prva stran
Kulturna šola

eduroam
Ekošola Šolska shema Evropske unije Odprta knjiga Naša mala knjižnica Turizmu pomaga lastna glava
šola | vrtec | novice | koledar | zaposleni | projekti | dosežki | knjižnica | šport | povezave | glasilo | video | Oblak 365 | Arnes pošta
Projekti

Ekošola
Turizmu pomaga lastna glava
Rastem s knjigo
Naša mala knjižnica
Teden otroka
Ex-tempore Jožeta Hudalesa
Policist Leon svetuje
Junaki našega časa
Branje nas bogati
Odprta knjiga
Gibanje za zdravje
Zlati sonček
Šolska shema Evropske unije
Slovenski zajtrk
Ura za ščetkanje
Pasavček
Trajnostna mobilnost
Varno in spodbudno okolje
Mreža učečih se šol
250-letnica šolstva
Posodobitev omrežij LAN

Nekateri pretekli projekti:

Projekti EKSRP
Oživitev trškega jedra
Jurovska pot

Oživitev trškega jedra v občini Sv. Jurij v Slovenskih goricahAdobe Acrobat dokument Oživitev trškega jedra - plakat

Spletna stran Strukturnih skladov: www.eu-skladi.si
Spletna stran LAS Ovtar Slovenskih goric: www.lasovtar.si

Občina Sv. Jurij v Slovenskih goricah sodeluje v programu Las Ovtar Slovenskih goric in tako uresničuje cilje lokalnega razvoja podeželskega okolja. Občina je tako nosilec projekta Oživitev trškega jedra v občini Sv. Jurij v Slovenskih goricah. Program je sofinanciran s pomočjo evropskih sredstev za regionalni razvoj. Med partnerji v projektu je tudi naša šola. V okviru interesnih dejavnosti, dnevov dejavnosti in projekta kulturna šola bomo posebno pozornost namenili osebnosti Ivana Roškarja. V projekt bomo vključili vse učence, starše in delavce šole.

V program smo zajeli naslednje aktivnosti in delavnice:

1. Prve čitalnice v Jurovskem Dolu
(realizacija avgust in september 2019)

Ker je bil Ivan Roškar pobudnik za ustanovitev prve knjižnice in hkrati čitalnice iz leta 1904, bomo prikazali, kako se je nekoč v čitalnicah bralo in pripovedovalo. Bralni kotiček se bo odvijal pri Roškarjevi trti, v primeru slabega vremena pa v Slomškovem domu, kjer so bili prvi prostori knjižnice. Tu bodo lahko obiskovalci prebirali stare časopise, kot so: Slovenski gospodar, Naš dom, Domoljub, Kmetovalec, Bogoljuba, Glasnik najsvetejših src, Cvetje, Slovenec in Vrtec. Vzporedno s pravljično uro se bodo za starše in učence organizirale delavnice iz kaligrafije. Udeleženci se bodo lahko naučili zapisovati v različnih pisavah (v gotici, karolini in iniciali).

V lepopisu in v starih pisavah bodo pisali na vabila, priznanja, listine in na razne okrasne predmete. Pisali bodo s kovinskim peresom s prirezano konico ali z gosjimi peresi. Podlagi za pisanje bosta pergament in starejši papir. V drugi polovici septembra 2019 se bodo učenci 1. triade in vrtca v večernih urah udeležili pravljičnega večera, ki bo na trgu v Jurovskem Dolu. Ob koncu se bodo udeleženci s kresnicami sprehodili po Hajnčevi poti, kjer bi se pelo otroške ljudske pesmi iz prve polovice 20. stoletja.

2. delavnica: Ivan Roškar, ljudski tribun Slovenskih goric

Učenci družboslovnega krožka so 24. junija 2019 v igri vlog predstavili življenje in delo Ivana Roškarja. Dogajanje je bilo na trgu v Jurovskem Dolu.

3. delavnica: Šola naših babic in dedkov

Učitelji in učenci OŠ J. Hudalesa so v igri vlog prikazali šolo, ki jo je med drugim obiskoval tudi Ivan Roškar. Stara šola je bila izvedena na zaključni prireditvi v šolskem letu 2018/19. Hkrati se je šolska oprema izposodila iz šolskega muzeja Ljubljana v okviru razstave Življenje in delo Ivana Roškarja.

4. delavnica: Predstavitev knjige Ivan Roškar, ljudski tribun

Učiteljica Milena Kokol je skupaj z mladimi raziskovalci sodelovala kot soavtorica knjige z naslovom Ivan Roškar, ljudski tribun. V vsebino so zajeli življenje in delo Ivana Roškarja, obenem pa zapisali pomembna dogajanja v kraju in ožji okolici v času od konca 19. in prve polovice 20. stoletja.

Pomembno gradivo o Ivanu Roškarju bomo razstavili v spominski sobi domačije Špindler. Predstavitev knjige je bila v avgustu 2019.

Mentorica: Milena Kokol

© 2007-2024 OŠ J. Hudalesa Jurovski Dol. Vse pravice pridržane. | 15. 7. 2024, 16:16 | Izjava o dostopnosti