeprav ni snega, da bi se pripeljal s sanmi, se je kljub temu znašel in nas obiskal. To nam je že lani obljubil. Ni nas presenetil samo s svojim obiskom, temveč tudi s predstavo za otroke ter z darili za skupine in za vsakega otroka. Individualna darila je doniralo podjetje Hofer, za didaktične igrače pa smo prispevali v vrtcu (šoli).

Otroci so ob predstavi Praznična lučka spoznavali Vrednote in učne vsebine: praznovanje, medsebojni odnosi v družini, vrednost sočloveka pred materialnimi dobrinami.

Predstava nam je razkrila veliko praznično skrivnost – darilo, ki nam ga prinaša praznični palček in njegova pojoča lučka. Otroci si ob predstavi tudi aktivno sodelovali s petjem pesmic. Za dedka Mraza pa so nekateri otroci narisali tudi risbice. Najlepše pa je bilo odvijanje daril in igra z novimi igračami.

Obljubili so, da bodo še naprej pridni in si želijo obisk dedka Mraza spet naslednje leto. 

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

13. 12. 2022, 10:09
Marija Pak
1 od 3
Decembrska delavnica v skupini Sončki

Otroci in vzgojiteljice v prazničnem decembru vabimo starše v vrtec na delavnice, kjer vsi skupaj ustvarjamo na temo božičnih in novoletnih praznikov. Stopnišče, hodnik, garderoba in igralnice so že odete z okraski, nekaj pa jih lahko naredimo tudi za domov in za naše drage. Zato smo v praznično okrašeni igralnici Sončkov posebno vzdušje ustvarili z živahnim dogajanjem namenjenim otrokom in staršem. Pesem, ples, ustvarjanje, pogovor ... so zapolnili skupen čas. Za nas je bilo to nepozabno doživetje in pozitivna izkušnja. Hvala vsem!

Vzgojiteljici Majda in Tatjana

Sončki

28. 11. 2022, 16:40
Tadeja Kunej
1 od 6
Praksa v vrtcu

Kot vsako letu, imajo tudi letos v našem vrtcu dijaki in študentje praktično usposabljanje. 

Lepo je opazovati, kako se ti otroci, ki so bili nekoč varovanci v našem vrtcu, zdaj dijaki in študentje in so se odločili za ta čudoviti poklic. 

Vsi dijaki in študentje pridejo z polno pozitivne energije v vrtec in pričarajo še bolj prijetno vzdušje. Spoznavajo otroke in delo v skupini. Uspešno sodelujejo in se vključujejo v delovno in družbeno okolje. Sodelujejo pri načrtovanju in pripravah, saj imajo odlične ideje. Prav tako, pa izvedejo kakšne dejavnosti, ki so zanimive tako otrokom, kot nam vzgojiteljicam. V času praktičnega usposabljanja razvijajo ustvarjalnost, vztrajnost in fleksibilnost. 

Sledijo ciljem: 

 • z aktivnim vključevanjem v neposredni delovni proces doživlja delo, neposredno spoznava delovne procese, organizacijo dela in vlogo udeležencev v tem procesu,
 • upošteva in uresničuje načela kurikula za vrtce,
 • spoznava odnose, jih vrednoti in povezuje teorijo s pedagoško prakso,
 • neposredno spoznava otroke, življenje in delo vrtca, dela in naloge pomočnika vzgojitelja in vzgojitelja predšolskih otrok in starše,
 • spoznava organiziranost vrtcev, delitev dela v njem ter različne dejavnosti, ki potekajo v vrtcu,
 • spoznava in upošteva predpise o varstvu pri delu,
 • pri praktičnem delu pod mentorjevim vodstvom sodeluje pri vseh dejavnostih, vključno pri sodelovanju s starši, komunicira in sodeluje s starši otroka,
 • načrtuje, pripravi, izvede različne dejavnosti za otroke,
 • analizira in vrednoti potek dela individualno in v sodelovanju z vzgojiteljico.  

Vedno se jih veselimo! 

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

28. 11. 2022, 16:38
Anja Škrobar
1 od 7
Projekt Eksena

16. 11. obeležujemo mednarodni dan strpnosti. Otroci iz skupin Oblački, Zvezdice in Sončki, so temu dnevu posvetili še nekoliko več pozornosti. Omenjene skupine so namreč sodelovale v projektu Eksena, čigar glavna tema je bila »Lepa beseda, lepo mesto najde«. Vzgojiteljice so glavno temo prilagodile starosti otrok. Tako so se v skupini Oblačkov, kjer so otroci stari 2-3 leta, pogovarjali predvsem o vljudnostnih izrazih, starejši otroci iz skupine Zvezdic in Sončkov pa so temo še dodatno poglobili. Pri Zvezdicah so projektu namenili cel teden. Vzgojiteljici sta otrokom najprej demonstrirali igro neprimernega vedenja, kateri je sledila diskusija z otroki. Otroci so v igri hitro prepoznali neprimerno vedenje, znali so tudi povedati kakšno vedenje je primerno in so na to temo izdelali plakat. Tudi otroci iz skupine Sončki so se z vzgojiteljicami pogovarjali o pregovoru »lepa beseda, lepo mesto najde«. Ugotavljali so, kakšne so posledice odnosa, če izrekamo strpne, sočutne, prijazne in lepe besede. Kasneje so  na to temo tudi likovno ustvarjali. V mislih so si izbrali osebo (prijatelja, družinskega član…), ki mu želijo sporočiti nekaj lepega. Sporočilo so narisali na risalni list A3. Pri tem pa so uporabili slikarsko likovno tehniko (risanje s črnim flumastrom in barvanje z barvicami). Na hrbtno stran lista je vzgojiteljica zapisala sporočilo na sliki.

V okviru projekta so vse omenjene skupine prebirale tudi pravljico: Kdo je napravil Vidku srajčico?. Prav ta zgodba je bila motivacija za vso nadaljnjo ustvarjanje in pogovore. Likovne izdelke, ki so jih otroci ustvarili na temo te pravljice, so kasneje tudi razstavili.

Anja Škrobar

Oblački Zvezdice Sončki

28. 11. 2022, 16:15
Marija Pak
1 od 2
Zobni alarm

Zobozdravstvena vzgoja poteka v našem vrtcu že vrsto let. Zato smo tudi v letošnjem šolskem letu pristopili k projektu Zobni alarm, ker smo si kot cilj zadali, da se bomo trudili narediti za naše otroke še nekaj več. Projekt spada med nadstandard in je načrtovan v LDN (letnem delovnem načrtu), potrdili pa so ga starši na 1. roditeljskem sestanku. 

Program je sestavljen iz štirih delavnic, vsaka je trajala eno uro.

 1. delavnica zobna higiena; otroci so se učili pravilne tehnike čiščenja zob in se seznanili z ustreznimi pripomočki za nego;
 2. delavnica anatomija; otroci so spoznavali anatomijo ustne votline, obenem pa izvedeli, kakšna je vloga dlesni, jezika in ustnic;
 3. delavnica bolezni zob; otroci so izvedeli, kako nastanejo zobne obloge in kakšne bolezni povzročajo. Slišali so, kako se tem boleznim lahko izognemo;
 4. delavnica prehrana; kaj pomeni zdrava prehrana in katerim jedem se je najbolje izogniti, pa je bila tema na zadnji od štirih delavnic.

Pri projektu Zobni alarm so otroci poleg štirih vodenih delavnic prejeli zobno ščetko in motivacijsko gradivo (večnamensko vrečko, pobarvanko, nalepke, koledarček umivanja zob, balone, tatoo, itd.). S takim pristopom lažje motiviramo in aktiviramo otroke, da aktivno sodelujejo pri ohranjanju zdravega in lepega nasmeha.

Otroke je na delavnicah vodila in motivirala ga. Ksenija Škerbot, mag. zdr. nege.

Vzgojiteljici Majda in Tatjana

Sončki

21. 11. 2022, 11:42
Dani Sajtl
1 od 39
Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu

Že dvanajsto leto zapored v Sloveniji obeležujemo Tradicionalni slovenski zajtrk, katerega smo si v našem vrtcu privoščili tudi mi. Letošnji slogan se je glasil "Zajtrk z mlekom-super dan!"

Zajtrk se odvija vsako leto na tretji petek v novembru, na dan slovenske hrane. Sama dejavnost spodbuja k spoštovanju in uživanju več lokalne slovenske hrane. V naši kuhinji so nam kuharice pripravile mleko, domači kruh in domače maslo, med čebelic in čebelarjev iz našega kraja ter jabolka.

Večjo pozornost tej temi pa smo namenili vse skupine skozi ves predhodni teden. Spoznali smo pomen čebele-kranjske sivke, njene značilnosti ter lastnosti ter spoznali pridelke, ki nam jih daje. Medse smo povabili lokalnega čebelarja iz Čebelarskega društva Sveti Jurij, Jurovski Dol, g. Stanislava Senekoviča, ki je v prostorih vrtca pripravil razstavo čebelarke opreme ter nekaj čebeljih izdelkov (cvetni prah, čebelji vosek, različne vrste medu). Razložil pa nam je tudi nekaj dejstev o čebelah in delu z njimi.

Otroci pa so po skupinah vsaka po svoje ustvarjali na temo Tradicionalnega slovenskega zajtrka; izdelovali čebele in satovje iz odpadne embalaže, lepili trganko-jabolko, barvali in lepili iz papirja-kozarec medu, si izdelali pogrinjke za zajtrk, peli pesmice o čebelah, si ogledali poučne posnetke, pokušali čebelje pridelke ...

Spomladi pa si bomo ogledali še bližnji čebelnjak, da čebele pobližje spoznamo v njihovem lastnem domu.

In še čebelarski pozdrav: "Naj medi!"

Zapisala: Gabrijela Murko

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

19. 10. 2022, 21:27
Dani Sajtl
1 od 5
Jesen je zelo zanimiv letni čas

Mesec oktober nam ponuja pogled na lepe barve, ki nas obdajajo povsod v naravi.  S pravljico Gospa jesen so otroci utrdili svoja znanja o spremembah, ki se prav v teh dneh dogajajo okrog naših hiš, vrtov, v gozdu in na njivah. Svoja doživetja in občutja so otroci izražali v različnih likovnih dejavnostih. Nabiranje kostanja, želoda, storžev, listkov, gobic ..., opazovanje mravljic, polžev, poslušanje ptičkov, so še popestrili naše gibanje, raziskovanje in uživanje v naravi. Kostanjev piknik, na katerega smo povabili tudi vas dragi starši, je še polepšal toplo in sončno jesensko popoldne, ki smo ga lahko preživeli skupaj.

Vzgojiteljici Majda in Tatjana

Sončki

19. 10. 2022, 10:43
Dani Sajtl
1 od 35
Igriv Teden otroka v vrctu Jurovski Dol

Teden otroka je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja celi tedne. Teden otroka vsako leto obeležimo tudi v vrtcu. Letošnje vodilo je bilo: "SKUPAJ SE IMAMO DOBRO".

Ključna sporočila so bila:

 • igra ti pomaga razvijati domišljijo,
 • igra ti krepi telo,
 • igra spleta prijateljstva,
 • in najpomembnejše: igra nas povezuje!

Strokovne delavke smo pripravile obogatitvene dejavnosti za otroke, ki so trajale od 3. 10. do 7. 10. 2022.

Teden, ki je bil pred nami je bil poln presenečenj. Ustvarili smo si pravi kino dan! Igralnico Zvezdic smo preuredili v kino dvorano. Najprej so v "naš kino" bili povabljeni najmlajši otroci, to so otroci skupine Lunice in otroci skupine Oblački. Zraven so prinesli vstopnice in vstopili v prostor, udobno so se namestili in čas je bil za kokice ter ogled risanke. Za njimi so prišli otroci skupine Snežinke, Zvezdice in Sončki – slednji so si lahko izbrali, kaj si bodo ogledali. Otroci so se zabavali, veliko veselje, pa so jim predstavljale seveda kokice.

Bivali smo v gozdu, nabirali kostanj, ustvarjali v jesenskih delavnicah, predvsem pa smo se veliko pogovarjali in se preko igre povezovali. Izvedli smo orientacijski pohod. Otroci so morali premagovati ovire in opraviti različne zabavne naloge. Na koncu je vsako skupino čakala majhna nagrada.

V tednu otroka nas je obiskala tudi knjižničarka, gospa Aleksandra Papež iz knjižnice Lenart in nam na zabaven, zanimiv in prikupen način predstavila pravljico Ele Peroci – Muca Copatarica. Lepo se ji zahvaljujemo za sodelovanje in komaj čakamo, da nas ob kakšni priložnosti še obišče.

Vzgojiteljica Valentina, je za otroke skupine Zvezdice in Sončki, pripravila in eksperimentirala tri eksperimente. Otroci so jih lahko sami izvedli in se naučili kar nekaj novih stvari. Zelo zanimiv jim je bil eksperiment- izbruh vulkana, prav tako pa so jih pritegnile barvne dežne kapljice in nastanek mavrice z mlekom in milom.

Skupina Snežine, Oblački in Lunice so uživali v sadnem dnevu. Nekateri otroci so že poskušali sami narezati sadje, drugim so pomagale vzgojiteljice. Pri skupini Snežinke so si otroci naredili slasten smoothie, pri Oblačkih so ustvarjali sadne solata, Lunice pa so si naredile sadno kupo s smetano in na vrhu ni manjkalo niti pisanih mrvic. Nam kar malo zavidate, mar ne?

Izvedli smo tudi igralni dan, jupi! Otroci so se lahko odšli igrat v druge igralnice - kako zabavno je bilo biti v drugi igralnici in kakšne zabavne igrače imajo drugje.

Teden smo zaključili s polno pozitivne energije, predvsem pa smo se skupaj imeli zelo dobro, kot je bilo letošnje vodilo projekta.

Zapisala: Tadeja Kunej

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

3. 10. 2022, 22:03
Vesna Breznik
1 od 6
Presenečenje v našem Vrtcu pri OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol

Na lep sončen jesenski dan nas v našem vrtcu povsem nepričakovano obišče starejši par. Mož z belo palico in s sončnimi očali ter žena, ki ga drži pod roko. Ko ju zagledam v garderobi vrtca, jima ponudim pomoč in ju povabim v pisarno. Gospod mi je nekako poznan, vendar v samem hipu težko rečem od kod. Povabim gospo ravnateljico, Vesno Breznik, da se nam pridruži. Seveda, gospoda Boruta Sotlarja in njegovo ženo Slavko prepoznam iz televizijskih ekranov. Razložita nama, zakaj sta prišla in takoj sva obe dobili solzne oči, saj nisva verjeli slišanemu. 

Gospod Borut je oslepel pred 11 leti, diagnoza rak na modih, razširjen v pljuča in možgane. Prestal je mukotrpno zdravljenje: operacije, kemoterapije in obsevanja. Za mnoge je bil odpisan primer. A mu je uspelo – s pomočjo uradne medicine, podpore družine in močne lastne volje. Raka nima več, žal pa je zaradi tumorja na možganih oslepel. A se ni predal. Ustvaril si je mizarsko delavnico, v kateri izdeluje lesene stolčke, ki jih podarja vrtcem. Naš vrtec je že 58. po vrsti, kateremu je ta izredno prijazen par podaril veliko količino lesenih izdelkov – mizic, stolov, lesenih iger .... In na dan obiska sta jih imela že zraven v prtljažniku kombija, katerega vozi prijatelj zakoncev in jima tako na tej dobrodelni poti pomaga.

Otroci iz skupin Sončki in Zvezdice so pomagali pri raztovarjanju izdelkov. V zahvalo pa so jima zapeli pesmice. Mizic, stolov, klopi, labirintov, tobogana za žogico, zabojčkov in košaric so se otroci izredno razveselili. Razdelili smo jih na vseh 5 skupin in jih otroci pri svoji igri že uporabljajo. 

To zgodbo sem povedala že številnim ljudem, saj se danes stežka verjame dobroti tega para, in prav je, da jo izveste tudi vi. Fascinirana sem nad življenjsko zgodbo gospoda, ki je bolezen premagal in je živ dokaz, da je z močno voljo mogoče doseči vse.

Hvala g. Borut in ga. Slavka za presenečenje in darovane lesene izdelke. Za vedno nam boste ostali v spominu, vsi pa vama želimo predvsem zdravja in uspeha v prihodnosti, ki naj bo čim daljša.

Zapisala: Gabrijela Murko

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

2. 10. 2022, 18:38
Dani Sajtl
Varno s soncem

V programu Varno s soncem sodelujemo že več let. S sistematičnim pristopom otroci pridobijo osnovna znanja o soncu (koristne in škodljive učinke na zdravje), koži in samozaščitnem ravnanju. Raznolike aktivnosti in dejavnosti izvajamo otrokovi starosti primerno. Upoštevamo čas, ko je gibanje na prostem varno in primerno, poleti dopoldan nekje do 10. ure in popoldan po 17. uri. Prav tako upoštevamo pravilo sence: kadar je naša senca krajša od telesa, poiščimo/naredimo senco (senca drevesa, umik v zaprte prostore ali umetno zasenčen prostor). Otroke in starše spodbujamo k uporabi naravne zaščite (primerna oblačila, klobuk ali čepica s ščitnikom v legionarskem stilu, kakovostna sončna očala). V želji, da otroci zaužijejo dovolj tekočine (voda, nesladkan čaj), imajo le to vedno na voljo. Prizadevamo si, da bi otroci in starši samozaščitno ravnanje pred škodljivimi sončnimi žarki prenesli v vsakodnevno življenje.

Osnovni namen omenjenega projekta je, da otroke in preko njih tudi njihove starše seznanimo s pomenom pravilne zaščite pred škodljivim delovanjem sončnih žarkov ter otroke naučimo in jih spodbujamo k upoštevanju pravilnega samozaščitnega ravnanja. Starše s projektom seznanimo na uvodnih roditeljskih sestankih, na začetku poletja pa še z obvestili o zaščitnih sredstvih, ki so potrebna za varno bivanje na igrišču. Na vidno mesto izobesimo plakate s slikovnimi priporočili ter starše pozovemo, da svoje otroke že zjutraj namažejo ter pripravili ustrezno pokrivalo. V program so vključeni vsi strokovni delavci vrtca. Otroci skozi usmerjene dejavnosti in med igro postopno usvajajo zadane cilje.

Vzgojiteljica Majda Pak

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki

14. 9. 2022, 11:59
Vesna Breznik
1. skupni roditeljski sestanek - vrtec

Spoštovani.

Vljudno Vas vabimo na 1. skupni roditeljski sestanek, ki bo v torek, 20. 9. 2022, ob 16.30 uri v jedilnici šole. Po uvodni predstavitvi načrta dela za šolsko leto 2022/2023 bodo oddelčni roditeljski sestanki v igralnicah Vaših otrok v vrtcu.

Vljudno vabljeni.

Vesna Breznik, prof.
ravnateljica

Lunice Oblački Snežinke Zvezdice Sončki


© 2007-2024 OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol. Vse pravice pridržane. | 25. 5. 2024, 19:37 | Izjava o dostopnosti